Egy étterem menüje a siker kulcsa!

Megosztás

Az ízletes és jól kidolgozott ételek, az egyedi dekoráció és a szakszerű kiszolgálás nem elég a vendéglátóiparban való sikerességhez. Az étterem menüje hosszú távon az egyik kulcsfontosságú sikertényező lesz. Számos szempontot figyelembe kell venni annak érdekében, hogy az étlap tartalma és kialakítása is tökéletesen illeszkedjen üzleti koncepciójához.

Megosztás

Az ízletes és jól kidolgozott ételek, az egyedi dekoráció és a szakszerű kiszolgálás nem elég a vendéglátóiparban való sikerességhez. Az étterem menüje hosszú távon az egyik kulcsfontosságú sikertényező lesz. Számos szempontot figyelembe kell venni annak érdekében, hogy az étlap tartalma és kialakítása is tökéletesen illeszkedjen üzleti koncepciójához.

Ez könnyű feladatnak tűnhet, de az étlapra fordított idő és odaadás a kulcsa a csodálatos kulináris élményeknek. Ha tehát inspirációt keres az étlapon, és szeretne többet megtudni éttermének tökéletes menüjének összeállításáról, útmutatónk Önnek szól.

Étterem menü kialakítása

Mielőtt eldönti, hogy mit egyen, a legtöbb éttermi vásárló látni fogja a teljes kínálatát, ezért elengedhetetlen a jó menü. Természetesen a tartalom az, ami igazán érdekli ügyfeleit, de az első dolog, amit észrevesznek, az a borító. Ez igen jelentős pszichológiai szerepet játszik abban, ahogyan az ügyfelek érzékelik az éttermet.

A kopott és szakadt menüborító, még ha szép kialakítással is, arra készteti vendégeit, hogy ezt az étterem általános hangulatával asszociálják. Tehát az érdekes design, a megfelelő színvilág és egyéb esztétikai tulajdonságok mellett a jó minőségű anyagok is fontosak. Amikor egy adott anyagról és felületről dönt, vegye figyelembe, hogyan fog kinézni azután, hogy sok különböző vásárló használja.

Érdekes megoldás lehet egy éttermi menü egy nagy menükártya formájában, alternatíva a klasszikus menühöz könyv formájában.

Egy másik, hasonlóan fontos kérdés a betűtípus. Formájának és színének mindenekelőtt jól olvashatónak kell lennie. Nem jó ötlet a díszes betűkkel ellátott menü, amelyet az ügyfeleknek minden alkalommal meg kell dekódolniuk. A tapasztalt vendéglősök egyetértenek abban, hogy a szabványos betűtípusok, például a Calibri vagy a Times New Roman működnek a legjobban ilyen esetekben. Sokkal jobb lenyűgözni vásárlóit ételei minőségével, mint megpróbálni lenyűgözni őket túlságosan művészi menükártyájával.

Az éttermi étlap megtervezésekor igyekezzen a lehető legrövidebbre zárni. Természetesen a „rövid” definíciója nagyban függ a kínált ételek számától, de ne feledje, hogy minél rövidebb az étlap, annál könnyebben döntenek a vásárlók, és kiválasztanak egy adott ételt.

Az éttermi étlap elkészítésekor a nyelvi korrektség is elengedhetetlen. Még a legkisebb helyesírási, stilisztikai vagy központozási hibák is messzemenően befolyásolhatják azt, ahogyan a vásárlók érzékelni fogják az éttermet. Az is fontos, hogy ügyeljen az idegen ételek helyes írásmódjára, ezért ezt alaposan ellenőrizze, mielőtt az étlap nyomtatásra kerül.

Az étlap promóciós anyagként való felhasználásának nagyszerű módja, ha olyan információkat ad hozzá, mint a név, a cím és az étterem nyitvatartása, és természetesen ne feledkezzünk meg éttermének logójáról sem. Egy másik promóciós ötlet lehet a főszakácsról szóló információ, például egy rövid életrajz.

Ha tipikus turisztikai helyen tartózkodik, érdemes lehet idegen nyelvű változatokat is készíteni, attól függően, hogy a legtöbb külföldi vásárló honnan érkezik. Ezek lehetnek az egyes ételek leírása alatt, vagy külön menükártya formájában.

Két menükártya egy helyett

Nem az idegen nyelvű változatok az egyetlen oka annak, hogy az étlapodnak több verziója is legyen. A szokásos menüvel együtt borlapot vagy kiegészítő szezonális menüt is készíthet, az évszaktól függően.

A külön gyerekmenü elengedhetetlen a családok körében népszerű éttermekben. Ha tudatja ügyfeleivel, hogy gyermekeik ugyanolyan fontos ügyfelek, az mindenképpen hatással lesz a vendégek általános élményére. A különleges rendezvényeket szervező éttermek esetében érdemes külön menüt is készíteni az ilyen alkalmakra.

Az éttermi menü bontása

Már tudja, hogy az éttermi menünek könnyen olvashatónak kell lennie. Bár a színek és a betűstílus vagy -méret kulcsfontosságú, az is fontos, hogy a menüt részekre ossza fel, hogy megőrizze a megjelenési sorrendet. Ezáltal a vásárlóknak nem kell a teljes étlapot végigböngészni az őket érdeklő étel kereséséhez, és az étlap gyors áttekintése kényelmesebb lesz vendégei és munkatársai számára egyaránt.

Az étlap elkészítésekor az éttermében elérhető ételektől függően oszd fel olyan csoportokra, mint saláták, levesek, rágcsálnivalók, halak, szárnyasok, húsok, köretek, desszertek és egyéb ötletek, például a nap étele. Sok vendéglős azt is javasolja, hogy minden rovatban a legolcsóbbtól a legdrágábbig rendelje meg az étlapot, bár ebben a vonatkozásban megoszlanak a vélemények. Az olyan információk, mint az egyes ételek súlya vagy fűszerszintje, szintén javítják az általános vásárlói élményt.

Menü képek

Egy másik módja annak, hogy felhívja vendégei figyelmét bizonyos menüelemekre, ha minden ételről képeket készít. Bár ez a gyakorlat meglehetősen ritka, és főként pizzériákhoz vagy gyorséttermekhez köthető, az étlap többi részéhez illeszkedő, jól átgondolt grafikai tervezés pozitívan befolyásolhatja vásárlói döntéseit. Az ínycsiklandó ételekről készült fotók javíthatják vendégei választási lehetőségeit, beleértve azt a döntést, hogy az Ön éttermében étkeznek.

A menüpontok leírása

Egyes éttermek regionális dialektussal vagy más fantáziadús, szokatlan elnevezésekkel mutatják be ételeiket. Ez jó ötlet lehet, így az étterem kiemelkedik a versenytársak közül. Ne felejtse el azonban mellékelni az étel leírását úgy, hogy azt minden vásárlója megértse. És ne felejtse el feltüntetni az árat.

A leírások minősége rendkívül fontos annak érdekében, hogy ne vezessék félre vásárlóit olyasvalami rendelésre, amit nem igazán akartak. Ezért minden nem világos dolgot a lehető leghamarabb ki kell javítani.

Mi befolyásolhatja még az étlap minőségét?

Az éttermi menü elkészítésének fenti alapszabályai széleskörű ismereteket igényelnek. Ezek azonban elengedhetetlenek, ha azt szeretné, hogy éttermét jól érzékeljék ügyfelei. Ezenkívül információkat adhat hozzá az egyes ételekben előforduló allergénekről, így vendégei biztosak lehetnek abban, hogy ételei nem károsak az egészségükre.

Összefoglaló

Az étterem menüje a siker kulcsa. Tehát ha jó benyomást szeretne kelteni vásárlóiban, és fel szeretné kelteni őket az étlap kínálatában, fontolja meg az éttermi menü stílusát, formáját és minden mást. Természetesen figyelembe kell vennie éttermében az étkezési lehetőségeket és a kínálni kívánt menü típusát. Az étlapnak tükröznie kell a koncepciónkat, és ugyanakkor könnyen olvashatónak kell lennie a vásárlók számára.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben

Egészséges élvezetek: téli gyümölcssaláták éttermekbe, kávézókba

A téli gyümölcssaláták egészséges alternatívát kínálnak a nehéz és kalóriadús ételek helyett a sötét évszakban. Cikkünkben…

Bővebben