Tegye magáévá a modernitást vagy kövesse a hagyományokat? Mi próbára tesszük az Ön számára! Ha egy lusta vasárnapon a sertéskaraj tompa hangja ismerős a háztartásában, megértjük. A hétvége körül semmi sem gyengébb a zsenge sertéskarajnál, a burgonyánál és az uborkasalátánál. De szükséges-e ez a sok dörömbölés? Szakértőnk, Michał arra vállalkozik, hogy felfedezze, vajon a zsenge karaj és a vasárnapi nyugalom megfér-e egymás mellett – egy elektromos húspuhító segítségével.
Tegye magáévá a modernitást vagy kövesse a hagyományokat? Mi próbára tesszük az Ön számára! Ha egy lusta vasárnapon a sertéskaraj tompa hangja ismerős a háztartásában, megértjük. A hétvége körül semmi sem gyengébb a zsenge sertéskarajnál, a burgonyánál és az uborkasalátánál. De szükséges-e ez a sok dörömbölés? Szakértőnk, Michał arra vállalkozik, hogy felfedezze, vajon a zsenge karaj és a vasárnapi nyugalom megfér-e egymás mellett – egy elektromos húspuhító segítségével.
Hogyan szerepelt mindkét módszer a tesztünkben?
Így készítettük el a kísérletet: Michał összesen 18 darab sertésszeletet készített, felét kézi puhítóval, felét elektromos puhítóval. Ezután összehasonlította a hús megpuhulásához szükséges időt, és értékelte az eredményeket. Utána mindkét variációt elkészítette és az ízpróbát egy kifejezetten kiválasztott zsűrinek adta át.
Az összehasonlítás
A klasszikus kézi húskalapács segítségével Michałnak körülbelül 3 perc és 40 másodperc kellett a 9 darab sertéskaraj elkészítéséhez. Az elektromos húspuhítóval kevesebb mint 60 másodpercig tartott. Ha a hatékonyságról van szó, az elektromos puhítót nem lehet legyőzni. De hogy nézett ki a sertésszelet?
A kézi húskalapács hatékonyan lebontotta a rostokat, így puha hús lett. A felület érezhetően nőtt, míg a vastagság jelentősen csökkent. Ezzel szemben az elektromos húspuhítóból származó sertésszelet kisebb maradt, de vastagabb és puhább lett. A hagyományos húskalapáccsal ellentétben az elektromos készülék nem töri össze a rostokat. Inkább levágja őket – a húsnak kivételesen finom textúrát adva.
- Húsklopfoló – manuális – kézi hajtókarral – Royal Catering
- Elektromos húsfklopfoló – 200 W – 98 fordulat/perc – Royal Catering 106 990,00 HUF
-
Elektromos húsklopfoló gép – 350 W
286 990,00 HUF255 990,00 HUF -
Húsvágó – 550 W – Royal Catering – Rozsdamentes acél
510 990,00 HUF414 990,00 HUF
Az ízteszt
Minden szeletünk ugyanazon az elkészítésen esett át: mindkét oldalát sóval, borssal ízesítettük, majd liszttel, tojással és zsemlemorzsával bevontuk. Ezután mindkét változatot zsírban sütöttem, amíg mindkét oldala finom aranybarna nem lett. Végül Michał eltávolította a felesleges zsírt. Aztán eljött a kóstoló ideje.
Az eredmény
A nyerő pedig: karaj az elektromos húspuhítóból! A modern megoldás lenyűgözte panelünket mind az előkészítési sebességben, mind az íztesztben. A hús puhítása sokkal gyorsabb volt, mint a húskalapácsnál. És bár a karaj összességében kisebbek maradtak, jobban megőrizték formájukat, és hihetetlenül gyengédek. A panírozás is jobban sikerült. A tojás és a liszt és a zsemlemorzsa is jobban tapadt a karaj felületére – ideális, ha azt szeretné, hogy a zsemlemorzsa a húson maradjon, és ne a serpenyőben.
Michał Orłowski – szakács Sydney és Varsó neves éttermeiben. Tapasztalt és profi vendéglős. Michał tinédzserként kezdte gasztronómiai útját. A konyhaművészet iránti szenvedélyére először nyáron csaposként dolgozott. Az évek során tapasztalatot halmozott, tudását elmélyítette, mesterségét csiszolta.
2007-ben Ausztráliába utazott, ahol tökéletesítette tudását. Miután visszatért Európába, a Lars, Lars & Lars étterem főszakácsaként szolgált Poznańban.
Megosztás