Aki evett már életében legalább egyszer igazi házi készítésű ételt, az tudja, hogy az mennyivel jobb ízű, mint a boltokban kapható feldolgozott étel. Hogyan készítsünk otthon finom, jó minőségű kolbászt? Olvassa el útmutatónkat, és találja meg a választ erre és számos más kérdésre.
Aki evett már életében legalább egyszer igazi házi készítésű ételt, az tudja, hogy az mennyivel jobb ízű, mint a boltokban kapható feldolgozott étel. Hogyan készítsünk otthon finom, jó minőségű kolbászt? Olvassa el útmutatónkat, és találja meg a választ erre és számos más kérdésre.
Mitől jobb a házi kolbász?
A házi készítésű ételek újra divatba jönnek. Sokan saját otthonukban térnek vissza a hagyományos receptekhez, például saját kenyerüket sütik. A házi kolbász is előkelő helyen áll a listán. Bármilyen húst felhasználhat, ízlése szerint fűszerezheti, és olcsóbb és egészségesebb is, mint a kereskedelmi forgalomban elkészített kolbász. Alapvetően tetszés szerint elkészítheti őket.
Hogyan győződhet meg arról, hogy a házi kolbászok ízletesek?
Számos házi kolbász recept kapható. Megtalálhatóak szakácskönyvekben és az interneten. Van azonban néhány alapvető szabály, amit tudnia kell, hogy a házi kolbász a legjobb ízű legyen. A legfontosabb a jó minőségű hús, lehetőleg természetes alapanyagokkal etetett biogazdaságokból származó állatokból.
Egy másik fontos dolog, hogy a kolbászkészítés során zsíros és sovány húst is használjunk. A zsír lédúsabbá teszi a kolbászt. A zsíros szalonna hozzáadásával is meg lehet csinálni a trükköt. A lédús kolbász jobban ízlik, de ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba.
Az is fontos, hogy egy kis vizet és fűszereket adjunk a húshoz. Érdekes ötlet lehet a húsleves használata. Az ízesítésnél alapkövetelmény a só és a bors, de olyan fűszerek is használhatók, mint a mustár, majoránna vagy rozmaring. A házi kolbász ízét és aromáját fokhagyma hozzáadásával is gazdagíthatja.
Kolbász bél
A házi kolbászgyártás nagyon fontos lépése a bélbe töltés, amit a hentesnél lehet megvásárolni. Mivel sóban tárolják, le kell öblíteni, mielőtt megtöltené őket. A burkolatot körülbelül 20 percre langyos vízbe kell áztatni, majd kívül-belül alaposan öblíteni kell enyhe vízsugár alatt.
Ezután elkészítjük a hústölteléket a fűszerek hozzáadásával. Körülbelül 30 percig dagaszt mindent kézzel, adjon hozzá vizet, amíg a hús már nem tapad a kezéhez. Ezután elkezdheti tölteni a kolbászt a bélbe. Ehhez használhat kolbásztöltőt vagy darálót a megfelelő véggel. A végét zsírral bekenheted, hogy könnyebben rögzíthesd a burkolatot.
Ezután kössön csomót a burkolat végére. Most már csak be kell tenni a húst a kolbászgépbe, és elkezdeni forgatni a hajtókart, vagy megnyomni a kapcsolót. A húsnak egyenletesen kell kitöltenie a burkolatot, de ügyeljen arra, hogy a húsdarabok között ne legyenek léglyukak. 6 hüvelykenként tekerje be a kolbászt a bélbe úgy, hogy többször elforgatja a tengelye körül. Most finom kolbászok kellenek. A burkolat megtöltése után a másik végét csomóval kössük, és a kolbászokat egy órára akasszuk fel száradni.
- Kolbásztöltő – álló – 7 L
-
Kolbásztöltő – fekvő – 7 L
72 990,00 HUF62 690,00 HUF - Kolbásztöltő – álló – 5 L
- Kolbásztöltő – 10 l – elektromos 182 990,00 HUF
Kolbásztöltők
A kolbászkészítők nagyon hasznosak mind a kereskedelmi konyhákban, mind az otthoni használatra. Kis élelmiszerboltokban, hentesekben és éttermekben használják. A pontos specifikációtól függően mind kereskedelmi gyártásban, mind házi kolbászhoz használhatók.
A kolbászkészítők egyszerűen használhatók és szétszedhetők, emellett tartósak és könnyen tisztíthatók. Rozsdamentes acélból készülnek, amely nemcsak a korróziónak, hanem a mechanikai sérüléseknek is ellenáll, és gyakori használat esetén könnyebben tisztántartható. Ezenkívül a rozsdamentes acél nem lép reakcióba az élelmiszerekkel.
Néhány modell rendelkezik olyan funkcióval, amely lehetővé teszi a munkasebesség megváltoztatását. A kolbásztölcsért általában a készlet tartalmazza, és szükség szerint cserélhető, így különböző méretű kolbászokat készíthet. Egyes kolbásztöltőknek lehetőségük van a tölcsért a test mindkét oldalára felszerelni, így jobb- és balkezesek is használhatják.
A kolbászkészítőknek két alapvető típusa van. Az elsőt vízszintesen, a másodikat függőlegesen használják. A köztük lévő választás kizárólag az Ön egyéni preferenciáitól függ a használat kényelmét illetően.
Sokkal fontosabb a kapacitás. Ebből a szempontból a kolbászkészítőket a felhasználás gyakoriságának és a kolbász mennyiségének figyelembevételével kell kiválasztani. A tisztán otthoni igényekhez 3 literes űrtartalom elegendő. A nagyüzemi kolbászgyártás iránt érdeklődőknek viszont érdemes nagy, akár egy tucat literes kapacitást keresniük.
Egyéb kolbászkészítő gépek
Ha nem áll rendelkezésünkre kolbászsütő, akkor tégelyben is elkészítheti a kolbászt, vagy kézi húsdarálót is használhat, ha van egy speciális vég, amelyre a kolbászburkot helyezheti.
A házi kolbász készítésénél jól jönne egy ételfüstölő is. Akár magad is építhetsz egyet, például a kertedben. Kényelmesebb megoldás lenne azonban egy kész elektromos dohányzó vásárlása. Függetlenül attól, hogy saját ételfüstölőt épít, vagy készet vásárol, nem csak finom kolbászok és más felvágottak, hanem sajtok és halak füstölésére is használhatja.
Házi kolbász – összefoglaló
A házi kolbász csemege, amely a kereskedelmi forgalomban kapható termékektől eltérően tartalmazhat megfelelő mennyiségű, jó minőségű húst hozzáadott tartósítószer vagy egyéb nem kívánt összetevő nélkül, és általában jobb ízű is. Ez azonban a használt recepttől is függ.
A házi kolbász ízét a felhasznált hús minősége, valamint a hozzáadott fűszerek választéka és mennyisége befolyásolja. Az általános tanácsok betartása, például a sovány és zsíros hús használata a kolbász szaftosabbá tétele érdekében, szintén befolyásolja a végeredményt. Az otthoni kolbászkészítés során használhatunk kolbászkészítőt, speciális végű húsdarálót, vagy üvegben készíthetjük el.
Megosztás