Mi a flambírozás

Megosztás

Ha nem csak finom ételekkel, hanem felejthetetlen show-val szeretnéd kiszolgálni vendégeidet, akkor a flambírozás remek ötlet lehet. Adj egy kis adrenalint ebédedhez vagy vacsorádhoz. Mi a flambírozás és hogyan kell felkészülni rá? Olvassa el ezt a cikket, hogy megtudja. 

Megosztás

Ha nem csak finom ételekkel, hanem felejthetetlen show-val szeretnéd kiszolgálni vendégeidet, akkor a flambírozás remek ötlet lehet. Adj egy kis adrenalint ebédedhez vagy vacsorádhoz. Mi a flambírozás és hogyan kell felkészülni rá? Olvassa el ezt a cikket, hogy megtudja. 

Mi az a flambírozás? 

A „flambírozás” elnevezés a francia „flambé” szóból ered, jelentése „gyújtogatás”, ami tökéletesen tükrözi ennek a kulináris technikának a természetét. Ez magában foglalja a készülő ételre öntött erős szeszes italok felgyújtását. Néha égő tányérnak is nevezik. 

Mit csinál a flambírozás? Mindenekelőtt megszabadul az alkohol keserű ízétől, de meghagyja a választott ital aromáját. Ezen túlmenően, mivel lángokkal áll szemben, az étel felületének hőmérséklete is megemelkedik. Karamellizálja a cukrot, ami javítja az ízt és barnává varázsolja az ételt. További előnye, hogy nagyon látványosnak tűnik. Egy szakács a lángokkal teli serpenyőben, vagy egy pincér, aki felgyújt egy edényt, lenyűgöző látvány minden étteremben. 

Milyen alkohollal lehet flambírozni?

A flambírozás legfontosabb eleme a megfelelő alkohol kiválasztása. Mivel a lángok tüzelőjeként működik, tudnod kell, melyik italt válassz. Először is ellenőrizze az etanol tartalmát. A 40-60%-os alkoholos italok, mint a whisky, konyak vagy rum a legjobbak. A sörben, borban vagy pezsgőben lévő alkohol nem elég ahhoz, hogy felgyújtsák. A 60% feletti alkoholtartalmú alkoholos italok túlságosan gyúlékonyak, ezért veszélyesek, és semmilyen körülmények között nem használhatók flambírozásra. 

Az is fontos, hogy az alkohol ízét az ételhez igazítsuk. Nem használnád ugyanazt az italt desszertekhez és vadakhoz. Szóval hogyan lehet helyesen csinálni? Íme néhány tipp: 

A gyümölcsalkoholok esetében általában ugyanabból a gyümölcsből készült desszertekben használják, pl. meggyes desszertekhez cseresznyevodkát használunk. Vannak azonban kivételek, például a füstölt hús flambírozása Slivovitzzel. 

Hogyan flambírozzuk az ételt? 

Mielőtt flambírozott edényt készítene, győződjön meg arról, hogy minden hozzávaló és edény elérhető közelben van. Ez a technika gyors reakciót és gondos odafigyelést igényel. Végül is a tűzzel fog játszani. Szüksége lesz egy kiváló minőségű rozsdamentes acél vagy öntöttvas serpenyőre, amelyen sütni tudja az edényt, egy magas oldalú serpenyőre az alkohol melegítéséhez, egy hosszú csipeszre, egy kanálra vagy villára az edény megfordításához és tálalásához, egy fém fedőre és egy hosszú gyufa vagy öngyújtó az alkohol meggyújtásához. Gyújtásként használhatunk nyers spagettit is. A tapasztaltabb szakácsok a tűzhely tüzet is használhatják gyújtásként. 

Az alkoholt addig kell melegíteni, amíg buborékok nem jelennek meg. Ekkor etanol szabadul fel, ami gyúlékony. A túl hideg italokat lehetetlen meggyújtani. Másrészt nem szabad felforralni a folyadékot, mert az összes alkohol azonnal elpárolog, és az erőfeszítésed hiábavaló lesz. Amikor az alkohol eléri a megfelelő hőmérsékletet, öntsük az étellel együtt a serpenyőbe. A biztonság érdekében vegye le az edényt a tűzről, mielőtt beleönti a serpenyő tartalmát. Így elkerülheti, hogy véletlenül tűz keletkezzen. 

Óvatosan keverje össze mindent, majd óvatosan döntse meg a serpenyőt, és formáljon egy kis medencét. Ez megkönnyíti a gőzök gyufával történő meggyújtását. A megfelelő flambírozás kb. 30 másodpercig, és fém fedéllel elolthatod a lángokat. Az etanol kiégési ideje az alkohol erősségétől és a kívánt hatástól függ. Ha erősebb ízt szeretne, gyorsabban fejezze be a flambírozást. Ha teljesen meg akar szabadulni az alkoholtól, akkor várja meg, amíg a tűz kialszik. A kész ételt főzés után azonnal tálaljuk. 

Hogyan kell biztonságosan flambírozni

Egyes éttermekben nem a szakács, hanem a pincér által felgyújtott ételeket szolgálnak fel. Mielőtt hozzáadná a flambírozást az étlapjához, vegye figyelembe néhány biztonsági szabályt: 

Ne feledje, hogy az ilyen ételek felszolgálásában szerzett tapasztalat fontos, ezért létfontosságú a csapat megfelelő képzése, mielőtt a flambírozott ételek felszolgálása mellett döntene. 

A legnépszerűbb flambírozott ételek 

Az ezt a technikát használó receptek listája nagyon hosszú. Gyümölcsdesszerteket és sós húsételeket, valamint egzotikus tenger gyümölcseit egyaránt találsz. Íme néhány, a legjobb éttermekben felszolgált legnépszerűbb példa: 

Amikor egy éttermi menüben a legnépszerűbb flambírozott ételeket tárgyaljuk, nem feledkezhetünk meg az italokról sem. Ez számos esemény fénypontja lehet, például leány- és legénybúcsúk vagy szilveszteri bálok. Sok csapos ezért tanulja meg az ilyen italok elkészítését. A technika megköveteli, hogy egy vékony réteg erős alkoholt adjunk hozzá közvetlenül a tálalás előtt. Tökéletes példa erre a sörétes pohárban felszolgált B52 koktél, amelyet kávé- és gyümölcslikőrökkel, tejszínnel és whiskyvel készítenek. Néhány csepp rumot teszünk a tetejére, ami lehetővé teszi, hogy felgyújtsuk. Ezt a flambírozott koktélt szívószállal is megihatod, de akár el is fújhatod a tüzet és azonnal megdöntheted a poharat. Ha megkísérel meginni egy égető sörét, az véletlenül kiömlhet, valamint bőrégést okozhat. 

Összefoglaló

Amint azt már tudod, a flambírozás nem túl bonyolult technika, de némi gyakorlást igényel, ha szeretnél ilyen ételeket tartósan felvenni az étlapodba, vagy arról álmodsz, hogy lenyűgözd a barátaidat vacsoránál. Gyakorlás teszi a mestert, ezért gyakoroljon otthon, és készen álljon arra, hogy mindenkit meglepjen egy látványos kulináris teljesítménnyel. 

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Hogyan olvasszunk és temperáljunk csokoládét?

A csokoládé finom édesség, amelyet sok ínyenc kedvel: gyerekek és felnőttek egyaránt élvezik. A csokoládé számos…

Bővebben

Egészséges gyorsétterem a vendéglátóiparban

A klasszikus gyorsétterem olcsó, és ahogy a neve is sugallja: gyors. Gyorsan elkészül, gyorsan tálaljuk és…

Bővebben

Álom esküvői menü elkészítése egy étteremben

Az esküvői menü kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, amelyet a menyasszonynak és a vőlegénynek meg kell…

Bővebben

Hogyan készítsünk házi csokoládét? Recept

Nemcsak a sütemények és a házi kenyerek teszik lehetővé a házi készítésű specialitások finom ízét. A…

Bővebben