Pizza ropogós szélekkel, finom olasz paradicsomszósszal, finom mozzarella sajttal és kedvenc feltéteddel. A pizza az egyik legnépszerűbb étel, folyamatosan nyitnak új olasz éttermeket. Melyik pizzasütőt válassza? Melyik lesz jó otthon, és melyik a jobb étterembe?
Pizza ropogós szélekkel, finom olasz paradicsomszósszal, finom mozzarella sajttal és kedvenc feltéteddel. A pizza az egyik legnépszerűbb étel, folyamatosan nyitnak új olasz éttermeket. Melyik pizzasütőt válassza? Melyik lesz jó otthon, és melyik a jobb étterembe?
Mire kell figyelni pizzasütő kiválasztásakor?
A pizza alapvető összetevők felhasználásával készül, és mindenkinek, aki alapvető főzési tapasztalattal rendelkezik, képesnek kell lennie a legtöbb pizzarecept kezelésére. Megfelelő felszerelés nélkül azonban a pizza elkészítése nagyobb kihívást jelenthet.
Az igazi, olaszos pizzát fatüzelésű kemencében, akár 500°C-os hőfokon kell sütni! Otthon nem fog tudni ilyen hőmérsékletet elérni, de próbálja meg a lehető legmagasabb hőmérsékletű berendezést választani.
Gáz vagy elektromos sütő? Melyik lesz jobb a pizza elkészítéséhez? Az elektromos modellek sokkal megbízhatóbb választás, mivel lehetővé teszik az optimális hőmérséklet fenntartását nagyobb pontossággal. Hogyan készítsünk pizzát gázsütőben? Ilyenkor nehezebb a helyzet, mert az ilyen sütők általában csak alulról melegítik az ételt. Tehát pizzához az elektromos sütő jobb választás lesz.
Melyik pizzasütőt válassza? Mire kell figyelni?
- A maximális hőmérséklet – ez kulcsfontosságú szempont a pizza elkészítésekor. A háztartási sütők leggyakrabban kb. 250°C, bár a 300°C fölé melegedő modellek is egyre népszerűbbek! Ez akkor fontos, ha rendszeresen pizzát szeretne készíteni.
- Pizza beállítás – sok sütő speciális pizzasütési funkciót kínál. Ez nagyon kényelmes, mert nem kell saját kezűleg kiválasztania a beállításokat, és tudja, hogy a kiválasztott funkció megfelelő lesz.
- Forrólevegős ciklus – ha a sütő nem rendelkezik speciális pizzafunkcióval, válasszon egy forró levegős ciklust. Hőmérsékletkiegyenlítést tesz lehetővé a sütő belsejében, ami biztosítja, hogy az egész pizza egyenletesen süljön, így a szélei lenyűgözően megemelkednek, a sajt pedig alaposan megolvad és összeolvad a többi hozzávalóval.
- Grill funkció – ha a pizzája megfelelően megkelt, de még mindig nem sült meg kellőképpen a teteje, kapcsolja át a sütőt grill üzemmódba – elég egy pillanat, hogy a sajt finoman megbarnuljon!
- Pizzakiegészítők – egyes sütőkhöz a pizza elkészítését megkönnyítő kiegészítők is tartoznak – lehet pizzakő vagy speciális, kerek tálca. Az ilyen kiegészítők mindig jó jelek, hiszen azt sugallják, hogy a sütő pizzasütésre való tekintettel készült.
Mennyi ideig kell pizzát sütni?
A pizzasütés hossza a hőmérséklettől, tehát lényegében a pizzasütő típusától függ. Ha olyan sütőnk van, ami maximum 250°C-ra melegszik fel, akkor kb. 10-15 perc, ha vékony vagy közepes héjat készítünk, és akár 20-25 percet is, ha vastag kérget.
- Pizzalapát – 60 cm hosszú – 20 cm széles 14 190,00 HUF
-
Pizzasütő kemence – samottkővel – 1 kamra – 2000 W – Royal Catering
98 490,00 HUF72 490,00 HUF - Pizzasütő kemence – 1 kamra – Royal Catering – 2,000 W – Ø 36 cm
A sütési idő a hőmérséklet emelkedésével csökken. A 300°C-os sütő jelentősen felgyorsítja az egész folyamatot – ebben az esetben akár 5 perc is elegendő lehet. A tökéletes pizza sütésének kulcsa azonban a fejlődésed megfigyelése. Óvatosan figyelje meg, hogyan kel a tészta, és hogyan pirosodnak a szélei. Minden sütő más és más, és a sütési idő modellenként eltérő lehet. Ezért mindig ellenőrizze sütés közben, hogy a legjobb eredményt érje el – ha kihagyja a megfelelő pillanatot, a pizzája könnyen megéghet!
Pizza kemence vagy tepsi?
A házi pizza elkészíthető normál tepsiben is, ez a legnépszerűbb módszer. Ha azonban tudja, hogyan javíthatja a pizza ízét és lerövidítheti a sütési idejét, soha többé nem fog hagyományos tepsit használni az olasz konyha elkészítéséhez. Nem számít, milyen pizzakemencével rendelkezik – mindegyikben jobb eredményeket érhet el, ha pizzakövön süti!
A pizzakövek több okból is népszerűek. Mindenekelőtt a követ még hidegen kell a sütőbe tenni – a sütővel együtt felmelegszik. A forró kövön tett pizza sokkal gyorsabban elkészül, mintha hideg tálcára tennénk a sütőbe. De nem ezek az egyetlen előnyei a pizzakő használatának:
- A rövidebb sütési idő azt jelenti, hogy kisebb a kockázata annak, hogy a pizza alulról leégjen – a kő egyensúlyt biztosít a tökéletesen sült tészta és a pizza hozzávalóinak megfelelő sütése között.
- A kő magába szívja a pizzából a nedvességet, így a széle körül bolyhos és ropogós lesz.
- És mi több, a pizza nem ragad kőhöz. Így minden alkalommal a tökéletes pizzára számíthat.
- A pizzakőnél a sütő sütés utáni tisztításától sem kell törődni – ha a sajt leolvad a pizzáról, akkor a kövön marad, nem pedig a sütő aljára csöpög.
Pizza sütők kapacitása kereskedelmi használatra
Házilag is lehet jó pizzát készíteni, de ez nem más, mint a hagyományos pizzázókban, amelyek folyamatosan fejlesztik receptjeinket, és a professzionális gasztronómiai berendezéseknek köszönhetően tökéletes feltételekkel rendelkeznek az igazi, olaszos pizza sütéséhez.
A kereskedelmi forgalomban lévő pizzakemencék kapacitása változó. Ha igazi fatüzelésű kemencét választasz, akkor gyakorlatilag non-stop pizzát készíthetsz úgy, hogy egyszerre két-három pizzát teszel bele, és kb. 60-90 másodperc múlva kiveheted! Az ilyen berendezések a legjobb eredményt is nyújtják, mert kb. 500°C. Nem minden étteremben vannak azonban megfelelő feltételek a fatüzelésű kemence beépítésére, de ilyenkor választhatunk az elektromos pizzasütőket, amelyeknél kicsit tovább tart, de az íze nagyon hasonlít a hagyományos pizzához. Például ez az elektromos pizzasütő tágas belső teret kínál egy 60 cm-es kamrával.
Az olasz konyhát kínáló éttermek szükséges felszerelései
Bár a fatüzelésű sütők nem sokban különböznek egymástól, az elektromos sütők esetében óriásiak lehetnek a különbségek. Mire kell tehát figyelni?
- Maximális hőmérséklet – a legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő pizzasütő 320°C és 460°C közötti sütési hőmérsékletet kínál. A legjobb eredmény érdekében válassza a lehető legmagasabb értékeket.
- Kapacitás – sütőtől függően egyszerre két, négy vagy akár nyolc pizzát is készíthet. Az, hogy mekkora sütőt válassz, az étterem méretétől és az étlapon szereplő tételek számától függ.
- Maximális pizzaméret – bár a hagyományos olasz pizzát leggyakrabban kb. 30cm-es, nagyobb méretű sütőket is találsz – 45 vagy akár 60 cm átmérővel!
- Kő vagy tálca – ellenőrizze, hogy mire készül a pizza. Sok sütő pizzakövekkel van felszerelve, de néhány bádogtálcával is rendelkezik.
Az étteremben való pizzakészítéshez szükség lesz egy speciális pizzalapátra is a pizza behelyezéséhez és a sütőből történő kiemeléséhez. Válasszon egy megfelelően hosszú nyéllel és megfelelő anyagokból készült modellt az egészség és biztonság elveinek megfelelően.
-
Pizza doboz – 8 pizza számára – fekete vállpánt – felül nyitható
40 290,00 HUF32 290,00 HUF - Pizza lapát – 80 cm hosszú – 20 cm széles 15 290,00 HUF
-
Pizza lapát – 100 cm hosszú – 20 cm széles
17 290,00 HUF10 690,00 HUF - Pizza előkészítő hűtőtt munkaasztal – 379 l- gránit munkalap – 3 ajtós
Melyik pizzasütőt válasszuk – összefoglaló
Milyen pizzasütőt válassz otthoni használatra, és melyik sütő lesz a legjobb egy kis étteremben? Ahogy már korábban is említettük, az olasz konyha elkészítéséhez szükséges felszerelések legfontosabb szempontja a hőmérséklet, amely felelős azért, hogy a pizza tökéletesen ropogósra, bolyhosra és tökéletesen sült hozzávalókkal borított legyen. A második megfontolandó elem a pizzakő használata, míg a harmadik szem előtt tartandó szempont az optimális sütési idő. Ne feledje azonban, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében kiváló minőségű összetevőket is kell használnia. Ha ragaszkodik a fenti tanácsokhoz, akkor egy csodálatos olasz csemegében lesz része!
Megosztás