Egészséges főzés – konyhai eszközök, amelyek segítenek kevesebb zsírral főzni

Megosztás

A társadalomban az életminőséggel kapcsolatos tudatosság növekedésével párhuzamosan egyre többen döntenek úgy, hogy az egészséges táplálkozási szokásokat bevezetik mindennapjaikba. Olyan bio és feldolgozatlan alapanyagokat választanak, amelyek révén nem csak az ételek kiváló minőségét élvezhetik, hanem ízüket is. A megfelelő összetevők kiválasztása azonban nem minden. Az is fontos, hogyan készíti el az ételt, és mi alapján készíti el. Mi tehát az egészséges főzés? 

Megosztás

A társadalomban az életminőséggel kapcsolatos tudatosság növekedésével párhuzamosan egyre többen döntenek úgy, hogy az egészséges táplálkozási szokásokat bevezetik mindennapjaikba. Olyan bio és feldolgozatlan alapanyagokat választanak, amelyek révén nem csak az ételek kiváló minőségét élvezhetik, hanem ízüket is. A megfelelő összetevők kiválasztása azonban nem minden. Az is fontos, hogyan készíti el az ételt, és mi alapján készíti el. Mi tehát az egészséges főzés? 

Hogyan kell sous vide-el főzni?

Az egyik egyre népszerűbb főzési mód a sous vide módszer, amely korábban csak az exkluzív éttermekkel járt. Most, hogy a szükséges felszerelések sokkal könnyebben rendelkezésre állnak, gyakorlatilag bármilyen helyszínen használhatja ezt a módszert. Tehát mi az a sous vide főzés? 

A név franciából származik, jelentése: „vákuumban”. Ez annak köszönhető, hogy az így elkészített ételeket speciális vákuumzacskókba csomagolják, amelyeket ezután lezárnak, így a tartalom légmentesen záródik. Ezután vízfürdőbe helyezik őket, ahol az ételeket viszonylag alacsony hőmérsékleten főzik. A folyamat hosszabb, mint a hagyományos főzési módoknál, de cserébe számos előnnyel jár. Először is, nagyon jótékony hatással van az egészségre. Mivel az étel alacsonyabb hőmérsékleten készül, a vitamin- és tápanyagtartalom sokkal magasabb. Ezenkívül a vákuumcsomagolás biztosítja, hogy a mikro- és makroelemek az ételben maradjanak, és ne a vízben, amelyben főzték. Ugyanez vonatkozik az ízére is. Ezért kevesebb sót és fűszereket használhat. A sous vide további előnyei közé tartozik, hogy az étel kevesebb térfogatot veszít, és elkerülhető az olyan ételek, mint a hal vagy a káposzta sajátos illata.

Ha ezt a módszert szeretné használni a konyhájában, akkor szüksége lesz a megfelelő felszerelésre. Két lehetőség közül választhat – sous vide tűzhelyek és merülő keringetők. Ezek a tűzhelyek felszerelhetők tartállyal, amelybe vizet öntenek és a becsomagolt ételeket helyezik el. Egyes modellek lehetővé teszik több étel egyidejű elkészítését. Fedővel vannak lezárva és elektronikusan vezérelhetők. A modern technológia lehetővé teszi a megfelelő hőmérséklet és főzési idő pontos szabályozását és beállítását. A második típust – a keringetőszivattyúkat – egy hagyományos edény peremére helyezik. Felmelegítik a vizet egy előre meghatározott szintre, majd mozgásba hozzák, ami lehetővé teszi a hőmérséklet egyenletes eloszlását. Sokkal kisebbek, mint a korábban leírt típus.  

A gépeken kívül szükség lesz vákuumcsomagolókra és speciális zsákokra is. Miután az élelmiszert a zacskókba csomagolták, a berendezés kiszívja a levegőt, majd szorosan lezárja azokat. Különféle méretű vákuumzacskókat találhat, amelyek alkalmasak az ételek főzésére és fagyasztására is, és számos márka, köztük a Royal Catering is kínál praktikus zacskókból és vákuumtömítőkből álló készleteket, így nem kell az Ön által használt tömítőnek megfelelő zacskókat keresnie. 

Főzés gyorsfőzőben. Egészséges?

A kukta már évek óta jelen van konyháinkban. Ma már hagyományos, tűzhelyen elhelyezett és modern elektromos meghajtású modelleket egyaránt talál. Közös bennük az általános munkamódszer, valamint a számos egészségügyi előny. 

A nagynyomású főzőedények alapvetően nagyon szorosan lezárt edények. A hőmérséklet hatására nyomás keletkezik, ami megkönnyíti az étel elkészítését. Ezzel sokkal rövidebb idő alatt elkészítheti kedvenc ételeit, mint a hagyományos edényekben. Az ilyen berendezések speciális szelepekkel rendelkeznek, amelyek felszabadítják a felesleges vízgőzt, így a belső nyomás folyamatosan stabilizálódik. Ez segít elkerülni az égési sérüléseket vagy akár a készülék felrobbanását. A szelep sípként is működik, jelezve, ha csökkentenie kell a fűtést. Mivel az edényt főzés közben nem lehet kinyitni, annyi vizet kell önteni, hogy ne égjen meg az étel főzés közben. Igényeitől függően különböző kapacitások közül választhat. A Royal Catering például 4-től akár 8 literes űrtartalmú elektromos gyorsfőzőket is kínál. 

Ezeknek az eszközöknek az előnyei közé tartozik az egészséges pörköltek gyors és egyszerű elkészítésének lehetősége és még sok más. A belső nyomás állandó szinten tartja a hőmérsékletet, lehetővé téve olyan ételek elkészítését, mint például a párolt hús, amely általában több órányi főzést igényel. Ezenkívül a rövidebb főzési időnek köszönhetően minimálisra csökkentheti a tápanyagok elvesztését, ami segít megőrizni a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. 

Egészséges ebéd ételek halogén sütővel

A halogén sütők egy másik praktikus termék az egészséges főzéshez. Kiváló alternatívát jelentenek a hagyományos sütőkhöz és tűzhelyekhez, mivel kevés helyet foglalnak el a konyhában és kevesebb áramot fogyasztanak. A főzés is gyorsabb és egészségesebb. 

Ezekben a kemencékben a hőforrás a halogén fűtőtestek, amelyek az elektromosságot hővé alakítják. A beépített ventilátoroknak köszönhetően a forró levegő egyenletesen oszlik el a hőálló tálban. Ennek eredményeként a benne lévő étel mindkét oldalon egyenletesen sül meg. Egyes modellek lehetővé teszik a fűtési hőmérséklet és a munkaidő szabályozását. A hőálló tálak elég nagyok ahhoz, hogy egészséges vacsorát készítsenek az egész családnak, és még akkoraak is, hogy egy egész csirke elfér. Ezenkívül a halogén sütőket gyakran praktikus kiegészítőkkel is ellátják, amelyek lehetővé teszik a párolást, grillezést és egyebeket. Tekintse meg ezeket a Bredeco sütőket, amelyek különféle ételek elkészítéséhez szükséges edényekkel vannak felszerelve. 

Mitől egészséges a főzés ezekben a sütőben? Főleg az, hogy nem kell zsiradékot használnod, ugyanis meleg levegőt használnak, így finom, kalóriaszegény ételeket készíthetsz. Ezenkívül nem kell megfordítania az edényt, hogy egyenletesen süljön el. Ízlésétől függően halogén sütővel készíthet egészséges, ropogós kéregű csirkeételeket, valamint puha és lédús pörkölt húst.

Alacsony kalóriatartalmú sütés zsiradék nélkül

A rántással való sütés sokféle konyhában elterjedt. Ennek elkerülése érdekében teljesen új módokat kell találnia kedvenc ételeinek elkészítésére. Szerencsére vannak étolaj nélküli sütési lehetőségek. 

A zsírmentes olajsütő segítségével egészséges burgonya- vagy édesburgonya chipseket, valamint hús-, zöldség- vagy tengeri ételeket készíthet. Az ilyen eszközök forró levegővel főznek. Egyenletesen megfőzi benne a hozzávalókat, így egyszerre ropogós és finom lesz. Amikor zsírmentes sütőt választunk magunknak, ügyeljünk annak kapacitására és teljesítményére. Számos modern készüléknek számos olyan funkciója is van, amelyek még könnyebbé teszik a különféle ételek sütését.

Egészséges grillezés füst nélkül

A sütés mellett a grillezés is népszerű hús- és zöldségkészítési mód. Ilyenkor nem a zsír károsítja az egészséget, hanem a melegből felszálló füst. Kis ételdarabok vagy olvadt zsír hajlamos a felforrósított szénre esni. Ezután megégnek, rákkeltő vegyületeket hozva létre, amelyek a füsttel együtt behatolnak a grillen lévő ételbe. Az elektromos grill kiváló alternatívája a hagyományos szénsütőknek, és bármilyen konyhában használható. 

Sokféle lehetőség közül választhat, a legelterjedtebbek a hornyolt fűtőlappal felszereltek. Magas hőmérsékletet generálnak, amely hatékonyan grillezi az ételt, és sajátos formájuk lehetővé teszi, hogy az olvadt zsír szabadon áramoljon a csepegtetőtálcákba, ami viszont lehetővé teszi, hogy alacsonyabb kalóriatartalmú, egészségesebb ételeket főzzön. Ezenkívül a barázdált tányér egyedi mintát hoz létre az edényeken. Egy másik lehetőség a toronyforgács. Nem olyan népszerűek, mint a korábbi modellek, de a legtöbb ismert márka, például a Royal Catering kínálja őket. A hozzávalókat függőlegesen vagy tálcákra helyezi, a főzés pedig edzett üvegkamrákban, forgatószerkezetekkel történik. Ellentétben az elektromos grillsütőkkel, ebben az esetben az étel nem érintkezik közvetlenül a felmelegített felülettel. A gép belsejében forgatva az összetevők egyenletesen megfőnek. Ezenkívül a függőleges szerkezet azt jelenti, hogy a lecsepegő zsír teljes egészében a csepptálcába esik. A függőleges grillsütők zöldségek, nyársak és akár egész csirke elkészítésére is alkalmasak.

Egy másik lehetőség az innovatív infravörös rácsok, amelyek sokkal kevesebb füstöt termelnek, mint a hagyományosak. Korábban csak professzionális éttermekben volt megtalálható, de ma már otthoni használatra is találhatunk modelleket. Jó példa erre a Bredeco infravörös grill. Ahogy a neve is sugallja, infravörös sugárzással főznek, amivel elkerülhető a nyílt tűz használata, ami viszont kiküszöböli a lehetséges tűzveszélyt. Az edények nem érintkeznek forró felülettel, így nem kockáztatja leégésüket. Az infravörös rácsok lehetővé teszik alacsony kalóriatartalmú ételek elkészítését zsír hozzáadása nélkül is, mivel a sütés során a felesleges zsír lefolyik a fűtőkamra alatt található csepptálcákra. Az ilyen felszerelésekhez gyakran nyárshoz, grillezett csirkéhez vagy grillezett zöldségekhez való tartozék tartozik.  

Kontakt grill – sima – 2200 W Vásároljon most 84 290,00 HUF 60 890,00 HUF
Kontakt grill – 1 x 2.200 Watt Vásároljon most 87 890,00 HUF 60 890,00 HUF

Edények egészséges pörköltek készítéséhez és még sok máshoz

A finom pörkölt receptek egyre népszerűbbek az interneten. Különösen azok értékelik őket, akiknek kicsi vagy rosszul felszerelt konyhájuk van, vagy akik egyszerűen nem szeretnek végtelen számú edényt elmosogatni vacsora után. A kereskedelmi vendéglátóiparban is népszerűek, különösen akkor, ha más ételek elkészítése után visszamaradt hozzávalókat szeretnénk elhasználni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a pörkölt ne lehetne egészséges és diétás lehetőség. 

Mielőtt elkezdi főzni kedvenc pörköltjét, győződjön meg arról, hogy a megfelelő edényt választotta. Az internetes fórumokon sok véleményt találhat arról, hogy miből készítsen egészséges ételeket. Sokan ajánlják a rozsdamentes acélból készült felszerelést, ami azért van, mert nem lép reakcióba az élelmiszerekkel, így biztonságosabb az egészségünkre nézve. Ezenkívül a rozsdamentes acél ellenáll a korróziónak és könnyen tisztítható. A rozsdamentes acél sima felülete könnyű tisztítást tesz lehetővé minden használat után. A kiváló minőség viszont garantálja a hosszú távú használatot, és gyakran használnak megerősített fenéket, hogy további védelmet nyújtsanak a sérülésekkel szemben. Az acél viszonylag hosszabb ideig melegszik fel például, mint az alumínium, de hosszabb ideig tartja fenn a magas hőmérsékletet, ami nagy mennyiségű étel elkészítésekor hasznos. Ügyeljen az edény fogantyúira is, amelyeket szilárdan rögzíteni kell, hogy használat közben ne essenek le. Mire kell még emlékezni az edények kiválasztásakor? További információt a témáról ITT talál. 

Elegendő a megfelelő eszközök használata az egészséges főzéshez?

A fent említett eszközök használata minden bizonnyal megkönnyíti az egészséges életmód követését. Az ételkészítés módjának megváltoztatása azonban nem minden. Az elfogyasztott ételek minőségére is oda kell figyelni. Válasszon feldolgozatlan termékeket, káros anyagok hozzáadása nélkül, és biztosan egészséges ételeket készíthet éttermében. 

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben

Egészséges élvezetek: téli gyümölcssaláták éttermekbe, kávézókba

A téli gyümölcssaláták egészséges alternatívát kínálnak a nehéz és kalóriadús ételek helyett a sötét évszakban. Cikkünkben…

Bővebben