Egyszerű, friss és ízletes: a fagyasztással hosszú ideig frissen tarthatja az egyes hozzávalókat vagy a teljes fogásokat. Aki azonban azt gondolja, hogy ez csak szilárd ételekkel lehetséges, az téved. A leveseket is gyerekjáték a fagyasztóban tartósítani. Ebben a cikkben eláruljuk, mely ételeket érdemes lefagyasztani, és melyeket érdemes azonnal megenni.
Egyszerű, friss és ízletes: a fagyasztással hosszú ideig frissen tarthatja az egyes hozzávalókat vagy a teljes fogásokat. Aki azonban azt gondolja, hogy ez csak szilárd ételekkel lehetséges, az téved. A leveseket is gyerekjáték a fagyasztóban tartósítani. Ebben a cikkben eláruljuk, mely ételeket érdemes lefagyasztani, és melyeket érdemes azonnal megenni.
Le lehet fagyasztani a levest?
Igen, a leves kiválóan alkalmas fagyasztásra. A fagyasztóban a leves nemcsak a frissességét őrzi meg, hanem fagyasztásuk számos más előnyt is kínál. Nincs ideje, hogy minden nap friss ételt főzzön magának és családjának? Vagy a vendéglátásban dolgozik, ahol gyakran bizonytalan, hogy mit fogyasztanak majd szívesen vendégei? Bármelyikről legyen is szó, az ételek lefagyasztásával időt takaríthat meg, és megakadályozhatja, hogy az élelmiszereket ki kelljen kidobnia!
A levesek a megfelelő hőmérsékleten tárolva a hűtőszekrényben körülbelül 3-4 napig maradnak frissek. A fagyasztás többszörösére növeli a termék eltarthatóságát, és számos új lehetőséget nyit meg Ön előtt, így a napi tisztítás és aprítás már a múlté.
Javaslatunk: főzzön egy nagy fazék levest, és ossza az ételt több adagra. Egy részét tálalja azonnal, a maradékot pedig tegye a mélyhűtőbe, amint a leves lehűlt. A legjobb, ha egyszerre többféle levest készít, mivel így rövid idő alatt különböző ételeket szolgálhat fel vendégeinek.
Melyik leveshozzávalót nem lehet lefagyasztani?
A legtöbb leves tartósítható a mélyhűtőben. Csak néhány olyan összetevő van, amely fagyasztáskor elveszíti megfelelő állagát vagy ízét. De a forma az, ami számít. Vessünk egy pillantást a mélyhűtős tárolásra alkalmas és nem alkalmas termékekre.
Nagy víztartalmú összetevők
Legyen szó lédús dinnyéről vagy citrusfélékről, frissítő uborkáról vagy paradicsomról – magas víztartalmuk miatt a forró nyári napokon felfrissülést nyújtó gyümölcsök és zöldségek nem alkalmasak fagyasztásra. Kiolvasztva elveszítik frissességüket, puhává és fogyaszthatatlanná válnak.
Tejtermékek, mint a sajt, a tejszín és a joghurt
Tejföl, natúr joghurt, túró: a lágy és savanyított tejtermékek fagyasztása sem jó ötlet, mert a fagyasztás és a kiolvasztás teljesen megváltoztatja az állagukat, könnyen megalvadnak és kicsapódnak.
A vaj vagy a kemény és félkemény sajtok viszont kiválóan alkalmasak fagyasztásra.
Tojás a fagyasztóban
A főtt tojás felolvasztás után ízetlenné és gumiszerűvé válik. A nyers tojások esetében fennáll a veszélye annak, hogy a héj a fagyasztás során szétreped, és a tojás belseje kifolyik a fagyasztóban.
Ha azonban a tojásfehérjét és a tojássárgáját külön fagyasztja le, a fehérjében gazdag összetevő ideálisan tárolható fagypont alatti hőmérsékleten.
Friss fűszernövények lefagyasztása
A fűszernövények, akárcsak a magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök, kiolvasztás után elveszítik finom szerkezetüket és aromáik nagy részét, így még díszítésre sem alkalmasak.
A fűszernövényeket a legjobban úgy őrizheti meg, ha vékony rétegben szárítja őket nagy felületen, megfelelő szellőzés mellett.
Burgonya, rizs és tészta a fagyasztóban
A főtt köretként szolgáló ételek, mint például a krumpli, a tészta és a rizs, sajnos egyszerűen ehetetlenek felengedés után. Bár az egészségre ártalmatlanok, elveszítik ízletes állagukat. A burgonya kiszárad, a tészta és a rizs megpuhul és csomóssá válik, ami elrontja az evés örömét.
Milyen leveseket nem szabad lefagyasztani?
A fagyasztásra nem alkalmas összetevők listájából máris kiderül, hogy mely levesek megfelelők a fagyasztóba, és melyek nem.
A krémlevesek, például a paradicsom-, a zöldség- vagy a gombaleves, felolvasztva már nem olyan krémesek, mint frissen elkészítve, ezért inkább azonnal fogyassza el, vagy tárolja őket a hűtőben. A burgonyával és főtt tojással készült egytálételek, tésztalevesek, rizses zöldséglevesek szintén nem alkalmasak fagyasztásra. Ismerje meg a profik trükkjeit, amelyekkel hosszú ideig frissen tarthatja az ételeket. Minden az elkészítésen múlik.
A tejszínt közvetlenül fogyasztás előtt adjuk a leveshez. Ugyanez vonatkozik az olyan összetevőkre is, mint a friss fűszernövények, a tojás, a tészta vagy a burgonya, így akár több héttel is meghosszabbíthatja az ételek eltarthatóságát, és biztosíthatja a friss aromát a következő vacsoránál.
De mi a helyzet a klasszikus paradicsomlevessel vagy a frissítő uborkalevessel nyáron? Mivel ezeket az ételeket pürésítik, és a roppanós állag nem számít, a felesleges adagokat csodálatosan le lehet fagyasztani és később elfogyasztani!
- Fagyasztóláda – 459 L – Royal Catering
-
Mini fagyasztószekrény – 88 l
330 990,00 HUF270 990,00 HUF -
Fagyasztószekrény – 590 L – Royal Catering – Fehér – hűtőközeg R290
542 990,00 HUF451 990,00 HUF - Fagyasztóláda – 97 l – Royal Catering – 63 W
Fagyassza le a leveseket: így sikerülhet a legjobban
Legyen szó vendéglátóipari vállalkozásáról vagy az otthoni konyháról – alapvetően csak 2 dologra lesz szüksége: egy mélyhűtőre és egy leveses edényre. Szerencsére mindkettő hozzátartozik egy jól felszerelt konyhához. Az edények kiválasztásakor azonban figyeljünk néhány fontos szempontra:
- Ha a levest üvegekben fagyasztja le, soha ne töltse meg a tetejéig. Hagyjon elegendő helyet az edényben, mert a tömeg fagyasztáskor kitágul. Ha nincs elegendő hely az üvegben, felrobbanhat.
- A műanyag edények ugyanúgy alkalmasak folyadékok fagyasztására, azonban hagyjon némi helyet, hogy az edény épségben maradjon.
- A műanyag vagy szilikon zacskók még jobbak, mivel ezek bármilyen formára igazíthatók és laposan egymásra is helyezhetők. Ráadásul a vékony rétegekben tárolt élelmiszerek gyorsabban felolvadnak. A zsákoknak azonban hátrányai is vannak: minél vékonyabb az anyag, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a zacskó elszakad, és a leves kiömlik a fagyasztórekeszbe. A fóliacsomagolások nem környezetbarátok, és csak korlátozott mértékben hasznosíthatók újra.
Levesek fagyasztása – lehetséges ez? Összefoglaljuk!
A levesek lefagyasztása megkönnyíti a mindennapi konyhai munkát, így elkerülheti, hogy a felesleges élelmiszert ki kelljen dobnia. A levesek kb. 4 hétig tárolhatók a fagyasztóban. Az olyan élelmiszerek, mint a fagyasztott élesztő vagy a hús, sokkal tovább eltarthatók, mivel ezek 6 hónap után is fogyaszthatók. Ne hagyja azonban, hogy ez elriassza, és fedezze fel az ételek tervezésének és lefagyasztásának örömét.
Még egy tipp: címkézze fel a megtöltött leveses edényeket, így jobban szemmel tarthatja a gyártási és lejárati dátumot, valamint áttekintheti a készleteit.
Megosztás