Gondolkozott már azon, hogy miért rakódik le vízkő a csapokon és a vízforralóján? Minden a víz keménységén múlik. De mit is jelent ez pontosan? Ebben a cikkben elmagyarázzuk! Megmutatjuk, hogyan tesztelheti a víz keménységét, a lágyított vizet és a lágyított víz használatának előnyeit.
Gondolkozott már azon, hogy miért rakódik le vízkő a csapokon és a vízforralóján? Minden a víz keménységén múlik. De mit is jelent ez pontosan? Ebben a cikkben elmagyarázzuk! Megmutatjuk, hogyan tesztelheti a víz keménységét, a lágyított vizet és a lágyított víz használatának előnyeit.
Kemény víz – mi ez és honnan származik?
Ami a vizet „keménnyé” teszi, az a magas kalcium- és magnézium-sók tartalma. A jó mérték kedvéért vas- és mangánsó is van benne.
Pontosabban, a víz keménysége a fent említett elemek karbonátjainak, bikarbonátjainak, kloridjainak, szulfátjainak és szilikátjainak mennyiségétől függ. Kétféle keménység létezik: karbonátos (ideiglenes) és nem karbonátos (tartós). Ezek együttesen alkotják a víz teljes keménységét.
Ha a vízben kalcium- és magnézium-karbonátok és -hidrogén-karbonátok vannak, akkor átmeneti keménységet kap. Ezek a vegyületek hő hatására lebomlanak, szénnel teli maradékot hagyva maguk után, ezért nevezzük „átmenetinek”.
Másrészt a víz tartósan kemény marad, ha jelentős mennyiségű szulfátot, kloridot, nitrátot és egyéb oldható kalcium- és magnéziumsót tartalmaz. A karbonát keménységgel ellentétben ezek a sók még forralás után is a vízben maradnak.
A víz keménységét bizonyos sók jelenléte is meghatározza:
- Kalcium keménység
- Magnézium keménység
Tehát honnan származik a kemény víz? Minden a környezeti feltételeken múlik, amelyeknek ki van téve. Környezetétől függően kőzeteken, ásványokon halad át, útközben nyomokat gyűjt. Különösen így van ez a mikro- és makroelemekkel terhelt mélyvizeknél. A csapainkból származó víz gyakran ezekből a mély forrásokból származik. Míg megtisztították és kezelték, még mindig rengeteg kalcium- és magnéziumsót tartalmaz.
Hogyan teszteli a víz keménységét?
A csapvíz ásványianyag-tartalmát teszteléssel határozhatja meg. Szakszerű vizsgálatokhoz küldje el a mintákat egészségügyi és higiéniai intézményekbe vagy speciális laboratóriumokba. Ha otthon szeretné ellenőrizni a víz keménységét, akkor két lehetősége van: használjon tesztcsíkot vagy végezzen csepptesztet.
Az első módszer egyszerű és megfizethető. Csak egy tesztcsíkra van szüksége, amelyet néhány percre csapvízbe márt. Ezt követően megváltoztatja a színét, és megmutatja a keménységi szintet. Általában a csíkhoz tartozik egy útmutató, amely segít az eredmény elolvasásában. Ezek a tesztek azonban nem túl pontosak, és csak általános képet adnak arról, hogy a víz kemény vagy lágy.
Pontosabb módszer a cseppteszt. Kicsit drágább, de így is könnyen elkészíthető. Szüksége lesz egy kémcsőre a gyártó által megadott mennyiségű csapvízzel. Adja hozzá egyenként az oldat cseppjeit. Ha a víz színe megváltozik, leállítja a tesztet. A cseppek száma a víz keménységét jelzi.
A gyakori tesztek különböző mértékegységeket használnak az oldott sók mérésére. Ezek a következők:
- Milliekvivalens literenként (mval/l)
- Millimol literenként (mmol/l)
- német fok (°n, °d, °dH, dGH skála)
- angol fok (°e)
- francia fok (°f, °fH)
- Amerikai fok (mg/l, CaCO3 vagy ppm)
Lásd a nagy képet: a vízkeménységi táblázatot
Az alábbi táblázat a vízkeménységi szinteket mutatja a fent említett mértékegységekben kifejezve.
A víz keménysége | mval/l | mmol/l | Német fok | Angol fok | Francia fok | Amerikai fok |
Nagyon gyenge | 0-1.78 | 0-0.89 | 0-5 | 0-6.23 | 0-8.9 | 0-89 |
Gyenge | 1.78-3.57 | 0.89-1.79 | 5-10 | 6.23-12.5 | 8.9-17.9 | 89-179 |
Enyhén kemény | 3.57-5.35 | 1.79-2.68 | 10-15 | 12.5-18.73 | 17.9-26.8 | 179-268 |
Közepesen kemény | 5.35-7.13 | 2.68-3.57 | 15-20 | 18.73-24.96 | 26.8-35.7 | 268-357 |
Kemény | 7.13-10.70 | 3.57-5.35 | 20-30 | 24.96-37.45 | 35.7-53.5 | 357-535 |
Nagyon kemény | over 10.70 | over 5.35 | over 30 | over 37.45 | over 53.5 | over 535 |
Hogyan lágyítjuk a vizet?
Ha a tesztek azt mutatják, hogy a csapvize nagyon kemény, ideje meglágyítani. Egyszerűen fogalmazva, ez a folyamat a kalciumot és a magnéziumot ártalmatlan nátriummal helyettesíti. hogyan csinálod? Önnek magának kell vízlágyítót vásárolnia.
Hogyan működik a vízlágyító berendezés
A vízlágyítók speciális ioncserélő gyantával működnek. Általában pozitív nátriumionokkal telített gélgyöngyökből készül.
-
Vízlágyító gép – 8-20 fő – 30 L – 2,1-4,0 m³/h
312 990,00 HUF258 990,00 HUF - Vízlágyító gép – 4-12 fő – 25 L – 2,7 m³/h 258 990,00 HUF
- Vízlágyító gép – 2-8 fő – 15 L – 1,6-2,9 m³/h 202 990,00 HUF
- Vízlágyító gép – 1-6 fő – 12 L – 1,4-2,6 m³/h 179 990,00 HUF
A vízlágyító rendszer a vízellátó és a szennyvízrendszerhez is csatlakozik. Közvetlenül a főszelep mögé vagy egy adott készülék, például kávéfőző vagy mosógép elé kell felszerelni. Ahogy a kemény víz áthalad a rendszeren, érintkezésbe kerül az ioncserélő gyantával. A kalcium- és magnéziumionok a lágyítóban csapdába esnek, és nátriumionokkal helyettesítik. A gyanta hatékonyságának megőrzése érdekében rendszeresen kell hozzáadni sóoldatot, víz és só oldatát.
A lágyított víz nátriumtartalma megfelel az ivóvíz szabványoknak. Ha azonban alacsony nátriumtartalmú diétát folytat, érdemes egy fordított ozmózisszűrős rendszert választania. Így nem csak lágy, de kristálytiszta vizet is kap.
Szereljen be egy vízszűrőt az öblítő előtt, hogy megszabaduljon a vastól és a mangántól. Az olyan dolgok, mint a homok, a rozsda és ezeknek a fémeknek a magas szintje, arra kényszeríthetik, hogy gyakrabban cserélje ki a gyantát, vagy akár károsíthatja az öblítőt. A megfelelő szűrő a vízben lévő konkrét szennyeződésektől függ.
Váltson lágy vízre
A túlzott vízkeménységnek számos hátránya van. Mindent megnehezít – a főzéstől és takarítástól kezdve a költségvetés kezeléséig. A víz lágyítása segít elkerülni sok ilyen problémát.
A víz keménysége magának a víznek az ízét is befolyásolja. Például, ha sok magnéziumsót tartalmaz, keserű lesz az íze. Ez hatással van a vele készített ételekre és italokra. Másrészt a lágy víz lehetővé teszi számukra, hogy kifejlesszék teljes ízüket.
A felesleges magnézium- és kalciumsók rossz hír a háztartási gépek számára. Ők a fő bűnösök a vízkőlerakódás mögött. A vízkő tönkreteheti a mosógépek gumialkatrészeit, kevésbé hatékonyan teheti a vízforralót, és eltömítheti a kávéfőző csöveit. A víz lágyítása meghosszabbítja a készülékek élettartamát, és megóvja Önt a költséges javításoktól vagy cseréktől.
A vízkőlerakódás a fűtési költségeket is megnöveli. Bojlerekben megtelepszik, így drágább a víz kívánt hőmérsékletre melegítése. Lágy vízzel elkerülhető a vízkőlerakódás, ami egyébként akár 20%-kal is növelheti a költségeket.
Ezenkívül a lágyított vízzel kevesebb mosószert használ. A kalcium- és magnéziumsók megnehezítik a mosószerek feloldódását, ami gyengíti a tisztítóerejüket és maradványokat hagy a ruhákon. Ráadásul több vizet kell használnia a szennyeződések leöblítéséhez.
Végül, de nem utolsósorban, a kemény víz gyorsabban kiszárítja a bőrt. A végén több krémet fog használni a hidratálás érdekében. A lágy víz segít megelőzni ezt, és sokkal kíméletesebb, ami különösen fontos a babák gondozásakor.
Váltson lágy vízre – nem fogja megbánni!
A víz keménységét gyakran figyelmen kívül hagyják, de ez az otthoni és a munkahelyi élet számos területére hatással van. Lágyítsa fel a vizet, és váltson – ez javítja közérzetét és pénzt takarít meg!
Megosztás