A nyári időjárás a forró nappalokkal és meleg estékkel jó alkalom a társasági életre. Az egyik ötlet egy nagyszerű bulihoz, finom ételekkel, hogy grillezést szervezzen. Ismerje meg, hogyan készíthet ízletes, lédús grillhúst!
A nyári időjárás a forró nappalokkal és meleg estékkel jó alkalom a társasági életre. Az egyik ötlet egy nagyszerű bulihoz, finom ételekkel, hogy grillezést szervezzen. Ismerje meg, hogyan készíthet ízletes, lédús grillhúst!
Hogyan készítsünk húst a grillezéshez?
Egész télen valószínűleg azon gondolkodik, hogy legközelebb mikor ehet majd finom húst grillen. A végső hatás azonban nem mindig olyan jó, mint kellene – néha a hús túl száraz, nem elég sós vagy túl rágós, ami elveszi a szeretteivel való grillezés örömét. A hús fűszerezése és pácolása igazi művészet, ezért jó ötlet lehet a kész hús a grillezéshez, bár nem leszel biztos sem a minőségben, sem a frissességben. Ha tehát tökéletes grillhúst szeretne készíteni a grillen vagy éttermében, tudjon meg mindent, amit tudnia kell a helyes elkészítési módról.
Milyen húst válasszunk a grillezéshez?
Melyik hús illik legjobban grillezéshez? Szerencsére bőven van miből válogatni, így ha nem is szereted a sertéshúst vagy a csirkét, könnyen megtalálod a kedvedre valót. Milyen hús a legjobb grillezéshez, és hogyan kell elkészíteni?
Csirke
A baromfi tökéletes választás minden grillezéshez! A csirke kérge kellemesen ropogós lesz, a benne lévő hús pedig tökéletesen zamatos marad. A legnépszerűbb lehetőség a csirkeszárny, amely ideális snack-ként. A csirkemellből viszont grillezett csirkenyársat készíthetünk, vagy mézes-mustáros pácolással, fóliába csomagolva könnyű és finom grillételként elkészíthetjük. Természetesen más csirkedarabok is használhatók – a lábak és a alsócombok, akárcsak a szárnyak, grillezéskor is remek ízűek, de több hús van benne.
Marhahús
A marhahús tökéletes grillezési lehetőség a vörös húsok rajongói számára. Ebben az esetben a steak a legnépszerűbb választás, mivel egyszerű az elkészítése, bár pontosságot és a megfelelő időre való odafigyelést igényel. A darált marhahús kiválóan alkalmas hamburgerekhez is – eredetileg az amerikai grillpartikon népszerűek, sok otthonban nem számítanak szokványosnak.
Sertés
Sertés lapocka vagy bélszín? Szalonnatekercs vagy húsos nyárs? Mi a helyzet a kolbásszal – füstölt vagy pácolt? A sertéshús nagyon népszerű választás a grillszezonban – sokféleképpen elkészíthető, és minden sertéshús más ízű lesz, így egyetlen húsféleséggel is változatos lehet.
Játék
Hozzáférsz friss játékhoz? Ez egy másik nagyszerű lehetőség a grillezéshez. Ügyeljen azonban arra, hogy viszonylag rövid ideig főzze, nehogy túlságosan kiszáradjon. Ezt úgy is megelőzhetjük, ha szarvas- vagy vaddisznódarabokat csomagolunk szalonnaszeletekre.
Hús pácolás grillezéshez
Amint látja, sok lehetőség van grillezett húsra. Ahhoz azonban, hogy megőrizze ízét, minden darabot megfelelően fűszerezni kell. Hogyan pácoljuk a húst grillezéshez? Ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, és időigényes, a megfelelő arányok és a megfelelő fűszerek használata.
A legegyszerűbb megoldás a grillezett steak – egyszerűen csak adjunk hozzá borsot és sót, hagyjuk a húst pár órát pihenni, és itassuk fel a fűszereket. A hús pácolása folyékony összetevők felhasználásával történik – az ilyen fűszerkeverékekhez gyakran olívaolajat, joghurtot, mustárt vagy balzsamecetet használnak. Ezután adjuk hozzá kedvenc adalékait – sózzuk és borsozzuk, ezek lehetnek édes, csípős és füstölt paprika, fokhagyma, Provence-i fűszernövények, rozmaring vagy hagyma. A végső recept azonban teljes mértékben az Ön preferenciáitól függ – az egyik lehetőség az lehet, hogy egy kis méz hozzáadásával édes ízt adunk a pácnak, míg egy másik lehetőség, ha egy kis chilivel fűszerezzük.
- Elektromos grill lap – 72,5 cm – sima – 2 x 2,2 kW 121 990,00 HUF
- Elektromos grill – 360 x 250 mm – Royal Catering – 2,000 W
-
Elektromos grill – 360 x 380 mm – bordázott + sima – 2000 W
70 890,00 HUF56 690,00 HUF -
Elektromos grill – 350 x 380 mm – Royal Catering – sima – 2,000 W
73 090,00 HUF53 090,00 HUF
A legjobb, ha előző nap pácolja be a húst a grillezéshez – legalább 12 órára van szüksége, hogy teljesen kifejlődjön az íze, és 24 órán át a pácban hagyva még jobb eredményeket hoz. A grillezésre szánt pácolt húst le kell takarni, hűtőbe tenni, és a grillezés előtt kb. 1 órával ki kell venni, hogy szobahőmérsékletű legyen.
Húsfajták és azok elkészítési ideje
Egy másik fontos kérdés a hús grillezésénél a megfelelő sütési idő. A grillezett hús egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy gyorsan elkészíthető – hogyan vonatkozik ez a különböző húsfajtákra?
- fóliában elkészített csirkemell – kb 8-10 perc,
- csirkeszárny – körülbelül 30 perc,
- lábak és alsócombok – körülbelül 35 perc,
- kolbász – körülbelül 10-15 perc,
- park váll – körülbelül 5 perc mindkét oldalon,
- bélszín – körülbelül 3-4 perc mindkét oldalra
- nyárs – körülbelül 10 perc
- steak – 2,5 perc mindkét oldalra
- hamburger – 4-6 perc mindkét oldalra
Mint látható, a csirke tart a legtovább. A sertés- és marhahúsnál gyorsabban elkészülnek, de nagyobb kontrollt igényelnek a folyamat során – rövidebb idő alatt elkészítve puhábbak és lédúsabbak, míg a hosszabb grillezés keményebbé, gumisabb állagúvá teszi őket.
Hogyan grillezzen húst – elektromos, gáz vagy faszén grillsütőn?
Az utolsó szempont a megfelelő felszerelés kiválasztása. Gáz vagy faszén grillsütő? Vagy esetleg elektromos grill? Vessünk egy pillantást az egyes választási lehetőségek előnyeire, hogy az igényeinek leginkább megfelelőt válasszuk.
- A faszén grill ideális választás a rajongóknak vagy a hagyományos grillezésnek. Ha szereti a széngyújtás teljes rituáléját, és a nyári grillsütő nem ugyanaz a hús füstös íze nélkül, akkor ez a legjobb megoldás az Ön számára. A faszén grillsütők olcsók, számos lehetőséget kínálnak (főleg a fedősek, amelyeken akár pizzát is készíthetünk!) és egyedi grillezési érzetet garantálnak a nyáron.
- A gázos grillsütők drágábbak, de sokkal könnyebben használhatók. Nem piszkosulnak annyira, mint a szenesek, nem igényel annyi időt a begyújtáshoz, és környezetbarátabbak! Melyik gázgrillt válasszam? Rengeteg, méretben, felhasználási módban és kialakításban eltérő lehetőség közül választhat, így mindenki megtalálja az elvárásainak megfelelőt.
- Elektromos grillsütők – ez a tökéletes választás minden otthonban, függetlenül attól, hogy van-e már a kertjében gáz- vagy szenes grillsütő. Az ilyen konyhai berendezésekkel egész évben, időjárástól függetlenül grillezhet húst! Elektromos grill használata A többi lehetőséghez hasonlóan. De van még egy előnye – a grilllapokat mosogatógépben is elmoshatja, amit nagyra értékelni fog, ha utólagos takarításról van szó.
Vendéglátó hús grillező berendezés
Kissé más a helyzet a kereskedelmi konyhák esetében. A faszén grillezés itt nem jó választás. Ehelyett gáz- és elektromos grillsütőket használnak, amelyek nagyobb szabályozást tesznek lehetővé a kívánt hőmérséklet-tartományban, könnyebben és intuitívabban használhatók, és lehetővé teszik egyszerre nagyobb mennyiségű étel elkészítését.
A grillezett hamburgert és steakeket felszolgáló éttermek konyhai felszerelésének elengedhetetlen eleme a catering grill – a professzionális berendezések segítségével jobb eredményeket érhet el, és vendégei ízlése szerint sütheti a húst. Kitűnő választás élelmiszerkocsikhoz és mobil catering standokhoz is, pl. fesztiválokon és szabadtéri rendezvényeken. A grillsütő kiválasztásakor ügyeljen annak jellemzőire – legyen alkalmas nagy mennyiségű étel minél rövidebb idő alatti elkészítésére, megkönnyítve ezzel a munkáját.
Magán a grillen kívül emlékezzen a grillezett húsokat és zöldségeket felszolgáló éttermekben használt egyéb berendezésekre is. Minden bizonnyal szüksége lesz kiváló minőségű grilltartozékokra, valamint fűtőberendezésekre, hogy a kész ételeket hosszabb ideig melegen tartsa.
-
Kontakt grill – 1 x 2.200 Watt – bordázott
92 090,00 HUF59 590,00 HUF - Infravörös asztali grill – 1.780 W
- Gázgrill – 35×40 cm – sima – 3100 W – földgáz – 0,02 bar
-
Kontakt grill – sima – 2200 W
84 290,00 HUF60 890,00 HUF
Milyen húst válasszunk a grillezéshez? – összefoglaló
Ha grillmester akar lenni – saját kertjében vagy éttermében -, meg kell felelnie néhány feltételnek. Tudja meg, milyen húsfajtákat használjon a grillezéshez, hogyan fűszerezze és mennyi ideig főzze. És ne felejtse el kiválasztani a leghatékonyabb és legkényelmesebb felszerelést igényeinek megfelelően, hogy minden ételt pontosan úgy készítsen el, ahogyan szeretné, minden vendége örömére.
Megosztás