A nyári szezon remek alkalmat kínál arra, hogy összejöjjünk a barátokkal egy szabadtéri grillezésre. Vagy tegye még különlegesebbé a nyári étlapot szabadban grillezett ételekkel (mint például a sertéshús)! Itt megtudhatja, hogyan készíthet ízletes pácot a sertéstarjához.
A nyári szezon remek alkalmat kínál arra, hogy összejöjjünk a barátokkal egy szabadtéri grillezésre. Vagy tegye még különlegesebbé a nyári étlapot szabadban grillezett ételekkel (mint például a sertéshús)! Itt megtudhatja, hogyan készíthet ízletes pácot a sertéstarjához.
Hogyan pácoljuk be helyesen a sertéstarját?
A grillezett hús elkészítésének első lépése a pácolás. Ez mit jelent? A pácolás során a szeleteket 12-24 órán át páclében áztatjuk (attól függően, hogy mennyi időnk van előre elkészíteni az ételt). A hőkezelés után a pác tökéletesen puhává teszi a húst. A pácolás továbbá lerövidíti a marinálási időt, ami további előnyt jelent. A pácolt hús könnyebben magába szívja a fűszerkeverékeket: egyszerűen dörzsölje be a páccal a húst, és helyezze a hűtőbe kb. 30-60 percig.
Így pácoljuk be a sertéstarját!
Bizonyos húsok, például a grillezett steakek vagy a hamburgerek , akkor a legfinomabbak, ha csak sóval és borssal ízesítjük őket. A legtöbb hús esetében a fűszerezés elkerülhetetlen lépés, hogy kibontakoztathassák teljes ízüket. A már említett sertésmarinád nem más, mint különböző fűszerek keveréke, amellyel a legtöbbet hozhatja ki a húsból. A pác nemcsak a tarjához tökéletes, hanem csirkehúshoz vagy sertésnyárshoz is.
A sertéstarjához való pácok folyékonyak, így alapjuk általában az olívaolaj, a szójaszósz, a ketchup, a mustár vagy a citromlé. Természetesen ennél sokkal több lehetőség van, de a legnépszerűbb keverékek legalább egyet tartalmaznak ezek közül az összetevők közül. A páchoz hozzáadhatja kedvenc fűszereit, aromás fűszernövényeket friss vagy szárított formában, préselt fokhagymagerezdet, fűszerpaprikát stb. számos recept létezik. Semmi akadálya, hogy saját ízkompozíciókat hozzon létre.
Marinádok grillezett sertéstarjához
Finom és különleges pácrecepteket keres? Tekintse meg alábbi tippjeinket! Kicsit eltérnek a legelterjedtebb receptektől, de felejthetetlen ízélményt nyújtanak, így garantáltan étterme vagy a baráti grillparti fénypontjai lesznek.
Sörrel párolt sertéstarja
Egy forró nyári grillpartin semmi sem esik jobban, mint a hideg sör, amely tökéletesen illik a jól átsütött húsokhoz (nem csak italként, hanem az összetevők egyiként is). A sörből készült marinádok ideális megoldást jelentenek a lágy, aromás húsok szerelmesei számára. Hogyan készítsünk sör alapú fűszermixet?
Készítsen elő 250 ml sört, és adjon hozzá két evőkanál olívaolajat és almaborecetet, valamint egy teáskanálnyit kedvenc mustárjából. Nyomjon össze két fokhagymagerezdet, adjon hozzá egy csipetnyi borsot és két ág friss rozmaringot. Mielőtt a húst a pácba mártaná, alaposan dörzsölje be sóval, és tegye a hűtőbe.
Sertéstarja kólával
A kóla alapú mártásban sült sertéstarja egy újabb érdekes recept, ami garantáltan ízleni fog azoknak, akik az édes, enyhe és kifejező ízkombinációkat szeretik. Ez a pác tökéletes oldalashoz is, így egyszerre két ételt is készíthet!
Keverjen össze egy csésze kólát 1/3 csésze olívaolajjal vagy más olajjal. Adjon hozzá 2-3 evőkanál mustárt és ketchupot. Válasszon különböző fűszereket, amelyek ellensúlyozzák a kóla édes ízét. 2 gerezd fokhagyma, egy csipetnyi bors és egy teáskanál paprika teszi teljessé az ízvilágot. Ne felejtse el a húst előzetesen megsózni, ha nem pácolta be.
-
Elektromos grill – 55 cm – Royal Catering – sima – 3000 W
88 590,00 HUF67 490,00 HUF - Infravörös asztali grill – 1.780 W
-
Kontakt grill – sima – 2200 W
84 290,00 HUF60 890,00 HUF -
Kontakt grill – 2 x 1.800 Watt – bordázott – 2.0
129 990,00 HUF98 390,00 HUF
Mézes sertéstarja
Sertéstarja mézzel és mustárral is nagyon finom. Az édes méz és a fűszeres, pikáns mustár kombinációja tökéletesen illik a baromfihúshoz, de meglepően jó a tarjához is.
A pác elkészítése gyerekjáték. Melegítse fel a mézet például mikrohullámú sütőben, hogy folyékony állagú legyen. 1-2 evőkanál elég ahhoz, hogy az egész ételnek édes ízt adjon. Adjunk a mézhez 3-4 evőkanál mustárt, hogy kiegyensúlyozza a méz édes ízét. Használhat paprikát, hagymát, fokhagymát és borsot is.
Praktikus tippek sertéstarja grillezéséhez
Mi mást kell még tudni a sertéstarja elkészítéséről?
- Ki kell klopfolni előre a húst? Igen, a húst ki lehet klopfolni a marinálás előtt (különösen, ha nagyon zsíros), viszont a túl erőteljesen klopfoljuk a húst, elveszíti megfelelő állagát és ínycsiklandó megjelenését.
- Mennyi ideig szükséges sütni a sertéstarját? Ezt a húsfajtát nem szabad túl sokáig grillezni. A legjobb eredményt úgy érjük el, ha a hús mindkét oldalát néhány percig grillezzük, így lágy és szaftos lesz. Ha túl hosszú ideig sütjük, megkeményedik és elveszítheti a szaftját.
- Hogyan pácoljuk be a sertéstarját, hogy puha maradjon? A legjobb, ha sóoldatot használunk. Egy másik alternatíva, ha a húst citromlébe vagy fehérbor ecetbe áztatjuk, így tökéletesen puha húst kapunk.
A tökéletes vendéglátóipari felszerelések sertéstarja sütéséhez
A sertéstarját legjobb gáz- vagy faszéngrillen készíteni. Éttermébe professzionális vendéglátóipari grillre lesz szüksége! Termékkínálatunkban elektromos vagy gázzal működtetethető grilleket is talál. A preferált elkészítési mód kiválasztásánál sok mindent figyelembe kell venni.
Mi lehet még hasznos? Csak a legjobb grillező eszközökbe fektessen be – mint például a húshőmérő vagy forgatócsipesze, hogy elkerülje a hús szúrását. A melegen tartó edények lehetővé teszik a már elkészült grillezett hús melegen tartását.
Hogyan grillezzük helyesen a sertéstarját – összefoglaló
A tökéletesen grillezett sertéstarja titka a megfelelő sütési mód. Érdemes erről már a tervezett grillezés előtti napon gondoskodni, mivel a páclé és a pác csak ekkor tud csodát tenni (nemcsak egyedi ízt, hanem ideális textúrát is ad a húsnak). A grillezési mód is fontos. Ügyeljen arra, hogy a sertéstarja ne maradjon túl sokáig a grillen: így nemcsak a tökéletesen grillezett hús, hanem a gyors elkészítési idő is garantált.
Megosztás