Baromfi tenyésztésnél sokkal többről van szó, mint csak etetésről és jó életkörülmények biztosításáról. A tyúkólban lévő csirkék számának növelése fontos szempont. Egy kiváló módszer erre az keltetőgép használata, amely speciális eszközök segítségével lehetővé teszi a csibék és liba fiókák biztonságos kikelését. A keltetőgépek már alap elemekké váltak a baromfi farmokon. Hogyan működnek és hogyan tudod kiköltetni a különböző madárfajok tojásait? Olvass tovább, hogy megtudd.
Baromfi tenyésztésnél sokkal többről van szó, mint csak etetésről és jó életkörülmények biztosításáról. A tyúkólban lévő csirkék számának növelése fontos szempont. Egy kiváló módszer erre az keltetőgép használata, amely speciális eszközök segítségével lehetővé teszi a csibék és liba fiókák biztonságos kikelését. A keltetőgépek már alap elemekké váltak a baromfi farmokon. Hogyan működnek és hogyan tudod kiköltetni a különböző madárfajok tojásait? Olvass tovább, hogy megtudd.
Lépésről lépésre útmutató a csirke tojások keltetéséhez
Mielőtt elkezdheted a csibék kikeltetésének folyamatát, szükséged van a megfelelő tojásokra. Két dolog fontos itt: a frissességük – nem lehetnek régebbiek, mint 5 nap a tojásrakástól; és a minőségük – a héjuknak repedésmentesnek, simának és minden más hibától mentesnek kell lenni. Tehát a boltban leárazott tojás nem lesz jó ötlet ebben az esetben.
Amint megvannak a megfelelő tojások, hagyja őket egy ideig egy meleg szobában, mielőtt betenné őket az inkubátorba. Használja ki ezt az időt, hogy alaposan kitakarítsa és fertőtlenítse az inkubátor belsejét, majd melegítse fel 37,5 – 37,8 Celsius fokra. Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, helyezze a tojásokat az inkubátorba – a kerekítettebb végét felfelé mutatva. Ettől kezdve rendszeresen ellenőrizned kell a keltetőgép belső hőmérsékletét, valamint forgatnod kell a tojásokat.
Egg incubator for amateur hatcheries | Egg incubator for small farms | Egg incubator for professional breeding | |
Egg incubator model | Incubato IN-36DDI | Incubato IN-96DDI | Incubato IN-EI-528 |
Chicken egg capacity | 36 pcs. | 96 pcs. | 528 pcs. |
Temperature range | 20-39,5 °C | 20-50 °C | 30-39,5 °C |
Power | 60 W | 120 W | 400 W |
Egg candler included | Yes | Yes | Yes |
Automatic egg rotation | Yes | Yes | Yes |
Dimensions (LxWxH) | 48x41x12 cm | 50x47x38 cm | 72x52x135 cm |
Weight | 3,4 kg | 5,48 kg | 60 kg |
A megfelelő hőmérséklet mellett a helyes páratartalom is fontos. Szabályozza a szintjét a keltetés időtartamának megfelelően. Az eljárás első napjaiban célozzon meg egy 50 – 60% közötti páratartalmat. 11 nap után emelje fel 70%-ra. Ezeknek a paramétereknek a méréséhez, azaz a hőmérséklet és a páratartalom méréséhez használjon mérőeszközöket, mint például hőmérőt és higrométert, hacsak ezek nem szerepelnek a keltetőgép funkciói között.
A tojások forgatása is fontos. Az első 4 napban legalább napi 6 alkalommal kell ezt megtenni, ezután napi 2 forduló elegendő kell, hogy legyen. Ha minden a tervek szerint halad, a csirkék 21 nap után kezdenek kikelni.
Keltetési idő csirke tojásoknál – hány napig tart, míg a csibék kikelnek?
Amint az inkubációs folyamat véget ér, itt az ideje, hogy a csirkék kikeljenek. Bár ezt a folyamatot nem lehet pontosan időben meghatározni, az első jelei a csirkének a tojáshéjban készített kis lyuk megjelenése lesznek. Ezután tovább fog fejlődni a következő 8 – 18 óra során. A csirke teste ekkor felszívja a tojáshéj maradványait, és a tüdeje hozzászokik a légzéshez és a légnyomás változásához. Ebben az időszakban hallani fogja a csibének a csipogását és észreveszi, hogy a tojás himbálózik.
Most kezdődik a kikelés második szakasza, amikor a csibe a tojáshéjban forgolódik, amíg el nem kezd repedezni. A kiscsirke így jön a világra. Ez a lépés általában 30 percet vagy annál többet vesz igénybe, tehát türelmesnek kell lenned és nem szabad közbeavatkoznod a folyamatba. A csirke magának kell ezt megtennie, és a sikeres befejezés azt jelenti, hogy a keltetési és kikelési folyamat befejeződött.
Tojások keltetése – a helyes hőmérséklet fontossága
As mentioned earlier, the right temperature is of great importance when incubating eggs.
Ahogy korábban említettük, a megfelelő hőmérséklet rendkívül fontos a tojások keltetése során. Még a legkisebb változások is jelentősen befolyásolhatják a tojások minőségét. Ez azért van, mert a tojásban lévő embrió nagyon érzékeny, és ezért könnyen kitéve a rendellenes fejlődésnek. Az eredmény különféle külső deformációk, valamint a belső szervek szerkezetében bekövetkező messzemenő változások lehetnek.
Ezért a keltetőkamra hőmérsékletének állandónak kell lennie. Néha azonban a többszintes eszközöknél alacsonyabb hőmérsékletet tapasztalhatunk a keltetőgép alsó polcain. Ez csak a ventilátor nélküli inkubátorokra vonatkozik, mivel a kényszerített légáramlás hatékony hőeloszlást biztosít az egész kamrában.
Tehát hogyan számold ki az átlag hőmérsékletet, hogy kiegyensúlyozott legyen? Ahelyett, hogy a termosztátot a keltetőtálcára helyezné, tegye a tojásokra, és vegye figyelembe a felső és az alsó tálca közötti hőmérséklet-különbséget, állítsa be a hőmérsékletet kissé magasabbra, mint a hőkeringetéses inkubátorok esetében.
AGRICULTURAL TOOLS AND EQUIPMENT
EQUIPMENT FOR ALL SEASONS
Hogyan működnek a tojásinkubátorok?
Tojás inkubátorok biztosítják a baromfi tojások megfelelő kikelését. A piacon számos modell elérhető, így mindenki talál olyat, ami megfelel az igényeinek. Technikai paraméterekben és méretben is különböznek, ezért lehetőség van különböző számú tojás inkubálására. A keltetőgépek általában szekrényekhez hasonlítanak fiókokkal, amelyek valójában kikelő tálcák, amelyeken a tojásokat helyezik el.
Működési szempontból két típusú inkubátort különböztethetünk meg. Az egyik típus hőkeringéssel rendelkezik, a másik nem. Az első típusúak ventilátorokkal vannak felszerelve, amelyek feladata a páratartalom és a hőmérséklet fenntartása a keltetőkamrában. Azok, amelyekben nincs hőkeringés, általában sokkal kisebbek, és a bennük keltetett tojásoknak más hőmérsékletre van szükségük, mint a hőkeringéssel rendelkező keltetőkben. Ráadásul a ventilátor hiánya azt jelenti, hogy a levegő áramlása az alap található lyukakon keresztül történik.
Kereskedelmi inkubátorok modern rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek ellenőrzik a paramétereket, digitális kijelzőkkel, automatikus tojásfordító funkciókkal, valamint rendkívül hatékony fűtési rendszerekkel. Ezek a megoldások lehetővé teszik, hogy az inkubációs folyamat automatikusan zajljon, és csak időnként kell ellenőriznie az embriókat, egy tojásvilágító segítségével – egy eszközzel, amely lehetővé teszi a tojáshéj átvilágítását. Néhány keltetőgép beépített tojásátvilágítóval rendelkezik.
Lúd tojások keltetése
Libafarmok is épp olyan népszerűek, mint a csirketelepek. Ezért nem meglepő, hogy sokan keltetőket is vásárolnak libatojásokhoz. A különbség itt, a csirke tojások keltetéséhez képest, mind méretben, mind időtartamban mutatkozik, ami általában 29-30 nap.
Az inkubáció 5. napjától kezdve a tojásokat 3 óránként kell megfordítani, így nagyon hasznos lehet egy automatikus fordító funkcióval rendelkező inkubátor. The temperature for incubating goose eggs is 37 – 37.6 °C and should be maintained depending on the particular incubator. Ahogy korábban említettük, a hőkeringetéssel rendelkező készülékekhez más hőmérsékleteket javasolunk, mint a hőkeringetés nélküli készülékekhez. A páratartalmat 70-75% között kell tartani.
Csirke- és libatojások keltetése – összefoglaló
A csirke- és libatojások keltetési folyamata megfelelő berendezést igényel. Inkubátorok, amelyek biztosítják az embriók megfelelő fejlődését, itt nagy segítséget nyújtanak. Számtalan funkciójuknak köszönhetően gyakorlatilag automatikussá tehetik az egész inkubációs folyamatot. Minden lépést olyan rendszerek vesznek át, amelyek szabályozzák a páratartalmat és a hőmérsékletet, valamint gyakran forgatják a tojásokat a keltetőkamrában. Tojások keltetése ezután egyszerű feladat lesz, még kezdők számára is.
Megosztás