Az alapvető útmutató egy sikeres kávézó vagy pékség felállításához

Megosztás

Az ízletes sütemények és az illatos kávé biztos módja annak, hogy kávézójába csábítsa a vásárlókat. De nem jut messzire a munkához megfelelő eszközök nélkül. Mert akár forró italokat, akár szájban olvadó péksüteményeket habosít fel, szüksége lesz a megfelelő konyhai felszerelésre, hogy alkotásait gyorsan és egyszerűen eljuttassa vásárlóihoz. Fedezze fel, milyen eszközökre és bútorokra van szüksége kávézója vagy péksége megfelelő felszereléséhez!

Megosztás

Az ízletes sütemények és az illatos kávé biztos módja annak, hogy kávézójába csábítsa a vásárlókat. De nem jut messzire a munkához megfelelő eszközök nélkül. Mert akár forró italokat, akár szájban olvadó péksüteményeket habosít fel, szüksége lesz a megfelelő konyhai felszerelésre, hogy alkotásait gyorsan és egyszerűen eljuttassa vásárlóihoz. Fedezze fel, milyen eszközökre és bútorokra van szüksége kávézója vagy péksége megfelelő felszereléséhez!

A gasztronómia alapjai a vendéglátóipar sikeréhez

Legyen szó bárról, ételszállító kamionról vagy bisztróról, minden vendéglátó üzlet ugyanúgy indul: üzleti tervvel. Akár kávézót, akár éttermet tervez, minden szükséges felszerelést és bútort fel kell sorolnia. De a pékség vagy kávézó berendezése nem csak a funkcionalitásról szól – meg kell felelnie az egészségügyi és biztonsági előírásoknak, valamint a vendéglátóiparra vonatkozó szigorú higiéniai előírásoknak is.

Minden konyhai berendezésnek és bútornak, amely élelmiszerrel érintkezik, élelmiszermentesnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a berendezése nem tartalmazhat mérgező vagy nedvszívó anyagokat. Mindig válassza a higiénikus, könnyen tisztítható és sérülésmentes termékeket.

Azonban nem mindig kell vadonatúj felszerelést vásárolnia. A kulcs az, hogy készülékei kifogástalanul működőképesek és könnyen karbantarthatók legyenek. Ez segít a vendéglátás higiéniai szabványainak teljesítésében. A konyhai felszerelésnek is könnyen mozgathatónak kell lennie, így a mélytisztítás, például a padló súrolása problémamentes legyen.

A csészéken, edényeken és evőeszközökön fel kell tüntetni a jellegzetes üveg és villa szimbólumot, jelezve, hogy élelmiszer-biztonságosak. Ezt a szimbólumot Európa-szerte elismerik, és biztosítja, hogy az anyagok nem bocsátanak ki káros anyagokat az élelmiszerekbe.

Ugyanilyen fontos a személyzet higiéniája. Az élelmiszerek kezelése előtt egészségügyi bizonyítvány szükséges, amely igazolja a konyhai higiéniai szabályok betartását, a személyes tisztaságot, valamint az élelmiszerek és allergének megfelelő kezelését. Ezeket az ellenőrzéseket a helyi egészségügyi hatóság kérdőívek és helyszíni ellenőrzések útján végzi.

Ami az öltözködési kódot illeti, a munkaruha, például hajháló, magas nyakú szakácskabát, csúszásmentes lábbeli, kötény és kesztyű segít megelőzni az összetevők szennyeződését, és megóv a balesetektől, sérülésektől és égési sérülésektől.

Mit kell még figyelembe venni egy kávézó vagy pékség létesítésekor?

A kényelem és az esztétika rendkívül fontos vendégei és munkatársai számára egyaránt. Amikor beállítja a dolgokat, fontos, hogy elegendő teret hagyjon az embereknek a szabad mozgáshoz. Legyen szó a konyháról vagy útközben az ügyfelek kiszolgálásáról, ügyeljen arra, hogy a forgalmas területek elég szélesek és zűrzavarmentesek legyenek.

A szekrények, polcok és egyéb funkcionális bútorok könnyen és biztonságosan használhatók legyenek. Ezek a darabok felgyorsítják az étel- és italkezelést és javítják a biztonságot. Keressen olyan funkciókat, mint a széles, ergonomikus fogantyúk, az intuitív kezelőszervek, a helytakarékos tolóajtók és az állítható magasságú felszerelések.

Minden kávézókonyhához sokféle apró edényre is szükség van. A csészék, csészealjak, poharak, evőeszközök és tortatartók mellett néhány speciális eszköz is megkönnyíti a munkáját:

Az üzletekben is találhatunk szósz-adagolókat a szirup egyszerű adagolásához. Ezek a praktikus eszközök pontos tálalásról gondoskodnak, így minden alkalommal állandó minőségű italokat készíthet.

