A csokoládénak az egész világon rajongói vannak. Még a legigényesebb ínyencek ízlését is elnyeri. Nem csak gyakori hozzávalója a desszerteknek, de hozzá is járul, hogy szépítsen néhány találkozót. Kitűnő példa erre a csokifondü és csokiszökőkút. Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, hogyan készíthet csokoládét a saját konyhádban.
A csokoládénak az egész világon rajongói vannak. Még a legigényesebb ínyencek ízlését is elnyeri. Nem csak gyakori hozzávalója a desszerteknek, de hozzá is járul, hogy szépítsen néhány találkozót. Kitűnő példa erre a csokifondü és csokiszökőkút. Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, hogyan készíthet csokoládét a saját konyhádban.
Mi az a fondü?
A hagyományos fondue egy forró, olvasztott masszából áll, amelybe különböző hozzávalókat mártogatnak. Attól függően, hogy sós vagy édes változatról van-e szó, ez lehet kenyér, hús vagy gyümölcs. Az elkészítéshez speciális edényeket helyeznek el állványokon egy kis hőforrás felett. Ez által az étel hőmérséklete mindig magas marad, így megőrizve a folyékony állagot. Az összetevőket speciális nyársakra vagy villákra húzzák, majd belemártják a masszába.
Az első és legnépszerűbb változata ennek az ételnek a sajtfondue, amely Svájcból származik. A helyi felföldi lakosok találták ki, hogy télen meleg és tápláló ételt kapjanak. Ehhez az ételhez különböző sajtfajtákat használnak. Hagyományosan legalább két fajtának kell lennie, például Emmentaler és Greyerzer. Sokan használnak száraz fehér bort, cseresznyepálinkát, burgonyakeményítőt, valamint kedvenc fűszereiket és gyógynövényeiket. Az évek során különböző fondue-változatok jelentek meg, beleértve a csokoládéfondue-t is.
Hogyan készítsünk csokoládé fondüt? – Fondue recept
Az első kérdés, ami biztosan felmerül Önben, az az, hogy „milyen csokoládét használjak a fonduehoz?”. A döntés természetesen Önön múlik. Fontos, hogy jó minőségű termékről legyen szó. Azonban nem kell drága belga csokoládét választania, hanem választhatja a kedvenc ét- vagy tejcsokoládját. Nincs semmi ellene, hogy kipróbálja a saját verzióját fehér csokoládéval. Amint megtette választását, itt az ideje a következő lépésnek, nevezetesen a fondue-receptnek. A desszert elkészítéséhez szüksége lesz:
- 3 tábla csokoládé ugyanabból a fajtából vagy vegyesen, például 2 étcsokoládé és 1 tejcsokoládé,
- 200 g tejszín 30% vagy 36%,
- Mártogatni való hozzávalók.
Hogyan olvasszam meg a csokoládét? Ha büszke tulajdonosa egy fondue-készletnek, akkor használhatja azt. Kapcsolja be a melegítőt és helyezzen egy edényt a tartóra. Tegye bele a morzsolt csokoládét és adjon hozzá tejszínt. Folyamatosan keverje, hogy elkerülje az odaégést. Ha a massza teljesen elolvadt, ellenőrizze az állagát. Ha túl sűrű, adjon hozzá több tejszínt, ha túl híg – adjon hozzá csokoládét.
Mi van, ha nincs fondue készletünk otthon? Akkor olvassza meg a masszát vízfürdőben. Öntsön vizet egy fazékba és várjon, amíg felforr. Tegyen egy tálba csokoládét és tejszínt, majd olvassza fel a masszát állandó keverés mellett, amíg egységes nem lesz. Ne égesse meg magát! Biztonsági okokból viseljen konyhai kesztyűt. Öntse a masszát egy kerámia tálba, amit egy mécsesre helyez.
Nagy mennyiségű csokoládé fondü elkészítéséhez, például egy családi ünnepséghez, ajánlott a professzionális eszközök használata. Ezek közé tartoznak többek között a csokoládéadagolók is, amelyek lehetővé teszik az összetevők kényelmes olvasztását. A fűtőelemek állandó hőmérsékletet biztosítanak, így a kamra tartalma mindig folyékony marad. Ezenkívül az fondü tálaknak általában speciális keverőjük van, aminek köszönhetően nem kell kézzel keverniük az anyagot, hogy ne égjen oda. A leeresztőszelepek lehetővé teszik a fondü tartályok kényelmes utántöltését.
-
Gyümölcslé adagoló – 7 L – hűtőrendszer – sötét faváz
38 490,00 HUF34 690,00 HUF - Gyümölcslé adagoló – 7 L – hűtőrendszer – faváz 29 690,00 HUF
- Gyümölcslé adagoló 3 x 7 liter
-
Italadagoló – 2 x 8 L – Hűtőrendszer
57 990,00 HUF45 390,00 HUF
Csokiszökőkút – milyen csokoládét használjunk?
A fent leírt desszerteknél sokkal látványosabb alternatíva a csokoládé szökőkút. Egyre gyakrabban láthatók különböző rendezvényeken és ünnepeken, mint például esküvőkön vagy ballagásokon. A nyilvánvaló funkció mellett, hogy folyékony csokoládét szolgálnak fel, díszítésként is szolgálnak az édességasztalon. Ha ilyen látványosságot szeretne rendezvényén, tudnia kell, melyik csokoládé a legalkalmasabb a forráshoz.
Ahogy a fondü esetében, itt is megéri minőségi alapanyagokat választani. A legjobb csokoládék az ét- vagy tejcsokoládék, magas kakaótartalommal. A piacon speciális csokoládét is találhatunk csokoládé szökőkutakhoz. Ezek több kakaóvajat tartalmaznak, hogy elérjék a kívánt állagot.
Hogyan készítsük elő a csokoládét egy csokoládé szökőkúthoz?
Nem elég csak a kedvenc tábla csokiját kiválasztani. Sie müssen auch wissen, wie man Schokolade für den Brunnen zubereitet. A már említett gőzt használhatja az olvasztáshoz. Néhány szökőkút modell fűtőelemekkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik az összetevők közvetlen olvasztását a készülékben. A fűtőelemeknek az is a feladata, hogy állandó hőmérsékleten és folyékony állapotban tartsák az alapanyagot.
Figyeljen továbbá a csokoládé sűrűségére is. Mivel lehet hígítani őket? Általában kakaóvajat használnak erre, amely kiválóan keverhető a csokoládéval egyenletes masszává. Használhat napraforgóolajat is a teljesen felhasznált csokoládé mennyiségének 5-8%-ában. Vizet vagy tejet nem szabad használni, mert nehezíti az anyag folyékonyítását.
- Csokoládé melegítő – 2 x 1/4 GN
-
Adagoló tölcsér – 8 mm
10 190,00 HUF8 190,00 HUF -
Díszítő tölcsér – 2 l – 3 díszítő fejjel
19 990,00 HUF14 190,00 HUF -
Csokoládé szökőkút – 5 emeletes – 4 l
101 990,00 HUF61 390,00 HUF
Gyümölcsök a csokoládé szökőkúthoz
Csokoládéval bevont gyümölcsök hihetetlenül népszerűek a fondük és szökőkutak kiegészítéseként. Az édes íze különösen jól illik a keserű csokoládéhoz. Vegye figyelembe ezeket a tippeket, amikor a megfelelő gyümölcsöket választja ünnepségére:
- frissnek kell lenniük – a konzerv vagy fagyasztott gyümölcs túl puha, és beleeshet a csokoládéba, ami a csokoládészökőkút mechanizmusának blokkolását eredményezheti.
- mosás előtt szolgálja fel,
- külön gyümölcs tálakban szolgáljuk fel – ez csökkenti annak a kockázatát, hogy az ízek összekeveredjenek,
- Ne használjon kis gyümölcsöket, például áfonyát, málnát, szederet, ribizlit.
Melyik gyümölcsért nyúlhat? Itt van néhány javaslat:
- Eper – legjobb a szezonban,
- Szőlő – lehetőleg leválasztva a fürtjeikről,
- Mandarinok, narancsok, grapefruitok – hámozva és darabokra vágva, válasszon mag nélküli fajtákat és kissé savanyúakat,
- Ananász, mangó, dinnye – hámozza meg és kocka vagy golyóként szolgálja fel őket.
- Kiwi – válasszon keményebb gyümölcsöket és vágja őket 4-6 darabra,
- Banánok, almák, körték, őszibarackok – közvetlenül tálalás előtt hámozzuk meg és vágjuk fel őket, mert gyorsan megfeketednek.
A gyümölcs nem az egyetlen köret a csokifondünél vagy csokiszökőkútnál. A vendégeinek adhat gofrit, mályvacukrot, zsíros süteményeket, kekszet, vajas kekszet, aszalt gyümölcsöt és dióféléket is.
Fondü és csokoládé szökőkút – az ünnepség csúcspontja
Kitűnő élvezet és vonzó tálalási lehetőségek csak néhány előnyei a csokoládénak. Ahogy biztosan már észrevette, elég őket megolvasztani, hogy sok találkozót vagy partit vonzóbbá tegyen.
A csokoládé fondü egyszerűségével és bájával felejthetetlen hangulatot teremt egy téli estén. A csokoládészökőkút viszont szinte ostrom alatt áll az összes vendég részéről, akik ki akarják próbálni a gyümölcsöket, amelyeket ezzel a desszerttel vontak be. Tehát nincs más választás, mint a kedvenc csokoládénkhoz nyúlni.
Megosztás