Egészségesen étkezel mindennap, és kalóriaszegény ételeket választasz? Vagy vegetáriánus étrendet folytatsz? Mindkét esetben a grillezett zöldségek a tökéletes választás, és helyettesíthetik az elterjedtebb húst. Milyen zöldségeket válasszunk és hogyan készítsük el?
Egészségesen étkezel mindennap, és kalóriaszegény ételeket választasz? Vagy vegetáriánus étrendet folytatsz? Mindkét esetben a grillezett zöldségek a tökéletes választás, és helyettesíthetik az elterjedtebb húst. Milyen zöldségeket válasszunk és hogyan készítsük el?
Milyen zöldségek alkalmasak grillezésre?
Vegetáriánus grillezésre készülsz? Esetleg a grillhús mellé szeretne egészséges és ízletes, alacsony kalóriatartalmú hozzávalókat tálalni? Nézze meg, mely zöldségek alkalmasak grillezésre:
- Cukkini – ez a legnépszerűbb grillzöldség. Nagyon gyorsan puhává és szaftossá válnak, a tetején pedig könnyű sütni. Szeletelve és chipsre vágva is finom.
- Padlizsán – annak érdekében, hogy a grillezett padlizsán ízletes legyen, kenje meg alaposan olívaolajjal. Így könnyed, vajas állaggal hozza ki ízük teltségét. Ez egy nagyszerű módja a grillezett zöldségek elkészítésének.
- Gomba – ha vegetáriánus alternatívát keres a grillezett hamburgerekhez, akkor a gomba a tökéletes választás. Válasszon nagy portobello gombát. A kicsik remek kiegészítők lesznek a nyárshoz vagy a húshoz.
- Paradicsom – a nagy paradicsomokat megtöltheti sajttal vagy más zöldségekkel, és így grillezheti. A koktélparadicsom viszont önmagában is remek ízű, vagy ízesítheti provence-i fűszernövényekkel.
- Kukorica – az egész, jól sült kukoricacsutka nyáron kötelező darab. Fűszerezze ízüket úgy, hogy olvasztott vajat kenünk a kész kukoricacsutkadarabokra, és szórjuk meg durva szemű sóval.
- Spárga – bár a spárgaszezon rövid, az egyik legfinomabb grillzöldség. És nem kell sokat tennie – sóval megszórva finomak, és nem kell hozzá több fűszerezés.
- Káposzta – ez az egyik legeredetibb ötlet. Elképesztő eredményeket érhet el, ha negyedekre vágja, alufóliába csomagolja és olívaolajjal és fűszerekkel ízesíti – kellemes meglepetésben lesz része vendégeinek!
- Paprika – a paprika enyhén megégett héja ideálisan kombinálható édességével. A Padron, azaz a kis zöldpaprika remek ötlet grillezéshez, a magvakkal együtt fogyasztható!
- Burgonya – a grillétlap utolsó, de nem utolsósorban fontos része. Fiatal burgonya héjában grillezve, vagy idősebb burgonya apró kockákra vágva. A grillezett burgonya klasszikus választás, ha vajjal és sóval tálaljuk.
Grillezett zöldség pác
Ha a grillezéshez zöldségnyársat készítünk, vagy fóliában grillezzünk zöldségeket, akkor a teljes tételhez elkészíthetjük ugyanazt a pácot olívaolajból, balzsamecet, citromlé vagy almaecet savanykás ízével egyensúlyozva. Ez aztán mindenféle fűszerezéssel jól passzol, azaz mindenféle fűszernövényhez, friss vagy szárított, zúzott fokhagymához és hagymához, paprikához, fűszerpaprikához és sóval.
Fűszeres zöldségek grillezéshez
Ha nem szeretnénk pácot készíteni a grillezett zöldségeinkhez, minden hozzávalót külön-külön is fűszerezhetünk. A spárga, a paprika vagy a gomba természetes ízének megőrzése érdekében egyszerűen sózzuk meg őket bőségesen – ezek a zöldségek olyan intenzív ízűek, hogy még ilyen egyszerű módon elkészítve is finomak lesznek. A cukkini vagy padlizsán esetében azonban megengedhetünk egy kis kísérletezést – pl. fűszerezzük füstölt paprikával, hogy meghatározó, enyhén húsos ízt kapjanak. Ez nagyszerű ötlet lehet azoknak a vegetáriánusoknak, akik érdekes alternatívákat keresnek a grillkolbász helyett.
A grillezett zöldségek ízét is fokozhatja, ha finom, könnyű mártogatósokat készít. A fokhagymás joghurt alapú szósz, vagy a friss fűszernövényekkel és mentával kevert joghurt alapú szósz feldobja grillezett zöldségeinek nyárias ízét.
A zöldségek grillezésének módjai
A zöldségeket külön is grillezhetjük, közvetlenül alumínium tálcákon vagy speciális alumínium tálakban, amelyeken zöldségek egész sorát készíthetjük el. A grillezett zöldségnyárs is gyakori választás, így könnyedén tálalhatod a zöldségek teljes keverékét egy pálcán. Mivel grillezés közben gyakran megpuhulnak, könnyebb nyársra tűzve tálalni, mint külön-külön.
-
Elektromos grill lap – dupla – 60 cm – sima és bordázott 6400 W
135 990,00 HUF115 990,00 HUF -
Elektromos grill – 360 x 380 mm – bordázott + sima – 2000 W
70 890,00 HUF56 690,00 HUF -
Dupla kontakt grill – sima – 2 x 1.800 W
113 990,00 HUF95 590,00 HUF -
Kontakt grill – 2200 W – bordázott
87 290,00 HUF72 590,00 HUF
Zöldségek grillezése sütőben A serpenyőben grillezett zöldségek olyan ízletesek, mint közvetlenül a grillről? A téli szezonban gyakran vágyik a nyári kedvencekre. Szerencsére a grillezett zöldségeket többféleképpen is elkészíthetjük otthon – grill funkcióval rendelkező sütőben, grillserpenyőn vagy elektromos kontaktgrillben.
Tippek a zöldségek grillezéséhez
A zöldségek grillezésénél általában az elkészítési idő okozza a legtöbb kétséget. Nem csoda, hogy minden zöldség más-más keménységű és állagú, így ritkán készül el egyszerre. A nyárskészítésnél tehát érdemes még egy kicsit várni, hogy minden zöldség kész legyen. Ha jobban szereti a ropogósabb zöldségeket, akkor mindent rövidebb ideig tarthat a grillen.
Bármelyik lehetőséget is választja, a zöldségek grillezése nem tart sokáig. Általában körülbelül 10 perc elteltével élvezheti kedvenc hozzávalói ízét. A leggyorsabban a burgonya és a káposzta grillezhető – itt kb. 30 perc. Ha fel akarjuk gyorsítani a folyamatot burgonyával, grillezés előtt megfőzhetjük.
Vendéglátó berendezések zöldség grillezéshez
A grillezett zöldségek remek választást jelentenek az éttermi menüben. Tálalhatjuk egészséges köretként vagy saláta helyett a főételekhez. A professzionális catering grillekkel egész évben elkészítheti őket. A professzionális grillező felszerelések többféle formában és méretben kaphatók, nyitott grilllapként vagy zárt érintkezésű grillként. Választhat elektromos és gázüzemű modellek közül is – tehát nyugodtan válasszon olyat, amit kényelmesen használ.
Ha az Ön által kínált ételek többségét forrón kell felszolgálni, akkor szereljen fel olyan fűtőberendezéseket is, amelyek minden ételt a tökéletes hőmérsékleten tartanak, és készen állnak a tálalásra. Tehát ha a grillezett zöldségek hamarabb elkészülnek, mint a többi étel, egyszerűen helyezze őket a főzőlapra, hogy fenntartsa a hőmérsékletét.
A zöldségek grillezése – összefoglaló
A grillsütő segítségével szinte bármit elkészíthet – különféle hal- és húsfajtákat, de zöldségeket is. Így a húsimádók és a vegetáriánusok is egy asztalnál kóstolhatják meg kedvenc húsételeiket. A zöldségek grillezése egyszerű, és számos lehetőséget kínál – grillezhet, amit csak akar, és többféleképpen tálalhatja – pl. zöldségtasak vagy grillezett zöldségnyárs.
Megosztás