A jó minőségű professzionális konyhai kések általában drágák, de minden jól felszerelt konyhában létfontosságúak. Az ilyen alapvető fontosságú eszközök megtakarítása és a rossz minőségű vagy tompa konyhai kések használata elveszíti a főzés összes élvezetét. Három alapvető késtípus létezik, amelyeket mindenekelőtt figyelembe kell vennie. Olvasson tovább, hogy megtudja, mely kések a leginkább ajánlottak, és hogyan kell vigyázni rájuk.
A jó minőségű professzionális konyhai kések általában drágák, de minden jól felszerelt konyhában létfontosságúak. Az ilyen alapvető fontosságú eszközök megtakarítása és a rossz minőségű vagy tompa konyhai kések használata elveszíti a főzés összes élvezetét. Három alapvető késtípus létezik, amelyeket mindenekelőtt figyelembe kell vennie. Olvasson tovább, hogy megtudja, mely kések a leginkább ajánlottak, és hogyan kell vigyázni rájuk.
A konyhai alap kés
Minden konyhában a legfontosabb eszköz az, amit általában szakácskésnek neveznek. A legjobb szakácskések sokféleképpen használhatók. Húshoz, halhoz és zöldségekhez is tökéletesek. A hosszú és egyenes pengével néhány mozdulattal elvághatja a nagy és trükkös összetevőket. A kés vékonyabb része egyszerű feladatokhoz, például hagyma szeleteléséhez jó. Ez a fajta kés gyorsan és biztonságosan vezethető a csontok mentén húsvágáskor. A konyhakések pengéi általában 20 cm hosszúak, bár vannak kisebb változatok is, amelyeket a nők is gyakran használnak, mivel könnyebben foghatóak. A hosszabb kések gyakori látvány a professzionális konyhákban, ahol nagy mennyiségű ételt vágnak fel.
Hámozó kések
Ha precízen meg akarja hámozni a gyümölcsöt és zöldséget, akkor nem megy hámozókés nélkül. Ez a nagyon hasznos késtípus sokféle méretben kapható. Csőr alakú ívelt pengéje nagyban megkönnyíti az alma vagy a burgonya hámozását. Az egyenes pengéjű hámozó kések viszont univerzálisabbak. Hámozásra és vágásra egyaránt használhatók. Tehát a 10 és 15 cm közötti pengéjű hámozó kések minden szakács kötelező listáján szerepeljenek, a szakácskések és az univerzális kések között. Használhatók hámozásra, valamint hús vagy hal darabolására. Ezek a kések praktikusak és könnyen használhatók, bár vannak fontosabb szempontok is a konyhában.
Éles szélű kenyérvágó kések
A hagyományos kenyérvágó kés a harmadik típusú kés, amely minden konyhában kötelező. A fűrészlapra emlékeztető fogazott pengéjének köszönhetően ez a kés nem csak ropogós kenyérhéj vágására alkalmas. Kiválóan alkalmas sütemények és kemény gyümölcsök, például görögdinnye vágására is. A kenyérvágó kés egyedi pengéje sokkal tovább éles marad, mint a hagyományos pengéké, és a legalább 21 cm hosszú pengék lehetővé teszik, hogy egy mozdulattal nagy kenyeret szeleteljen fel.
Konyhakések ambiciózus szakácsoknak
Az alap konyhakés készlet, amelyet minden profi séfnek használnia kell, azaz a szakácskés, a hámozókés és a kenyérvágó kés minden típusú catering rendezvényre elegendő, és a legnagyobb kihívást jelentő ételek elkészítésekor is jól érzi magát. Olcsóbb, de gyengébb minőségű kések vásárlása helyett érdemes egy kicsit többet beruházni egy jó minőségű késkészletbe ezzel a három pengével. Attól függően, hogy milyen típusú edényeket szeretne, más típusú késeket is használhat további funkciókkal. Ennek azonban van értelme, ha viszonylag gyakran használja őket, vagy ha nagy mennyiségű ételt vág fel.
- A paradicsomkés egy kis fogazott kés, amely könnyen átvágja a kemény paradicsomhéjat.
- A puha sajtkések pengéjén lyukak vannak, amelyek megakadályozzák, hogy a sajt a pengéhez tapadjon. A cheddar késnek széles pengéje és hasító formája van, ami lehetővé teszi, hogy erőt és egyensúlyt használjon a lefelé nyomáshoz és a szeletek vágásához. A penge széles gerince megakadályozza, hogy a kés vágás közben elhajoljon. Aztán ott vannak a Gouda típusú érlelt sajtok vágására szolgáló Granton kések, amelyeknek a pengéje felett egy sor apró gödröcske van. Minimalizálják a penge és a sajt közötti érintkezési felületet, és megakadályozzák, hogy a sajt a késhez tapadjon.
- A sonka kés egy lapos, keskeny kés, amely simán siklik a húson. Csontozó kést használnak a baromfi, hús és hal csontjainak eltávolítására. Keskeny pengéje könnyen manőverezhető, az opcionális rugalmas pengével pedig könnyedén hozzáférhet a hús legnehezebben elérhető részeihez. A lazackés úgy néz ki, mint egy sonkakés, vékony és rugalmas pengéje miatt, amely lehetővé teszi nagyon kis szeletek vágását. A kenyérkéshez hasonlóan a lazackés pengéje is nagyon hosszú, így egy mozdulattal finom filéket vághat, így könnyű és szórakoztató.
- Egyre népszerűbbek a kínai és japán szakácskések. A legismertebb a japán Santoku kés, kb. 18 cm hosszú, vékony pengegerinccsel. Tökéletes a terjedelmes hozzávalók szeletelésére, amelyek később könnyen serpenyőkbe, edényekbe vagy tálakba helyezhetők. A fent említett kés univerzális japán megfelelője az úgynevezett Petty knife. Gyümölcsök hámozására, darabolására, de filézésre is jó. A kínai séf kése úgy néz ki, mint egy hasító aprító, de a zöldségek vágásakor működik a legjobban. A kés élén maradt apróra vágott étel egyenesen az edénybe esik.
A megfelelő konyhai kések kiválasztása
A jó konyhai kések kényelmes fogást és szilárd pengéket garantálnak. A próba és hiba módszer az egyetlen módja annak, hogy tesztelje, hogy a markolat jól illeszkedik-e a kezébe. A hüvelyk- és mutatóujja között tartott ergonomikus séfkésnek úgy, hogy a markolat szilárdan a csuklóján fekszik, vágás közben mozdulatlanul kell maradnia. Hosszú távon azonban a penge minősége és kidolgozása az, ami segít megőrizni a kés élességét. A penge rozsdamentes, rugalmas vagy nagyon kemény? Hamisított vagy lyukasztott? Géppel vagy kézzel élesítették? Attól függően, hogy mire használja, a rugalmas acélpenge jobb választás lehet, mint a kemény és merev penge. Ha nincs ideje minden egyes kést ilyen részletesen megvizsgálni, akkor legalább egy dolgot próbáljon meg emlékezni – a legjobb konyhai késkészletek általában több mint 50 GBP-ért fizetnek késenként. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a késekre megfelelően kell vigyázni, ha azt szeretnénk, hogy jó állapotban maradjanak. Soha ne mosson professzionális konyhai késeket mosogatógépben. Mindig kézzel mossa el, mert a mosogatógépekben használt maró hatású tisztítószerek miatt még a legjobb professzionális főzőkések is hajlamosabbak a rozsdásodásra. A savas vagy sós maradékokat azonnal le kell öblíteni, mert károsíthatják és tompíthatják a pengét. Ne használjon márványból, üvegből vagy más kemény anyagból készült vágódeszkát, mert azok túl kemények, és a pengét is eltompíthatják.
Megosztás