Íme az 5 alapszósz recept, amit tudnod kell!

Megosztás

Pontosan öt szósz van, amelyek sok étel alapjául szolgálnak. Szívesen anyaszószoknak is nevezik őket, és a klasszikus európai konyha szerves részét képezik. Az öt alapszósz: Béchamel, Velouté, Espagnole, paradicsomszósz és Hollandaise.

Megosztás

Pontosan öt szósz van, amelyek sok étel alapjául szolgálnak. Szívesen anyaszószoknak is nevezik őket, és a klasszikus európai konyha szerves részét képezik. Az öt alapszósz: Béchamel, Velouté, Espagnole, paradicsomszósz és Hollandaise.

Ezek a szószok nemcsak sok étel alapját képezik, hanem más szószok kiindulópontját is. Kombinálhatóak egymással is: például a paradicsommal kevert bésamel szószból rózsaszín szósz készül, vagy egy velouté-t espagnole szósszal kombinálva bordelaise szószt kapunk.  

Ha elsajátítottad az öt alapszószt, kreativitásodnak nincs határa, és könnyedén varázsolhatsz sokféle menüt. Itt megtudhatja, hogyan kell elkészíteni az anyaszószokat klasszikus receptjeik szerint:  

A bésamel receptje és elkészítése 

A bésamel szósz a francia konyha egyik legismertebb klasszikus alapszósza. A 17. században Francois Louis Caifau, XIV. Lajos francia király séfje találta fel, és nevét Louis de Béchamel márkiról, a király pénzügyminiszteréről kapta. A bésamel szósz gyorsan a francia konyha standardjává vált, és ma is számos szósz és étel fontos alapját képezi. Krémes levesek, lasagne, mac & sajt alapja, és ideális quiche töltelékként. 

Hozzávalók egy bésamel szószhoz 

A bésamel szószhoz a következő összetevőkre lesz szüksége:  

Hogyan készítsünk besamelt: 

A bésamel szósz elkészítése viszonylag egyszerű. Ügyelni kell azonban arra, hogy az összetevőket jól összekeverjük, hogy sima és homogén állagot kapjunk. Így készítsd el az alapszószt:  

Tippek a tökéletes bésamel szószhoz: Ha túl sűrű a szósz, hígítsuk fel kevés tejjel vagy vízzel; ha túl híg, akkor liszttel vagy keményítővel sűrítjük, vagy hosszabb ideig pároljuk. Manapság a bésamel szósznak nagyon sok változata létezik, amelyeket különféle összetevőkkel, például sajttal, mustárral, gyógynövényekkel vagy fűszerekkel finomíthat, attól függően, hogy ízlése és melyik ételhez való.  

A velouté, az alap fehér szósz receptje és elkészítése 

A Velouté szósz vagy bársonyszósz a 18. századból származik, François Louis Vatel francia séftől, és a bésamel szósz származéka. Ez utóbbival ellentétben azonban a velouté nem tejből, hanem tiszta hús-, hal- vagy zöldséglevesből áll. A Velouté szószok jól passzolnak fehér hús-, hal- és zöldségételekhez, és más szószvariációk alapjául is alkalmasak. 

Hozzávalók egy veloutéhoz 

A velouté elkészítéséhez a következő összetevőkre lesz szükséged:  

Hogyan készítsünk velouté-t 

Ezt az alapszószt néhány lépésben elkészítheti:  

Tippek a tökéletes veloutéhoz: Lassan és egyenletesen keverje össze az alapszószt, nehogy megégjen és csomósodjon. Finomítsa a sokoldalú szószt különböző gyógynövényekkel és fűszerekkel, ízléstől és felhasználástól függően.  

Egy espagnole, az alapbarna szósz receptje és elkészítése 

Az espagnole szósz a 18. századból származik, és XIV. Lajos király uralkodása idején vált népszerűvé Franciaországban. Az „Espagnole” név a paradicsompüré spanyol eredetéből származik, amely a szósz egyik fontos összetevője. Mivel a mártáslevek és marhacsontok hozzáadásával nagyon ízletes, az espagnole kiváló kísérője sültekhez és vadételekhez, vagy demi-glace szósz alapjaként szolgál. 

Hozzávalók egy espagnole-hoz 

Az espagnole elkészítéséhez a következő összetevőkre lesz szüksége:  

Hogyan készítsünk espagnole-t 

Szánjon időt az espagnole elkészítésére, hogy ez az alapszósz kifejlessze ízintenzitását. Ez így történik:  

Tippek a tökéletes espagnole elkészítéséhez: Használjon friss fűszernövényeket, például kakukkfüvet, babérlevelet és petrezselymet, vagy bort vagy sherryt, hogy ízesebbé tegye az alapszószt. Szűrjük át a sört egy finom szitán, hogy eltávolítsuk a csomókat vagy a durva darabokat. 

Paradicsomszósz receptje és elkészítése  

Ez is az egyik alapszósz: A paradicsomszósz, más néven marinara szósz története a 16. századig nyúlik vissza. Ezt az alapszószt valószínűleg Nápolyban találták fel, és végül a 18. századtól Európa-szerte elterjedt. Ez idő alatt a receptet finomították különféle fűszerek és gyógynövények, például bazsalikom, fokhagyma és oregánó hozzáadásával. 
Manapság a paradicsomszósznak számtalan változata létezik, az egyszerű, klasszikus receptektől a bonyolult ínyenc változatokig. Alapszószként a paradicsomszósz sok étel alapja, például tészta, pizza, pörköltek vagy levesek. 

Hozzávalók egy paradicsomszószhoz 

A paradicsomszószhoz a következő összetevőkre lesz szüksége:  

Hogyan készítsünk paradicsomszószt 

A paradicsomszósz elkészítése egyszerű, de egy kis darabolást igényel. Íme, hogyan: 

Tippek a tökéletes paradicsomszószhoz: Az intenzívebb paradicsomíz érdekében adj hozzá még egy kis doboz paradicsompürét. A paradicsomszószt ízlés szerint finomíthatja friss fűszernövényekkel, például kakukkfűvel vagy rozmaringgal. 

A hollandi szósz receptje és elkészítése 

A 17. században említik először. Ennek az alapszósznak az eredete azonban vitatott, mivel Franciaország és Hollandia egyaránt igényt tart rá. Egyes források azt sugallják, hogy a „Hollandaise” név valójában a „holland szószból” származik, és hogy azt holland bevándorlók hozták Franciaországba. Más források azonban azt állítják, hogy a szósz Franciaországból származik, és a név az elkészítési módra utal. 

Származásától függetlenül a hollandi már évszázadok óta népszerű szósz a francia és a nemzetközi konyhában. Bársonyos textúrája és gazdag ízvilága jellemzi. Különösen jól illik spárgához, buggyantott tojáshoz vagy halhoz. 

Hozzávalók a hollandi szószhoz: 

A hollandi szószhoz a következő összetevőkre lesz szüksége:  

Hogyan készítsünk hollandi szószt

A hollandi szósz elkészítése nagy odafigyelést és türelmet igényel. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy a szósz megdermed vagy felforr. Íme, hogyan történik:  

Tippek a tökéletes hollandi szószhoz: Használjon szobahőmérsékleten friss tojást. Használjon vízfürdőt, hogy elkerülje a túlsütést vagy az égést. A vaj hozzáadásakor kapcsolja le a hőt, hogy elkerülje a szósz túlmelegedését. 

Utolsó gondolataink az alapszószokról 

Az alapszószok sok étel alapját képezik, és jelentősen befolyásolják az ételek ízét és állagát. Ha ismeri a különböző alapszószokat, azok összetevőit, elkészítési módját és felhasználási módjait, akkor hatékonyabban és könnyebben főzhet. Miután elsajátította az öt anyaszósz elkészítését, jobban kézben tarthatja az étel ízét és állagát is. 

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Felejthetetlen szilveszteri italok egy elbűvölő éjszakához

Mindjárt itt a szilveszter! A pezsgő nem ok nélkül klasszikus, de a különféle italok felszolgálása boldog…

Bővebben

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben