Vágtál valaha túl vastag szeleteket a kenyérből? Vagy talán küzd azzal, hogy még sonka- vagy sajtszeleteket is vágjon szendvicsnek? Ha igen, akkor érdemes megfontolni egy ételszeletelő beszerzését – ismerje meg az ilyen berendezések különböző típusait és jellemzőit!
Vágtál valaha túl vastag szeleteket a kenyérből? Vagy talán küzd azzal, hogy még sonka- vagy sajtszeleteket is vágjon szendvicsnek? Ha igen, akkor érdemes megfontolni egy ételszeletelő beszerzését – ismerje meg az ilyen berendezések különböző típusait és jellemzőit!
- Műanyag vagy rozsdamentes acél szeletelőgép – melyiket válassza?
- Milyen szeletelőgépet válasszunk – különböző típusok
- Mire kell figyelni egy szeletelőgép vásárlásakor?
- Szeletelőgépek élezése
- Szeletelőgép tartozékok
- Szeletelőgép biztonságos használata
- Melyik szeletelőgépet érdemes választani – összefoglaló
Műanyag vagy rozsdamentes acél szeletelőgép – melyiket válassza?
Melyik ételszeletelő lesz a legjobb az Ön konyhájában? Miből legyen? Sok különböző modell közül lehet választani. Némelyikük műanyag burkolatú, de hajlamosabbak a mechanikai sérülésekre, különösen gyakori használat esetén. Nagy előnye az alacsony ár, ami miatt népszerűek otthoni használatra.
Kíváncsi vagy, melyik ételszeletelő lesz a legjobb egy kereskedelmi konyhában? Ebben az esetben a rozsdamentes acél modellek minden bizonnyal sokkal jobb választás. Súlyosabbak, ezáltal sokkal stabilabbak, fém burkolatuk pedig lényegesen tartósabbá teszi őket. A legtöbben abban is egyetértenek, hogy sokkal elegánsabb kialakítású, mint a műanyag, különösen akkor, ha rendszeresen tisztítja a rozsdamentes acélt.
Milyen szeletelőgépet válasszunk – különböző típusok
Ha az igényeinek leginkább megfelelő ételszeletelőt keres, ügyeljen mind a kialakításra, mind a jellemzőkre, a rendeltetésszerű felhasználást szem előtt tartva. Milyen lehetőségek vannak?
- Szabadon álló eszközök – ezek a legnépszerűbb élelmiszerszeletelő típusok. Teljesen hordozhatóak, állandóan a munkalapon vagy a szekrényben tarthatók, és szükség esetén kivehetők.
- Szerelt ételszeletelők – ez a típus sokkal kevésbé gyakori. Szekrényekbe vagy fiókokba szerelhetőek, így kevesebb helyet foglalnak el, és nem zavarják a konyha kialakítását.
- Mechanikus ételszeletelő – ezeket még mindig használják az otthoni konyhákban, ahol időnként csak kis mennyiségű ételt vágnak fel. Azonban éttermekben, de még kis bisztrókban sem működnek.
- Elektromos szeletelők – ezek sokkal pontosabbak és jelentősen felgyorsítják a vágási folyamatot. Használatuk egyszerűbb, de ne feledje, hogy veszélyesebbek is.
- Többcélú szeletelők – a széles szeletvastagság-beállítási tartománynak köszönhetően kenyér, sonka vagy sajt vágására is használható. Ezért tökéletesek otthoni használatra.
- Speciális élelmiszerszeletelők – ezeket általában üzletekben és kereskedelmi konyhákban használják. Nagyon pontos beállításokat tesznek lehetővé, és bizonyos élelmiszerek szeletelésére használhatók.
- Folyamatos szeletelők – a penge bekapcsolása után folyamatosan forog, amíg ki nem kapcsolja. Így mindkét keze szabadon marad nagyobb mennyiségű étel szeleteléséhez.
- Gombos szeletelők – a penge forogásához folyamatosan nyomva kell tartania a gombot. Ha elengedi, a penge leáll, így sokkal biztonságosabb a rendszer használata, bár kevésbé kényelmes nagy mennyiségű étel szeletelésekor.
- Szeletelőgép – 220 mm – 12 mm-ig
-
Tartalék penge szeletelőgéphez – 220 mm
30 290,06 HUF28 290,00 HUF -
Szeletelőgép – Ø 250 mm – 0 – 8 mm – késélezővel
191 990,00 HUF148 990,00 HUF - Szeletelőgép – 300 mm – 15 mm-ig – 420 W
Mire kell figyelni egy szeletelőgép vásárlásakor?
Most, hogy ismeri az ételszeletelők alapvető típusait, derítse ki, milyen paraméterekkel és kiegészítő funkciókkal kell rendelkezniük ahhoz, hogy a legmagasabb szintű munkakényelmet biztosítsák a konyhában:
- Élelmiszerszeletelő teljesítménye – minél nagyobb a teljesítmény, annál jobban fog működni nagyobb mennyiségű étel szeletelésekor. Sokkal kevesebb időbe telik egy nagy darab sült hús vagy sonka felszeletelése, valamint a szeletelt kenyér elkészítése. A legtöbb ételszeletelő a 100-200 wattos tartományba esik, de találhatunk 400 watt feletti típusokat is!
- Penge típusa – Az ételszeletelő pengék többféle anyagból készülhetnek, amelyek közül a legerősebb a titán vagy a króm szénacél. Ügyeljen arra is, hogy a penge sima vagy fogazott. A sima pengék tökéletesek sonka, sajt vagy zöldségek vágására, míg a fogazott pengék kenyér és kemény élelmiszerek vágására szolgálnak.
- Szeletvastagság – a vágási tartomány leggyakrabban 0 és 15 mm között van, de egyes modellek akár 2 cm-nél nagyobb szeleteket is képesek kezelni.
Szeletelőgépek élezése
Az ételszeletelő pengéinek élezése nagyon fontos. Csak akkor számíthat a magas színvonalú szolgáltatásra és az összes funkció megfelelő használatára. Hogyan élesítsd az ételszeletelő pengéit? Az alap, otthoni használatra szánt modellek esetében a tompa pengéket az ilyen szolgáltatásokat nyújtó cégek élesítik a legjobban. Egy ilyen penge saját kezű élezése (különösen, ha fogazott pengével van dolgunk) speciális ismereteket és készségeket igényel.
A kereskedelmi hús- vagy kenyérszeletelők esetében egyszerűbb a helyzet. Az ilyen típusú csúcskészülékek beépített élezővel rendelkeznek, amely megakadályozza, hogy a penge használat közben eltompuljon.
Szeletelőgép tartozékok
Melyik ételszeletelő lesz a legjobb otthoni és kereskedelmi használatra? Milyen kiegészítőkre érdemes odafigyelni? Szeletelők ráerősített nyomógombokkal – ezzel egész sonka-, kenyér- vagy sajtdarabokat vághat. Nem kell attól tartanod, hogy levágod az ujjaidat, amikor az utolsó darab húst vagy kenyeret fogod – egy szorítóbilincs segítségével lenyomva tarthatod a darabolt ételt anélkül, hogy az ujjaid károsodását kockáztatnád.
Egy másik hasznos kellék minden ételszeletelőben az ételtálca. Ide kerülnek kedvenc szendvicstölteléked kész szeletei – nem kell tányért vagy vágódeszkát a gép alá tenni, és nem kell attól tartani, hogy közvetlenül a pultra kerülnek.
Szeletelőgép biztonságos használata
Melyik szeletelő biztosítja Önnek a teljes üzembiztonságot? A gyorsan forgó penge nagyon hatékony, ha különféle élelmiszerek precíz vágására van szükség, ugyanakkor potenciálisan veszélyes is lehet. Ezért egy adott szeletelő megvásárlása előtt feltétlenül ellenőrizze, hogy milyen biztonsági intézkedések vannak érvényben.
A legtöbb szeletelő ujjvédelemmel van felszerelve, ami minimálisra csökkenti a pengével való közvetlen érintkezés kockázatát használat közben. Azt is érdemes megnézni, hogy van-e a gépen pengevédő. Egy másik lényeges elem a csúszásmentes lábak – a használat közbeni stabilitás megakadályozza a nem kívánt baleseteket.
Melyik szeletelőgépet érdemes választani – összefoglaló
Melyik ételszeletelő lesz a legjobb választás? Minden az Ön elvárásaitól függ. A fenti tippeket szem előtt tartva könnyen talál egy átlagos teljesítményű univerzális készüléket, amely tökéletes lesz normál otthoni használatra. Ha azonban szállodában, élelmiszerboltban vagy nagy étteremben dolgozik, akkor jobb, ha valami nagyobb teljesítményű és speciális felhasználású terméket keres – a kereskedelmi élelmiszerszeletelők sokkal hatékonyabbak lesznek nagy mennyiségű étel vágására. Ami közös az otthoni és a kereskedelmi konyhák szeletelésében, az a felhasználói biztonság – és mindig a biztonságot kell előtérbe helyeznie. Szerencsére a legtöbb jelenleg kínált modell megfelel a fenti felhasználói elvárásoknak.
Megosztás