Az ételek füstölése elpusztítja a baktériumokat és más mikroorganizmusokat, így a hús vagy a hal tovább frissebb marad. De ma az elektromos füstölőt kizárólag arra használjuk, hogy gazdag, intenzív, füstös ízeket varázsoljunk a vacsora idején.
Az ételek füstölése elpusztítja a baktériumokat és más mikroorganizmusokat, így a hús vagy a hal tovább frissebb marad. De ma az elektromos füstölőt kizárólag arra használjuk, hogy gazdag, intenzív, füstös ízeket varázsoljunk a vacsora idején.
- Teljes gőzzel előre! Élvezze a teljes irányítást az elektromos füstölővel
- Egészséges és finom – készítsen halat és húst elektromos füstölővel
- Teli has, teli kamra, teljes íz – köszönhetően az erős elektromos füstölőknek
- Legyen egyszerű – a rozsdamentes acél füstölők gyorsan és egyszerűen tisztíthatók!
- GYIK: Gyors válaszok a gyakori kérdésekre
Az emberek évezredek óta füstölték az ételeket, hogy megakadályozzák a hús és a hal megromlását. A füstölés eleinte szinte véletlen volt. A friss, általában sóval pácolt ételeket a főzőhely köré vagy a tetőn lévő szellőzőnyílásokba feszítették fel, ekkor a főzés és melegítés során keletkező füst hatással volt arra, amit aznap elkaptak. Idővel külön füstölőket hoztak létre, amelyekben nagy mennyiségű halat és húst lehetett füstölni a lakóhelyiségektől távol. És az elektromos füstölők fejlődésével a füstölés még mindig magasabb szintű kifinomultságot ért el.
Teljes gőzzel előre! Élvezze a teljes irányítást az elektromos füstölővel
Legyen szó halról vagy húsról, minden típusú füstölt finomsághoz van egy tökéletes hőmérséklet. Forró fatüzelésű kemence használatakor a hőmérséklet hosszabb ideig tartó szabályozása kihívást jelent. A fatüzelésű füstölők akár 40°C-ot is veszíthetnek füstölés közben, ha nem melegítik őket folyamatosan.
Hosszabb időn keresztül a hőmérséklet-ingadozások jelentős tényezővé válnak. Ennek megkerüléséhez folyamatosan figyelnie kell és be kell állítania a hőmérsékletet – ez enyhén szólva egy kis gond.
Az elektromos füstölőben a termosztát automatikusan aktiválja a fűtőspirálokat, ha a mért hőmérséklet eltér a beállított hőmérséklettől. Mivel folyamatosan figyeli a hőmérsékletet, más feladatokra összpontosíthat, vagy egyszerűen csak lazíthat. Még jobb, ha az elektromos füstölő konzisztensebben és jelentős ingadozások nélkül tartja a megadott hőmérsékletet. Mindez jobb eredményekhez vezet a füstölés során.
A hőmérséklet mellett a füst minősége is kritikus tényező. A legjobb eredményt a füstölés közben finoman parázsló faforgácsokkal érheti el. Fontos, hogy a fa ne gyulladjon meg, ezért ragaszkodjon az izzó parázshoz a legjobb eredmény érdekében. Annak elkerülése érdekében, hogy füstölés közben füst szökjön ki, szabályozza a hőmérsékletet a készüléken kívül. A kihúzható fiók lehetővé teszi, hogy kívülről új forgácsot helyezzen a füstölő szekrény belsejébe.
Az elektromos füstölők a következő előnyöket kínálják:
- Állandó hőmérséklet – az elektromos füstölő sütő segítségével pontosan szabályozhatja a hőmérsékletet és állandóan tarthatja azt. A hagyományos füstölőkályhákkal ellentétben, amelyek fával vagy szénnel működnek, az elektromos füstölők pontosan betartják a beállított hőmérsékletet.
- Könnyen használható – az elektromos meghajtású füstölő sütők nem igényelnek műszaki know-how-t. A legtöbb modell egyszerű kezelőpanellel van felszerelve, amellyel beállítható a hőmérséklet és a füstölési idő.
- Kevesebb füst – mivel az elektromos füstölők elektromosságot használnak, elkerülheti a nem kívánt túlzott füstöt, amely a hagyományos fa- vagy szénkályháknál keletkezik.
- Kompakt – az elektromos füstölők kevesebb helyet foglalnak el, mint a hagyományos füstölők, így ideálisak kisebb helyiségekben való használatra.
- Biztonságos – mivel nincs nyílt láng, nem kell izgulnia a kirobbanó szikráktól vagy a felügyelet nélküli tüzektől elektromos füstölővel
Egészséges és finom – készítsen halat és húst elektromos füstölővel
A jól grillezett hús vagy hal gazdag füstös ízét semmi sem üti meg. A füstölt ételek azonban nem csak egy finom csemege, hanem az egészség megőrzését is szolgálják. A füstölést alapvetően két jótékony hatás különbözteti meg. A füst elpusztítja a baktériumokat és mikroorganizmusokat. Ennek eredményeként a hús nemcsak tartósabb, hanem biztonságosabb is. Ezenkívül a füstölőben, alacsonyabb hőmérsékleten süti a halat és a húst. Ez megakadályozza a túlzottan káros anyagok, például PAH vagy HAA képződését az elkészítés során, ami gyakran előfordul 180°C feletti grillezéskor.
Míg a füstölés nem tudja teljesen kiküszöbölni a káros vagy akár rákkeltő anyagokat, a grillezéshez képest további egészségügyi pozitív hatásai vannak. A füstölési folyamat során a hal sok vizet veszít, ami növeli az adagonkénti fehérje- és ásványianyag-tartalmat. Ráadásul a kíméletes főzési módszer csak minimális vitaminveszteséget eredményez. A grillezett hallal ellentétben a füstölt halat előzetesen sózzák, ezért fogyasztása során figyelni kell a sótartalomra.
Teli has, teli kamra, teljes íz – köszönhetően az erős elektromos füstölőknek
Ha otthoni környezetben szeretne füstölni, a füstölőedény jó választás. Mivel lényegesen kisebbek, mint az elektromos füstölő, ideálisak kis húsadagokhoz vagy két-három halhoz egy füstölési alkalom során. Az elektromos füstölőszekrénnyel egyszerre nagyobb mennyiségben füstölhet el húst vagy halat. Mivel a füst nemcsak javítja, hanem tartósítja is az ételeket, a nagy mennyiségű füstölt hal vagy hús előállítása nem csak a halászatok vagy hentesüzletek, hanem a kisebb és közepes méretű éttermek számára is értelmes.
Különféle füstölt ételeket szeretne kínálni? A füstös szekrényben hal és hús is helyet kap a különféle ételekhez. Lényegében a füstölt árut vagy vízáteresztő rácsokra helyezi, vagy kampókra akasztja a füstölő kemencében. Ez a módszer maximalizálja a szekrény belső terének kihasználását. Ezenkívül egyetlen füstölési alkalomban különféle halfajták kombinálhatók. Fontos, hogy figyelemmel kísérje a különböző főzési időtartamokat, és azonnal távolítsa el a korábban elkészült halakat. Ehhez a feladathoz használja az elektromos füstölőn lévő időzítő funkciót.
Ahogy nincs füst tűz nélkül, úgy nincs füstölt finomság füst nélkül. Ezért elengedhetetlen, hogy elektromos füstölőjét a szabadban működtesse. Szerencsére az ételek nyilvános elszívása csodálatos módja annak, hogy a füstölők által nyújtott csábító illatokkal és vizuális látványvilággal vonzza a vásárlókat. A saját termékek helyben történő füstölése is bizalmat ébreszt az Ön által kínált ételek frissességében. Miért ne mutatná be vásárlói előtt a frissen füstölt halat vagy sonkát? A nyitott füstölő szekrény látványa minden bizonnyal felkelti a vendégek kíváncsiságát, és akár egy frissen füstölt ételeket tartalmazó menü felfedezésére is csábíthatja őket!
Legyen egyszerű – a rozsdamentes acél füstölők gyorsan és egyszerűen tisztíthatók!
Korom, hamu, parázsmaradvány – az autentikus íz mellett a füstölők gyakran a piszkos, nehezen tisztítható füstölő kötik. De az elektromos füstölő tisztítása sokkal egyszerűbb, mint gondolná. Legfontosabb előnye a sima rozsdamentes acél szerkezet. Az anyag nemcsak rendkívül hőálló, hanem néhány egyszerű lépéssel könnyen tisztítható felületeket hoz létre.
A füstölő kamra okos felépítése a higiéniát is elősegíti. A hamut gyorsan eltávolíthatja egy gyűjtőedény segítségével. A tartály ezenkívül megvédi a fűtőtekercset a hal- vagy húszsírtól, amikor a füstölő használatban van. Az alapos tisztítás érdekében könnyen eltávolíthatja a mozgatható elemeket, például rácsokat vagy horgokat. Ezek az alkatrészek is könnyen tisztítható, élelmiszer-minőségű rozsdamentes acélból készülnek, így az élelmiszerek minősége soha nem kérdéses.
GYIK: Gyors válaszok a gyakori kérdésekre
Használhatok füstölőt bent?
Minden füstölő füstöt termel, amely füstölés közben folyamatosan távozik a kéményen keresztül. Ezért mindig helyezze a füstölőt a szabadba, ideális esetben esőtől védett helyre.
Mi a különbség a hagyományos és az elektromos füstölő között?
A hagyományos füstölő fával fűti a füstölőkamrát. A fa nyílt lángos fűtésre és füstölésre egyaránt szolgál. Ehhez a folyamathoz be kell tartania a gasztronómiai ágazatra vonatkozó tűzbiztonsági előírásokat. Az elektromos füstölő biztonságos fűtőspirált használ a fűtéshez. A füst viszonylag kis mennyiségű fa felhasználásával keletkezik. Így a tényleges füstölési folyamat elválik a melegítési folyamattól. Könnyebben szabályozhatja a hőt, és pontosabb eredményeket érhet el.
Mit szívhatok egy elektromos füstölőben?
Legyen szó húsról, halról, sajtról, tofuról vagy zöldségről – minden hagyományosan füstölt étel elkészíthető elektromos füstölőben.
Megosztás