Ha elege van abból, hogy kilenctől ötig dolgozol, és saját vállalkozásról álmodozol, akkor miért ne változtatná a kulináris szenvedélyét nyereséges vállalkozássá. Egy vendéglátó cég megnyitása nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik. Ennek az iparágnak a dinamikus fejlődése, amely még mindig sok teret rejt az új ötleteknek, azt jelenti, hogy egy kis kreativitással és megfelelő hozzáállással nagy esélye van a sikerre.
Ha elege van abból, hogy kilenctől ötig dolgozol, és saját vállalkozásról álmodozol, akkor miért ne változtatná a kulináris szenvedélyét nyereséges vállalkozássá. Egy vendéglátó cég megnyitása nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik. Ennek az iparágnak a dinamikus fejlődése, amely még mindig sok teret rejt az új ötleteknek, azt jelenti, hogy egy kis kreativitással és megfelelő hozzáállással nagy esélye van a sikerre.
Formaságok
A szükséges alaki követelmények a vendéglátó cég profiljától függenek. Ezért jó lenne már az elején leülni és meghatározni a szolgáltatási kört. Egyes cégek ugyanis úgy indultak, hogy az otthoni konyhájukban süteményeket vagy sushit készítettek. Így sokat spórolhat a bérleti díjon, bár csak céges használatra lesz szüksége külön edényekre és felszerelésekre, például hűtőszekrényre vagy olajsütőre. Ha úgy dönt, hogy külön helyiséget bérel, azoknak meg kell felelniük a törvényi higiéniai követelményeknek, akárcsak a szállító jármű esetében, ha szüksége van rá.
Jó ötlet lehet egy meglévő professzionális konyha bérlése néhány órára, amikor éppen nem használják (pl. éjszaka). Ez a megoldás általában kényelmes, mert már minden szükséges engedély és felszerelés rendelkezésre áll. Ez bevett gyakorlat, különösen, ha azt tervezi, hogy reggelire vagy ebédre specializálódik.
A legegyszerűbb megoldás a cégalapításra az egyéni vállalkozó, a korlátolt felelősségű társaság helyett. Ezután a következőkre lesz szüksége:
- nyilvántartást vezetni vállalkozása eladásairól és kiadásairól
- évente önadózó adóbevallást küldeni
- Jövedelemadót fizessen a nyeresége és a 2. és 4. osztályú nemzeti biztosítás után.
85 000 GBP feletti árbevétel esetén áfát kell regisztrálnia. Önként is regisztrálhat, ha ez megfelel a vállalkozásának, például ha más áfa-nyilvántartású vállalkozásnak értékesít, és szeretné visszaigényelni az áfát.
Vendéglátó tevékenység esetén az élelmiszer-minőség-irányítási HACCP rendszert kell megvalósítani. További formalitás a céges bankszámla létesítése, esetleg indulási támogatás igénylése, amihez egy jól elkészített üzleti terv szükséges.
Az Ön üzleti terve a vállalat típusától és az Ön céljaitól függ. Van azonban néhány alapvető információ, amelyet minden jó üzleti tervnek tartalmaznia kell:
- Koncepciójának rövid bemutatása, piaci indoklással
- A cég leírása: küldetése és céljai, valamint szervezeti diagram (ha releváns)
- Információk termékeiről vagy szolgáltatásairól: mutasson be olyan egyedi jellemzőket, amelyek kiemelik a versenytársak közül, de ragaszkodjon a tényekhez, és támassza alá azokat számokkal. Az étkeztetésnél is fontosak az árak, az elosztási és fizetési módok
- Befektetési adatok: a beruházás tárgyi köre műszaki adatokkal és értékkel együtt. Be kell mutatnia a szükséges finanszírozási ütemtervet is.
- Piacelemzés: az iparág jelenlegi helyzetének leírása a fejlesztési perspektívával együtt, valamint a jövőbeli kereslet elemzése
- SWOT elemzés: erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek
- Az Ön stratégiája: cége irodájának és foglalkoztatásának adatai, valamint az ügyfelekkel való tervezett kommunikáció módja (marketing, reklám, árpolitika)
- Az Ön tervezett pénzügyi forgalma.
- Üzleti auditálás: Vázolja fel, hogyan fogja nyomon követni cége helyzetét
- Adjon meg további dokumentumokat, amelyek alátámasztják az üzleti tervében szereplő információkat (önéletrajz, tervezési projektek és műszaki adatok, szervezeti diagram, piackutatás és elemzés stb.)
Étkezési alapfelszerelés – hűtőszekrény és olajsütő
A szükséges vendéglátó-ipari felszerelések pontos listája attól függ, hogy mit tervez. Egy szendvics- és snack-étkeztetési vállalkozáshoz csak hűtőszekrényre és kenyérszeletelőre, zöldségekre és felvágottakra lesz szükség. Ha készételeket szándékozik szállítani, szüksége lesz egy olajsütőre és egy sütőre is.
Ha azonban ambiciózus terve átfogó étkeztetési szolgáltatásokat irányoz elő, akkor egy professzionális, teljesen felszerelt konyhában kell gondolkodnia, nagy légkeveréses sütővel, és nem egy, hanem két hűtőszekrénnyel, két olajsütővel stb. A készételek szállításához és hőmérsékletének fenntartásához mindenféle konyhai kellékre is szüksége lesz: bain marie-ra, izotermikus tárolóedényre vagy ebédlőtáskára.
Már ezen a ponton érdemes elgondolkodni, hogy a későbbi üzletfejlesztés érdekében érdemes-e drágább berendezésekbe fektetni. Például egy nagykapacitású, kifejezetten professzionális vendéglátásra tervezett kétkamrás olajsütő jobb megoldás lenne, amellyel egyszerre süthet rögöket és halfiléket anélkül, hogy aggódnia kellene az ízek keveredése miatt. Ennek eredményeként sok értékes időt takaríthat meg. Ez nagyon fontos lehet, különösen akkor, ha korlátozott létszámmal – vagy akár egyedül – tervezi tevékenységét.
Catering ajánlat – szendvics, leves vagy humusz?
Az üzleti terv elkészítésekor vegye figyelembe, hogy ki lesz a célcsoportja. Legyen szó magánszemélyekről, cégekről, óvodákról, iskolákról, esetleg esküvőkről vagy egyéb családi rendezvényekről. Ezután készítse el saját menüjét, és válassza ki azokat az ételeket, amelyeket a legjobban készít. Van olyan zászlóshajó étele, amelyért különösen dicsérik, vagy sikerült már valaha elkápráztatnia vendégeit a jól ismert konyha saját, személyes variációival? A hagyományos otthoni főzés általában a siker receptje, ha azt tervezi, hogy cégeknek vagy állami hivataloknak szállítja az ételeket.
Kicsit nagyobb, városi környezetben egy egyedi, de még fejletlen résszel kalandosabb lehet. A főként cukorbetegeknek, várandós nőknek, allergiásoknak, vegetáriánusoknak vagy sportolóknak szánt menüvel telibe találhat. Egy másik szempont, amit figyelembe kell venni, a vendéglátóipar szezonalitása – a karácsony előtti időszakban népszerűek lehetnek a hagyományos karácsonyi különlegességek, mielőtt a szilveszteri finom falatok és finomságok működnének, a melegebb hónapokban pedig a nyári különlegességek is vonzóak lehetnek a vásárlóknak.
Hogyan találhat ügyfeleket?
A legízletesebb ételek és az átgondolt menü sem segít megfelelő marketing nélkül. Ma már alapkövetelmény a professzionális megjelenésű weboldal. Tartalmaznia kell az ajánlatára vonatkozó információkat (beleértve az összetevőket is!) és az árakat. És ne felejtsen el ínycsiklandó fotókat bemutatni az alapajánlatáról, mivel az emberek gyakran „szemükkel esznek”. Egyes esetekben elegendő lehet egy profil egy népszerű közösségi média hálózaton.
Ezenkívül fontolóra veheti a hirdetési és internetes keresőkampányokba való befektetést, a helyi sajtóban való hirdetés elhelyezését és az intézmények, például iskolák, kórházak, irodák stb. Jó ötlet ajánlatokat küldeni a cégeknek, és hagyhat szórólapokat a recepción és a várótermekben. Akár ingyenes mintavételt is kínálhat a kiválasztott vállalatok potenciális ügyfelei számára.
Egy vendéglátó-ipari vállalkozás létrehozása viszonylag egyszerű a többi vendéglátóipari vállalkozáshoz képest, és kevesebb pénzt igényel. Ha jó üzleti terve van, általában könnyebb külső finanszírozáshoz jutni, mivel az alacsonyabb működési költségek kevésbé kockázatosak. Van néhány jelentős előnye is – rugalmasság az étlapon, a vállalkozás helyén (az ételt saját maga szállíthatja ki) és a vásárlók megszerzését illetően.
Ezért jó üzleti ötlet lehet mind a vendéglátóiparban jártas, mind a vendéglátóipari kalandra indulók számára.
Megosztás