A csokoládé finom édesség, amelyet sok ínyenc kedvel: gyerekek és felnőttek egyaránt élvezik. A csokoládé számos desszertnek, süteménynek is kiváló alapanyaga, sőt sok esetben nélkülözhetetlen. Tulajdonságainak köszönhetően ez a finomság viszonylag könnyen megolvasztható és pl. tortahabként is használható.
A csokoládé finom édesség, amelyet sok ínyenc kedvel: gyerekek és felnőttek egyaránt élvezik. A csokoládé számos desszertnek, süteménynek is kiváló alapanyaga, sőt sok esetben nélkülözhetetlen. Tulajdonságainak köszönhetően ez a finomság viszonylag könnyen megolvasztható és pl. tortahabként is használható.
Olvasztott csokoládé
A formák készítése mellett a csokoládé olvasztása is egy lépés a temperálási folyamatban. Ez az eljárás megfelelő keménységet és csillogást kölcsönöz a finomságoknak, és jelentősen csökkenti a kézben való olvadást. A temperált csokoládét az üzletekben kapható valamennyi csokoládétermékhez használják. Rúd, sütemény vagy gofri csokoládéval – mind jó példa erre.
A csokoládé temperálása, más néven temperálás a csokoládé teljes felolvasztásának, majd lehűtésének és újramelegítésének folyamata, de ezúttal alacsonyabb hőmérsékletre. Számos módszer létezik a csokoládé temperálására, a legegyszerűbb a fel nem olvadt csokoládédarabok hozzáadásával történő hűtés.
Természetesen a csokoládé típusának megfelelő bizonyos hőmérsékleteket (hevítés és olvasztás) be kell tartani a folyamat során. A temperálást szigorú ellenőrzés mellett kell végezni, és erre a célra cukorka hőmérőt kell használni. Szakértők szerint a húshőmérő is alkalmas azonban.
Hogyan tudom felolvasztani a csokoládét?
A csokoládé olvasztásakor fontos megjegyezni, hogy erre különböző módszerek léteznek. És bár mindegyik módszer teljesen más, az eredmény ugyanaz. A legfontosabb, hogy megfelelő felszerelésre és szükség esetén további összetevőkre van szükség.
Az olvasztott csokoládé különféle eseményeket is megfűszerezhet, mint például esküvők, bankettek stb. Vannak még speciális gasztronómiai eszközök is, mint pl. Csokoládé szökőkutak, mely ideális csokoládéolvasztásra, valamint rendkívül látványos.
Természetesen nem csak így lehet csokoládét olvasztani. Tehát térjünk át a többi lehetőségre.
Csokoládé vízfürdőben
Messze a legnépszerűbb módszer az úgynevezett vízfürdő. Ez abból áll, hogy egy fazékba kevés vizet öntünk (kb. 1/3 térfogata), és felforraljuk. Majd veszünk egy fémtálat, amibe zúzott csokidarabokat teszünk (ne feledjük, hogy a tál átmérője nagyobb legyen, mint az edény átmérője). Ezután helyezzük a csokoládéstálat egy fazék forrásban lévő víz fölé, ügyelve arra, hogy a tál ne érjen hozzá a forrásban lévő víz felületéhez.
A gőznek köszönhetően az edénybe helyezett csokoládé olvadni kezd, és csak időnként meg kell keverni és megvárni, amíg teljesen felolvad. Ezután levehetjük az edényt a tűzről és lehűthetjük a folyékony finomságot. Figyeljünk arra, hogy a csokoládédarabkákat tartalmazó tál belseje teljesen száraz legyen, és az egész folyamatot alacsony lángon kell végrehajtani.
A csokoládé keverését sem szabad korábban elkezdeni, mint az olvadás utolsó fázisában. Ha korábban keverjük, mint a folyékony fázisban, akkor a csokoládé szétválik. Érdemes megemlíteni, hogy minél kisebb darabokra törjük a csokoládét, annál gyorsabban olvad.
Ha nagy mennyiséget készítünk, 1 evőkanál olajat is adhatunk a csokoládéhoz, hogy fényesebb legyen a finomság. Vannak olyan receptek is, amelyekhez kis mennyiségű vajat vagy tejszínt kell hozzáadni. A többi hozzávalót a csokoládéval egyidőben tegyük egy tálba, és hagyjuk összeolvadni.
A csokoládét felolvasztjuk a mikrohullámú sütőben
Talán a legegyszerűbb módja a csokoládé olvasztásának a mikrohullámú sütő használata. Ebben az esetben a finomra vágott csokoládét egy üvegtálba tesszük, amit a mikróba helyezzük. Hagyja felolvadni a csokoládét közepes teljesítményen és kb. 1 perces melegítési időn.
Ezután vegye ki a tálat a mikrohullámú sütőből, keverje össze a csokoládét, és tegye vissza a mikrohullámú sütőbe. Ezt a folyamatot többször megismételjük, bár a melegítés nem tarthat tovább 20 másodpercnél. Így a csokoládé fényes, sima és csomómentes lesz. Ha a csokoládét túl sokáig melegítjük, megéghet.
Hogyan olvasszon fel csokoládét egy edényben?
A vízfürdő alternatívája a csokoládé olvasztása egy edényben. A gőzzel megégethetjük a bőrünket, ennek a módszernek köszönhetően elkerüljük az ilyen kockázatot. Így a csokoládét minél kisebb darabokra vágjuk és egy fazékba tesszük. A dupla kazánhoz hasonlóan kis tüzet használunk és keverjük. A csokoládé esetleges megégésének elkerülése érdekében egy kevés vajat, tejet vagy olajat teszünk az edénybe. Ideális a kókuszolaj.
Hogyan olvasszuk a fehér csokoládét?
Az útmutatónkban tárgyalt finomság különleges változata a fehér csokoládé. Tejből, kakaóvajból és kevés cukorból készült. Ez az utolsó összetevő teszi olyan nehézzé a fehér csokoládé olvasztását. Mivel a cukor könnyen karamellizálódik, és az egyenletes hőeloszlás érdekében a fehér csokoládét érdemes tejben felolvasztani, ami fokozatosan megváltozik finomságunk állaga.
Hogyan olvasszuk fel a csokoládét a tejben?
Ne csak a fehér csokoládét, hanem a desszertet és a tejcsokoládét is felolvaszthatjuk a tejben. Fontos azonban betartani a helyes arányokat, ami egy 200 g-os csokoládéhoz 5-6 evőkanál tej. Ha kéznél vannak a megfelelő hozzávalók, a tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a morzsolt csokoládét, majd folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Az eredmény egy folyékony csokoládé, amely kellően folyékony és fényes.
A csokoládét a tejben vízfürdővel is feloldhatjuk. Nem szükséges folyamatosan keverni a hozzávalókat, mivel az égésveszély gyakorlatilag nulla. Miután kihűlt az így kapott csokoládémáz megkeményedik, de ez a tulajdonság függ mind a csemege minőségétől, mind a hozzáadott tej mennyiségétől.
Hogyan olvasszuk fel a csokoládét a cukormázhoz?
Természetesen a fent említett módszerek mindegyikével gyorsan elkészíthető az olvasztott csokoládé is. A csokoládénak keménynek és ropogósnak kell lennie, miután kihűlt. A végtermék remek kiegészítője a desszerteknek és süteményeknek. Ahhoz azonban, hogy a sütemény felvágásánál ne törjön össze, érdemes a csokit megfelelő alapanyagokkal dúsítani. Igaz, már említettük őket, de nem árt megismételni ezt a tudást. Az említett összetevők természetesen tej, vaj vagy olaj.
Fedjük be a tortát csokoládéval
Most, hogy kész a cukormáz, elkezdhetjük csokoládéval bevonni a tortát. A folyékony csokoládénak azonban először néhány pillanatra le kell hűlnie. Ha túl forró, a süteménykeverék megolvad. Ha túl hideg, akkor túl gyorsan megdermed, és hiábavaló lesz minden munka a tortán. Ne felejtse el alaposan lehűteni a tortát, mielőtt csokoládéval bevonja, így a cukormáz gyorsabban megköt.
Ha a sütemény és a folyékony csokoládé megfelelő hőmérsékletű, elkezdheti a díszítést. Ebben a tevékenységben segít, ha olyan felszerelésekkel rendelkezünk. Használjon csokoládéadagolókat! Melegítő funkcióval rendelkeznek, így a csokoládé automatikusan megolvasztható.
Összegzés
A mindenki által ismert csokoládé kiváló kiegészítője a süteményeknek és a desszerteknek, mivel íztulajdonságai miatt cukrászdában is használható. Ha ismerjük a csokoládé tulajdonságait és olvasztását, akkor magunk is elkészíthetünk megfelelő cukormázt, és elvarázsolhatjuk vendégeinket, például finom csokoládéval bevont gyümölcsökkel.
Megosztás