A csapolás művészetének minden bártendernél vagy sörrajongónál alapvető készségnek kell lennie. Bár könnyűnek tűnhet, a bártenderek órákat töltenek a tökéletes sör kitöltésének gyakorlásával, különösen mivel többféleképpen is lehet ezt tenni. Olvassa el cikkünket, hogy megtudja a bárpult mögötti munka alapjait.
A csapolás művészetének minden bártendernél vagy sörrajongónál alapvető készségnek kell lennie. Bár könnyűnek tűnhet, a bártenderek órákat töltenek a tökéletes sör kitöltésének gyakorlásával, különösen mivel többféleképpen is lehet ezt tenni. Olvassa el cikkünket, hogy megtudja a bárpult mögötti munka alapjait.
Mit kell tudni a sörcsapolásról?
A sörcsapolás módja több tényezőtől függ. Az első az ital típusa. A portert másképp kell önteni, mint a lágert vagy a búzasört. Egy másik fontos szempont, hogy miben szeretnénk az italt felszolgálni. Ezek a kérdések szorosan összefüggnek, mert a sörtípusok nagy részét erre szentent poharakban vagy korsókban szolgálják fel. Ebben az útmutatóban elsősorban a világ legnépszerűbb sörtípusára, azaz a lager-re fogunk összpontosítani. Ezt egy magas pohárban tálaljuk amit pilsner pohárnak is hívnak.
Mielőtt kinyitná a sörcsapot vagy a palackot, van néhány dolog, amit tudnia kell. Az egyik a sör hőmérséklete. Ez változik az ital típusától függően, ezért mindig érdemes ellenőrizni, milyennek kellene lennie. Egy kissé lehűtött sör sokkal jobban ízlik, mint a túl hideg vagy túl meleg. A második dolog, hogy hogyan kell tartani a poharat öntés közben. Általános szabály, hogy az alsó rész a pultosnak, a felső rész pedig a vendégnek szól. A poharat aljánál tartva a tartalma nem melegszik fel olyan gyorsan, és ez higiénikusabb is.
Csapoltsör öntése
A csapból sört önteni a leggyakoribb módszer a sör felszolgálására bárokban és kocsmákban. Ilyen helyeken általában több csappal rendelkező professzionális adagolókat használnak, hogy egyszerre nagy számú vásárlót tudjanak kiszolgálni.
Kisebb adagolókat, is találhat, amelyek ideálisak privát használatra kerti partikon és sok más eseményen. A legtöbbet úgy tervezték, hogy kezelni tudja a népszerű 5 literes hordókat. Ennek a típusnak a használata megfelelő nyomást igényel, és a háztartási modellek CO2 patronokkal vannak felszerelve. Ez lehetővé teszi, hogy sörtcsapoljon, és védelmet nyújt az oxidáció ellen is. Ha tudni szeretné, hogyan csatlakoztasson egy sört hordót, olvassa el a témában írt cikkünket.
Térjünk át arra, hogyan kell sört úgy csapolni, hogy éppen a megfelelő mennyiségű habot kapjuk:
- Öblítse ki a pohár belsejét hideg vízzel. Ez nem csak megtisztítja az üveget, hanem le is hűti a felületét, ami lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig fenntartsa a sör megfelelő hőmérsékletét. Ezenkívül a nedvesített üvegfalak megakadályozzák a túlzott habzást.
- Helyezze a poharat 45°-os szögben a csap alá. Ne felejtse el, hogy a csapnak nem szabad érintenie a pohár falát. A poharak csörömpölő hangja töltéskor a vendégek számára azt a jelet adja, hogy egy tapasztalatlan bártender szolgálja ki őket.
- Öntse a sört a pohár falán le, amíg el nem éri a pohár kapacitásának körülbelül 3/4-ét. Ez biztosítja, hogy csak minimális mennyiségű hab jelenik meg. Ne merítse a csapot az italba, mert ez sörmaradványokat hagyhat a csapon használat után, amelyek aztán a következő pohárba kerülhetnek.
- Amikor a pohár a megfelelő mennyiséggel van feltöltve, állítsa 90°-os szögbe, és öntse bele a maradék sört a tetején, lassan távolítva el a poharat a csaptól. Ez lehetővé teszi, hogy tökéletes mennyiségű habot kapjon.
Ez a módszer népszerű, mert lehetővé teszi, hogy gyorsan szolgáljon fel jól csapolható söröket. Tapasztalt bártenderek képesek lesznek több sört is meg csapolni néhány perc alatt, és mindegyiknek pontosan ugyanannyi habja lesz. Az így öntött italokban sok a gáz, ami az vendég számára előny is lehet, és hátrány is.
Sör öntése egy üvegből
Függetlenül attól, hogy ügyfélnek csapol sört, vagy magának egy hosszú munkanap után, tudnia kell, hogyan kell helyesen sört önteni egy üvegből. Mindenképpen győződjön meg róla, hogy a sör a megfelelő hőmérsékletű. Ellentétben a csapokkal, amelyek hűtő funkcióval rendelkeznek, szüksége lesz egy italhűtőre palackozott sörök számára. Ez nem csak optimális feltételeket biztosít a palackok tárolásához, de az üvegajtónak köszönhetően lehetővé teszi a tartalom vonzó módon történő bemutatását is, amely lehetővé teszi, hogy megmutassa, mi van belül.
A sör üvegből történő töltésekor a megfelelő hab mennyiségének elérésére vonatkozó általános szabályok hasonlóak a csapból történő töltéshez. Azonban néhány különbséget érdemes szem előtt tartani:
- Helyezze a poharat, amit előzőleg hideg vízben öblített, 45°-os szögbe, és öntse a sört a falán le.
- Miután elérte a pohár magasságának 2/3-át, öntse a maradék sört a tetejéről, mint a csapolás módszernél.
Öntéskor próbálja meg elkerülni, hogy a palack belépjen a pohárba vagy érintse annak oldalát. Búzasörrel a töltés végén körkörös mozdulatokkal keverje fel a sör maradékát a palackban, hogy összegyűjtse az élesztő üledéket a palack aljáról.
Sör öntés Cseh módra
A sörivás a Cseh Köztársaságban mélyen gyökerezik a kultúrában és a hagyományokban, ezért a pincérek nagy gonddal és tisztelettel szolgálják fel az italt. Ez több olyan öntési módszer bevezetéséhez vezetett, amelyek más országokban elképzelhetetlenek. Az egyik, az úgynevezett cseh stílusú öntési módszer, arra alapul, hogy ugyanabba a pohárba többször is öntünk. Hogyan készül?
- Öblítse ki a poharat hideg vízzel.
- Öntse a sört a tetejéről 90°-os szögben, amíg a pohár habbal nem telik meg a széléig.
- Ahogy a hab leesik, fokozatosan adjuk hozzá a maradék sört.
Mik a módszer előnyei és hátrányai az előzőekhez képest? Egy hátránya kétségtelenül a hosszú öntési idő, ezért nem jó ötlet, ha gyors felszolgálásra van szükség. Ezen kívül, ennek a módszernek sok előnye van. Először is, a hab szebben néz ki, ráadásul vastagabb és krémesebb is. Ez is sokkal tovább tart, ami nagyon fontos, ha arról van szó, hogy a kiöntött sört frissen tartsuk. Ez azért van, mert a hab gátolja az oxidációs folyamatot, ami negatívan befolyásolja a sör ízét a pohárban. Egy másik előnye, hogy segít megszabadulni a felesleges széndioxidtól, ami csökkenti a túl sok levegő okozta böfögés kockázatát az italban.
Egy másik tipikusan cseh módszer a söröntésre a „mliko”, amely nevét a cseh tej szóból származtatja. Ez az ital elsősorban vastag és krémes habból áll, amelyet a korsó széléig töltünk. Minél tovább áll, annál több habbá válik a sör. A Mliko általában az utolsó ital, amit a kocsmából vagy bárból távozás előtt szolgálnak fel. Hagyományosan a sört egy húzásra kell meginni.
Sör alulról töltve
A sörkedvelők számára szánt újdonságok között egyre népszerűbbé válik az innovatív módszer, amely szerint a sört alulról töltik fel. Azonban ez egy speciális forgalmazó és kijelölt szemüvegek használatát igényli. A sör alulról történő töltésének előnye a rövid kiszolgálási idő és a folyamat automatizálása. Ez lehetővé teszi a bártenderek számára, hogy ugyanakkor fogadják el a fizetéseket, miközben újratöltik a poharakat.
Mivel ez egy viszonylag új módszer és megfelelő berendezést igényel, az alulról történő öntési módszer bevezetésének kezdeti költségei meglehetősen magasak lehetnek. Ezért érdemes alaposan előre megfontolni egy ilyen adagoló megvásárlását.
Hogyan kell sört csapolni?
A söröntés, annak ellenére, hogy általában egyszerű folyamat, gyakorlást igényel, ha tökéletes habot szeretne kapni, vagy ha gyorsan szeretné felszolgálni. Könnyű hibát elkövetni, amelyek leleplezik a tapasztalatlanságot mint csapos. Az üveg csapra érintése, az üveg palackkal való érintése, vagy akár a palack sörbe merítése, csak néhányat említve. A hagyományos töltési módszernél a pohár túl gyors függőlegesbe állítása is elárulkodó jel.
Remélhetőleg, miután elolvasta ezt a cikket, tudni fogja, mire kell figyelnie, amikor a bárpult mögött szolgálja ki a vendégeket. Válassza ki kedvenc csapolási módszerét, tökéletesítse azt, és örvendeztessen meg mindenkit egy ideálisan csapolt habos sörrel.
Megosztás