Az adagolópoharak a koktélkészítés legalapvetőbb csapostartozékai közé tartoznak. De mik azok? És a adagolópoharakon kívül milyen egyéb eszközöket kell használnia minden csaposnak?
Az adagolópoharak a koktélkészítés legalapvetőbb csapostartozékai közé tartoznak. De mik azok? És a adagolópoharakon kívül milyen egyéb eszközöket kell használnia minden csaposnak?
Adagolópoharak- nélkülözhetetlen bár eszközök
Kíváncsi vagy, hogyan lehet bárt nyitni? A megfelelő helyiségek és egy jó csaposcsapat megtalálása mellett kulcsfontosságú a rúdszerszámok és tartozékok megfelelő kiválasztása.
Az adagolópoharak a legalapvetőbb rúdszerszámok közé tartoznak. Mik ezek és mire használják őket? A jigger egy homokóra alakú csapos mérőeszköz. Egy adott ital – alkohol, szirup vagy gyümölcslé – kiválasztott mennyiségének pontos mérésére szolgál.
A adagolópoharak különböző méretűek, és a legjobb, ha néhány méret közül választhat az Ön igényei szerint. A kétoldalas adagolópoharak praktikusabbak, lehetővé téve ugyanazt az eszközt két különböző méréshez, például 50 és 25 ml-hez.
Az adagolópoharaknak számos előnye van. Először is lehetővé teszik, hogy pontosan annyi összetevőt használjon fel, amennyit csak akart, ami nem csak az ízek tekintetében fontos.
Az egyes összetevők pontos mennyiségének szabályozásával teljes mértékben ellenőrizheti élelmiszerköltségét, ami a drága összetevők esetében rendkívül fontos. A recept szerint elkészített koktélok adagolópohár segítségével megkönnyítik az egyes összetevők pontos költségének kiszámítását.
Egy másik fontos kérdés az egészség és a biztonság. Az adagolópoharak általában rozsdamentes acélból készülnek, és kényelmes formájuk megkönnyíti a megfogásukat. Egy szabványos pohárhoz képest sokkal kisebb a kockázata annak, hogy a csapos leejti az adagolópoharat.
Mivel az adagolópoharak fémből készülnek, akkor sem törnek el, ha leesik. Így még ha a csapos használat közben el is dobja az adagolópoharat, nem vágja meg magát a törött üvegen. A rozsdamentes acél tisztítása is viszonylag egyszerű, és sokáig kitart.
Egy másik szempont, amelyet érdemes szem előtt tartani, az ilyen eszközök képe. Az adagolópoharat használó csapos professzionálisabbnak tűnik, ha hagyományos szemüveget használ.
Koktélkészletek – milyen eszközökre lesz szüksége?
Az adagolópoharak csak egy részét képezik a professzionális koktélkészleteknek. Mire lesz még szükséged?
Az összetevők elkészítéséhez és összekeveréséhez shakerre lesz szükség. Az alapmodell egy háromrészes shaker, az úgynevezett cobbler, amely egy fémpohárból, egy beépített szűrővel ellátott tetejből és egy fém kupakból áll a nyílás lezárására.
Egy másik típus a kétrészes francia shaker magas tartállyal és fedővel. Mindkét típust kezdők is használhatják, bár profi csaposoknak is jól jönnek.
A bostoni shakerhez viszont több tapasztalatra lesz szükség, mivel nincs fedele, amit rázás előtt le lehetne zárni. Ehelyett egy csapospoharat kell helyeznie a fém shakerre.
Egy szűrő is jól jön egy kétrészes shakerhez. Típustól függően a szélén tekercsel vagy anélkül. A csapos szűrő segítségével leeresztheti a jeget, a gyümölcsmaradványokat és az ital elkészítéséhez használt egyéb összetevőket, amelyek azonban nem lehetnek a pohárban.
Egy másik eszköz, amelyet minden professzionális csaposnak használnia kell, a zavaró. Gyümölcsök, gyógynövények és fűszerek pépesítésére – vagy összekeverésére használják – egy pohár alján, hogy felszabadítsák az ízüket.
A csapos kanalakat kevert, nem rázott italokhoz, valamint réteges koktélok készítéséhez használják.
Kiegészítő bár felszerelés
A tárolóeszközök egy másik szempont, amelybe érdemes befektetni. A koktél alapanyagok csapostartója segít mindent rendben tartani és felgyorsítani a koktélkészítés folyamatát, míg a rozsdamentes acél vödör lehetővé teszi a palackok hűtését, ami különösen fontos, ha habzóbort kíván felszolgálni.
A jégkészítő a csaposok munkáját is megkönnyíti. A palacköntővel viszont pontosan kiöntheti az egyes összetevőkből a megfelelő mennyiséget.
Koktél készletek – összefoglaló
Az adagolópoharak és egyéb báreszközök elengedhetetlen felszerelések, ha koktélokat kíván felszolgálni. Válasszon olyan eszközöket, amelyek tartósak, kényelmesen használhatók és könnyen tisztíthatók. A megfelelő felszerelés megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a munkáját, emellett jobb minőségű italokat is készíthet.
Megosztás