Tojások hosszú távú tárolása – átfogó útmutató 

Megosztás

A tojás nagyon tápláló élelmiszer. Itt megtudhatja, hogyan tárolhatók helyesen, hogy könnyedén elkerülhető legyen az élelmiszerpazarlás. 

Tojástárolás hosszú távon

Megosztás

A tojás nagyon tápláló élelmiszer. Itt megtudhatja, hogyan tárolhatók helyesen, hogy könnyedén elkerülhető legyen az élelmiszerpazarlás. 

Csak néhány élelmiszer olyan tápláló, mint a tojás. Kiváló források fehérjéhez, A, D, E és K vitaminhoz, valamint értékes ásványi anyagokhoz, mint a kálium, foszfor és kalcium. Lehet sütni és főzni is. Ráadásul sok étel, mint a torták, omlettek és palacsinták alapját is ők képezik. 

Kiderült, hogy a tojásokat a megfelelő körülmények között nagyon hosszú ideig tárolhatjuk. Ezért gyakran nagyobb mennyiségben vásárolják. Ez különösen igaz a gasztronómia világára, ahol különböző baromfifarmok képesek kedvező kedvezményeket kínálni nagykereskedelmi rendeléseknél. 

Hol kell valójában tárolni a tojásokat? 

Otthon a legjobb, ha a hűtőben tárolják őket. Sok hűtőmodell rendelkezik egy speciális tojástartóval, ami általában az ajtó tetején található. Sajnos néha problémás ott tojást rakni. Ezen kívül ki vannak téve a hőmérséklet állandó ingadozásának, amely a hűtőszekrény nyitásakor jelentkezik. Ön is ki van téve véletlen töréseknek, amikor más élelmiszereket vesz ki a hűtőből. 

Ezért jó ötlet a tojásokat zárt csomagolásban tárolni és a középső rekeszbe tenni. Azt is javasoljuk, hogy helyezze őket az éles végükkel lefelé. Így biztosítjuk, hogy helyesen tárolják őket.  

Ha Ön egy gyümölcsöskert tulajdonosa, ne felejtse el, hogy a begyűjtött cseresznyéket mindig egy másik polcra helyezze, mint a tojásokat. Ugyanez vonatkozik például a joghurtra vagy salátára. A szalmonellamérgezés elkerülése érdekében a nyers tojásokat ne tároljuk közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszertermékek mellett. 

Meddig tárolhatók a tojások? Tárolási feltételek 

A tojásokat nagyon hosszú ideig lehet tárolni. Ez az időszak nagymértékben függ a környezeti hőmérséklettől: 

A fenti ajánlások a héjas tojásokra vonatkoznak. A megpucolt tojást mindig 3 napon belül kell elfogyasztani. Ugyanez vonatkozik a főtt és hámozott tojásokra. Egy hétig tarthatjuk el a kemény tojást. 

Emlékeztetünk, hogy a hosszú ideig tárolt tojások fogyasztása előtt könnyű ellenőrizni azok alkalmasságát a vízbe merítéssel. Friss tojások nem úsznak a felszínen. Az organoleptikus ellenőrzéssel is megvizsgálhatja a minőséget. Egy hámozott tojás, ami normálisan néz ki és a szaga is az nem okozhat problémát. 

Hogyan ismerhetünk fel egy romlott tojást? A tojássárgája márványos színűvé válik, a tojásfehérje pedig homályossá válik, és az egész kénes hidrogén szagú lesz. Egy ilyen tojás fogyasztása – még hőkezelés után is – élelmiszer-mérgezéshez vezethet.  

A nyersen fogyasztott, szalmonellával szennyezett tojások sokkal rosszabb helyzetet teremtenek. Ezért jobb kerülni a nyers tojáskrémmel vagy olyan ételekkel, mint a tatár bélszín. 

Milyen feltételeknek kell megfelelni a tojástermelés során? 

Különleges feltételeket kell teljesíteniük azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a tojótyúkok tenyésztésére specializálódtak. Ha kíváncsi, hogy néz ki egy gazda munkája, akkor többet megtudhat erről a második cikkünkben. 

A gyűjtés után a tojásokat speciális körülmények között kell tárolni. Ha a tárolási hőmérséklet 18° C fölé emelkedik, a tojásokat minden harmadik munkanapon el kell szállítani. A tojásokat ezután válogatják, pecsételik és csomagolják. A tojáscsomagoláson mindig megtalálhatóak az információk a tojások számáról, a minőségi osztályról, a csirke tenyésztési módszerről, valamint adatok a tojáscsomagoló üzemről (név, pontos cím és számkód). 

Ha a hőmérséklet 18° C alatt van, a tojásokat hetente egyszer össze lehet gyűjteni. Ennek az az előnye, hogy sok szállítási költséget meg lehet spórolni. Sok gyártó ezért fektet be speciális mezőgazdasági eszközökbe, mint nagy hűtőszekrények vagy hűtők.  

Az európai jog szerint a tojásokat a tojásrakástól számított 28 napig frissnek tekintik. A csomagoláson található lejárati dátumnak ezért ennek a dátumnak kell megfelelnie. 

Hosszú távú tojástárolás a gasztronómia világában 

A tojások megfelelő tárolása bárokban, éttermekben és menzákon rendkívül fontos téma. A HACCP-rendszer (Veszélyelemzés és Kritikus Ellenőrzési Pontok) megköveteli a nyilvántartások vezetését, amelyekben leírják a tojások kezelését. Fontos megjegyezni, hogy a szalmonella-fertőzés kockázata miatt sterilizálni kell őket. A következő módszereket kell alkalmazni: 

A nyers tojásokat csak a gyártó által megadott lejárati dátumig szabad a háztartási hűtőszekrényben (2-5 ° C) tárolni. A tárolófelületet el kell különíteni a többi élelmiszertől. Érdemes emlékezni, hogy minden személynek, aki egy étteremben tojással érintkezik, érvényes egészségügyi igazolvánnyal kell rendelkeznie. 

A gasztronómia világában egyre gyakrabban használnak porított és pasztőrözött folyékony tojást. Az első esetben a terméket 2 évig lehet tárolni, míg a második változat akár 6 hónapig is eltarthat. 

Tojások lefagyasztása: ezekkel a tippekkel sikerül 

Tojásokat is sikeresen lehet fagyasztani. Ha egész tojásokat teszel a fagyasztóba, a héjak könnyen eltörhetnek. Ezenkívül a tojássárgája kemény szerkezetet vesz fel. A következő formákat lehet lefagyasztani: 

Lágyan vagy keményen főtt tojásokat nem szabad lefagyasztani, mert vizesek lesznek és így ehetetlenné válnak. Nyers, fagyasztott tojásokat körülbelül egy évig tárolhatunk, míg a tojásételeket (pl. quiche) 3-4 hónapig lehet tárolni. 

Tojások hosszú távú tárolása – összefoglaló 

Helyesen tárolt tojások hosszabb ideig maradnak frissek. Ezt mind a catering vállalkozások tulajdonosainak, mind azoknak kell megjegyezniük, akik a csirkeól építését tervezik. Ha hosszabb ideig tárolja őket, a legfontosabb, hogy elegendően alacsony hőmérsékleten tartsa őket. Tehát a tojásokat hűtőszekrényben kell tárolni, vagy egyszerűen lefagyasztani. 

Végül meg kell említeni, hogy Ázsiában már kifejlesztettek egy módszert, amely lehetővé teszi a tojások hosszú tárolását anélkül, hogy csökkenteni kellene a hőmérsékletet. Az úgynevezett ezeréves tojások, amelyeket égetett mész, agyag és egy só, tea és rizshéj keverékével készítenek, évtizedekig (!) tárolhatók. Minél öregebbek a tojások, annál finomabbak lesznek. 

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Felejthetetlen szilveszteri italok egy elbűvölő éjszakához

Mindjárt itt a szilveszter! A pezsgő nem ok nélkül klasszikus, de a különféle italok felszolgálása boldog…

Bővebben

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben