A húsdarálók egyre népszerűbbek nemcsak az éttermekben, hanem az otthoni konyhákban is, ami nem meglepő, tekintve széles körű felhasználási lehetőségeit. Tökéletesek zsemlemorzsa, sajtok sajttortához, mákos mákos sütemények elkészítéséhez és még sok minden máshoz. Számos modellt talál a piacon, különböző paraméterekkel és funkciókkal. Tehát hogyan választhatja ki az igényeinek leginkább megfelelő húsdarálót?
A húsdarálók egyre népszerűbbek nemcsak az éttermekben, hanem az otthoni konyhákban is, ami nem meglepő, tekintve széles körű felhasználási lehetőségeit. Tökéletesek zsemlemorzsa, sajtok sajttortához, mákos mákos sütemények elkészítéséhez és még sok minden máshoz. Számos modellt talál a piacon, különböző paraméterekkel és funkciókkal. Tehát hogyan választhatja ki az igényeinek leginkább megfelelő húsdarálót?
Elektromos vagy kézi daráló – melyiket válassza?
Az összes húsdaráló közös jellemzője az alapvető funkciók. A húst vagy bármilyen más hozzávalót behelyezik a garatba, a csiga közelebb viszi a késhez, amely azután feldarabolja. A darált termék ezután az őrlőlapon keresztül távozik a gépből. A különbségek az energiaellátásban, a felépítésében és a teljesítményében is lehetnek. Általában két típus létezik:
- Kézi darálók – nehéz többet találni, de még mindig sok otthonban használják. Ahogy a neve is sugallja, a csiga kézi hajtású egy forgó hajtókarral. A kézi gépeket speciális bilincsekkel rögzítik a munkalap vagy asztal szélére. A fő előnye, hogy nincs szüksége tápegységre. Másrészt a kiterjedt használat nagyon fárasztó lehet, ezért a nagy adagok vagy kemény összetevők őrlése időigényes lehet. Ezenkívül a bilincsek nem mindig stabilak, és gyakran károsítják a munkalap felületét.
- Elektromos darálók – ezekben a gépekben a csiga elektromos motorral működik, így az egyik használatához csak figyelmen kívül kell hagyni az őrlési folyamatot, és természetesen további húsdarabokat kell hozzáadni a garatba. Az egész folyamat sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint egy hagyományos darálónál. Ezenkívül nem kell a felülethez rögzíteni, ezért egyszerűen csak helyezze az asztalra, és kezdje el használni. Különböző változatok vannak felszerelve tartozékokkal a daráláson kívüli munkákhoz, például kolbásztöltéshez vagy zöldségaprításhoz. Az egyetlen hátránya, hogy konnektorhoz kell csatlakoztatnia.
A választás nagymértékben attól függ, hogy mennyi húst kíván darálni. Ha csak kis adagokra van szüksége a vasárnapi ebédhez, akkor a kézi daráló is megfelelő. Az elektromos modellek viszont nem csak otthon lesznek nagyszerűek, hanem az éttermekben is jól jönnek. A vendéglátóiparban használt kereskedelmi gépek általában sokkal jobb teljesítményt nyújtanak, mint az otthoniak.
-
Húsdaráló – visszaforgatható – 72 kg/óra
57 990,00 HUF41 390,00 HUF -
Húsdaráló rozsdamentes acélból – visszaforgató funkció – 140 kg/h
120 990,00 HUF86 790,00 HUF -
Húskeverő – 16 L – rozsdamentes acél – manuális
61 690,00 HUF45 790,00 HUF -
Húsdaráló rozsdamentes acélból – visszaforgató funkció – 70 kg/h
98 290,00 HUF84 690,00 HUF
Mire kell figyelni egy húsdarálónál?
Az ideális húsdaráló kiválasztásakor figyelembe kell venni néhány fontos dolgot. A legfontosabb kétségtelenül a gép teljesítménye és hatékonysága. Ügyeljen arra is, hogy milyen anyagból készült a gép, és milyen stabilitása van használat közben. Választását további szempontok is befolyásolhatják a készletben található tartozékok, valamint a húsdarálási folyamat minőségét javító kiegészítő funkciók. Miért ezek a funkciók a legfontosabbak?
- Teljesítmény – ahogy valószínűleg sejtheti, minél nagyobb a teljesítmény, annál jobb a teljesítmény. Ez a szempont határozza meg, hogy a gép mennyire bánik meg a kemény és nehezen darálható összetevőkkel. Ez hosszú távon is fontos, hiszen a jobb teljesítmény azt jelenti, hogy a motor még sok órás köszörülés után sem melegszik túl. Általános vélemény, hogy egy elektromos húsdarálónak legalább 500 wattnak kell lennie.
- Hatékonyság – ez arra vonatkozik, hogy a gép hány kilogrammot képes percenként vagy óránként őrölni. A nagyobb hatékonyság lehetővé teszi nagy adag hús feldolgozását rövidebb idő alatt, ami mindenképpen előny egy profi vendéglátó számára. Ez azt is eredményezi, hogy a gép gazdaságosabb lesz, mivel a hatékonyabb darálók rövidebb ideig lesznek használatban.
- A felhasznált anyag – ez nagyon fontos az egyes elemek esetében, és meghatározhatja a termék egészének élettartamát. Ebből a szempontból a legfontosabbak azok, amelyek közvetlenül érintkeznek az őrölni kívánt összetevőkkel. Köztük a szurdokból és az etetőből álló test. Tartós fémből kell készülnie, amely képes ellenállni az erős nyomásnak. A kések és a vágólap viszont rozsda- és vízálló anyagból készüljenek. A rozsdamentes acél a legjobb megoldás, mivel egyesíti ezeket a tulajdonságokat, és biztonságos az egészségére is. Ami a burkolatot illeti, a gép típusától függően lehet műanyag vagy fém. Ha a gépet magánhasználatra szánják, akkor a műanyag könnyebbé teszi a gépet, de növeli a törés kockázatát is, ami azt kockáztatja, hogy új gépet kell vásárolnia. A fém burkolatok sokkal tartósabbak, ezért az ilyen modelleket főként éttermekben használják. Sokkal nehezebbek is, és az éttermi konyhákban általában állandóan ugyanoda helyezik el őket.
- Stabilitás – használat közben a darálók általában vibrálnak, és áthaladhatnak a konyhai munkalapon. Ezért speciális, csúszásmentes gumilábakkal kell rendelkezniük, amelyek nemcsak elnyelik az ütéseket, hanem megakadályozzák az ellenőrizetlen mozgást a használat során, és védik a munkafelületet a karcolásoktól. A piacon kapható modellek túlnyomó többsége rendelkezik ezzel a lehetőséggel, de továbbra is találhatunk olyan modelleket, amelyekben nem hiányoznak ilyen alapelemek.
- Darálólapok és tartozékok – minden géphez legalább két különböző hálóméretű tányér tartozik. Az átmérőjük határozza meg, mire használhatod őket. A finom háló (Ø2,7-3 mm) ideális pl. mák őrlésére. A 4-6 mm-es átmérő a legtöbb húshoz, sajthoz, zöldséghez stb. alkalmas. A 7 mm-nél nagyobb lyukú tányérok többek között kolbász töltelék elkészítésére használhatók. Aztán vannak úgynevezett elővágók, amelyekkel a húst nagy darabokra vágják. Speciális tálcákat használnak az összetevők kényelmesebb elhelyezésére a szurdokba. A hozzávalókat egy nyomógombbal biztonságosan lenyomják az adagolóba. Ezen túlmenően sok gyártó további tartozékokat kínál, amelyek lehetővé teszik a daráló egyéb feladatokra történő használatát. Ilyen lehet a zöldségek aprítása és reszelése, a gyümölcs reszelése, a kávé darálása, a gyümölcslé kicsavarása, a tészta vagy sütemény fonása és a kolbász tölteléke. Általában otthoni-konyhai darálókhoz használják, mivel a professzionális konyhákban általában külön gépek lesznek az ilyen feladatokra.
- Sebességszabályozás és hátramenet funkció – az őrlési sebesség beállításának lehetősége lehetővé teszi az őrölni kívánt összetevőnek megfelelő sebesség kiválasztását. Az alsó fokozatok alkalmasak a keményebb vagy durvább darabokhoz. Az egész folyamat hosszabb ideig tart, de biztos lehet benne, hogy a terméket megfelelően feldolgozzák. A nagyobb sebesség lágy alapanyagokhoz alkalmas, és lehetővé teszi a teljes adag nagyon rövid idő alatt történő feldolgozását. Egyes modellek hátrameneti fokozattal is rendelkeznek, amelyet hátrameneti funkciónak neveznek. Ellentétes irányba forgatja a csigát, megfordítva a darált húst. Ez egy hasznos lehetőség, ha a mechanizmus blokkol egy kemény vagy érdes húsdarab miatt.
Az ideális húsdaráló kiválasztásakor számos szempontra érdemes odafigyelni. Ha azonban hatékony húsfeldolgozásra és tartósságra vágyik, akkor ne feledje a fent említett szempontokat. A hatékonyságnak kell a legfontosabbnak lennie a listán.
-
Rozsdamentes acél húsdaráló – 220 kg/h – EXPERT
266 990,00 HUF246 990,00 HUF - Húsdaráló – rozsdamentes acél – 150 kg/h – kése visszaforgatható
-
Rozsdamentes acél húsdaráló – 200 kg / h – PRO
168 990,00 HUF142 990,00 HUF - Húsdaráló – visszaforgatható – 48 kg/óra
Hogyan választhatja ki az igényeinek megfelelő gépet a hatékonyság szempontjából?
Az optimális daráló kiválasztása a nagy választék közül, eltérő hatékonysággal még a profi szakácsok számára is kemény dió lehet. Ezért alaposan fontolja meg, hogy mennyi darált húsra lesz szüksége. Ha ezt rosszul értelmezi, akkor a legrosszabb esetben olyan húsdarálót vásárol, amely nem birkózik meg az őrölni kívánt húsmennyiséggel, ezért másik gépet kell vásárolnia.
Azok az éttermek, amelyek étlapján csak 1 vagy 2 fogást kínálnak darált hússal, csak egy viszonylag kis kapacitású darálóra lesz szükségük. A professzionális éttermekben felszolgált ételek alapanyagait azonban bőven elegendő lesz elkészíteni. Emellett nagy előnyt jelent a hatékonyság a kompakt méretéhez és kis súlyhoz képest. Kis konyhákban ez lehetővé teszi a vendéglátó-ipari felszerelések egyszerű elrendezését úgy, hogy az ne zavarjon más feladatokat. Tökéletes megoldás lehet egy professzionális húsdaráló, amely szükség esetén kihúzható a szekrényből.
Az erősebb húsdarálók jók a keményebb munkákhoz. Ezek gépek 300 kg/h teljesítménnyel alkalmasak főként darált húsos ételeket felszolgáló helyekre, mint például az egyre népszerűbb hamburgerek. Ezzel a berendezéssel néhány perc alatt 100 vagy akár 200 hamburgerhez elegendő húst ledarál. Ne feledje azonban, hogy minél hatékonyabb a gép, valószínűleg annál nagyobb lesz. Az ilyen hatékonyságú kereskedelmi darálók általában nagyon nehezek és meglehetősen nagyok. Egy helyen tartják őket anélkül, hogy mozgatni lehetne őket. Másrészt a nehéz köszörűk nagyobb stabilitást is kínálnak. A méretük általában nem jelent problémát a hamburgerekre vagy spagettire szakosodott éttermek számára. Ilyen helyeken a konyhát általában az ilyen típusú nagy gépekhez készítik elő.
Természetesen vannak ipari húsdarálók is, akár 800 kg/h teljesítménnyel. Ezeket többnyire nagy hentesüzemekben használják darált hús tömeggyártására. Ez nem jelenti azt, hogy nem alkalmasak éttermi konyhákra, bár figyelembe kell venni, hogy ezek a gépek valóban nagyon-nagyon nagyok.
Mit készíthetsz darált húsból?
A darált húst a vendéglátóipar sokféleképpen felhasználja. A hagyományos darált húsételek sok otthonban megszokott látványt nyújtanak. A nemzetközi konyha terén a népszerű ételek közé tartozik a hamburger, a görög mousssaka, a török shish kebab vagy a grúz chinkali galuska. A legkedveltebb darált húsból készült étel azonban egyértelműen az olasz bolognai spagetti. Könnyen elkészíthető, bárki elkészítheti. Tehát mik a lépések?
Kezdjük a szósszal. Szükséged lesz sárgarépára, petrezselyemre, zellerre, hagymára, fokhagymára, és természetesen néhány apróra vágott paradicsomra. Az összes zöldséget megmossuk, meghámozzuk és feldaraboljuk. Ezután egy edényben hevíts fel egy kevés olívaolajat, és közepes lángon kezdd el pirítani az összes hozzávalót, kivéve a paradicsomot és a fokhagymát. Adjunk hozzá egy evőkanál paradicsompürét, és folyamatosan keverjük melegen. Néhány perc múlva adjunk hozzá egy kevés pálinkát vagy húslevest, hogy a karamellizált zöldségek eltávolodjanak a serpenyő aljától, és ízesítsék a többi hozzávalót. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és a préselt fokhagymát, és kevés sóval, borssal ízesítjük. A zöldségeket lassú tűzön addig főzzük, amíg teljesen megpuhulnak. Dobj bele néhány friss bazsalikomlevelet, majd turmixgéppel turmixolj simára mindent. Befejezésül ízesítjük a szószt sóval, borssal, kevés balzsamecettel és cukorral.
A hús kiválasztásánál a legjobb a marhahús, bár néha sertéshús keverékét is használják. A hús megdarálása után forró serpenyőben olajon addig sütjük, amíg az összes víz el nem párolog. Közben adjunk hozzá néhány teáskanál paradicsompürét, és alaposan keverjük össze. Amikor az összes folyadék elpárolgott, öntsünk tejszínt a serpenyőbe, hogy krémesebb legyen. Hagyjuk pár percig összeérni a hozzávalókat, közben a tésztát sós vízben egyszerre főzzük al dente-re.
Tálalás előtt a bolognai spagettit tegyük egy forró serpenyőre a húsdarabot, öntsük rá a paradicsomszószt, adjunk hozzá egy kevés vajat, tésztát és reszelt parmezán sajtot. Az egészet megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és tányéron tálaljuk. Jó étvágyat!
-
Kutter – 1500/2800 fordulat/perc – Royal Catering – 8 l
321 990,00 HUF271 990,00 HUF -
Rozsdamentes acél húsdaráló – 220 kg / h
210 990,00 HUF171 990,00 HUF - Húsdaráló – hátramenet – rozsdamentes acél – 480 – 540 kg/h – Royal Catering
- Húsdaráló – rozsdamentes acél – 150 kg/h – kése visszaforgatható
Húsdarálók. Megéri?
A kérdés megválaszolásához vegye figyelembe az Ön vagy az étterem igényeit. Bár a legtöbb élelmiszerboltban vagy hentesben talál kész darált húst, nem lehet mindig biztos abban, hogy valójában mi is van benne. A húsdaráló segítségével friss és speciálisan válogatott alapanyagokból készült ételeket szolgálhat fel vásárlóinak. A legfontosabb dolog az, hogy alaposan fontolja meg, melyik gép felel meg az Ön konkrét igényeinek. A különböző teljesítményszintű modellek nagy száma azt jelenti, hogy könnyen megtalálhatja, amit keres.
Megosztás