A befőzés nagyszerű módja annak, hogy meghosszabbítsuk számos étel és termék eltarthatóságát. Ahelyett azonban, hogy forró vízben forralnánk az üvegeket, pasztőrözhetjük őket a sütőben is! Ismerje meg, hogyan lehetséges ez, és miért éri meg a fáradságot.
A befőzés nagyszerű módja annak, hogy meghosszabbítsuk számos étel és termék eltarthatóságát. Ahelyett azonban, hogy forró vízben forralnánk az üvegeket, pasztőrözhetjük őket a sütőben is! Ismerje meg, hogyan lehetséges ez, és miért éri meg a fáradságot.
Mi az a pasztőrözés?
A pasztőrözés, más néven élelmiszer-tartósítás, az élelmiszerek tartósításának egyik módja, hogy azok hosszabb ideig frissek maradjanak. Az eljárás lehetővé teszi, hogy elkerülje a tartósítószerek használatát, mégis egész évben hozzáférjen a gyümölcsökhöz, lekvárokhoz és a különböző zöldségekhez, teljesen természetes és az egészségre ártalmatlan módszerek segítségével.
Mi az a pasztőrözés? A pasztörizálás az élelmiszer 65-90°C közötti hőmérsékleten történő melegítésének folyamata, amelynek során a romláshoz vagy a megbetegedés kockázatához hozzájáruló organizmusok és enzimek elpusztulnak. Fontos, hogy a befőttesüvegek szorosan záródjanak, így megfelelően megőrzik tartalmukat. A gyümölcsök, zöldségek, sőt még a húsok is több évig eltarthatók befőzés után – feltéve, hogy száraz, hűvös és sötét helyet választ a tároláshoz.
Sütőben történő pasztörizálás – hogyan csináljuk?
Hogyan pasztőrözzünk üvegeket? Több módszer létezik, melyek közül a legnépszerűbb a forró vízben történő pasztörizálás, a legkevésbé pedig a mosogatógépben végzett. A sütőben történő befőzés valahol középen helyezkedik el, mivel egyszerűbb, mint a hagyományos nedves pasztőrözés (a befőzést sütőben néha száraz pasztőrözésnek is nevezik).
Hogyan lehet pasztőrözni a befőttesüvegeket a sütőben? Ez valójában nagyon egyszerű. Olvasson tovább, és ismerje meg, hogyan pasztőrözheti az élelmiszereket 5 lépésben:
- Helyezze az üvegeket a tartalmukkal együtt egy sütőtepsire, a fedelükkel felfelé, és ügyeljen arra, hogy ne érjenek egymáshoz.
- Ha a befőttesüvegek lehűltek, helyezze őket a hideg sütőbe, ha pedig a tartalmuk meleg, tegye őket a sütőbe, miután a sütő felmelegedett.
- Melegítse elő a villany- vagy gázsütőt körülbelül 130 °C (120 °C légkeveréses sütés esetén) hőmérsékletre. A sütőben történő pasztőrözés magasabb hőmérsékleten történik, mint a nedves tartósítás, mivel az üvegeket lassabban melegíti fel a forró levegő, mint a forró víz.
- Hogyan pasztőrözhetem a befőttesüvegeket a sütőben? Az egész folyamat körülbelül 30 percet vesz igénybe (vagy 20 percet légkeveréssel), de ezt az időt a kívánt hőmérséklet elérésétől kell számolni.
- Kapcsolja ki a sütőt fél óra után, és hagyja a befőttesüvegeket bent. További 30 perc elteltével vegye ki az üvegeket, és fejjel lefelé állítva ellenőrizze, hogy megfelelően záródnak-e. Lényegében ez minden!
Mit lehet tartósítani ezzel a módszerrel?
A befőttek pasztörizálása elektromos sütőben rendkívül egyszerű, és ennek a módszernek köszönhetően soha többé nem fog élelmiszert pazarolni. Miket lehet befőzéssel tartósítani?
- Gyümölcs – lekvárok, befőttek vagy bogyós gyümölcsök, eper és más gyümölcsök üvegekbe zárva télire. A befőzés nagyszerű módja annak, hogy állandó hozzáférést biztosítsunk a természet ajándékaihoz, még akkor is, ha nincs szezonjuk, valamint nehézkes és drága megvásárolni őket, ha egyáltalán lehetséges. A sütőben történő pasztörizálásnak köszönhetően ezek a termékek télen is kéznél lesznek bármikor!
- Zöldségek – ez a tartósítási módszer a kedvenc zöldségeivel is működik! Kezdje az alapvető savanyúságok elkészítésével, majd próbáljon ki bonyolultabb recepteket is! A cékla vagy a paprika, esetleg a sütőtök ideális lesz a fogyasztásra akkor is, amikor nincs szezonja a termesztésüknek. Lehetőségei korlátlanok!
- Készételek – milyen típusú ételeket lehet pasztörizálni a sütőben? Vagy esetleg pasztőrözni szeretné a kedvenc nyári egytálételét? Az elkészített ételek tartósítása a sütőben nagyszerű megoldás, ha nem szeretné kidobni a vacsora maradékát, amit elkészített, valamint akkor is, ha egyszerűen csak finom ételekkel szeretné feltölteni a kamrát – például, ha csak ritkán van ideje főzni!
- Hús – a húspasztőrözés a sütőben okos ötlet, hogy elkerüljük az élelmiszer-pazarlást (pl. amikor sok maradék van egy grillparti vagy egy nagy családi vacsora után), valamint segít rendszerezni konyháját és a mindennapi főzést. A pasztőrözött hús ideális szendvicsekhez, vagy egyszerűen zöldségekkel fogyasztva ebédre.
- Mini sütő – 1600 W – 30 l – időzítő – 5 beállítás
- Mini sütő – 1.600 W – 30 L – 5 program
- Légkeveréses sütő – 1.700 W – 12 program – sütőráccsal, sütőtepsivel, nyársrúddal és csepptálcával együtt
- Légkeveréses sütő – 1.600 W – 13 program – sütőráccsal, sütőtepsivel, nyársrúddal és csepptálcával együtt
A befőzéshez szükséges eszközök
A sütőben történő pasztörizálás nagyon egyszerű és csak alapvető eszközökre és kiegészítőkre van hozzá szükség. Tehát mit kell előkészítenünk?
- Egy sütőtepsit, lehetőleg sütőpapírral vagy más anyaggal bélelve.
- Befőttesüvegek – lecsavarható fedéllel! A lezárt üvegek nem alkalmasak a pasztőrözéshez, mivel a gumi ilyen magas hőmérsékleten megsérülhet!
- Címkézés – a sütőben történő pasztőrözés után minden egyes üveget gondosan fel kell címkézni, így tudni fogja, hogy mit tartalmaznak és mikor főzték be őket.
Pasztőrözés a sütőben – összefoglaló
Az élelmiszerek tartósítása a sütőben nagyon egyszerű! Sokkal egyszerűbb, mint a nedves pasztőrözés, és garantáltan nem égeti meg magát forró vízzel sem. A saját befőttek elkészítése nagyszerű szórakozás lehet, még akkor is, ha általában nem rajong a főzésért. A sütős pasztőrözésnek köszönhetően megtöltheti éléskamráját finom gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyek tökéletes kiegészítői bármely desszertnek vagy vacsorának, de akár készételeknek vagy húsoknak is. A lehetőségek végtelenek.
Megosztás