Ahhoz, hogy minden berendezése könnyen elérhető legyen, megfelelő bútorra lesz szüksége. A rekeszekkel és fiókokkal ellátott, speciális kávés szekrények vagy lábak tökéletesek az összes szükséges dolog rendezett tárolására. Így minden, amire szüksége van, közvetlenül a kávéfőző mellett található, így az italkészítés egyszerű. Az edényszekrényeknek praktikusnak és könnyen hozzáférhetőnek kell lenniük.

Az edények gyors és hatékony tisztításához mosogatógépekre, valamint mosogatókra vagy mosogatószekrényekre lesz szüksége. A speciális polírozógépek pillanatok alatt csillogni tudják a poharait, így időt takaríthat meg a személyzetnek, és lenyűgözheti a vendégeket makulátlan edényekkel.

Pékség indítása: könnyebb, mint gondolnád!

A pékségek és kávézók nagyjából ugyanígy vannak kialakítva. Mindkét típusú vállalkozásban talál konyhai felszerelést, például eszpresszógépet, keverőt és italadagolót.

Ugyanez vonatkozik a konyhai eszközök tárolására és tisztítására szolgáló bútorokra is. Legyen szó pékségről vagy kávézóról, az olyan alapvető kellékek, mint a munkaasztalok, edényszekrények, mosogatók, mosogatógépek és üvegfényezők elengedhetetlenek.

A krémes sütemények, ropogós tekercsek, sütemények és egyéb pékáruk stílusos bemutatásához a tortavitrinek tökéletesek. Ezek az üveg vagy átlátszó műanyag tokok több szinttel rendelkeznek, így minden szögből láthatóak az csemegei, csábítva az ügyfeleket böngészés közben. A professzionális vitrinek gyakran tartalmaznak hűtési funkciót is, hogy a sütemények és desszertek frissek maradjanak.

Ha a helyszínen süt, akkor nagy teljesítményű berendezésre lesz szüksége, és a péksütő legyen a legfontosabb. A professzionális sütő biztosítja a kenyér és a sütemények minőségét, olyan funkciókkal, mint a precíziós termosztátok. A tágas vagy osztott sütőkamrák lehetővé teszik, hogy egyszerre nagy mennyiséget állítson elő, így lépést tarthat az igényekkel.

A konyhai robotgép vagy tésztakeverő is elengedhetetlen minden pékséghez. Ezek a gépek leküzdik a kézi munkát, így biztosítják, hogy minden állagú tészták egyenletesen keveredjenek. A tésztalap leegyszerűsíti a kinyújtási folyamatot – nélküle mindent kézzel csinálna egy sodrófával!

Sok gyümölcsöt használ a pékségében? Hagyja el a kést és a vágódeszkát, és válasszon speciális gyümölcsszeletelőket, hámozókat vagy univerzális élelmiszer-feldolgozókat. Ezeknek a gépeknek az a nagy előnye, hogy a vágókorongokat könnyen ki lehet cserélni, így tetszőleges formára szeletelhető a gyümölcs.

Ha gyakran dolgozik aszalt gyümölccsel, jó ötlet beruházni egy szárítógépbe. Sokféle ételt tartósít, akár egészben, akár püré formájában, és lehetővé teszi, hogy a legtöbbet kihozza a maradékból.

A töltőtölcsér segítségével egyszerűen és pontosan adagolható a zselék, szószok és egyéb feltétek. Ez megkönnyíti a nagy mennyiségű pékáruk díszítését és felvitelét.

A speciális konyhai eszközök mellett szüksége lesz olyan alapokra is, mint a minőségi kések és edények szószokhoz, gyümölcsös töltelékekhez vagy cukormázhoz. Mindig válasszon rozsdamentes acél edényeket – nem reakcióképesek, szívósak, és könnyű tisztítani.

A fent említett felszerelések közül nem mindegyik nélkülözhetetlen egy pékséghez – ez attól függ, hogy mit kíván kínálni. A kezdéshez valószínűleg csak az alapokra lesz szüksége: vitrinre, munkalapra, edényekre, evőeszközökre, tárolószekrényekre, mosogatóra vagy mosogatógépre és kávéfőzőre. Ahogy a menü bővül, szükség szerint több felszerelést is hozzáadhat.

  

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Felejthetetlen szilveszteri italok egy elbűvölő éjszakához

Mindjárt itt a szilveszter! A pezsgő nem ok nélkül klasszikus, de a különféle italok felszolgálása boldog…

Bővebben

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben