Hús kiválasztása grillezéshez – átfogó útmutató

Megosztás

A nyári időjárás a forró nappalokkal és meleg estékkel jó alkalom a társasági életre. Az egyik ötlet egy nagyszerű bulihoz, finom ételekkel, hogy grillezést szervezzen. Ismerje meg, hogyan készíthet ízletes, lédús grillhúst!

Megosztás

A nyári időjárás a forró nappalokkal és meleg estékkel jó alkalom a társasági életre. Az egyik ötlet egy nagyszerű bulihoz, finom ételekkel, hogy grillezést szervezzen. Ismerje meg, hogyan készíthet ízletes, lédús grillhúst!

Hogyan készítsünk húst a grillezéshez?

Egész télen valószínűleg azon gondolkodik, hogy legközelebb mikor ehet majd finom húst grillen. A végső hatás azonban nem mindig olyan jó, mint kellene – néha a hús túl száraz, nem elég sós vagy túl rágós, ami elveszi a szeretteivel való grillezés örömét. A hús fűszerezése és pácolása igazi művészet, ezért jó ötlet lehet a kész hús a grillezéshez, bár nem leszel biztos sem a minőségben, sem a frissességben. Ha tehát tökéletes grillhúst szeretne készíteni a grillen vagy éttermében, tudjon meg mindent, amit tudnia kell a helyes elkészítési módról.

Milyen húst válasszunk a grillezéshez?

Melyik hús illik legjobban grillezéshez? Szerencsére bőven van miből válogatni, így ha nem is szereted a sertéshúst vagy a csirkét, könnyen megtalálod a kedvedre valót. Milyen hús a legjobb grillezéshez, és hogyan kell elkészíteni?

Csirke


A baromfi tökéletes választás minden grillezéshez! A csirke kérge kellemesen ropogós lesz, a benne lévő hús pedig tökéletesen zamatos marad. A legnépszerűbb lehetőség a csirkeszárny, amely ideális snack-ként. A csirkemellből viszont grillezett csirkenyársat készíthetünk, vagy mézes-mustáros pácolással, fóliába csomagolva könnyű és finom grillételként elkészíthetjük. Természetesen más csirkedarabok is használhatók – a lábak és a alsócombok, akárcsak a szárnyak, grillezéskor is remek ízűek, de több hús van benne.

Marhahús


A marhahús tökéletes grillezési lehetőség a vörös húsok rajongói számára. Ebben az esetben a steak a legnépszerűbb választás, mivel egyszerű az elkészítése, bár pontosságot és a megfelelő időre való odafigyelést igényel. A darált marhahús kiválóan alkalmas hamburgerekhez is – eredetileg az amerikai grillpartikon népszerűek, sok otthonban nem számítanak szokványosnak.

Sertés


Sertés lapocka vagy bélszín? Szalonnatekercs vagy húsos nyárs? Mi a helyzet a kolbásszal – füstölt vagy pácolt? A sertéshús nagyon népszerű választás a grillszezonban – sokféleképpen elkészíthető, és minden sertéshús más ízű lesz, így egyetlen húsféleséggel is változatos lehet.

Játék


Hozzáférsz friss játékhoz? Ez egy másik nagyszerű lehetőség a grillezéshez. Ügyeljen azonban arra, hogy viszonylag rövid ideig főzze, nehogy túlságosan kiszáradjon. Ezt úgy is megelőzhetjük, ha szarvas- vagy vaddisznódarabokat csomagolunk szalonnaszeletekre.

Hús pácolás grillezéshez

Amint látja, sok lehetőség van grillezett húsra. Ahhoz azonban, hogy megőrizze ízét, minden darabot megfelelően fűszerezni kell. Hogyan pácoljuk a húst grillezéshez? Ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, és időigényes, a megfelelő arányok és a megfelelő fűszerek használata.

A legegyszerűbb megoldás a grillezett steak – egyszerűen csak adjunk hozzá borsot és sót, hagyjuk a húst pár órát pihenni, és itassuk fel a fűszereket. A hús pácolása folyékony összetevők felhasználásával történik – az ilyen fűszerkeverékekhez gyakran olívaolajat, joghurtot, mustárt vagy balzsamecetet használnak. Ezután adjuk hozzá kedvenc adalékait – sózzuk és borsozzuk, ezek lehetnek édes, csípős és füstölt paprika, fokhagyma, Provence-i fűszernövények, rozmaring vagy hagyma. A végső recept azonban teljes mértékben az Ön preferenciáitól függ – az egyik lehetőség az lehet, hogy egy kis méz hozzáadásával édes ízt adunk a pácnak, míg egy másik lehetőség, ha egy kis chilivel fűszerezzük.

A legjobb, ha előző nap pácolja be a húst a grillezéshez – legalább 12 órára van szüksége, hogy teljesen kifejlődjön az íze, és 24 órán át a pácban hagyva még jobb eredményeket hoz. A grillezésre szánt pácolt húst le kell takarni, hűtőbe tenni, és a grillezés előtt kb. 1 órával ki kell venni, hogy szobahőmérsékletű legyen.

Húsfajták és azok elkészítési ideje

Egy másik fontos kérdés a hús grillezésénél a megfelelő sütési idő. A grillezett hús egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy gyorsan elkészíthető – hogyan vonatkozik ez a különböző húsfajtákra?

Mint látható, a csirke tart a legtovább. A sertés- és marhahúsnál gyorsabban elkészülnek, de nagyobb kontrollt igényelnek a folyamat során – rövidebb idő alatt elkészítve puhábbak és lédúsabbak, míg a hosszabb grillezés keményebbé, gumisabb állagúvá teszi őket.

Hogyan grillezzen húst – elektromos, gáz vagy faszén grillsütőn?

Az utolsó szempont a megfelelő felszerelés kiválasztása. Gáz vagy faszén grillsütő? Vagy esetleg elektromos grill? Vessünk egy pillantást az egyes választási lehetőségek előnyeire, hogy az igényeinek leginkább megfelelőt válasszuk.

Vendéglátó hús grillező berendezés

Kissé más a helyzet a kereskedelmi konyhák esetében. A faszén grillezés itt nem jó választás. Ehelyett gáz- és elektromos grillsütőket használnak, amelyek nagyobb szabályozást tesznek lehetővé a kívánt hőmérséklet-tartományban, könnyebben és intuitívabban használhatók, és lehetővé teszik egyszerre nagyobb mennyiségű étel elkészítését.

A grillezett hamburgert és steakeket felszolgáló éttermek konyhai felszerelésének elengedhetetlen eleme a catering grill – a professzionális berendezések segítségével jobb eredményeket érhet el, és vendégei ízlése szerint sütheti a húst. Kitűnő választás élelmiszerkocsikhoz és mobil catering standokhoz is, pl. fesztiválokon és szabadtéri rendezvényeken. A grillsütő kiválasztásakor ügyeljen annak jellemzőire – legyen alkalmas nagy mennyiségű étel minél rövidebb idő alatti elkészítésére, megkönnyítve ezzel a munkáját.

Magán a grillen kívül emlékezzen a grillezett húsokat és zöldségeket felszolgáló éttermekben használt egyéb berendezésekre is. Minden bizonnyal szüksége lesz kiváló minőségű grilltartozékokra, valamint fűtőberendezésekre, hogy a kész ételeket hosszabb ideig melegen tartsa.

Milyen húst válasszunk a grillezéshez? – összefoglaló

Ha grillmester akar lenni – saját kertjében vagy éttermében -, meg kell felelnie néhány feltételnek. Tudja meg, milyen húsfajtákat használjon a grillezéshez, hogyan fűszerezze és mennyi ideig főzze. És ne felejtse el kiválasztani a leghatékonyabb és legkényelmesebb felszerelést igényeinek megfelelően, hogy minden ételt pontosan úgy készítsen el, ahogyan szeretné, minden vendége örömére.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Felejthetetlen szilveszteri italok egy elbűvölő éjszakához

Mindjárt itt a szilveszter! A pezsgő nem ok nélkül klasszikus, de a különféle italok felszolgálása boldog…

Bővebben

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben