A legjobb elektromos grill éttermekbe

Megosztás

Éttermet, bárt vagy food truckot üzemeltet, és ízletes grillezett ételeket szeretne felszolgálni? Ha vállalkozása számára a legjobb kereskedelmi grillt keresi, először olvassa el értékes tippjeinket.  

Megosztás

Éttermet, bárt vagy food truckot üzemeltet, és ízletes grillezett ételeket szeretne felszolgálni? Ha vállalkozása számára a legjobb kereskedelmi grillt keresi, először olvassa el értékes tippjeinket.  

Miért kell ipari grillnek lennie?

Ahogy a neve is sugallja, a „kereskedelmi grill” sokkal hatékonyabb, mint egy hagyományos faszén grill. A vendéglátóipar igényeihez igazodik, és a nagyobb felülete mellett, amely lehetővé teszi, hogy sok ételt készítsen egyszerre, az elektromos kereskedelmi grillsütők gáz vagy faszén helyett elektromosságot használnak. Az elektromos kereskedelmi grillrácsokat robusztus felépítésük és a felhasznált anyagok, például rozsdamentes acél és öntöttvas minősége jellemzi. Ha nagy családod van, vagy gyakran szervezsz grillpartikat, akkor érdemes megfontolni egyet.  

Bár a kereskedelmi forgalomban kapható grillsütők szinte mindig sík felülettel vannak felszerelve a sütéshez, az olyan eszközöknek, mint a függőleges kebab grillsütők vagy a csirke pörkölt is szerepelniük kell a listán. A kontaktgrillek jelenleg nagyon népszerűek, nagyrészt annak köszönhető, hogy egy szempillantás alatt lehetővé teszik a lédús hamburgerek elkészítését, ami különösen hasznos a népszerű kulináris trendek fényében. Léteznek lapos felső rácsok is erős kerettel vagy praktikus alsó polcokkal.

Elektromos grillsütők – egészséges és hatékony

Az elektromos grillek nagy előnye a nagy hatásfok, a gyors és precíz hőmérsékletszabályozás lehetőségének köszönhetően. Rövid idő elteltével annyira felforrósodnak, hogy húst, halat vagy zöldségeket grillezhessenek. A lemez általában hornyolt vagy lapos. Szinte minden kereskedelmi forgalomban kapható grillsütő lehetővé teszi a zökkenőmentes hőmérséklet-szabályozást, a beépített termosztátokkal, amelyek az Ön főzési preferenciáitól függően fenntartják a kiválasztott hőmérsékletet. Végül is azt szeretné, ha az étele tökéletesen elkészülne.  

Az elektromos grill a fent említett ételek elkészítésének legbiztonságosabb módja. A szénsütőkkel ellentétben az elektromos grill alacsony füstkibocsátásuk miatt beltérben is használható. A többiről a páraelszívó gondoskodik. Sok elektromos grill túlmelegedés elleni védelemmel is rendelkezik, amely túl magas hőmérséklet esetén automatikusan megszakítja az áramellátást, ezzel védve a készüléket. A faszénnel vagy brikettel történő grillezés is egyre vitatottabb kérdés manapság, mivel a közvetlenül fűtött felületen vagy nyílt lángon grillezett húsból származó zsír és lé a felszínre vagy a tűzre csöpög, és policiklikus aromás szénhidrogéneknek (PAH) nevezett mérgező vegyületeket hoz létre. A szenes grill füstszagával szintén nem kell szembenézniük az elektromos grillezőknek.  

Profi tipp: Az elektromos grill teljesítménye határozza meg, hogy milyen gyorsan és ízletesen tudja elkészíteni kedvenc ételeit. Ha a grill teljesítménye túl alacsony, a hús kiszárad, mert túl sokáig fog sütni. Elektromos grill vásárlásakor ügyeljen a teljesítményre, amely legalább 2000 watt legyen. A drágább grillek teljesítménye 3000 watt vagy még több is lesz! Érdekes módon az elektromos grillek üzemeltetési költségei alacsonyabbak, mint a gáz- vagy grillsütők. 

 

Barázdás vagy sima grilllap? 

