Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

Megosztás

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg ételek további meleget hoznak a hideg napokon. De próbáltad már télen a sütőben sült zöldségeket? Ha nem, akkor mindenképpen próbáld ki! A friss téli zöldségekkel tájjellegű ételeket varázsolhat, és különleges hangulatot varázsolhat étlapjába. 

Megosztás

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg ételek további meleget hoznak a hideg napokon. De próbáltad már télen a sütőben sült zöldségeket? Ha nem, akkor mindenképpen próbáld ki! A friss téli zöldségekkel tájjellegű ételeket varázsolhat, és különleges hangulatot varázsolhat étlapjába. 

Mit értesz téli zöldségek alatt? 

Amikor a cukkini, uborka, burgonya vagy paradicsom betakarítása megtörtént, vagy az erdészet gondoskodik arról, hogy a levelek lelógjanak a növényeidről, kezdődik a téli zöldségek nagy szezonja. A klasszikus káposztafajták, mint a kelkáposzta, a kelbimbó vagy a karfiol, de vannak más ízletes gumós növények is, amelyek csekély hatással vannak az erdőre. Egyes fajták édeskés és aromás ízűek is csak a fagynak lett kitéve. 

Bármennyire is különbözőek a téli zöldségek, egy dolog közös bennük: szívós! Ha az első fagy előtt, októberben vagy novemberben betakarítja őket, a zöldségeket télen is jól el lehet tárolni, mielőtt fokozatosan fogyasztaná őket. Fő képviselőik a kelkáposzta, a vörös káposzta, a fehér káposzta, a paszternák, a salsa, a cékla és a zeller. 

Melyik sült zöldség ízlik télen? 

Természetesen nem minden szívós zöldség alkalmas sütőedénybe. A báránysaláta, az endívia vagy az őszi zsázsa finom köret, de nem tartozik a rakott ételbe. A zeller és a paszternák viszont régóta kedvencek a sütőben. Más zöldségekkel együtt frissítő regionális ízt biztosítanak, és rengeteg ásványi anyagot és vitamint adnak nekünk. 

Ilyen íze van télen a sütőben sült zöldségeknek: recept paszternákkal 

A teljes paszternák ízt szeretné? Ezután a sütőben ugratjuk ki a gumó aromáját. Tegyünk a téli zöldségekhez sárgarépát, mert a paszternák és a sárgarépa nem csak a földeken jön ki jól! Finomítsa az ízét fokhagymával és gyógynövényekkel, például rozmaringgal vagy petrezselyemmel. A recepthez a következő összetevőkre lesz szüksége: 

A sárgarépát és a paszternákot meghámozzuk, a zöldségeket falatnyi darabokra (kb. 3 cm) vágjuk, és egy tepsire terítjük. A fokhagymagerezdeket kinyomkodjuk, és kevés olajjal, borssal és sóval összekeverjük. Ezután adjuk hozzá a petrezselymet. Helyezze a friss rozmaringot a tepsire a zöldségekre. Ott 200 °C-on kb 30 percig sütjük. 

Ha egy kicsit változatosabbra vágysz a tányérodra, egészítsd ki az ételt más zöldségekkel, vagy finomítsd az ízét juhsajt- vagy diódarabokkal. Mit szólnál ehhez a változathoz: 

Csökkentse a paszternák számát, és adjon hozzá egy kevés céklát és édesburgonyát. Ezeket a zöldségeket is meghámozzuk. Mivel a cékla erősen foltosodik, használjon kesztyűt. Az olajat a fent leírtak szerint elkészítjük, csak most adjunk hozzá egy kis kakukkfüvet. Finomítsd az ízét juhtajttal és friss diódarabokkal.

Végül a rozmaringgal megkenjük a tepsit. Ez pedig az, amire szüksége van az élénk téli zöldséges változathoz a sütőben: 

A 200°C-os sütőben legalább 30 percig süssük az ételt, időnként megforgatva a téli zöldségeket. Jó étvágyat! 

A csodálatosan piros téli zöldségek: cékla recept a sütőbe 

A cékla egy finom gumó, amelyet gyakran nyersen szolgálnak fel. De a téli zöldségek a sütőben is igazi gazdagságot jelentenek, és nem csak paszternákkal kombinálva. Mit szólnál egy rakotthoz? Ehhez adjunk hozzá egy kis burgonyát, egy finoman fűszerezett szószt és sajtot, amely simán eloszlik a sütőben lévő zöldségeken sütés közben. És ez így történik: 

A cékla és a burgonya főzési ideje eltérő. A sütőzöldségeket legjobb külön edényekben elkészíteni. A gumókat meghámozzuk, a céklát apróra, a burgonyát nagyobb darabokra vágjuk. Ne felejtse el kesztyűben bánni a céklával, mert nagyon foltos. A cékla 25 perc alatt megsül az edényben, a burgonya körülbelül 15 perc alatt. A legjobb ellenőrizni, hogy mindkét zöldség még mindig al dente. 

A rakott folyadék crème fraîche-ból és tejszínből áll. Adjunk hozzá egy kis apróra vágott fokhagymát és gyömbért. Az egészet jól összekeverjük, borssal és sóval finomítjuk az ízét. 

A megfőtt zöldségeket felváltva helyezzük a tepsibe úgy, hogy piros és sárga csíkokat formázzanak. A szószt egyenletesen elosztjuk a zöldségeken. Néhány darab dióval különleges hangulatot adhat az ételnek, de csak visszafogottan. Most fedje be a tartalmát egy kis reszelt sajttal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc múlva már tálalható az étel, amikor a sajton világosbarna kéreg keletkezik. 

A cékla a tél kezdetéig a talajban maradhat. -5 °C-ig szívós, ezért nagyon későn szüretelhető. Sok fajta burgonya is a földben marad egészen az év végéig, így a rakott alapja közvetlenül a szántóföldről származik. Az étel elkészítéséhez a következő összetevőkre lesz szüksége: 

Ez az étel vegetáriánus. Ha több húsmentes ételt keres, akkor olvassa el a vegetáriánus és vegán mikrohullámú sütő receptjeiről szóló cikket is. 

A finom tészta rakott zellerrel és egyéb sütőben sült zöldségekkel télen 

Valószínűleg a zellert leveszöldségként ismeri. Egyes receptekben a levelek is finomítják a leves ízét. A zeller azonban sokkal többről szól. A téli zöldségek, amelyek a céklához hasonlóan akár -5 °C-ig is bírják a hőmérsékletet, csodálatos alapot jelentenek a sütőből készült rakott ételekhez vagy a multicooker gyors receptjéhez. 

Számos variáció létezik más gumós növényekkel, például burgonyával vagy sárgarépával, amelyek nagyon jó ízűek együtt. A tészta jól passzol a sütőedényekhez, például a rakott ételekhez is. Zelleres és sárgarépás tészta receptünk: 

Először fusili al dente főzzük. Ezután egy serpenyőben előkészítjük a zöldségeket. A zellert és a sárgarépát meghámozzuk és felkockázzuk. A fokhagymát és a hagymát kockákra vágjuk. 

A serpenyőben olajat hevítünk, hogy először a hagymát megdinszteljük, majd a zöldségeket enyhén megpirítjuk. Végül hozzáadjuk a fokhagymát. Ezután paradicsompürét adunk a serpenyőbe. A zöldségeket kissé oldalra toljuk, és a pépet megpirítjuk. Most öntsön le mindent zöldséglével, és ízesítse borssal és sóval. Egy kis kakukkfűvel finomíthatod az ízét. A besűrűsítéshez takarékosan adjunk hozzá lisztet, és hagyjuk párolni körülbelül 5 percig. Ügyeljen arra, hogy a zöldségek ne legyenek túl puhák. 

Most a fusillit és az előkészített sütőzöldségeket egy tepsibe rétegezzük. Ezután öntsük a tejszínt a rakott keverékre, és szórjunk meg mindent egy kevés sajttal. 170 °C-on a zeller-, tészta- és sárgarépás rakott körülbelül 30 perc múlva tálalható. 

Az egyetlen főzéshez szükséges felszerelés egy serpenyő és egy sütő. Használja őket a következő hozzávalók elkészítéséhez ehhez a téli zöldséges sütőedényhez: 

Érezted az ízét? A zöldségek csemege, nem csak a sütőből. Ismerje meg, hogyan kell megfelelően elkészíteni a grillezett zöldségeket. Jó étvágyat! 

A sütőfőzelék télen változatos és finom! 

Legyen szó paszternákról, cékláról vagy zellerről, a sütőben elhelyezett téli zöldségek igazi gazdagítást jelentenek a hideg évszakban. A főzéshez használjon jó minőségű konyhai eszközöket és konyhai kiegészítőket. Így könnyebben készíthet recepteket a sütőben sült zöldségekhez. Az alapanyagok nagy részét helyben szerzik be. Csak nézzen körül a heti piacán. Vagy hozzon létre egy kis veteményeskertet, amelyben kemencében sült zöldségeket is termeszthet télire. Ez azt jelenti, hogy mindig friss alapanyagokat kap, amelyek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. És mindenekelőtt csupa íz! 

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Felejthetetlen szilveszteri italok egy elbűvölő éjszakához

Mindjárt itt a szilveszter! A pezsgő nem ok nélkül klasszikus, de a különféle italok felszolgálása boldog…

Bővebben

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben