A chips remek kiegészítője számos ételnek, de önmagában is kiváló. Hogyan lehet chipset úgy főzni, hogy kívül ropogós, belül puha legyen? Melyik burgonya a legjobb, és melyik sütési hőmérséklet éri el a legjobb hatást?
A chips remek kiegészítője számos ételnek, de önmagában is kiváló. Hogyan lehet chipset úgy főzni, hogy kívül ropogós, belül puha legyen? Melyik burgonya a legjobb, és melyik sütési hőmérséklet éri el a legjobb hatást?
Milyen burgonyafajtákat válasszunk hasáb készítéséhez?
A burgonya a leguniverzálisabb zöldségfélék közé tartozik. Konyhákban és iparban egyaránt használják, például takarmány vagy szeszes ital összetevőjeként.
Több mint száz fajtát termesztenek Európában, ahol a burgonyát a 16. század vége óta ismerik. Három fő típusa van:
- A típusú burgonya – más néven salátaburgonya, alacsony a keményítőtartalma, és hőkezelés után tömör marad,
- B típusú burgonya – általánosan népszerű, több keményítőt tartalmaz, mint A típusú burgonya, ami azt jelenti, hogy kevésbé nedves,
- C típusú burgonya – lisztes, a legtöbb keményítőt tartalmazza, elkészítése után porszerű és viszonylag száraz állagú.
További különbséget lehet tenni a köztes típusok között, azaz az AB (saláta és általános felhasználású) és a BC (általános felhasználású, lisztes) között. Melyik burgonya lesz a legjobb chips készítéséhez?
Ebben az esetben a B típusú növények használata különösen ajánlott. De miért ezek a legjobbak chips főzéséhez? Ennek az az oka, hogy sütés közben ropogósak, ropogós héjúak, de belül kissé nedvesek és bolyhosak maradnak. Az A típusú burgonya jobb salátákhoz, vagy rakott ételekhez vagy levesekhez. A C típusú burgonyát viszont inkább pürékhez vagy olyan ételek elkészítéséhez szánják, mint a burgonyagombóc vagy a burgonyás palacsinta.
A burgonya típusa egy dolog, de a fajta kérdése továbbra is fennáll. Milyen fajtákat találsz a szupermarketben vagy a zöldségesnél? Jó burgonyafajták a chips készítéséhez:
- Maris Piper,
- King Edwards,
- Rooster,
- Sante,
- Pentland,
- Dell,
- Russet,
- Cara,
- Romano
Honnan lehet tudni, hogy a burgonya jó-e chips készítésére? Először is figyeljen a gumó megjelenésére. A héjnak a lehető legsimábbnak kell lennie, elszíneződés, rothadás vagy sérülés nélkül, ami azt jelezné, hogy a burgonya rossz állapotban van.
Egy másik szempont, amire figyelni kell, a szín. A chips vagy bármely más étel elkészítéséhez használt burgonyának világos héjúnak kell lennie. A sötét burgonya intenzív trágyázást és magas nitráttartalmat sugall, ami kis mennyiségben nem káros az egészségre, nagyobb mennyiségben viszont A-vitamin-hiányhoz, az emésztőrendszer nyálkahártyájának irritációjához vagy 1-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet. .
Dobja el a zöld gumókat is. Ez arra utalhat, hogy a burgonya nagy koncentrációban tartalmaz szolanint, egy olyan vegyületet, amely ételmérgezéshez vezet. Az is a legjobb, ha a burgonya hasonló alakú és méretű, a „szeme” pedig minél sekélyebb (a burgonya hámozásakor kevesebb vitamint és egyéb összetevőt veszít).
Ha már van otthon gumó, akkor könnyen leellenőrizheti, hogy jó lesz-e chips készítéséhez. Szeletelés után kezdjük el összedörzsölni a feleket. Ha víz kezd kicsapódni, az azt jelenti, hogy A típusú burgonyáról van szó, amely salátákhoz és levesekhez alkalmas.
A chipshez való jó burgonyából dörzsöléskor el kell kezdenie kiengedni a keményítőt, és kissé össze kell tapadnia. De ne túl sokat, mert ez azt jelentheti, hogy lisztfajtával van dolgod.
Hogyan kell elkészíteni a burgonya chipset?
A megfelelő burgonya kiválasztása az első lépés. De térjünk át a második fontos szempontra. Tulajdonképpen hogyan főzöd a chipset?
A burgonyán kívül szüksége lesz még:
- víz,
- cukor,
- papírtörlő.
Kezdje a burgonya hámozásával. Otthon egy kés több mint elegendő lesz. A burgonya megpucolása után öblítse le folyó víz alatt. Ha éttermet vezet, és a chips az étlapjának fontos részét képezi, fontolóra veheti egy professzionális burgonyahámozóba való befektetést. Jelentősen lerövidíti a chips sütése előtti előkészítési folyamatot, munkatársai pedig más feladatokra koncentrálhatnak.
