Befőzés sütőben – átfogó útmutató 

Megosztás

A befőzés nagyszerű módja annak, hogy meghosszabbítsuk számos étel és termék eltarthatóságát. Ahelyett azonban, hogy forró vízben forralnánk az üvegeket, pasztőrözhetjük őket a sütőben is! Ismerje meg, hogyan lehetséges ez, és miért éri meg a fáradságot. 

Megosztás

A befőzés nagyszerű módja annak, hogy meghosszabbítsuk számos étel és termék eltarthatóságát. Ahelyett azonban, hogy forró vízben forralnánk az üvegeket, pasztőrözhetjük őket a sütőben is! Ismerje meg, hogyan lehetséges ez, és miért éri meg a fáradságot. 

Mi az a pasztőrözés? 

A pasztőrözés, más néven élelmiszer-tartósítás, az élelmiszerek tartósításának egyik módja, hogy azok hosszabb ideig frissek maradjanak. Az eljárás lehetővé teszi, hogy elkerülje a tartósítószerek használatát, mégis egész évben hozzáférjen a gyümölcsökhöz, lekvárokhoz és a különböző zöldségekhez, teljesen természetes és az egészségre ártalmatlan módszerek segítségével. 

Mi az a pasztőrözés? A pasztörizálás az élelmiszer 65-90°C közötti hőmérsékleten történő melegítésének folyamata, amelynek során a romláshoz vagy a megbetegedés kockázatához hozzájáruló organizmusok és enzimek elpusztulnak. Fontos, hogy a befőttesüvegek szorosan záródjanak, így megfelelően megőrzik tartalmukat. A gyümölcsök, zöldségek, sőt még a húsok is több évig eltarthatók befőzés után – feltéve, hogy száraz, hűvös és sötét helyet választ a tároláshoz. 

Sütőben történő pasztörizálás hogyan csináljuk? 

Hogyan pasztőrözzünk üvegeket? Több módszer létezik, melyek közül a legnépszerűbb a forró vízben történő pasztörizálás, a legkevésbé pedig a mosogatógépben végzett. A sütőben történő befőzés valahol középen helyezkedik el, mivel egyszerűbb, mint a hagyományos nedves pasztőrözés (a befőzést sütőben néha száraz pasztőrözésnek is nevezik). 

Hogyan lehet pasztőrözni a befőttesüvegeket a sütőben? Ez valójában nagyon egyszerű. Olvasson tovább, és ismerje meg, hogyan pasztőrözheti az élelmiszereket 5 lépésben: 

  1. Helyezze az üvegeket a tartalmukkal együtt egy sütőtepsire, a fedelükkel felfelé, és ügyeljen arra, hogy ne érjenek egymáshoz. 
  1. Ha a befőttesüvegek lehűltek, helyezze őket a hideg sütőbe, ha pedig a tartalmuk meleg, tegye őket a sütőbe, miután a sütő felmelegedett. 
  1. Melegítse elő a villany- vagy gázsütőt körülbelül 130 °C (120 °C légkeveréses sütés esetén) hőmérsékletre. A sütőben történő pasztőrözés magasabb hőmérsékleten történik, mint a nedves tartósítás, mivel az üvegeket lassabban melegíti fel a forró levegő, mint a forró víz. 
  1. Hogyan pasztőrözhetem a befőttesüvegeket a sütőben? Az egész folyamat körülbelül 30 percet vesz igénybe (vagy 20 percet légkeveréssel), de ezt az időt a kívánt hőmérséklet elérésétől kell számolni. 
  1. Kapcsolja ki a sütőt fél óra után, és hagyja a befőttesüvegeket bent. További 30 perc elteltével vegye ki az üvegeket, és fejjel lefelé állítva ellenőrizze, hogy megfelelően záródnak-e. Lényegében ez minden! 

Mit lehet tartósítani ezzel a módszerrel? 

A befőttek pasztörizálása elektromos sütőben rendkívül egyszerű, és ennek a módszernek köszönhetően soha többé nem fog élelmiszert pazarolni. Miket lehet befőzéssel tartósítani? 

A befőzéshez szükséges eszközök 

A sütőben történő pasztörizálás nagyon egyszerű és csak alapvető eszközökre és kiegészítőkre van hozzá szükség. Tehát mit kell előkészítenünk? 

  • Egy sütőtepsit, lehetőleg sütőpapírral vagy más anyaggal bélelve. 
  • Befőttesüvegek – lecsavarható fedéllel! A lezárt üvegek nem alkalmasak a pasztőrözéshez, mivel a gumi ilyen magas hőmérsékleten megsérülhet! 
  • Címkézés – a sütőben történő pasztőrözés után minden egyes üveget gondosan fel kell címkézni, így tudni fogja, hogy mit tartalmaznak és mikor főzték be őket. 

Pasztőrözés a sütőben összefoglaló 

Az élelmiszerek tartósítása a sütőben nagyon egyszerű! Sokkal egyszerűbb, mint a nedves pasztőrözés, és garantáltan nem égeti meg magát forró vízzel sem. A saját befőttek elkészítése nagyszerű szórakozás lehet, még akkor is, ha általában nem rajong a főzésért. A sütős pasztőrözésnek köszönhetően megtöltheti éléskamráját finom gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyek tökéletes kiegészítői bármely desszertnek vagy vacsorának, de akár készételeknek vagy húsoknak is. A lehetőségek végtelenek. 

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Felejthetetlen szilveszteri italok egy elbűvölő éjszakához

Mindjárt itt a szilveszter! A pezsgő nem ok nélkül klasszikus, de a különféle italok felszolgálása boldog…

Bővebben

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben