A food truck üzletágban a menüválasztás és az ételek minősége a legfontosabb. Itt van a legnagyobb választék az ügyfeleknek is. Azonban nagy különbség van a klasszikus élelmiszer-standok és a food truckok között. A Food truckok általában egy bizonyos típusú konyhát kínálnak, összetett ételekkel, amelyek sok különböző összetevőből készülnek. Mielőtt tehát nekivágna saját food truck-kalandjának, alaposan meg kell fontolnia, hogy mit szeretne kínálni, és milyen áron. A következő öt tipp segít a tökéletes menü létrehozásában, a profit szem előtt tartásával:
A food truck üzletágban a menüválasztás és az ételek minősége a legfontosabb. Itt van a legnagyobb választék az ügyfeleknek is. Azonban nagy különbség van a klasszikus élelmiszer-standok és a food truckok között. A Food truckok általában egy bizonyos típusú konyhát kínálnak, összetett ételekkel, amelyek sok különböző összetevőből készülnek. Mielőtt tehát nekivágna saját food truck-kalandjának, alaposan meg kell fontolnia, hogy mit szeretne kínálni, és milyen áron. A következő öt tipp segít a tökéletes menü létrehozásában, a profit szem előtt tartásával:
1. A menü létrehozása
A food truck optimális menüjének összeállítása nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Az ételek széles választékát kínáló fine dining éttermektől eltérően a food truckok jóval kisebb vendéglátó-ipari létesítményekkel rendelkeznek, így a vásárlók nem számíthatnak a legapróbb részletekre is odafigyelve elkészített luxuskonyhára. Ez egyébként is szinte lehetetlen lenne, aminek oka egyrészt az, hogy a legtöbb food truck-vállalkozás még a fejlődés korai szakaszában van, másrészt pedig azért, mert a food truck belsejében nincs elég hely. Az ételkészítés korlátozott lehetőségei azt jelentik, hogy a lehető legjobb és legjövedelmezőbb menüt kell elkészítenie, szem előtt tartva a food truck ügyfeleit. A menü összeállításakor és a konyha típusának kiválasztásakor a következő kulcsfontosságú szempontokat kell figyelembe venni:
- Piac és célcsoport elemzés
- Alkalmazottak száma és képzettsége
- A felszerelés választéka és minősége
A fenti szempontok figyelembevétele után képesnek kell lennie arra, hogy kiválaszthassa a kínálni kívánt konyha típusát. Klasszikus harapnivalók vagy lédús hamburgerek? Vagy talán egészséges levesek vagy ázsiai utcai ételek?
A legnagyobb kihívást egy food truck esetében egyértelműen a korlátozott hely jelenti. Másrészt egyedi élelmiszerkoncepciókat kínálhat jelentős haszonnal.
Hasznos tipp: A szokásos célközönség és a rugalmas üzleti modell azt jelenti, hogy a food truck szakácsok olyan ételeket kénytelenek főzni, amelyek a klasszikus éttermekben nem működnének. Ez megkönnyíti a USP megtalálását, legalábbis az európai piacon. Meg kell találnia valamit, ami megkülönbözteti az ajánlatát, és lehetővé teszi, hogy kitűnjön a versenytársak közül. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy új vállalkozása sikeres legyen.
Egy mélyreható elemzést és leltárt követően most már meg kell határoznia, hogy mely konyhatípusok mellett érzi majd jól magát, és mely eredeti koncepciók nem működnek az Ön számára. Ezután dolgozzon a recepteken és minden más ötleten, amely megfelel a stratégiájának. Rajtad múlik, hogy felhasználod-e az eredeti ötleteket. Egy koncepció megvalósításának víziója és tényleges megvalósítása nem mindig jár kéz a kézben. Más szóval, ahhoz, hogy valóban a legjobb ötleteket kínálhassa a listán, meg kell szabadulnia néhány többitől. A tökéletes lista elkészítése fárasztó folyamat, és bizonyos módosításokra lehet szükség.
Ahhoz tehát, hogy végre elkészíthesd kedvenc ételeidet, nem szabad alábecsülni a piacelemzés, a technikai követelmények és a gazdasági tényezők fontosságát. Szenvedélyesnek kell lenned abban, amit főzöl, és élvezned kell a food truck vezetésével járó kihívásokat, hogy jobb legyél a versenytársaknál, és élvezd, amit csinálsz.
Ne feledje: Ne ragaszkodjon a túl nehéz vagy nem jövedelmező ötletekhez. Ha kihúzod az ötleteket a listáról, az kevésbé fog fájni, mint a későbbi csőd.
-
Kontakt grill – 1 x 2.200 Watt – bordázott
92 090,00 HUF59 590,00 HUF -
Kontakt grill – sima – 2200 W
84 290,00 HUF60 890,00 HUF - Hot dog grill – kolbász grill – 1400 W – 12 kolbászhoz
-
Hot Dog sütő – 11 görgővel – rozsdamentes acélból
94 890,00 HUF78 590,00 HUF
2. A menü véglegesítése
Miután nagyjából eldöntötte a konyha típusát, és a food truck majdnem készen van, véglegesítenie kell az étlapot. Soha nem fogsz mindenkit kielégíteni, de a szélesebb ételválasztéknak köszönhetően a célcsoportod növekedni fog, ami hosszú távon növeli eladásaidat. Az étlapon a szokásos menüválasztáson túl tartalmaznia kell valamit a modernebb vagy igényesebb vásárlók számára is:
- Alacsony kalóriatartalmú ételek, például saláták vagy levesek az egészséges életmódot követő vásárlók számára
- Magas fehérjetartalmú választás a sportos vásárlóknak
- Vegetáriánus vagy vegán ételek
- Laktóz- vagy gluténmentes alternatívák
- Szezonális ajánlatok és/vagy standard ételek a napszaktól függően
Hasznos tipp: Az ajánlatnak tartalmaznia kell az allergiások, a vegetáriánusok vagy a diétázó vásárlók számára kínált lehetőségeket. Jelölje jól ezeket az elemeket az étlapon, például egy levél vagy egy áthúzott steak szimbólumával. Az alacsony szénhidráttartalmú ételek nevükben olyan szavakat tartalmazhatnak, mint a „fit” vagy a „magas fehérjetartalom”.
Az étlapnak könnyen olvashatónak kell lennie, és illeszkednie kell a koncepciójához, és jól láthatónak kell lennie vállalkozása fő mottójának.
Minden menüpontnál vegye figyelembe a következőket:
- Az egyes ételekhez szükséges összes összetevő rendelkezésre állása
- Tárolási lehetőségek
- A fő összetevők árai.
- Elkészítési idő
Minden esetre meg kell becsülnie az egyes összetevők elérhetőségét és az alternatív ellátási lehetőségeket. Előfordulhat, hogy bizonyos összetevők nem elérhetők a szezonalitás miatt, vagy előfordulhat, hogy meg kell vásárolnia őket a helyi boltokban. Tehát a ritka és szokatlan összetevőkhöz valóban szükség van egy „B-tervre”. Az alapanyagokhoz való hozzáférés ezért nagy jelentőséggel bír az ételajánlat elkészítésekor. Ez különösen igaz a food truckok esetében, amikor figyelembe kell venni a korlátozott helymennyiséget.
Azt is szem előtt kell tartania, hogy nem minden ötlet termel nyereséget. Kezdésként tesztelje le az összes könnyen elkészíthető ételt, és mely összetevők állnak rendelkezésre. Így kiküszöbölheti az előre nem látható problémákat, amelyek a következőkhöz kapcsolódnak:
- az egyes ételek elkészítéséhez szükséges idő
- az egyes összetevők pontos mennyiségét használva
- minden étel elkészítéséhez szükséges felszerelést
A fenti szempontokat az étlap minden eleménél figyelembe kell venni. Ennek köszönhetően megtudhatja, hogy mely ételeket lehet egyszerűen elkészíteni egy food truck-ban korlátozott helyen és felszereléssel, és mennyibe kerül az elkészítése. Ennek legjobb módja, ha mintákat készít a családja és barátai számára, hogy értékeljék és szükség esetén segítsenek finomhangolni a recepteket.
Hasznos tipp: Nyugodt légkörben készítse el az ételmintákat, hogy teljes mértékben bemutassa kulináris képességeit, és készítsen néhány fényképet minden ételről. Ezek a fotók később hasznosak lesznek a weboldaladon vagy a közösségi médiában, így két legyet ölthetsz egy csapásra, és felhasználhatod őket további marketing célokra.
3. Az Ön italajánlata
Az élelmiszerszállító teherautóknak is széles italválasztékot kell kínálniuk. Az ásványvíz és szénsavas italok standard kínálatán túl jó néhány kevésbé nyilvánvaló tételt is felvenni. A nemzetközi konyha esetében ezek lehetnek regionális üdítőitalok, sör vagy bor.
Ha van elég hely, kínálhat házi limonádét vagy jeges teát is. És mi a helyzet a teával és a kávéval? Egyes food truckok még italokra is specializálódtak. Nem szokatlan látni a food truckokat, ahol házi készítésű jeges teákat, koktélokat, vagy akár forró csokoládét vagy különféle kávéfajtákat árulnak. Egy másik üzleti lehetőség a food truck bérlése privát rendezvényekre.
Hasznos tipp: Mindig olyan italokat kínáljon, amelyek megfelelnek ételkínálatának. Ne feledje azonban, hogy az italokat hűtve kell felszolgálni, ami általában sok helyet foglal el. Érdemes tehát alaposan átgondolni, hogy mekkora helyet lehet igénybe venni a hűtött italok tárolására, és mely italok lesznek a legjövedelmezőbbek.
- elektromos gyros vágó kés – 8000 fordulat/perc – Royal Catering – 80 mm-es penge 118 990,00 HUF
-
Kontakt grill – sima – 2200 W
84 290,00 HUF60 890,00 HUF -
Bain Marie – 3 x GN – 1/2 – leeresztő szelep
129 990,00 HUF100 990,00 HUF
4. Az ételek árának meghatározása
Miután elkészült az étlapja, még egyszer meg kell vizsgálnia az összes kínálati lehetőséget és az egyes összetevők árait. Kockázatosnak bizonyulhat a „régi jó” módszer alkalmazása, amikor az összetevők mennyiségét megszorozzuk hárommal, vagy alkalmazzuk a versenytársak árát. Ehelyett egy próbafőzés során meg kell határoznia az egyes összetevők pontos költségét, és ki kell számolnia az elkészítéshez szükséges időt is. Ezenkívül értékelnie kell az állandó és személyi költségeket, valamint az értékesítés áfáját is. Végtére is, a food trucknak nyereségesnek kell lennie! A következő információk segíthetnek jobban megérteni a food truck üzemeltetésének legfontosabb költségtényezőit:
- Áruköltség: a termék értéke (beszerzési ár + szállítási és tárolási költség)
- Személyi költségek: fizetések (alkalmazottak és tulajdonosok), beleértve a társadalombiztosítási járulékokat
- Rezsiköltségek: például rendezvénydíjak vagy eladási engedély, villany, gáz, víz, biztosítás, értékcsökkenés, javítás, karbantartás stb.
- Profit: magában foglalja a vállalkozói javadalmazáson kívül a vállalkozói kockázatot, valamint a tartalék alapokat
- ÁFA: 20% (rendes forgalmi adó; italokra is) vagy 5% (tejterméki italok forgalmi adója)
Különféle módon számíthatja ki a food truck menü árait. Bár egyszerűek, ezek a módszerek részletes számításokat és összetett költségelemzéseket is tartalmazhatnak. Az új food truck-tulajdonosok a korábbi évek alapinformációinak hiánya miatt nehezebben tudják majd kiszámítani az árakat. Az árbevétel kiszámítása és az italok és ételek értékesítési szintjének elemzése összetettebb folyamat. Van azonban egy egyszerű képlet, amely figyelembe veszi a legfontosabb számítási tényezőket:
- Alapár = beszerzési érték + 40% tárolás + 30% általános költség + saját költség + további 10-20% a kalkulált haszon
- Nettó eladási ár = alapár + 20% személyi költségre
- Teljes bruttó ár = nettó eladási ár + 5 vagy 20% ÁFA.
Az árkalkuláció optimalizálása érdekében fontos tudni, hogy naponta hány ételt adnak el, és milyen összetevőket használnak fel az eladott ételekben. Az ajánlat optimalizálása és az eladások növelése csak ezen adatok alapján történhet. A profitoptimalizálást és a gyorsan változó beszerzési árakat szem előtt tartva ezeket a számításokat rendszeresen ellenőrizni és szükség szerint módosítani kell.
-
Kontakt grill – sima – 2200 W
84 290,00 HUF60 890,00 HUF -
Hot Dog Grill – 9 görgő – Teflon
83 690,00 HUF71 290,00 HUF -
Függőleges grill – 4 az 1-ben – 1.800 W – 31 l
65 090,00 HUF49 690,00 HUF -
Kontakt grill – bordázott – időzítő – 1800 W
81 990,00 HUF61 490,00 HUF
5. Világosan jelenítse meg a food truck menüjét
A standard ételek korlátozott választéka megkönnyíti a vásárlók döntését. Ennek ellenére minden elemet jól láthatóan fel kell tüntetni. Számos lehetőség van erre, például kréta táblák vagy jelölőtáblák. Ezek a megoldások általában jobbak, mint a nyomtatott menük. A menütáblák segítségével könnyedén módosíthatja az árakat vagy akár a menüpontokat is, ha szükséges. Ne feledje, ajánlatának mindenki számára könnyen olvashatónak kell lennie! Kerülje a szokatlan betűtípusokat, kézírást vagy rövidítéseket. Az alábbiakban további tippek és javaslatok találhatók a menüelemek és áraik egyértelmű bemutatásához:
- Mindig az étel nevének elején kell szerepelnie azoknak a kulcsszavaknak, amelyek alapján a legtöbb vásárló meghozza döntését, pl. garnélarák, filé stb.
- Az árakat nem szabad egymás után kiírni az étlaptáblákra. Így az ügyfelek az árak összehasonlítása helyett az ételek kiválasztására összpontosítanak.
- Az ételeket felváltva kell válogatni, nem a legolcsóbbtól a legdrágább felé. Ez segíti az ügyfeleket a könnyebb választásban.
- A legmagasabb haszonkulccsal rendelkező tételek legyenek a legjobban láthatók, pl. a menütábla tetején. Az is jó, ha bármilyen szöveget a menü bal középső részében vagy a jobb alsó sarokban helyez el.
- A táblakeretek, az aláhúzott szavak vagy a díszítő akcentusok segítenek bizonyos termékek értékesítésében, beleértve természetesen azokat is, amelyek a legjövedelmezőbbek.
- A pénznem szimbólumának elhagyása az árak mellett szintén hozzájárulhat az eladások növeléséhez
- Az étlapon az allergénekre és adalékanyagokra vonatkozó információk felvehetők és kérésre a vásárló rendelkezésére állnak. Ez segít abban, hogy az ajánlat könnyebben olvasható legyen, de az ügyfelek úgy érezhetik, hogy minden szükséges információt megkaptak.
- A menütábla hirdetésként vagy kiegészítő kommunikációs eszközként is szolgálhat, pl. QR-kód segítségével.
Hasznos tipp: Sok időbe telik egy jó menütábla elkészítése. Egy jól előkészített tábla segít bemutatni a food truckot, és reklámozni a legjövedelmezőbb tételeket az étlapon.
Az alapkoncepció, valamint a receptek, ételek és ezek árának kiválasztása az első lépés egy jól működő food truck üzlethez. Most fejlesztenie és reklámoznia kell márkáját az Ön által megalkotott koncepció alapján. Miután kitalált egy saját logót és egyedi food truck dizájnt, a következő lépés egy marketingstratégia, egy weboldal létrehozása, valamint a közösségi médiában való megjelenés bejelentése. Természetesen azt is el kell döntenie, hogy milyen felszerelésre lesz szüksége a food truckban? Hol a legjobb hely? Milyen biztosítási kötvényekre van szükség? Hol kell regisztrálnia a cégét? Szakértőink választ adnak a legfontosabb kérdésekre, és mindig készek segíteni ezekben és minden egyéb kérdésben.
Megosztás