Hogyan tároljuk a szárított gombát – átfogó útmutató 

Megosztás

A gombaszedés nagyszerű időtöltés, amit sokan szeretnek az őszi időszakban. A szárított gombát nagyszerű kiegészítőként lehet használni számos ételhez. Olvassa el cikkünket és tudjon meg többet arról, hogyan tároljuk a szárított gombákat, beleértve a bevált módszereket és a gombák tárolásának legjobb feltételeit. 

Így tárolja a szárított gombát

Megosztás

A gombaszedés nagyszerű időtöltés, amit sokan szeretnek az őszi időszakban. A szárított gombát nagyszerű kiegészítőként lehet használni számos ételhez. Olvassa el cikkünket és tudjon meg többet arról, hogyan tároljuk a szárított gombákat, beleértve a bevált módszereket és a gombák tárolásának legjobb feltételeit. 

Hogyan szárítsuk ki az erdei gombákat, hogy később fel tudjuk őket használni? 

Az élelmiszer tárolása olyan módszerek alkalmazását igényli, amelyek nem csak a íz megőrzését segítik, hanem elkerülik az egészségügyi kockázatokat is. Ez a gombák tárolására is vonatkozik.  

Miután megtisztította a gombákat, vágja őket szeletekre vagy darabokra. Mindig ellenőrizze, hogy nincsen-e tele kukaccal, amikor feldarabolja őket. Miután befejezte ezeket a lépéseket, elkezdheti a szárítási folyamatot. Többféle módszer létezik erre: 

A zsinórra kifeszítés a legősibb módszer, és generációk óta ismert a gombaszedők körében. Elég a gombákat felhúzni és egy száraz, meleg helyre tenni (a kandalló mellé, a tűzhely fölé vagy a radiátorra) és várni néhány napot. A második módszer, amely nem igényli további eszközök használatát, a gombák napon való szárítása. Ez csak napos és száraz időben működik, legalább több napig tart. Gombadarabokat helyeznek áteresztő anyagra, és vászonnal fedik le, hogy megvédjék őket a szennyeződéstől.  

A gombákat száríthatja sütőben is. Ez a folyamat több órát is igénybe vehet. Egy előmelegített, forró levegővel működő sütőben, körülbelül ezen a hőmérsékleten. 50°C-on helyezze a gombákat egymás mellé egy sütőrácsra, amit sütőpapírral bélelt. Hagyja az ajtót kissé nyitva, hogy a nedvesség el tudjon távozni.  

Hasznos eszközök gombák szárításához 

Élelmiszerszárítók olyan eszközök, amelyeket kifejezetten gombák, gyógynövények, gyümölcsök és még több szárítására terveztek. Lehetővé teszik, hogy pontosan beállítsa a hőmérsékletet és a szárítási időt. Szeletekre vagy darabokra vágott szeleteket helyeznek el speciális nyílásos tálcákon. A folyamat teljesen automatizált, de ez a legdrágább módszer is, mert a jó szárítógépek általában több tucattól néhány száz fontig terjednek.  

Mennyig tárolható a szárított gomba? 

Most, hogy tudja, hogyan kell ki szárítani a gombákat, itt az ideje elgondolkodni azon, hogy hogyan és mennyi ideig lehet őket tárolni. Ha már rendelkezésre állnak előkészített darabok (enyhén ropogósak, de nem teljesen törékenyek), akkor elkezdheti őket tárolni. Elméletileg a szárított gomba akár három évig is eltartható a megfelelő körülmények között. Gyakorlatban általában rövidebb. Az őszi szezon után, szárított gombát gyakran szolgálnak fel hozzáadásként számos hagyományos recepthez. Ha hosszú ideig szeretné őket tárolni, időről időre ellenőriznie kell, hogy a gomba nem penészes-e, vagy nincsen-e élelmiszer-molyokkal fertőzve. Ha ez a helyzet, azonnal ki kell dobni. Olvasson tovább, és tudjon meg többet a száraz élelmiszerek, jelen esetben a gombák megfelelő tárolásáról.  

Hogyan tároljuk a legjobban a szárított gombát – módszerek 

Ahhoz, hogy élvezhessük a szárított gombák ízét és aromáját levesekben, szószokban vagy más ételek hozzáadásaként, gondosan kell őket tárolni. A legnépszerűbb módszer az, hogy légmentes befőttesüvegekben tároljuk őket. Mindig ellenőrizze, hogy az üvegek teljesen szárazak-e, mielőtt bármilyen fajta gombát helyezne bele. Ha nem, akkor alaposan szárítsa ki őket, hogy a gombák később ne penészesedjenek be. Miután megtöltöttük, zárjuk le szorosan a befőttesüvegeket, majd tegyük őket félre egy száraz és sötét helyre. Ez a módszer több előnnyel rendelkezik:  

Rozsdamentes acél dobozok hasonló megoldást jelentenek. Ezek szivárgásbiztosak (gyakran vannak tömítések) és olyan anyagból készülnek, amely biztonságos az élelmiszerekkel való érintkezés során. Ha azon tűnődik, hogy hogyan tárolja a szárított gombát, szorosan lezárt üvegek lesznek ideálisak.  

A kamrád szobahőmérséklete 

A legjobb hőmérsékleti tartomány 18-22°C, ami a szokásos szobahőmérséklet. A gombával teli üvegeket sötét helyen kell tárolni, és semmiképpen sem szabad őket napfénynek kitenni, különben elveszítik ízüket és aromájukat. A kamra is jó megoldás a gombák és más tartósított élelmiszerek tárolására is – ebben az esetben az optimális hőmérséklet 12-14°C kell, hogy legyen. Azonban ne válassza a pincét a szárított gombák tárolására. Az ilyen helyek általában nagyon párásak.  

Fagyasztás 

Ha nincsenek megfelelő feltételei a gombák befőttesüvegben történő tárolásához (pl. ha nagyon napos a lakás) vagy ha nem tudja hogyan kell tárolni a zöldségeket, a fagyasztás nagyszerű megoldás lesz. Szinte minden vadgomba alkalmas nyersen való lefagyasztásra. Miután megtisztította és felvágta őket, elő kell főzni. Miután leöntötte a vizet és hagyta őket lehűlni, adagolnia kell a gombákat. Kis tartályok vagy vákuumzacskók lesznek ideálisak. Helyezze a részeket legalább -18°C-os hőmérsékletű fagyasztóba. A gomba rajongók ezzel a módszerrel akár a következő szezonig is tárolhatják őket.  

Mi a legjobb módja a szárított gombák frissen tartásának? 

Mind a szárítás mind a fagyasztás hatékony és népszerű élelmiszer-tartósítási módszer. Miután megfelelően előkészítette az összetevőket, biztos lehet benne, hogy megőrzik az összes tápértéket és biztonságosak az egészségre. A gombák esetében, akárcsak más élelmiszerek esetében, a penész nagyon káros lehet. Annak érdekében, hogy elkerülje ezt a kockázatot, először alaposan szárítsa meg a gombákat, még a legkisebb nedvességtől is megszabadulva. Ezután helyezze őket szorosan lezárt tartályokba. Ha nincs tapasztalata a gombák szárításában, egy gombaszárító nagyon hasznos lehet. A következő cikkünkben megvizsgáljuk, melyik gombaszárító a legjobb.  

A penész mellett az élelmiszer-molyok is veszélyt jelentenek. Egy régi módszer, amit a gombaszedők használnak, hogy babérlevelet vagy néhány szegfűszeget tesznek a befőttesüvegekbe.  

Hogyan tároljuk a szárított gombát – összefoglaló 

Remélhetőleg ezt a cikket elolvasva most már tudja, hogyan kell szárított gombát tárolni. A folyamat nem bonyolult, de figyelmet és időt igényel. A gombákat sok hónapig tárolhatjuk, de csak a megfelelő körülmények között. Azonnal meg kell tenni a szedés után. Először tegye félre a gombákat, amelyekben férgek vannak, majd tisztítsa meg a maradékot és vágja őket szeletekre. A gombákat többféleképpen is lehet szárítani, és ha egyszer megszáradtak, légmentes tartályokban kell őket tárolni. Előfőzés után alkalmasak a fagyasztásra is. A megfelelően tárolt gombák majd meg jutalmazzák Önt finom ízükkel és aromájukkal.  

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Felejthetetlen szilveszteri italok egy elbűvölő éjszakához

Mindjárt itt a szilveszter! A pezsgő nem ok nélkül klasszikus, de a különféle italok felszolgálása boldog…

Bővebben

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben