Gyakorlati professzionális tanácsok grill és grillrács tisztításához

Megosztás

Az utolsó finom steak is elfogyott, és a grillparti utolsó vendége hazament. Most itt az ideje a grill és grillrács népszerűtlen rendbetételének, tisztításának. És a legjobb, ha ezt azonnal vagy legkésőbb másnap megteszi, különben a szennyeződés megszárad, és egyre nehezebb lesz eltávolítani. Legyen szó szén-, villany- vagy gázgrillről: hasznos tippeket és trükköket adunk, hogyan varázsold újra (majdnem) újszerű fényt a felszerelésed. Mert először vakolsz, aztán takarítasz!

Megosztás

Az utolsó finom steak is elfogyott, és a grillparti utolsó vendége hazament. Most itt az ideje a grill és grillrács népszerűtlen rendbetételének, tisztításának. És a legjobb, ha ezt azonnal vagy legkésőbb másnap megteszi, különben a szennyeződés megszárad, és egyre nehezebb lesz eltávolítani. Legyen szó szén-, villany- vagy gázgrillről: hasznos tippeket és trükköket adunk, hogyan varázsold újra (majdnem) újszerű fényt a felszerelésed. Mert először vakolsz, aztán takarítasz!

A megelőzés fél siker

A tisztítási folyamat egy fontos lépését még azelőtt meg kell tenni, hogy az első steak még a grillen van. Annak elkerülése érdekében, hogy túlságosan rátapadjon a grillrácsra, érdemes az egyes rudakat néhány csepp étolajjal bedörzsölni grillezés előtt. Hiszen mindig van egy kis napraforgó-, növényi- vagy olívaolaj a házban. Ehhez egyszerűen csepegtesse az étolajat egy kendőre vagy konyhai papírra, és vigye fel a tényleges tisztítás után. Ez ideiglenes, de hatékony tapadásmentes bevonatot hoz létre, úgymond. De légy óvatos! Ne használjunk túl sok olajat, hogy ne csöpögjön a parázsba.

Amit ma megtehetsz…

Legyen szó apró húsdarabokról, pácról, zsírról vagy halloumi sajt nyomairól – a grillrácsra tapad néhány ételmaradék. És mivel ezek a makacs maradványok nem csak a rács tetejére tapadnak, hanem a tényleges sütési felület aljára is, ne várjon napokat a tisztítás előtt, hanem higiéniai okokból azonnal használjon drótkefét. De mely módszerek a leghatékonyabbak az egyes grillsütők esetében, és melyek azok, amelyek egyáltalán nem károsíthatják a drága grillt?

Általános ökölszabály előzetesen: Sokkal egyszerűbb és gyorsabb a még meleg grillsütő tisztítása, mint a hideg. Ez vonatkozik a rozsdamentes acélból vagy öntöttvas grillrácsokra, valamint a professzionális gasztro grillek sima vagy barázdált sütőlapjaira.

Makacs kosz a rozsdán? Zárja le a fedelet, kapcsolja be a grillt!

Ha fedős gáz- vagy elektromos grille van, annak tisztítása hihetetlenül egyszerű: Ehhez zárja le a fedelet, és melegítse újra a grillt a legmagasabb fokozaton. A hő hatására az ételmaradék 15-20 percen belül teljesen felpörög, és csak egy halom elszenesedett fehér hamu marad. Ezután grillkefével könnyedén eltávolíthatja a hamut. Az eljárás során a rostély alatti égőfedelek egyidejűleg megtisztításra kerülnek – az úgynevezett aroma sínek. Végül törölje át egy nedves ruhával és egy kevés mosogatószerrel, és minden ismét csillogó tiszta lesz. A grillszakemberek ezt a folyamatot „tiszta égetésnek” nevezik.

Ha nem minden rozsda bomlott porrá és hamuvá az első alkalommal, ismételje meg a teljes folyamatot. Csak akkor lehet biztos abban, hogy az étel utolsó darabjait alapvetően porrá törték, ha alig vagy egyáltalán nincs füst.

Hogyan tisztítsuk meg a grillkeféket

Ennek a megközelítésnek az az előnye, hogy a fémkefe nem ragad, mert csak a poros hamut kell letörölni. Ha a grillkefe beszennyeződik, javasoljuk, hogy zsíroldó szappanos vízzel tisztítsa meg, majd öblítse le forró vízzel. És utána ne felejtsd el megszáradni! A legjobb, ha alaposan megütögeted az ecsetet, majd egy törülközőbe tekered. Hogy ne fajuljon idáig a dolog, az ecsetet a rács fedele alá helyezheti, hogy „tisztára égjen”. Ennek azonban fontos előfeltétele a hosszú és hőálló nyél. A fa fogantyúk ezért nem megfelelőek. 

Ezek a tisztítási tippek működnek – vagy nem!

Egyébként, ha rendszeresen szeretnéd vízzel vagy akár mosogatógépben tisztítani a grilled, akkor hadd mondjam el: jobb, ha nem! Ha nincs szerencséje, szinte látja, hogy az egyes részek rozsdásodnak. Ezért nem jó ötlet a nagypapa trükkjeiből származó „klasszikusok”, mint például a koszos rostély egyik éjszakára nedves újságpapírba csomagolása vagy nedves fűbe fektetése.

De remélhetőleg egy dologban egyetértünk: a túl sok kémia soha nem jó! Ez vonatkozik a grillrácsok tisztítására is a piacon kapható számos agresszív vegyszeres tisztítószerrel, amelyeket nyugodtan megtehetsz. Ezért érdemes a konyhában vagy a hűtőben szétnézni, mert sok házi szer csodákra képes, és igazi „szennyirtó”:

Ne feledkezzünk meg a grillről és a fedélről sem!

Nem elég, ha a rácsra tapad a ragacsos ételmaradék, a pác, a húsdarabok és a kiszabaduló zsír egészen a grill aljáig jut. A „tiszta égetéssel” azonban nem sokra jutsz, mivel a hő egyszerűen felfelé mozdul, és a csúnya maradványok alul tovább rothadnak. De a rács tisztításával ellentétben a grillnek mindenképpen teljesen le kell hűlnie a belső tisztítás előtt. Ellenkező esetben fájdalmas égési sérüléseket szenvedhet!

A rács megkarcolásának elkerülése érdekében ne fém dörzsölővel távolítsa el a szennyeződést, hanem inkább műanyag vagy fa spatulával. A durva tisztítás után tisztítsa meg a felületeket nem túl agresszív tisztítószerrel, amely megtámadhatja és károsíthatja az anyagot. A sütőspray itt is megfelel a céljának: egyszerűen hagyja hatni legalább 15 percig, majd törölje le.

És nem szabad elhanyagolni az olyan alkatrészeket sem, mint az oldalsó polcok vagy a zsírcsepp tálca. Gyakran elég egy nedves kendő vagy szivacs és egy zsíroldó mosószer. Ha erősebb kérgesedés van, hagyja ázni egy kicsit, majd törölje le őket kevesebb erőfeszítéssel. Az ecetes tisztítószer a rászáradt szennyeződéseket is megbízhatóan kezeli rövid ideig. Mint mindig, a karcolások elkerülése érdekében ne használjon drótkefét vagy súrolópárnát rozsdamentes acél felületeken.

A grillkeretet nem feltétlenül kell minden grillest után megtisztítani. De amikor újra eljön az idő, az üveg- vagy rozsdamentes acél tisztítószerek nagyon hatékony zsírtalanítónak bizonyulnak a külső felületeken. Természetesen a külsejét bármikor megtisztíthatjuk, de általában elég, ha a grillszezon végén, a téli tárolás előtt egyszer alaposan megcsináljuk.

Tiszta gasztro grill tányérokat? Ezt fontos megjegyezni

Teljesen másképp néznek ki a dolgok, ha a grilleket masszív grilllapokkal tisztítják, mint amilyeneket a vendéglátóiparban használnak a szigorú higiéniai előírásoknak megfelelően. Az öntöttvasból, alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készült sima rácslapokról a durva szennyeződés eltávolításához javasoljuk, hogy óvatosan használjon puha sárgaréz sörtéjű drótkefét. Ha túl kemény sörtéjű kefét használ, a felület megkarcolódik, és a tapadásmentes bevonat tönkremegy. Ugyanez történhet erős tisztítószerek vagy akár súroló tej használatakor is.

Ehelyett egy műanyag kaparóval tolja be a zsíros ételmaradékot a zsírcsatornába, ahol egy gyűjtőfiókban gyűlik össze. Ez a tartály könnyen eltávolítható, tisztára törölhető, és gyakran akár mosogatógépben is mosható. A durva tisztítás után már csak a sütési felületet kell letörölnie egy nedves ruhával.

Öntöttvasnál fontos: Tisztítás után puha ronggyal vékony olajréteget kell felvinni és beégetni, hogy a patina megmaradjon. Ehhez a legjobb olíva- vagy növényi olajat használni. Ez azonban nem szükséges minden tisztítás után. Az öntöttvas rostélyra jellemző patinás réteg nélkül a grillezendő étel ragadna. A zsírfilm a grillrácsot is védi a korróziótól. Ha bármilyen rozsdafolt van, egyszerűen dörzsölje be hőálló étolajjal, és égesse el újra, hogy fenntartsa a tapadásmentes hatást.

A grilllapok – akár sima, akár barázdált – nagy előnye a rácsokhoz képest nyilvánvaló: Mivel sem zsír, sem ételmaradék, sem kifolyó húslé nem csöpöghet vagy hullhat a grillbe, felesleges a belső tisztítása. A barázdált tányérokról könnyebben lefolyik a zsír, ezért is tartják egészségesebb grillezési lehetőségnek. A sík panelekhez képest azonban szerkezetük miatt nehezebben tisztíthatók. 

 

Ezért az alaposság kétszeresen kifizetődik

Még ha fárasztó és nem is igazán szórakoztató, mindig ne feledje: a grill alapos tisztítása, bármilyen trükköt és eszközt használjon, elengedhetetlen, és nem csak higiéniai szempontból. A készülék gondozásával nemcsak a grillezési eredmények minőségét őrzi meg, hanem évekkel meghosszabbítja grillje élettartamát, és megkíméli magát egy drága, új grill vásárlásától. Ha követi tippjeinket és trükkjeinket, még sokáig nagyon jól fog szórakozni a grillezőn a családjával és barátaival közös, boldog BBQ-partikon. Jó étvágyat kívánunk!

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Hogyan olvasszunk és temperáljunk csokoládét?

A csokoládé finom édesség, amelyet sok ínyenc kedvel: gyerekek és felnőttek egyaránt élvezik. A csokoládé számos…

Bővebben

Egészséges gyorsétterem a vendéglátóiparban

A klasszikus gyorsétterem olcsó, és ahogy a neve is sugallja: gyors. Gyorsan elkészül, gyorsan tálaljuk és…

Bővebben

Álom esküvői menü elkészítése egy étteremben

Az esküvői menü kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, amelyet a menyasszonynak és a vőlegénynek meg kell…

Bővebben

Hogyan készítsünk házi csokoládét? Recept

Nemcsak a sütemények és a házi kenyerek teszik lehetővé a házi készítésű specialitások finom ízét. A…

Bővebben