A serpenyő az egyik legalapvetőbb konyhai felszerelés. Útmutatónkban bemutatjuk a legjobb serpenyőket otthoni és kereskedelmi használatra egyaránt. Megnézzük a legnépszerűbb anyagokat, amelyekből készülnek, és milyen típusú serpenyőt használjunk sütéshez, pároláshoz vagy grillezéshez.
A serpenyő az egyik legalapvetőbb konyhai felszerelés. Útmutatónkban bemutatjuk a legjobb serpenyőket otthoni és kereskedelmi használatra egyaránt. Megnézzük a legnépszerűbb anyagokat, amelyekből készülnek, és milyen típusú serpenyőt használjunk sütéshez, pároláshoz vagy grillezéshez.
- Serpenyők típusai
- Melyik teflon serpenyőt válasszam?
- Melyik kerámia serpenyőt válassza?
- Melyik öntöttvas serpenyőt érdemes venni?
- Érdemes zománcozott serpenyőt venni?
- Milyen tulajdonságai vannak a kőedényeknek?
- Modern üveg és réz serpenyők
- Felhasználásuk szerint a legjobb serpenyők
- Melyik grillserpenyőt érdemes választani?
- Jó serpenyők indukciós főzőlapokhoz
- A legjobb serpenyők kereskedelmi használatra
- Melyik serpenyőt válassza – összefoglaló
Serpenyők típusai
Érdekel, melyik serpenyőt vásárolja meg? Mielőtt összehasonlítaná a piacon elérhető különböző modelleket, mérlegelje tényleges igényeit ebben a kérdésben. Ha a párolt ételeket részesíti előnyben a sült ételekkel szemben, akkor a megfelelő serpenyőtípusra vonatkozó igényei is eltérőek lesznek. Egy másik kritérium az, hogy hol használják a serpenyőt. A kereskedelmi serpenyőket használó professzionális szakácsok magasabb elvárásokat támasztanak, mint azok, akik otthon főznek maguknak és családjuknak. Az utolsó fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni, a hőforrás. Nem minden serpenyő kompatibilis az indukcióval, amint azt a cikk következő részeiben elmagyarázzuk. Kezdésként vessünk egy pillantást a leggyakoribb típusokra.
Melyik teflon serpenyőt válasszam?
A teflon serpenyők tapadásmentes felületük miatt népszerűek. Tojás, hús vagy zöldség sütéséhez elegendő kis mennyiségű zsír. Sokan azonban felteszik a kérdést: melyik serpenyő a legegészségesebb
és tényleg biztonságos a teflon? Ennek oka általában a PFOA, azaz a perfluoroktánsav, a teflonban található káros vegyület. Szerencsére a modern, Teflon™ jelzéssel ellátott serpenyők nem tartalmazzák ezt a vegyületet. Ne feledje azonban, hogy nem minden tapadásmentes felület az eredeti Teflon™ márka.
Melyik kerámia serpenyőt válassza?
Ha nem érzi kényelmesnek a teflon serpenyő vásárlását, akkor hasonló megoldás lehet a kerámia serpenyő. Tapadásmentes felülettel is rendelkeznek, és nehezebb megkarcolni őket. Sok felhasználó a felhasznált anyagok miatt a legjobb serpenyőknek tartja őket környezetvédelmi szempontból. A kerámia bevonat magasabb hőmérsékletre is hevíthető, mint a teflon bevonat. A kerámia serpenyő mélysége miatt általában univerzálisabb, mint a többi serpenyő: nem csak sütésre, hanem párolásra is alkalmas. A kerámia serpenyők azonban általában drágábbak is, mint a teflon serpenyők.
Melyik öntöttvas serpenyőt érdemes venni?
Sok szakács úgy gondolja, hogy a legjobb serpenyők az öntöttvasból készültek. De mi van ennek a véleménynek a hátterében? Az öntöttvas edények alig kopnak el használat közben, sőt idővel jobb tulajdonságokat is kapnak. Ezenkívül nagyon hosszú ideig fenntartják a magas hőmérsékletet. Súlyuk miatt is értékelik őket. Bár úgy tűnhet, hogy a könnyebb edények használata egyszerűbb és kényelmesebb, az öntöttvas jelentős súlya miatt valójában biztonságosabb, mivel az öntöttvas serpenyőt nehezebb véletlenül leütni az égőről. A kezdők gyakran hátrányként emlegetik a hozzávalók elégetését, és valóban az elején kell egy kis gyakorlat. Idővel élvezheti tartósságát és megbízhatóságát, és évekig befektetésként értékelheti!
Érdemes zománcozott serpenyőt venni?
Főleg otthoni főzéshez jó választás lehet a zománcozott serpenyő. Mindkét oldalon meglehetősen finom zománcfelülettel rendelkeznek. A zománc nem lép reakcióba az étellel, allergiásoknak is ajánlott. A zománcozott serpenyők a tartalmát is sokáig melegen tartják. A különféle típusok közül a tervezés szempontjából a leguniverzálisabbnak tekinthetők. A gyártók számos olyan modellt kínálnak, amelyek mind a modern, mind a hagyományos konyhákhoz illeszkednek. Ezért, ha nem csak a funkcionalitásra vágyik, hanem a dizájnra is, érdemes megfontolni egy zománcozott serpenyőt.
Milyen tulajdonságai vannak a kőedényeknek?
A kőedények főként gránitból vagy márványból készülnek. A kő hosszú ideig tartja a hőt és tartós, bár nem annyira, mint az öntöttvas. Ezért azokat a felhasználókat ajánljuk, akik aggódnak amiatt, hogy megkarcolják serpenyőjük felületét. Ha egy adott márkájú kőserpenyő mellett dönt, vásárlás előtt ellenőrizze a kőbevonat összetételét, mivel nem mindig tiszta gránitból vagy márványból készül. Egyes gyártók hozzáadják saját további fejlesztéseiket.
Modern üveg és réz serpenyők
Azon anyagok listája, amelyekből a serpenyőket készítik, folyamatosan bővül. Az üvegedények a fent leírtakhoz képest viszonylag nemrég kezdtek megjelenni a piacon. Legfőbb előnyük, hogy átlátszóak, ami teljes ellenőrzést tesz lehetővé sütés közben. Az egészséges főzés kedvelői azért is értékelik őket, mert alkalmasak az allergiások számára is. Az üveg a mosogatógépben való mosogatáshoz is az egyik legalkalmasabb anyag.
A teljes egészében rézből készült fazekakat és serpenyőket hővezetési módjuk miatt gyakran ajánlják a szakácsok. Ebből a szempontból sokkal hatékonyabbak, mint a rozsdamentes acélból készültek. A magas hőmérséklet egyenletesen oszlik el, megakadályozva, hogy még a kényes összetevők megégjenek. Az ételek gyorsabban sülnek át rézserpenyőben, mint más fajtákban, és a réz is teljesen biztonságos az egészségre. Csak arra kell ügyelnie, hogy a rezet ne borítsa be patina, amelyet óvatosan el kell távolítani.
A réz serpenyők hátránya a magas ára. A jól ismert márkák akár 50-60 fontot is kérhetnek serpenyőnként. Érdemes tehát ezeket a szempontokat végiggondolni, mielőtt kiválasztaná az Önnek megfelelő serpenyőt. Ez nemcsak a serpenyőkre vonatkozik, hanem a fejlettebb berendezésekre is, például az élelmiszer-feldolgozókra. Következő cikkünkben segítünk eldönteni, hogy melyik konyhai robotgépet válassza.
Felhasználásuk szerint a legjobb serpenyők
A legnépszerűbb serpenyőtípusok fenti összehasonlítása az anyaguk alapján történt. De ennél többről van szó! Míg a serpenyők általában a leguniverzálisabb felszerelések közé tartoznak minden konyhában, néha speciális felhasználásra tervezték őket. Az ilyen speciális serpenyők a következők:
- grillserpenyők – barázdált felülettel,
- indukciós edények – kompatibilis az indukciós főzőlapokkal.
Ha Ön a grillételek híve (akár zsiradék nélkül is), akkor nagy valószínűséggel egy kifejezetten erre a célra szánt serpenyőre lesz szüksége. Az indukciós főzőlapok tulajdonosainak viszont indukcióval kompatibilis edényekre és serpenyőkre van szükségük.
Melyik grillserpenyőt érdemes választani?
A grillserpenyők különféle formájúak, általában kerekek vagy négyzet alakúak. Mindegyik típus különböző ételek elkészítésére alkalmas. A négyzet alakúakat általában steakekhez, míg a kerekeket tojáshoz és zöldségekhez ajánlják. Ezért az első dolog, amit érdemes átgondolni, hogy milyen grillezésre fogja használni.
Az összes többi típushoz hasonlóan a legjobb grillserpenyők is sokféle anyagból készülhetnek, így Önön múlik, hogy teflon, kerámia vagy öntöttvas serpenyőt szeretne-e.
Ha zsiradékos grillezésre kívánjuk használni, akkor érdemes beszerezni egy speciális kifolyóval ellátott modellt a főzés utáni zsír leeresztéséhez. Ez azonban nem feltétlen követelmény, mivel emiatt a grillserpenyőkben az olvadt zsírt figyelembe véve hornyok vannak. A sütőben sütéshez is használható serpenyők levehető fogantyúval rendelkeznek. Azonban nem minden típusú serpenyő alkalmas erre a célra. Ha érdekel a sütés vagy pirítás, olvassa el cikkünket, hogy melyik szendvics grillt válassza.
Jó serpenyők indukciós főzőlapokhoz
Milyen feltételeknek kell megfelelnie egy serpenyőnek, hogy indukciós kompatibilis legyen? Először is mágneses fenékkel kell rendelkeznie, mert csak akkor működik indukciós főzőlapon. Az erre a funkcióra vonatkozó információkat (pl. mellette lévő piktogramot) mindig fel kell tüntetni a termékleírásban és a csomagoláson.
Az ilyen típusú edények egyik fontos paramétere az átmérője, amelyet úgy kell megválasztani, hogy illeszkedjen a főzőlaphoz. A leggyakoribb méretek a következők:
- 12-18 cm – kis serpenyők,
- 20-25 cm – közepes serpenyők,
- 26-30 cm – nagy serpenyők.
Az ételkészítés optimalizálása érdekében érdemes ezekből a méretekből felhalmozni. Egy kis serpenyő egy főre való reggeli elkészítéséhez (pl. tükörtojás), egy nagy pedig több fős vacsora elkészítéséhez jó. Az indukciós serpenyők más tűzhelyeken is működnek, beleértve a gázt és az elektromosat is. Ezzel a 20 cm-es mobil indukciós tűzhellyel biztonságosan főzhet, időt és energiát takaríthat meg.
A legjobb serpenyők kereskedelmi használatra
A kereskedelmi konyhák berendezéseit kínáló gyártók kínálatukban különböző típusú professzionális serpenyőket kínálnak. Ezek általában öntöttvasból, rozsdamentes acélból, rézből, kőből és egyéb anyagokból készülnek. Minden szakácsnak tudnia kell a legjobban, hogy melyik serpenyő felel meg számára a legjobban, és melyik anyagot értékeli különösen.
A kereskedelmi konyhákban használt serpenyőknek sok más berendezéshez hasonlóan illeszkedniük kell a konyha profiljához. A serpenyőket gyakran meghatározott célra szánják, pl. hal, palacsinta, tojás stb. Speciális felszerelés vásárlása szükséges, ha úgy dönt, hogy ilyen ételeket felvesz az étlapjába. Ebből a cikkből megtudhatja, milyen felszerelésre lesz szüksége egy kávézóban.
Másrészt, univerzális serpenyőkre is szükség lesz különféle ételek elkészítéséhez. A serpenyőkészletek széles választékával rendelkező üzletek általában megfelelnek a kereskedelmi használatra serpenyőt kereső szakácsok követelményeinek is. Ha egy terméket vásárol, egy másik átmérőjű serpenyőkészletet kap. Ez a megoldás azt jelenti, hogy minden helyzetre fel lesz készülve.
Melyik serpenyőt válassza – összefoglaló
Nehéz objektíven eldönteni, melyik serpenyő lesz a legjobb az Ön számára. Minden az Ön igényeitől függ: otthoni vagy kereskedelmi felhasználás, termikus élelmiszer-feldolgozásban szerzett tapasztalat, az Ön által preferált anyag típusa, valamint a hőforrás. Mielőtt serpenyőt vásárolna, vegye figyelembe a fenti jellemzőket.
A serpenyők valamilyen okból különböző formájú és méretűek. Bár általában nagyon univerzálisak, nem mindig alkalmasak sütéshez, melegítéshez, pároláshoz vagy sütéshez. Serpenyők, amelyek átmérője kb. 30 cm lehetővé teszi egyszerre nagy mennyiségű étel elkészítését, de azok lassabban melegszenek fel. A kicsik (18 cm átmérőjűek) viszont tökéletesek egy személyre szóló kis étel gyors elkészítéséhez.
A legszélesebb körben használt serpenyők, azaz a teflon-, acél-, öntöttvas-, kő- és kerámia serpenyők ára eltérő lesz. Érdemes figyelmesen elolvasni a felhasznált anyag leírását, és ügyelni a címkén található jelölésekre. Ha ragaszkodik ezekhez a tippekhez, minden bizonnyal könnyebben választja ki a legjobb serpenyőt.
Miért ne egészítené ki főzési módszerekkel kapcsolatos ismereteit a forró italok elkészítésére vonatkozó tippekkel és az ehhez szükséges eszközökkel? Tudja meg, melyik kávéfőzőt válassza.
Megosztás