Hogyan grillezzünk nyárson FINOM sült malacot? – útmutató 

Megosztás

Ha szereti a grillezett sertéshúst, szakértőnk, Michał, készít Önnek valami igazán különlegeset. Lakoma húsimádóknak – főszerepben: a grillezett malac. Ismerje meg lépésről lépésre, hogyan kell elkészíteni sertés grillnyársat. 

Hogyan süssünk ínycsiklandó sertést nyáron? – Útmutató

Megosztás

Ha szereti a grillezett sertéshúst, szakértőnk, Michał, készít Önnek valami igazán különlegeset. Lakoma húsimádóknak – főszerepben: a grillezett malac. Ismerje meg lépésről lépésre, hogyan kell elkészíteni sertés grillnyársat. 

Amire először is szüksége lesz: a tűz! 

Gyújtsa meg a tüzet. Michał hangsúlyozza, hogy nem használ gyújtófolyadékot, filcgyújtót vagy más gyújtóst. Természetesen használhatja ezeket, ha nincs más kéznél. Bár a gyújtóeszközök elégnek, nagyon kellemetlen, szintetikus utóíz és szag marad utánuk. A szakértőnk ezért gáz hőlégfúvóval gyújtja be a tüzet. Michał szerint ez a leggyorsabb és legegészségesebb módja a parázs egyenletes meggyújtásának, még akkor is, ha ez eleinte valamivel tovább tart. Amint azonban a szikrák fellobbannak, már célegyenesben vagyunk. 

Tegye a húst a grillre! 

Először is találnia kell egy megfelelő malacot. Vegye fel a kapcsolatot azokkal a szolgáltatókkal, akik sült és nyers malacokat kínálnak különböző méretekben, egészben vagy darabokban, esküvőkre és más rendezvényekre. Keressen az interneten megfelelő céget saját régiójában. Lehet, hogy kicsit tovább kell keresgélnie, de az alapos előválogatás megéri. 

Mielőtt elkészítené a malacot, készítse elő a pácot, hogy később kéznél legyen. Michał egy ázsiai, thai ízvilágot javasol, amely a következőket tartalmazza: chili (friss és szárított), piros bors, szójaszósz, halszósz, gyömbér, fokhagyma, salotta, barna cukor és némi lime lé. Tegyen mindent egy tálba és keverje össze egy sűrű, sötét masszává. 

A következő lépésben készítse elő a malacot. Amikor megveszi a húst, általában már grillezésre kész állapotban van, így egyszerűen csak be kell tenni a grillbe, be kell fűszerezni és meg kell sütni. Ellenőrizze, hogy talál-e még szőrszálakat, szennyeződéseket vagy belsőségeket a húson, és távolítsa el azokat! Michał azt javasolja, hogy a disznót először öntsük le forró vízzel, majd alaposan szárítsuk meg egy papírtörlő segítségével. 

Amint a malac elég száraz, enyhén vágja be a bőrét. Ha kihagyja ezt a lépést, repedések keletkeznek a bőrön, mivel ez a grillezés során összezsugorodik és egyenetlenül eldeformálódik. A vágásokkal biztosíthatja, hogy a bőr ott maradjon, ahol lennie kell. 

Dörzsölje be alaposan az olajjal a húst minden oldaláról, de ne túlzottan. A sertéshús elég zsíros. Ez a lépés arra szolgál, hogy a fűszerek jól beszívódjanak a húsba és védve legyenek a hőtől. Oszlassa el a páclét a malac belsejében, majd helyezze a grillnyársra. A hús felhelyezése némi erőkifejtést igényel. Valószínűleg több kísérletre lesz szükség ahhoz, hogy a súlyt egyenletesen eloszlassa a grillnyárson. Stabilizálja a húst a nyárson, és rögzítse a lábakat. Töltse meg a hasüreget újhagymával, lime-mal, almával, chilivel, szeletelt gyömbérrel és citromfűvel, majd adja hozzá koriandert, néhány fahéjrudat és a csillagánizst. Varrja össze a hasüreget, hogy semmi se essen ki. Szakértőnk kolbászfűző zsineget ajánl, alternatív megoldásként használhat azonban drótot is. 

Fedje le a malac fülét alufóliával, hogy elkerülje az égési sérüléseket. Ezután helyezze a nyársat a grillbe. De milyen magasságba? Michał azt javasolja, hogy kézzel ellenőrizzük a hőmérsékletet. Tartsa a kezét közvetlenül a malac alatt. Ha több mint nyolc másodpercig bírja a hőt, helyezze alacsonyabbra a nyársat, növelve a hőmérsékletet. Ha nem bírja nyolc másodpercig, emelje meg egy kicsit a nyársat, és csökkentse a hőt. 

Figyeljen rá, hogy ha a zsír közvetlenül a tűzre cseppen, felcsapnak a lángok, amelyek megperzselik a bőrt, és kellemetlen füstízt hagynak maguk után. Az íz azonban a legkisebb probléma, mivel a korom mérgező. Éppen ezért helyezzen grilltálcákat a hús alá. Egyrészt felfogják a lecsepegő zsírt, másrészt távol tartják a lángokat a hústól. Ugyanakkor alig csökkentik a hőmérsékletet. Csak arra figyeljen, hogy rendszeresen ürítse a tálcát, mert egy 20 kg-os malacból rengeteg zsír folyik ki. 

Kapcsolja be a forgónyárs rotációját és egy ecset segítségével kenje el a marinádot az egész malac testén. A pác kellemes színt ad és egyedülálló ízt kölcsönöz a húsnak természetes csípősséggel. 

Figyeljen a hőmérsékletre grillezés közben. A nyitott nyársakkal ellentétben a zárt forgónyárson egyenletesen oszlik el a hőmérséklet, hasonlóan a sütőkhöz. Ugyanakkor fennáll a veszélye, hogy túlzott füst képződik, vagy a hús megég. A szellőzőnyílásokkal és a szelepekkel megfelelően szabályozhatja a grillt.  

Az optimális hőmérséklet 160 és 180 °C között van. Ha a hőmérséklet magasabb, fennáll a veszélye, hogy a hús megég vagy kiszárad, alacsonyabb hőmérsékleten pedig akár két napig is eltarthat, mire a hús megsül. A hús ideális belső hőmérséklete körülbelül 75 °C. Rendszeresen ellenőrizze a hőmérsékletet a zárt grillkamrában, és időnként locsolja meg a húst a páccal. A sütés a malac méretétől függően több órát is igénybe vehet. 

A hús maga nem minden. 

Amíg a malac sül, készítse el a köretet! Először készítse elő a szószokat. Ha legalább egy tucat vagy még több tucat vendéget vár, tegye az összes hozzávalót a turmixgépbe! Először adja hozzá a fokhagymát, a gyömbért, a salottahagymát, az agavészirupot és a lime levét, majd keverje össze az egészet, amíg egyenletes keveréket nem kap. Ezután adja hozzá szójaszószt és halszószt, az apróra vágott chilit, az apróra vágott koriandert és a borsot. Keverje össze, és kész is!  

Ellenőrizze rendszeresen a grillt. Nem szeretné azt tapasztalni, hogy a hús néhány óra múlva elszenesedik, ugye? Használja ki az alkalmat, és oszlassa el újra a páclét egy ecsettel. 

Készen van? Ellenőrizze egy konyhai hőmérővel, hogy a hús elérte-e a megfelelő hőmérsékletet. Ha több mint 70 °C-ot mutat, akkor igen. Az étel majdnem kész. Vegye ki a húst a grillsütőből és hagyja 30 percig pihenni. Végül szeletelje fel a húst! Jó étvágyat kívánunk! 


Michał Orłowski – Sydney és Varsó híres éttermeinek konyhafőnöke. Tapasztalt és profi vendéglátós. Michał tizenévesen kezdte gasztronómiai útját. Nyáron pultosként dolgozott, és felfedezte a gasztronómia iránti szeretetét. Michał az évek során rengeteg tapasztalatot szerzett, elmélyítette tudását és tökéletesítette kézügyességét.  

2007-ben Ausztráliába utazott, ahol tovább csiszolta tudását. Visszatérése után, mint séf irányította a Lars, Lars & Lars éttermet Pozsonyban. Michał a Chef’s Gear YouTube csatornán osztja meg tudását és gyakorlati tanácsait.  

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Felejthetetlen szilveszteri italok egy elbűvölő éjszakához

Mindjárt itt a szilveszter! A pezsgő nem ok nélkül klasszikus, de a különféle italok felszolgálása boldog…

Bővebben

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben