Ritka, közepes vagy jól sikerült – függetlenül attól, hogy az ízlelőbimbóit melyik módon csiklandozza a legjobban, a tökéletes steak elkészítése mindig kihívás. Szerencsére a munka elvégzésének több módja is van. Bizonytalan, melyik a legjobb? Ebben a cikkben megtalálja a választ erre a kérdésre.
Ritka, közepes vagy jól sikerült – függetlenül attól, hogy az ízlelőbimbóit melyik módon csiklandozza a legjobban, a tökéletes steak elkészítése mindig kihívás. Szerencsére a munka elvégzésének több módja is van. Bizonytalan, melyik a legjobb? Ebben a cikkben megtalálja a választ erre a kérdésre.
- Milyen húst választasz steakhez? Ideális esetben egy idős!
- Sütés előtt készítse elő a steaket
- módszer: a hagyományos serpenyőben sült steak
- 2. módszer: steak az elektromos grillen
- 3. módszer: steak a kontakt grillen
- 4. módszer: gázon grillen sült steak
- 5. módszer: rántott steak
- 6. módszer: mikrohullámú steak
- Melyik steak módszer a legjobb?
Milyen húst választasz steakhez? Ideális esetben egy idős!
Mielőtt azonban felgyújtaná a grillsütőt, tudatjuk, hogy a legjobb szakácsok melyik típust részesítik előnyben. Míg a szelet kiválasztása elsősorban az Ön személyes preferenciáitól függ, kétségtelenül a fűszerezett hús nyeri az íztesztet. Szakértőnk, Michał és vendége, Rafał a „Gotuj z Rafał”-ból kiválasztották a szárazon érlelt marhasült legjobb darabjait, hogy élvezzük.
De mit értünk „öreg” alatt? Leegyszerűsítve ez az a folyamat, amelynek során a hús érlelődik és elnyeri jellegzetes tulajdonságait. A vér elpárolog, így a marhahús szárazabb lesz, de nem ropogós, és megőrzi finom állagát a sütéshez. A marhahús érlelésének két fő módja van:
- Száraz öregítés – ehhez a folyamathoz speciális, állandó páratartalmú és hőmérsékletű szekrényekre van szükség. A húst ezeken belül legalább négy hétig tárolják. Elsősorban a felületen szárad meg, és egyfajta kérget képez, amelyet aztán levágnak.
- Nedves érlelés – például a steakeket és a marhahús egyéb darabjait vákuumcsomagolják fóliába, és két-három hétig hűtik. A hús kevesebb nedvességet veszít, mint a száraz érlelés során.
Sütés előtt készítse elő a steaket
Miután kiválasztotta a húst, ideje elkészíteni. Először vegye ki a nyers steaket a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Ez megakadályozza, hogy a felület száraz kéreg képződjön, míg a közepe jeges és ehetetlen marad.
Ha a steak fűszerezéséről van szó, két megközelítés létezik. Egyes szakácsok sütés előtt, mások utána sózzák és borsozzák. A különbség azon a feltételezésen alapul, hogy az elősózás szívóssá teszi a húst, míg a paprika megég, ha nagy hőnek van kitéve. Ha azonban mindkét oldalát egy kis sóval és borssal ízesítjük a steaket, akkor ennek nem áll fenn a veszélye. Dörzsölje be néhány csepp olívaolajjal. A főzési módtól függően Michał egy gerezd fokhagymát vagy fokhagymaport is beledob. Oké, ideje sütni!
módszer: a hagyományos serpenyőben sült steak
A steak elkészítésének klasszikus módja az, hogy serpenyőben megsütjük. Ez a módszer minden szakács számára átmenet rítusa. Itt a kulcs a megfelelő serpenyő kiválasztása. Míg egyesek az egyszerű, lapos serpenyőket részesítik előnyben, mások a bordás serpenyőket választják, hogy elérjék az ínycsiklandó grilljeleket.
A döntő tényező azonban nem a felület típusa, hanem az anyag, amelyből a serpenyő készült. Az öntöttvas minden bizonnyal az első választás. Bár lassabban melegszik fel, a hőeloszlás egyenletesebb és lényegesen jobb, mint például az acél modelleknél. Sokkal tovább tartja a magas hőmérsékletet, ami sütéskor előny. Ezért döntött Michał egy sík felületű öntöttvas serpenyő mellett.
Helyezze a serpenyőt a főzőlapra, és forgassa fel maximális hőfokra. Amint a serpenyő eléri a megfelelő hőmérsékletet, tegye bele a steaket. Addig sütjük, amíg a felülete ropogós nem lesz. Ezt úgy határozhatja meg legjobban, ha kissé elmozdítja a serpenyőt. Amikor a hús szabadon mozog a felületen, fordítsa meg. Ezt azonban ne tegye túl gyakran, mert csökkenti a sütési hőmérsékletet. Soha ne nyomja a húst a serpenyőbe! Minden lé elfogy, és ezt tényleg nem akarod. Alapszabály, hogy egyszer fordítsa meg a steaket. Ha tudod, hogy mikor kell ezt megtenned, az gyakorlással jár, ezért valószínűleg többször meg kell fordítanod, amikor elkezded.
Megfordítás után adjunk hozzá egy kevés vajat a serpenyőbe. Ha folyékony, adjunk hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát és opcionálisan egy szál rozmaringot. Enyhén döntse meg a serpenyőt, és kenje meg a steak tetejét egy kanál olvasztott vajjal. Ezt a folyamatot öntözésnek nevezik. Csökkentse a fűtési hőmérsékletet a vége felé, hogy ne égjen le semmi.
Vegye ki a húst a serpenyőből, ha elérte az 54 °C-os belső hőmérsékletet. Mérje meg a hőmérsékletet a legpontosabban egy erre a célra szolgáló hőmérővel. Mivel a steak még forró, a közepe ezen a hőmérsékleten tovább süt. Tudjuk, hogy csábító, de állj ellen a késztetésnek, hogy azonnal belevágj a steakbe. A húsnak pihennie kell egy kicsit, általában a főzési idő feléig. A hús meglazul, ami lehetővé teszi, hogy a lé egyenletesen bevonja az egész felületet. Ez azt jelenti, hogy szeleteléskor nincs felesleges folyadék a tányéron.
2. módszer: steak az elektromos grillen
A serpenyőkhöz hasonlóan az elektromos grillezéshez is kétféle felület létezik – lapos vagy hornyolt. Ön dönti el, hogy szeretné-e ezeket a jellegzetes grillcsíkokat vagy sem. Michał ismét egy lapos modellt választott.
- Elektromos grill lap – 72,5 cm – sima – 2 x 2,2 kW 117 990,00 HUF
-
Elektromos grill lap – dupla – 60 cm – sima és bordázott 6400 W
135 990,00 HUF115 990,00 HUF -
Elektromos grill – 727 x 420 mm – bordázott/sima – 4400 W
123 990,00 HUF92 890,00 HUF -
Elektromos grill – 55 cm – Royal Catering – sima – 3000 W
88 590,00 HUF67 490,00 HUF
Melegítse elő a grilllapot a maximális hőmérséklet 3/4-ére, adjon hozzá egy kis olajat, és várjon. Ha felforrósodott, kezdje el pirítani a steaket. Ne feledje: az elektromos grillen nem lehet steak-et meghinteni. Tehát ha fokhagymarajongó vagy, főzés előtt fűszerezd a húst granulált fokhagymával. A következő lépések ugyanazok, mint a serpenyős módszernél.
3. módszer: steak a kontakt grillen
A kontaktrácsok lapos és hornyolt változatban kaphatók, és némelyik mindkét felület kombinációjával rendelkezik. A kontaktrácsot az különbözteti meg egymástól, hogy a fűtőlapok egyidejűleg felülről és alulról is megpirítják az ételt. Ezzel időt takarít meg a steak elkészítésekor, és nem kell megfordítania.
-
Kontakt grill – sima – 2200 W
84 290,00 HUF60 890,00 HUF -
Kontakt grill – 1 x 2.200 Watt – bordázott
92 090,00 HUF59 590,00 HUF -
Kontakt grill – 1 x 2.200 Watt
87 890,00 HUF60 890,00 HUF - Kontakt grill – bordázott + sima – Royal Catering – 3,600 W
Melegítsük elő a grilllapokat 260 °C-ra, és tegyük a fűszerezett steaket az alsó lapra, amint elérte a megfelelő hőmérsékletet. Ezután nagyon óvatosan zárja le a készülék felső panelét. Ha túl erősen megnyomja a húst, a leve kifolyik, és a steak kiszárad. Ha a steak teteje kevésbé sült meg, mint az alja, fordítsa meg, és zárja be újra a grillt.
4. módszer: gázon grillen sült steak
Egyre népszerűbbek a szakácsok körében a speciális gázsütők steakekhez. Ezzel nem csak gyorsan, hanem nagyszerűen is süthet marhasültet. Ez a felső kamrában lévő égőnek köszönhető. Olyan erős, hogy a közvetlenül alá helyezett hús azonnal megsül. Eközben az alsó grill a steaket a kívánt készenléti szintre süti.
Helyezze a fűszerezett marhahúst egy speciális grilltálcára, majd csúsztassa a kamra legmagasabb szintjére, közvetlenül a fűtőelem alá. Maximum 1 percig sütjük így, majd fordítsuk meg a steaket, és ugyanennyi ideig grillezzük a másik oldalát is. Mindig figyelje a folyamatot, hogy a hús ne égjen meg. Ha mindkét oldala ropogós, helyezze a húst egy alsó polcra, amíg el nem éri az 54 °C-os belső hőmérsékletet.
5. módszer: rántott steak
Ezúttal terepre megyünk. Felejtsd el a marhahús főzésének klasszikus módjait, nézzük meg, hogy az olajsütő tökéletesre tud-e sütni egy steaket. Tagadhatatlan, ez egy meglehetősen szokatlan módszer. Sok Michelin-csillagos étterem étlapján nem talál rántott steaket. De ez nem jelenti azt, hogy ne próbálhatnánk ki magunk is!
Nincs értelme fűszerezni a húst sütés előtt, mivel a só és a bors nem tapad a steakhez, hanem a sütő olajába kerül. Azt sem tudja ellenőrizni, hogy a hús teljesen átsült-e. Ha bemerítjük, jobb, ha a teljes főzési idő alatt ott hagyjuk.
-
Elektromos olajsütő – 2 x 16 l – 400 V
205 990,00 HUF146 990,00 HUF - Elektromos olajsütő – 1 x 10 l 75 790,00 HUF
-
Elektromos olajsütő – 17 l – halakhoz
80 690,00 HUF70 190,00 HUF - Állvány olajsütőhöz – 62 x 42 cm
Bár a fenti módszerhez használhatunk nyers marhahúst is, a sütéshez érdemesebb fűszerezett húst használni. Kevésbé nedves, így a felforrósított zsír nem reagál olyan hevesen, ha belemártjuk. Ez csökkenti annak kockázatát, hogy az olajsütő felforrjon.
És az eredmények? Ennek a módszernek a legnagyobb előnye, hogy a felforrósított olaj teljesen bevonja a steaket, így biztosítva, hogy minden oldalról egyenletesen süljön. Ez rövidebb főzési időt is eredményez. És ennyi az előnyök miatt. Az így főzött steaknek jellegzetes illata és íze van. Olyan, amely nem feltétlenül kapcsolódik a felső kategóriás húshoz. Fokhagymát és fűszervajat sem lehet előzetesen fűszerezni vagy hozzáadni.
6. módszer: mikrohullámú steak
A legradikálisabb módszer, amellyel ma találkozni fog! Vegyünk egy futást a mikrohullámú steakhez. Általában a mikrohullámú sütőt használjuk a maradék felmelegítéséhez vagy a készétel elkészítéséhez. Elméletileg a mikrohullámú sugárzás minden oldalról hat a húsra, így egyenletesebben és gyorsabban kell felmelegítenie a steakeket, mint egy serpenyőben vagy grillben.
De az elmélet az elmélet, a gyakorlat pedig önmagáért beszél. A mikrohullámú steak minden levét kiengedte, ami medencét képezett a tányéron. Szintén nem lehet beszélni gyönyörű, megsült barna kéregről. Ezt a megközelítést nyugodtan figyelmen kívül hagyhatja.
Melyik steak módszer a legjobb?
Szakértőnk és vendége az összes eddig tárgyalt módszert tesztelték. Ezután kiválasztották a kedvenceiket. Első helyen: a gázgrill. Itt gyorsan és nagyon alaposan elkészíthet egy steaket. A nyílt láng egyedi, pompás aromát is kölcsönöz.
A második hely a klasszikus öntöttvas serpenyőé. A serpenyős sütés teljes ellenőrzést biztosít a teljes folyamat felett. Ha szükséges, vonjuk be a húst, és egyszerűen helyezzük a serpenyőt a sütőbe, hogy átsüljön. A harmadik helyért kemény csatát vívott a kontaktrács és a grilllap. De végül az előbbi győzött. Győzelmét a viszonylag rövid sütési időnek, a jobb állagnak, valamint annak köszönheti, hogy nem kell megfordítani a húst. És te melyik módszert részesíted előnyben? Próbáld ki őket és döntsd el magad!
Megosztás