Grillezett zöldségek elkészítése – átfogó útmutató 

Megosztás

Egészségesen étkezel mindennap, és kalóriaszegény ételeket választasz? Vagy vegetáriánus étrendet folytatsz? Mindkét esetben a grillezett zöldségek a tökéletes választás, és helyettesíthetik az elterjedtebb húst. Milyen zöldségeket válasszunk és hogyan készítsük el? 

Megosztás

Egészségesen étkezel mindennap, és kalóriaszegény ételeket választasz? Vagy vegetáriánus étrendet folytatsz? Mindkét esetben a grillezett zöldségek a tökéletes választás, és helyettesíthetik az elterjedtebb húst. Milyen zöldségeket válasszunk és hogyan készítsük el? 

Milyen zöldségek alkalmasak grillezésre? 

Vegetáriánus grillezésre készülsz? Esetleg a grillhús mellé szeretne egészséges és ízletes, alacsony kalóriatartalmú hozzávalókat tálalni? Nézze meg, mely zöldségek alkalmasak grillezésre: 

Grillezett zöldség pác 

Ha a grillezéshez zöldségnyársat készítünk, vagy fóliában grillezzünk zöldségeket, akkor a teljes tételhez elkészíthetjük ugyanazt a pácot olívaolajból, balzsamecet, citromlé vagy almaecet savanykás ízével egyensúlyozva. Ez aztán mindenféle fűszerezéssel jól passzol, azaz mindenféle fűszernövényhez, friss vagy szárított, zúzott fokhagymához és hagymához, paprikához, fűszerpaprikához és sóval. 

Fűszeres zöldségek grillezéshez 

Ha nem szeretnénk pácot készíteni a grillezett zöldségeinkhez, minden hozzávalót külön-külön is fűszerezhetünk. A spárga, a paprika vagy a gomba természetes ízének megőrzése érdekében egyszerűen sózzuk meg őket bőségesen – ezek a zöldségek olyan intenzív ízűek, hogy még ilyen egyszerű módon elkészítve is finomak lesznek. A cukkini vagy padlizsán esetében azonban megengedhetünk egy kis kísérletezést – pl. fűszerezzük füstölt paprikával, hogy meghatározó, enyhén húsos ízt kapjanak. Ez nagyszerű ötlet lehet azoknak a vegetáriánusoknak, akik érdekes alternatívákat keresnek a grillkolbász helyett. 

A grillezett zöldségek ízét is fokozhatja, ha finom, könnyű mártogatósokat készít. A fokhagymás joghurt alapú szósz, vagy a friss fűszernövényekkel és mentával kevert joghurt alapú szósz feldobja grillezett zöldségeinek nyárias ízét. 

A zöldségek grillezésének módjai 

A zöldségeket külön is grillezhetjük, közvetlenül alumínium tálcákon vagy speciális alumínium tálakban, amelyeken zöldségek egész sorát készíthetjük el. A grillezett zöldségnyárs is gyakori választás, így könnyedén tálalhatod a zöldségek teljes keverékét egy pálcán. Mivel grillezés közben gyakran megpuhulnak, könnyebb nyársra tűzve tálalni, mint külön-külön. 

Zöldségek grillezése sütőben A serpenyőben grillezett zöldségek olyan ízletesek, mint közvetlenül a grillről? A téli szezonban gyakran vágyik a nyári kedvencekre. Szerencsére a grillezett zöldségeket többféleképpen is elkészíthetjük otthon – grill funkcióval rendelkező sütőben, grillserpenyőn vagy elektromos kontaktgrillben. 

Tippek a zöldségek grillezéséhez 

A zöldségek grillezésénél általában az elkészítési idő okozza a legtöbb kétséget. Nem csoda, hogy minden zöldség más-más keménységű és állagú, így ritkán készül el egyszerre. A nyárskészítésnél tehát érdemes még egy kicsit várni, hogy minden zöldség kész legyen. Ha jobban szereti a ropogósabb zöldségeket, akkor mindent rövidebb ideig tarthat a grillen. 

Bármelyik lehetőséget is választja, a zöldségek grillezése nem tart sokáig. Általában körülbelül 10 perc elteltével élvezheti kedvenc hozzávalói ízét. A leggyorsabban a burgonya és a káposzta grillezhető – itt kb. 30 perc. Ha fel akarjuk gyorsítani a folyamatot burgonyával, grillezés előtt megfőzhetjük. 

Vendéglátó berendezések zöldség grillezéshez 

A grillezett zöldségek remek választást jelentenek az éttermi menüben. Tálalhatjuk egészséges köretként vagy saláta helyett a főételekhez. A professzionális catering grillekkel egész évben elkészítheti őket. A professzionális grillező felszerelések többféle formában és méretben kaphatók, nyitott grilllapként vagy zárt érintkezésű grillként. Választhat elektromos és gázüzemű modellek közül is – tehát nyugodtan válasszon olyat, amit kényelmesen használ. 

Ha az Ön által kínált ételek többségét forrón kell felszolgálni, akkor szereljen fel olyan fűtőberendezéseket is, amelyek minden ételt a tökéletes hőmérsékleten tartanak, és készen állnak a tálalásra. Tehát ha a grillezett zöldségek hamarabb elkészülnek, mint a többi étel, egyszerűen helyezze őket a főzőlapra, hogy fenntartsa a hőmérsékletét. 

A zöldségek grillezése – összefoglaló 

A grillsütő segítségével szinte bármit elkészíthet – különféle hal- és húsfajtákat, de zöldségeket is. Így a húsimádók és a vegetáriánusok is egy asztalnál kóstolhatják meg kedvenc húsételeiket. A zöldségek grillezése egyszerű, és számos lehetőséget kínál – grillezhet, amit csak akar, és többféleképpen tálalhatja – pl. zöldségtasak vagy grillezett zöldségnyárs. 

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben

Egészséges élvezetek: téli gyümölcssaláták éttermekbe, kávézókba

A téli gyümölcssaláták egészséges alternatívát kínálnak a nehéz és kalóriadús ételek helyett a sötét évszakban. Cikkünkben…

Bővebben