Milyen kávéfőzőt válasszunk, és mit vegyünk figyelembe a kávéfőző kiválasztásakor?

Megosztás

Érdekelne, hogy melyik kávéfőzőt válassza otthonába vagy éttermébe? Nézze meg itt, hogy mely kávégépek felelnek meg leginkább az Ön igényeinek, és mely funkciókra érdemes odafigyelni, hogy a berendezést az Ön igényeihez tudja igazítani.

Megosztás

Érdekelne, hogy melyik kávéfőzőt válassza otthonába vagy éttermébe? Nézze meg itt, hogy mely kávégépek felelnek meg leginkább az Ön igényeinek, és mely funkciókra érdemes odafigyelni, hogy a berendezést az Ön igényeihez tudja igazítani.

A kávégépek típusai

Manapság a kávéfőzőgépek különböző modelljei vannak a piacon. Hiszen a kora reggeli órák sokak számára elképzelhetetlenek reggeli kávé nélkül. A kávéfőző gyártók az elmúlt években egy sor készüléket fejlesztettek ki azok számára, akik nagyra értékelik a főzés sebességét és a kávé kiváló minőségét. Tehát milyen eszközök állnak az Ön rendelkezésére?

Szűrős kávéfőzők

A filteres kávégépek az egyik legolcsóbb megoldás. A legtöbb esetben az ilyen eszközök fűtőtestekkel ellátott víztartályokból, szűrőkosarakból és üvegkannákból állnak. A forrásban lévő vizet az őrölt kávéba adagolják, majd a szűrőbe öntik. A kész ital végül egy kancsóba kerül.

A viszonylag kedvező ár mellett vitathatatlan előnye ennek a készüléknek, hogy több személyre is nagy mennyiségű kávé készíthető vele. Kiválóan működik megbeszéléseken vagy irodákban. Ezenkívül egyes modellek speciális fűtőlappal rendelkeznek a kávéfőző alatt. Ez azt jelenti, hogy az ital hosszú ideig meleg marad. A modernebb modellek a kávéerősség beállítására is alkalmasak.

A filteres kávéfőzőből származó kávé ízét gyakran hasonlítják az őrölt kávé ízéhez. Az egyetlen különbség az, hogy a filteres kávéfőző használatakor nem talál kávézaccot a csészében. Egy ilyen ital is sokkal több koffeint tartalmaz, mint egy eszpresszógépből származó kávé. Ha a választott modell nem rendelkezik beépített darálóval, külön gépet kell vásárolnia hozzá, vagy vásárolnia kell őrölt kávét. A filteres kávégépek kis mennyiségű ital főzésekor sem hatékonyak. Egy csésze elkészítéséhez annyi energiát használnak fel, mint az egész edény.

Kávékapszula gépek

A modern kávékapszula gépek egyre népszerűbbek. Az ital főzéséhez alkalmazott nyomás miatt az eszpresszógépeknek tulajdonítható. Legnagyobb megkülönböztető jellemzőjük, hogy az ilyen eszközökhöz speciális kávékapszulákat kell használni. Lehetővé teszik, hogy gyorsan, teljesen automatikusan és kávézacc nélkül főzzön egy italt. Elég, ha a kapszulát a kamrába helyezi, és megnyomja a gombot. A gép minden paramétert automatikusan beállít.

Tagadhatatlan, hogy a kapszulamodellek előnye a rendkívül egyszerű kezelhetőség. Ezen kívül ma már számos kapszula létezik különböző kávé, csokoládé vagy tea ízesítéssel. Ha a kapszulagépekről van szó, a gyártók is törekednek az elegáns és modern megjelenés kialakítására.

Bár a kapszulák nagyban megkönnyítik az egész folyamatot, számos problémával járnak. Először is – az ár. A szemes kávéhoz vagy az őrölt kávéhoz képest a kapszulák meglehetősen drágák. A második hátrány a gyártótól való függés. A kapszulagépek gyakran márkaspecifikusak (általában a kapszulák márkájának meg kell egyeznie magának a gépnek a márkájával). A kapszulák kiválasztása gyakran egy adott márkára korlátozódik.