A következő lépés a burgonya chipsre vágása, ami az egyik legfontosabb tevékenység. Ha a darabok túl vékonyak, a burgonya gyorsan vizet veszít, és túlságosan megéghet. Ha túl nagyok, előfordulhat, hogy sütés után nem lesz ropogós héjuk.
Hogyan vágjunk burgonyát chipsre? A darabok optimális vastagsága kb. 0,5-1,5 cm. Egy étterem, bár esetében hasznos eszköz lesz a zöldség-gyümölcs szeletelő, például a burgonyavágó, amelyben beállíthatjuk a kívánt vágási vastagságot.
Öntsön hideg vizet a felvágott burgonyadarabokra, és várja meg, amíg a folyadék zavarossá válik. Öntse ki a vizet a tálból, majd öblítse át még néhányszor a burgonyadarabokat, amíg a víz majdnem tiszta lesz.
A friss, hideg vízbe áztatott chipshez egy-két teáskanál cukrot teszünk (a cukrot külön edényben is feloldhatjuk, forrásban lévő vízzel felöntve). Hagyja az elkészített burgonyát körülbelül fél óráig.
Miért éri meg ennyi bajt átélni? Ez lehetővé teszi, hogy a burgonya kiöblítse a felesleges keményítőt, amely felelős a nedvesség megőrzéséért a zöldségben. A friss víz dupla cukorral átitatja a chipseket, amitől szépen megbarnulnak és ropogósak lesznek.
Friss vízbe áztatás után engedje le a forgácsot, és ne öblítse le újra. Törölje le őket papírtörlővel. Ha a darabok szárazak, az megkönnyíti a sütési folyamatot, és nem fröccsen ki az olaj.
- Burgonyahámozó gép – 28 L – Időzítő – 500 kg/h-ig
- Burgonyahámozó gép
- Krumplivágó 43 190,00 HUF
-
Burgonyahámozó gép – 10 L – időzítő – 200 kg/h-ig
593 990,00 HUF478 990,00 HUF
Milyen olajat válasszunk a sütéshez?
A chips-sütéshez használt olajnak magas füstölési ponttal kell rendelkeznie. Ez azt jelenti, hogy még erősen melegítve is megőrzi eredeti ízét és aromáját.
A repceolaj magas, 240 Celsius fokos füstölési ponttal rendelkezik, leggyakrabban chipsütéshez megfelelő olajként ajánlják. A hőmérséklettel kapcsolatos paraméterek mellett további előnyökkel jár a semleges íz és a meglehetősen könnyű vízelvezetés, ami a chips alacsonyabb kalóriatartalmához vezet.
A repceolaj alacsony telített zsírsavakat is tartalmaz, amelyek felelősek az úgynevezett rossz koleszterinért. A telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavak forrása, amelyek fontosak az Ön egészsége, valamint a szív, a vesék és a bőr állapotának megőrzése szempontjából.
Hogyan kell sültkrumplit csinálni?
A chips sütéséhez megfelelő edényre lesz szüksége. Lehet magas peremű serpenyő vagy fazék. A legkényelmesebb megoldás egy zsírsütő használata lesz.
Ez a fajta készülék lehetővé teszi, hogy gyorsan megsüthessen nagyobb adag chipseket. Pontosan szabályozhatja az olaj hőmérsékletét, miközben a sütőben a hő egyenletesebben oszlik el, mint az általános használatra szánt szokásos edényeknél. Az olajsütőben lévő kosár lehetővé teszi az olaj jobb elvezetését, és könnyebben használható például egy lyukas kanálhoz képest, mert azonnal kiveheti a teljes chips-adagot.
Hogyan sütjük a chipseket, hogy ropogósra és aranybarnára süljenek? Öntse a sütőolajat a serpenyőbe vagy az olajsütőbe, annyira, hogy a burgonya lebegjen, ne tapadjon az aljára.
A chips sütéséhez a kezdeti szakaszban a megfelelő hőmérséklet kb. 150 Celsius fok. Amikor az olaj felforrósodott, hozzáadjuk a krumplit az edénybe vagy zsírsütőbe. Néhány perc múlva, amikor a chips enyhén aranysárga és üveges, vegye ki és csepegtesse le.
A második szakaszban a chips sütési hőmérsékletét kb. 180-190 Celsius-fokra, majd ismét az olajba csepegtetjük a chipseket. 5-10 perc elteltével barnulniuk kell és ropogóssá kell válniuk. Vegyük ki őket, és ismét csepegtessük le a zsírt. A chips most tálalásra kész.
Sültkrumpli készítés – összefoglaló
Nem csak a chips főzés utolsó szakasza fontos. További szempontok, amelyekre figyelni kell, a burgonya és az olaj megfelelő fajtája, valamint a chips vízben, cukorral történő elkészítése. Ez közvetlen hatással lesz az ízre és a gyengédségre is.
Megosztás