Hasznos tippek a marhahús elkészítéséhez

Megosztás

A finom marhahús elkészítése néha meglehetősen nehéz lehet. Mai cikkünkben bemutatjuk a pörköltek, a lédús steakek és a puha sültek elkészítésének különböző módjait. Azt is tanácsoljuk, hogy milyen húsfajtákat válasszunk, és melyeket kerüljük el.

Hogyan készítsük el a marhahúst

Megosztás

A finom marhahús elkészítése néha meglehetősen nehéz lehet. Mai cikkünkben bemutatjuk a pörköltek, a lédús steakek és a puha sültek elkészítésének különböző módjait. Azt is tanácsoljuk, hogy milyen húsfajtákat válasszunk, és melyeket kerüljük el.

A marhahús elkészítése egy pillantással

A marhahús elkészítésének módja a hasított test részétől függ. Steakek, roládok és sültek készítésekor a tehénhúst (lehetőleg a hátsó részeket) érdemes választani. Ide tartozik például a marhasült, a far steak, a comb és a hátszín. A kissé kövérebb entrecote vagy a lapátdarabkák alkalmasabbak karaj sütésére. A nyak, a lábszár, a farok és a csík viszont tökéletes megoldást jelent a főzéshez és pároláshoz. A bordákat grillezni kell.

Természetesen sok múlik az adott húsfajta kötőszövetén és zsírtartalmán. Ezek szarvasmarhafajtánként nagyon eltérőek lehetnek.

Miért válik keménnyé a marhahús?

A marhahús sok okból kemény lehet. Amellett, hogy egy adott ételhez nem megfelelő húst választottunk, ennek másik oka a rossz húsminőség. A legjobb minőséget viszonylag fiatal tehenek és bikák (1-3 évesek) érik el. Fontos az állatok megfelelő takarmányozása is, ami nagyban befolyásolja a hús végső megjelenését. A világ legdrágább szarvasmarháját – Kobe szarvasmarhát – csak a japán wagyu tehenekből lehet beszerezni, amelyeket válogatott takarmányokkal (gabona, gyökérnövények, hüvelyesek, rizsszalma) etetnek és… sörrel itatnak.

Itt is fontos az élelmiszerek megfelelő tárolása. A frissen vágott, jó marhahús intenzív színnel és jól látható márványozottsággal rendelkezik. Kívülről nézve a zsírréteg egyenletesen oszlik el, míg az egésznek szilárd és rugalmas szerkezetet kell képviselnie. Vásárláskor kerülni kell a sötét, sárgásbarna zsírtartalmú húst.

Sajnos manapság még mindig találkozunk ismeretlen eredetű marhahússal (gyakran régi tejelő tehenekből). Az ilyen hús ízletesen is elkészíthető, de egy kis kulináris tudást igényel. A marhahús kissé eltérő kezelési módszereket igényel, mint a sertéshús.

A legjobb tippek a puha marhahúshoz

Hogyan puhítsuk a marhahúst? Nagyon fontos betartani néhány fontos szabályt. A hús elkészítésekor a következőket kell figyelembe venni:

Különféle módszerek is vannak, amelyek lehetővé teszik az élelmiszerek tartósítását. Ez azt jelenti, hogy a marhahús rendkívül lágy és étvágygerjesztő állaggal készíthető. Ezek egyike – a pácolás – a hús speciális sós lében történő pácolását jelenti nagyon hosszú ideig (legfeljebb 2 hétig).

Hogyan kell helyesen sütni a marhahúst?

A steakek elkészítésekor ne használjon extra zsírt. Helyezze a húst közvetlenül a forró serpenyőre. Ezenkívül a húst nem szabad előre sózni. Ha a hűtőből, vagy ami még rosszabb, a fagyasztóból kivett húst közvetlenül a fűtőlapra helyezi, a legjobb serpenyők is használhatatlannak bizonyulnak. A marhahúsnak szobahőmérsékleten kell lennie.

Meddig kell a marhahúst sütni? Minden a kívánt főzési fokozattól függ (5 db van belőle). A 2 cm vastag és 150 g tömegű steakeknél a következő sütési időket kell figyelembe venni:

Hogyan süssünk marhahúst?

A sütési folyamatot nem szabad siettetni. A marhahúshoz sok türelemre van szükség. A sütési idő nagymértékben függ az egész húsdarab súlyától, valamint a sütő belsejében uralkodó hőmérséklettől. Például egy 1,5 kg-os combot 180°C-on legalább 1,5 órán keresztül kell sütni.

Sőt, sok szakács inkább lassan főzi a marhahúst viszonylag alacsony hőmérsékleten, hogy kivételes mélységű ízt hozzon létre. Egy jól ismert párizsi szálloda kulináris receptje szerint a főzési idő 100 ° C-on a következő legyen:

Pároljuk a marhahúst

A marhahús párolása is sok időt vesz igénybe. A húsdarabok méretétől függően a teljes folyamat akár 2,5 óránál is tovább tarthat. Ha régi tehéntől származó húst vásárol, az jelentősen meghosszabbíthatja a főzési időt. Adjon hozzá bort vagy balzsamecetet a serpenyőbe, hogy felgyorsítsa a folyamatot.

Párolás előtt a húst is érdemes olajon mindkét oldalát kb 1,5 percig sütni. Ez erősebb ízt és jellegzetes kellemes aromát eredményez.

A zsenge marhahús elkészítéséhez szükséges felszerelések

A zsenge marhahús elkészítéséhez különféle berendezésekre van szükség. Például az öntöttvas serpenyők biztosítják, hogy a hús egyenletesen süljön át. Itt teflon és kerámia modelleket is használhat. Nagyon nehéz ritka steakeket főzni nagy rácsokon. Az ilyen ételeket kínáló éttermek számára kulcsfontosságú a megfelelő serpenyők beszerzése.

A vastag aljú edények ideálisak a pároláshoz, ami azt jelenti, hogy a hús nem ég meg az elősütés során. Az étkeztetési igények kapcsán először azt kell megfontolni, hogy a marhahúst legjobb légkeveréses sütőben főzni, amely lehetővé teszi a lassú főzést.

A grill kiválasztásakor fontos megjegyezni, hogy a burkolattal ellátott modellek a legalkalmasabbak marhahúshoz. Lehetővé teszik a paraméterek szabályozását. A meleglevegő-ventilátorok beállításával könnyedén növelheti vagy csökkentheti a belső gőz hőmérsékletét vagy mennyiségét. Noha az ilyen berendezések működtetése némi gyakorlatot igényel, legalább biztosíthatja, hogy a hamburgerek vagy a marhasteak ízletesek legyenek.

A kis és nagy éttermek manapság a sous vide tűzhelyekre támaszkodnak. A légmentesen záródó tasakban főzhető hús nagyon lédús marad, ezért nagyra értékelik.

A marhahús megfelelő elkészítése, hogy puha legyen – Összefoglaló

A marhahús értékes élelmiszertermék, amely számos fehérjével, mikro- és makroelemekkel, valamint vitaminokkal (főleg A, E és B) látja el a szervezetet. A jól elkészített hús lenyűgöz ízével és érzékenységével. Gyönyörű vörös színe is van, ami a legjobban a ritka steakeken látszik.

Ugyanakkor sajnos nem olcsó hús. Ezért érdemes betartani a marhahús megfelelő előkészítésére vonatkozó ajánlásokat, hogy ne kerüljön a szemetesbe. Ismeretlenség vagy figyelmetlenség miatt nagyon könnyen szárazra és kőkeményre készíthető a marhahús.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Hasznos tippek a marhahús elkészítéséhez

A finom marhahús elkészítése néha meglehetősen nehéz lehet. Mai cikkünkben bemutatjuk a pörköltek, a lédús steakek…

Bővebben

Hogyan olvasszunk és temperáljunk csokoládét?

A csokoládé finom édesség, amelyet sok ínyenc kedvel: gyerekek és felnőttek egyaránt élvezik. A csokoládé számos…

Bővebben

Egészséges gyorsétterem a vendéglátóiparban

A klasszikus gyorsétterem olcsó, és ahogy a neve is sugallja: gyors. Gyorsan elkészül, gyorsan tálaljuk és…

Bővebben

Álom esküvői menü elkészítése egy étteremben

Az esküvői menü kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, amelyet a menyasszonynak és a vőlegénynek meg kell…

Bővebben