Eszpresszó gépek

Az eszpresszó gépek nagyon népszerűek a kávé szerelmesei körében. Ez a fajta készülék őrölt kávét is használ, amelyet elkészíthet magának, vagy készen vásárolhat.
Egy speciális szűrővel működik, amit majf alaposan meg kell tömíteni. Minél pontosabban préselik a kávét, annál jobb. Ez lehetővé teszi, hogy a víz lassabban folyjon át a kávén, ami a főzési folyamat során fokozza az aromát. A forrásban lévő víz egy beépített tartályból származik, fűtési funkciókkal. Nyomás alatt adagolják (általában 9 bar), és a szitán keresztül a csészébe folyik.

Napjainkban a teljesen automata kávéfőzőket nagyra értékelik a kávékedvelők, mert zökkenőmentesen tudnak minőségi italt készíteni frissen őrölt babból. Ez megkönnyíti a kávé intenzitásának és ízének szabályozását is. Modelltől függően 1 vagy akár 2 csészét is elkészíthet egyszerre. Vannak mechanikus tejhabosító fúvókákkal ellátott kávéfőzők is, amelyek ideálisak cappuccinókhoz.

Másrészt az egész főzési folyamat meglehetősen időigényes. Egyszerűen nem lehetséges egy rövid munkaszünetben kimérni a szükséges kávémennyiséget, felverni a kávéport és megtisztítani a portaszűrőt. Azt a tényt, hogy egyes modellek egyszerre csak kis mennyiségű kávét tudnak főzni, gyakran hiányosságnak tekintik.

Teljesen automata kávéfőzők

A teljesen automata gépek a legkönnyebben használható gépek közé tartoznak a fent említett eszközök közül. Az emberi beavatkozás a megfelelő program kiválasztására korlátozódik. Természetesen a kávét, vizet és tejet is újra kell tölteni.

A teljesen automata gépek beépített darálókkal rendelkeznek, amelyek a megfelelő mennyiségű babot darálják. A köszörűkövek készülhetnek acélból vagy kerámiából. Az elsők nagyobb terhelést is bírnak, és hosszabb ideig nyújtanak örömet. A kerámia köveket lényegesen halkabb működés jellemzi.

A legtöbb esetben a teljesen automata kávégépek tejhabosító fúvókákkal vannak felszerelve. Gyakran vízszűrőket is tartalmaznak, és felszerelhetők a tartályra. A belső szivattyúk nyomást állítanak elő, melynek értéke a választott kávéfőzőtől függően változhat. Az erősebb modellek 12-19 bar, míg a gyengébb változatok 9-10 bar nyomást produkálnak. Ezenkívül az ilyen eszközök számos gyakorlati funkcióval rendelkeznek, mint például: B. Dupla köszörülés, automatikus tisztítás és még a készülék okostelefonon keresztüli vezérlése is.

A könnyű használat és a sokoldalúság azonban magas árat jelent. Maguk a teljesen automata kávéfőzők meglehetősen drágák, és gyakran vízszűrőket kell cserélni, rendszeres vízkőtelenítést vagy tisztítószert kell használni a habrendszerhez.

Milyen kávéfőzőt érdemes vásárolni az étterembe?

Ha ismeri a különböző típusú kávéfőzőket, érdemes megfontolni, hogy melyikbe érdemes befektetni vendéglátó-ipari vállalkozása számára. Ez a tudás nélkülözhetetlennek bizonyulhat az üzleti terv elkészítésekor.

Kávéfőző kávézójába

Milyen kávéfőzőt vegyek egy kávézóba? Amikor erre a kérdésre választ keresünk, több szempontot is figyelembe kell venni. Lehet, hogy az üzleti modell a gyors kiszolgálásra épül azok számára, akik reggel elvitelre rendelnek kávét munka előtt, vagy esetleg azok számára, akik egy fárasztó nap után egy aromás cappuccinót szeretnének barátaikkal elfogyasztani? Egy ilyen készülék kiválasztásakor fontos szempont a szükséges kávémennyiség és a tálalás ideje.

A gyors kiszolgálásra támaszkodó kávézókban a teljesen automata kávéfőzők kétségtelenül jobban fognak működni. Egy kattintás elegendő az ital elkészítéséhez. Ez idő alatt a baristák további rendeléseket vehetnek fel.

Ha alkalmazottai tapasztaltak és gyakorlottak a kávéfőzésben, megpróbálkozhatnak egy portafilter géppel. Az ilyen eszközök kiválóan működnek a kávézókban, ahol az ügyfelek nem sietnek, hogy a lehető leggyorsabban megkapják az italt. Az ilyen létesítményekben az aromás és frissen őrölt kávét a vásárlók igényei szerint szolgálhatja fel. Emellett a kávézókban gyakran kínálnak olyan szokatlan italokat, amelyeket egy barista nem tudna elkészíteni egy egyszerű teljesen automata kávéfőzővel.

Érdemes megjegyezni, hogy a professzionális kávézókban használt modellek sokkal fejlettebbek, mint az otthoni konyhákban használt eszközök. Úgy tervezték őket, hogy egyszerre több vagy akár egy tucat kávét is lehessen főzni. Ezen kívül fejlettebb nyomás- és hőmérsékletszabályozási megoldásaik vannak.

Kávégép az éttermébe

Az étterem kávéfőzőjének kiválasztása többek között ugyanazoktól a tényezőktől függ, amelyeket a kávézóknál már említettünk. Itt is nagy szerepe van az egyidejűleg felszolgált italok felső határának. Ez nem olyan fontos az éttermekben, mivel a kávé nem áll az ilyen létesítmények középpontjában. Sokszor csak a desszertek kísérője, így nincs értelme professzionális eszpresszógépbe fektetni.

Az egyszerűbb és olcsóbb modellek is tökéletesen működnek itt. Ne feledje, hogy olyan eszközöket válasszon, amelyek néhány hét napi használat után sem fognak eltörni. Étteremvezetőként ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a személyzetet megtanítsuk az eszpresszógépek használatára, hogy minőségi italokat tudjanak felszolgálni. Alternatív megoldásként választhat egy automata eszközt is. Senki sem vár új ízű kávékat az étteremben. Az ilyen létesítmények általában a hagyományos megoldásokra összpontosítanak, mint például az eszpresszó vagy az Americano.

Kávégép az irodába

Az irodai kávéfőző kiválasztásakor mindenképpen figyelni kell az ital főzési idejére. A portafilter gépek itt szóba sem jöhetnek, mivel időigényes eszközök. Ezenkívül problémásnak bizonyulhatnak a kezdők számára.

A maximum egy tucat főt foglalkoztató irodákban teljesen elegendő a filteres kávéfőző. Lehetővé teszik több adag kávé egyidejű elkészítését. Az üzemeltetés itt sem jelent gondot. Ha azonban az alkalmazottak nem elégedettek az ital minőségével, választhat egy teljesen automata kávéfőzőt.

A több tucat vagy akár több száz alkalmazottat foglalkoztató cégeknél jól működik az automatizált modell. Azonban nagyon gyakori főzésre kell tervezni. Ezért az ilyen eszközöknek biztosítaniuk kell a zavartalan működést. A kávégépek tisztításánál érdemes megfontolni a szakosodott cégek szolgáltatásait. A teljesen automata kávéfőzőkben víztartály helyett van egy kapcsolat, amellyel a készülékeket a vízellátó hálózatra csatlakoztathatja. Ez azt jelenti, hogy az ilyen eszközök sokkal hatékonyabban működnek.

Melyik kávéfőzőt érdemes megvásárolni? – Összegzés

A kávéfőzők kétségtelenül praktikus eszközök kávézókban, irodákban és magánlakásokban. Ezzel sokféle változatban készíthet forró italokat. Fontos azonban, hogy a megfelelő készüléket válasszuk ki, amely nemcsak a legtöbbet hozza ki a szemes kávéból, hanem az Ön igényei szerint is ellátja funkcióját.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Milyen kávéfőzőt válasszunk, és mit vegyünk figyelembe a kávéfőző kiválasztásakor?

Érdekelne, hogy melyik kávéfőzőt válassza otthonába vagy éttermébe? Nézze meg itt, hogy mely kávégépek felelnek meg…

Bővebben

Az olajsütők és a wok előnyei és hátrányai

Az intenzív, de rövid sütés (magas hőmérsékleten) lehetővé teszi, hogy termékei jobban megőrizzék tápanyagtartalmukat és lágyságukat,…

Bővebben

Hogyan kell hordót csapolni

Sok sörivó gyakran kíváncsi, hogyan működik a söradagoló, és hogyan kell megfelelően csapolni egy hordót. Ez…

Bővebben

Mi az optimális sör hőmérséklete?

Kevés ital olyan ízű, mint egy hideg sör a forró nyári napokon, függetlenül attól, hogy a…

Bővebben