Az elektromos grillek lapos és hornyolt felületűek is lehetnek. Mik az előnyeik? A grillrácsokkal ellentétben a lapos és hornyolt grilllapok fűtőelemeire nem csöpög a zsír, ételmaradék vagy húslé. Ha a fenti ételmaradékok összegyűlnek a grill felületén a hússal a tetején, a steakek vagy nyársak sokkal kevésbé lesznek ropogósak. Lapos rácson is grillezhetünk krumplit, omlettet vagy tojást, ami barázdált grilllapoknál nem lehetséges. Ezenkívül a sík felületek könnyebben tisztíthatók. 

A barázdált felületeken azonban sokkal jobban kiürül a zsír, ami egészségesebb alternatívát jelent. A barázdált felületek tipikus előnye maguk a barázdák, amelyek segítségével ételeit úgy nézheti ki, mintha hagyományos grillsütőn készült volna. 

A két főzőzónával rendelkező grillsütők egyidejűleg két étel elkészítését is lehetővé teszik. 

Nem mindegyik zsír egyforma 

Az elektromos kereskedelmi grillek magas, 350 °C feletti hőmérsékletet generálnak, a modelltől és a beépített fűtőelemek teljesítményétől függően. Használhat olajat a grilllapokon, de vegye figyelembe a különböző típusokat. Az olívaolaj, a szójababolaj, a finomított földimogyoróolaj és a szezámolaj a legmagasabb füstölési ponttal rendelkezik, 230 °C körül. A napraforgó- vagy pálmaolaj 220 °C-ra melegíthető. Sütésre kevésbé alkalmas a tisztított vaj és a kókuszolaj (200 °C), a szőlőmagolaj (190 °C), a vaj és a margarin (175 °C), valamint az extra szűz olívaolaj (160 °C). Általános szabály, hogy minél magasabb az egyszeresen telítetlen zsírsavak százaléka, annál jobb az olaj. Ha az olaj füstölni kezd és rossz szagúvá válik, az azt jelenti, hogy a kiválasztott hőmérséklet túl magas, ami veszélyes akrolein termelődését okozza! 

Kereskedelmi grillek tisztítása

A szigorú vendéglátóipari higiéniai irányelveket betartva a kereskedelmi forgalomban kapható grilleket mindig alaposan meg kell tisztítani. A könnyen tisztítható rozsdamentes acél és öntöttvas elemek sokkal jobbak, mint a szénsütő. A rendszeres tisztítás nemcsak meghosszabbítja készüléke élettartamát, hanem segít az egyes kiváló minőségű elemek jó állapotban tartásában is. A grilllapokat azonban ne tisztítsa súrolószerrel vagy krémes tisztítószerrel, mert megkarcolhatja a felületet. Még a legkisebb karcolásoktól is az étel a tányérhoz tapad. Egyes grillek enyhén megdöntött lemezekkel rendelkeznek, így a felesleges zsír speciális tálcákba tud folyni. 

A legtöbb kereskedelmi grillezőt felszerelve, a háromoldalas fröccsenésvédő is hozzájárul a munkahely higiéniájához és tisztaságához. A további oldalsó és hátsó falak megakadályozzák, hogy a sercegő zsír szétterjedjen a grill körül, és grillezett ételei is védettek lesznek a hőveszteségtől, például a széltől. 

Javasoljuk, hogy tisztítás előtt hagyja kissé lehűlni a grillt. Amíg a grill még meleg, a zsír és az ételmaradékok könnyen eltávolíthatók egy kefével. A sima grillfelületnek köszönhetően a zsíros maradványokat kaparóval lehet a zsírtálcákba tolni. A tartály könnyen eltávolítható, és a tartalma könnyen öblíthető. Ezután már csak a felületet kell letörölnie egy nedves ronggyal, és grillje pillanatok alatt készen áll a finomabb ételek elkészítésére. Jó étvágyat!

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Felejthetetlen szilveszteri italok egy elbűvölő éjszakához

Mindjárt itt a szilveszter! A pezsgő nem ok nélkül klasszikus, de a különféle italok felszolgálása boldog…

Bővebben

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben