Étel köretek készítése

Megosztás

A versenytársak közül kiemelkedni vágyó éttermek mindig egyre kifinomultabb menüötletekkel próbálják felülmúlni egymást. Mindig a legjobb alapanyagokat keresik, ízeket kevernek, új technikákkal kísérleteznek. Az új receptek kitalálása azonban nem mindig elég. Az egyes ételek bemutatására is nagy erőfeszítéseket kell tenni. Az ételek díszítésének művészete hasznos lesz itt. Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, mi az az ételdíszítés, és hogyan teheti vonzóbbá ételeit. 

Megosztás

A versenytársak közül kiemelkedni vágyó éttermek mindig egyre kifinomultabb menüötletekkel próbálják felülmúlni egymást. Mindig a legjobb alapanyagokat keresik, ízeket kevernek, új technikákkal kísérleteznek. Az új receptek kitalálása azonban nem mindig elég. Az egyes ételek bemutatására is nagy erőfeszítéseket kell tenni. Az ételek díszítésének művészete hasznos lesz itt. Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, mi az az ételdíszítés, és hogyan teheti vonzóbbá ételeit. 

Mi az étel díszítése? 

A díszítés az a technika, amikor az ételeket díszítő elemekkel díszítik, amelyeket köretnek neveznek, mint például zöldségek, gyümölcsök, tojások stb. Ezeket általában felvágják vagy díszes formákká formázzák, és a főétel mellé tányérokra teszik. Maga a név a francia „garnir” szóból származik, jelentése „díszíteni”, „díszíteni”. A művészet európai elnevezése ellenére Ázsiában született, ahol az ételkészítés legjobb szakemberei élnek. Az ételek díszítésének igazi kulináris mesterei a kínaiak, a japánok és a thaiak. 

Tehát mi a célja az ételek díszítésének? Ahogy a közmondás tartja: „először a szemeddel eszel”, ami tökéletesen illik a körítés gondolatához. A cél az, hogy az ételt úgy mutassuk be, hogy még jobban serkentsük az étvágyat. A megfelelően díszített étel finomabb és jobb ízű, mintha egyszerűen tányérra tennék. 

Mivel lehet díszíteni? 

Az ételek díszítéséhez szükséges alapanyagok kiválasztásánál a legfontosabb szabály, hogy ehető dolgokat válasszunk. A trükk az, hogy díszítse a tányérját valamivel, ami olyan jó ízű, mint amilyennek látszik. Természetesen a legjobb, ha friss és jó minőségű köret alapanyagokat választunk, bevált forrásokból. Mivel lehet ételt díszíteni? 

Az éttermekben az ételek díszítésére a leggyakrabban a különféle zöldségféléket választják. Ezek lehetnek saláta, sárgarépa, petrezselyem, cukkini, uborka, paradicsom, karfiol, hagyma, póréhagyma és még sok más. Minden valóban a kreativitásodon múlik. Vágjon fel néhány sárgarépát vékony csíkokra, és formáljon hullámos vonalakat, vagy vágjon kecses rózsákra a koktélparadicsomot. Csak a képzeleted szab határt. Ne feledje, hogy a köret elemek íze illeszkedjen a főételhez. 

Egy másik népszerű választás a gyümölcs. Itt is hasonló a helyzet, mint a zöldségeknél. Különböző gyümölcsök széles választékát használhatja, a szezonális málnától és epertől a helyi almán és körtén át az egzotikus ananászokig és dinnyéig. A gyümölcsdíszek jól mutatnak desszertekhez vagy salátákhoz, de remek ételekhez is. 

Érdekes módja annak, hogy az ételeket a fent említett alapanyagokkal díszítsük, a faragás. Gyümölcsök és zöldségek faragásából áll, nagyon éles, kiváló minőségű késekkel. Általában virágformákat választanak, de készíthetsz különféle alkalmakra utaló állatokat vagy mintákat is. A faragásban egyértelműen a thaiak a legjobbak, akiknél ez gyakorlatilag nemzeti hagyománnyá vált. Növekvő népszerűségének köszönhetően egyre több nyugati étterem kezdett el gyümölcsöt és zöldséget faragni. Általában különleges eseményeken és családi ünnepeken felszolgált ételek díszítésére használják. 

A díszítés nem korlátozódik a gyümölcsök és zöldségek felhasználására. A zöld menta- vagy bazsalikomlevél tökéletesen kontraszt a vörös ételekkel, például a paradicsomszószokkal. Nemcsak az étel színét emelik ki, hanem friss megjelenést is kölcsönöznek neki. Használhat különféle fűszereket is, például fahéjat vagy kurkumát. Szórja őket a tányérjára, és készítsen vizuális lakomát. Ugyanez vonatkozik a szószokra, mind az édes gyümölcsízű vagy csokoládészószokra, mind a sós salátákra vagy húsra. Használja őket, hogy apró cseppeket hozzon létre a tányérokon, vagy kenje be őket, hogy hullámos mintát készítsen, amelyre az ételt helyezheti. Tejtermékek, például tojás, sajt, joghurt és többféle tejszín is egyedi összetétel készíthető. Kombinálja a különböző díszítőelemeket, és alkosson valami teljesen újat. 

 

Hogyan díszítsük a főételeket, desszerteket és italokat? 

Annak ellenére, hogy a körítés nagy művészi szabadságot ad, még mindig ügyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba a dekorációt. A főétel nem rejtőzhet a zöldségvirágok és a vastag szószréteg mögé. Ugyanez vonatkozik a desszertekre és az italokra is. Íme néhány tipp, hogyan díszítheti mértékkel az ételt. 

Főételek díszítése 

Mielőtt mindent tányérra tesz, győződjön meg arról, hogy megfelelően választotta-e ki. Jelentős szerepet játszik az étel általános megjelenésében is. A viszonylag könnyű ételek, például a lazac, jól mutatnak egy sötét tányéron. Az enyhe színű tányérok viszont remekül passzolnak a finom ételekhez. A folklór mintákkal díszített tányérokon tájjellegű ételeket szolgálhattak fel. Ebben az esetben valószínűleg az a legjobb, ha korlátozza a dekorációk számát, hogy elkerülje a túlzást. A tányér formája is fontos. Az egész hal a legjobban hosszúkás vagy ovális tányérokon fog kinézni, míg a tésztát viszont mélytányérokban érdemes tálalni. 

Az egyes ételek egyes elemeinek sajátos elrendezése nem lehet véletlen. Az összetevők javasolt elrendezése megköveteli, hogy a hús vagy hal a vendéghez legközelebb kerüljön. A burgonya, a rizs vagy a dara a bal oldalon, a zöldségek pedig a jobb oldalon legyenek. De a szakácsok gyakran megpróbálják megtörni ezeket a sztereotípiákat, és új ötleteket keresnek. Például tegye a fő összetevőt közelebb a tányér közepéhez, vagy tegye a dekoratívan előkészített zöldségekre. Egyre népszerűbb az összetevők függőleges vonalvezetése is. Néha annak is van értelme, hogy üres helyet hagyjon a tányéron. Ez főleg a szélére vonatkozik, hiszen ekkor már a vásárló dönti el, mit tesz a tányér adott részére. Ráadásul a szélek körüli üres tér elegánsabb, mint egy színültig megrakott tányér.

Desszertek díszítése 

Mint korábban említettük, a különféle gyümölcsöket gyakran használják a desszertek díszítésére. Ha eredeti módot keres a fagylalt vagy a nyári gyümölcssaláta tálalására, miért ne használjon egy kiürített görögdinnyedarabból készült tálat vagy kosarat. Nem kell más, mint egy éles kés a megfelelő formához és egy kanál a pép kiszedéséhez. Használhat speciális faragási kiegészítőket is. Ezek segítségével vonzó mintákkal díszítheti a bőrt, valamint golyókat, csillagokat és más formákat faraghat görögdinnyéből vagy más gyümölcsökből. Ez minden bizonnyal javítja az általános benyomást. 

De nem minden gyümölcs illik jól a desszertekhez. A csokoládé kiválóan alkalmas torták díszítésére. Ezek lehetnek morzsolt, vékony csokoládédarabok vagy finom szálak. Az ilyen formák elkészítésének legjobb módja, ha a sima csokoládét megolvasztjuk, majd a kívánt formára formázzuk. A morzsolásra szánt pelyhek vagy vékony darabok elkészítéséhez a csokoládét alufóliára kenjük. A végén egy vékony réteget kell készítenie. Ezután hűtsük egy kicsit a fagyasztóba, és már kész is. Ha csokoládéfonalat szeretne készíteni, öntsön egy nagyon vékony csokoládét hideg vízbe. Ezután díszes formákat kell készítenie. A sütemények díszítéséhez fahéjat vagy más fűszereket is használhatunk.

Italok díszítése 

Különféle gyümölcslevek, szörpök és színes alkoholok összekeverésével már színes kompozíciók születnek, amelyek ideálisak a további gyümölcsdarabokkal való díszítéshez. Valójában a csaposon múlik, milyen kreatívan lehet ezeket az italokat díszíteni. Vannak bevett gyakorlatok, pl. a pohár szélére helyezett ananászdarab tökéletes egzotikus koktélokhoz, mint például a Pina Colada. Azonban, mint korábban említettük, ez valóban a kreativitásodon múlik. Szóval mivel lehet díszíteni az italokat? Íme néhány példa: 

Érdekes ötlet az italok díszítésére a Crusta, azaz fagyhatást kelteni a pohár peremén. Ezt úgy érjük el, hogy a pohár peremeit citrom- vagy lime-lével megnedvesítjük, majd cukorba, porcukorral vagy sóval mártjuk. A legnépszerűbb Crusta koktél a Margherita. 

Összegzés. Gyönyörködtesse vendégeit ételeinek díszítésével 

Az ételek díszítése mindenképpen nagyon hatékony. Ez nemcsak vonzóbbá teszi az ételek megjelenését, hanem javítja az ízüket is. Az ideális dekoráció megalkotásához éreznie kell, mikor kell elvadulnia, és mikor kell finomabbnak lennie. Jó ötlet lehet készíteni néhány próbadíszt, és kikérni mások véleményét, mielőtt ezeket az ötleteket bevezetné az étlapjába. Idővel megtanulja kiválasztani a megfelelő köretet minden ételhez, és egyedi és látványos dekorációkat készíteni. 

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Felejthetetlen szilveszteri italok egy elbűvölő éjszakához

Mindjárt itt a szilveszter! A pezsgő nem ok nélkül klasszikus, de a különféle italok felszolgálása boldog…

Bővebben

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben