Air fryer – melyiket válasszuk?

Megosztás

A „gyorsétterem” kifejezést általában a zsíros és egészségtelen ételekkel társítják. Légsütővel azonban ennek nem feltétlenül kell így lennie, mivel chipseket és más hasonló ételeket készíthet olaj nélkül. Olvassa el útmutatónkat, hogy többet megtudjon.

Megosztás

A „gyorsétterem” kifejezést általában a zsíros és egészségtelen ételekkel társítják. Légsütővel azonban ennek nem feltétlenül kell így lennie, mivel chipseket és más hasonló ételeket készíthet olaj nélkül. Olvassa el útmutatónkat, hogy többet megtudjon.

Air fryer– hogyan működik?

A légsütők működésének megértéséhez ismernie kell egy kicsit a forró levegő keringtetését, amely egyenletesen melegíti fel az ételt a sütőben. A működési elve hasonló a konvekciós sütőéhez. Az eljárás azt jelenti, hogy a légsütőben elkészített chips belül puha, kívül ropogós.

Más, légsütővel készített ételek és rágcsálnivalók is sokkal egészségesebbek, mint a hagyományosabb olajsütőkben. Azonban nem mindenki fogja teljesen értékelni az ilyen ételek ízét, mivel kissé eltérnek a hagyományos rántott ételektől. A légsütők gyakran fűtőfunkcióval is rendelkeznek, ami lehetővé teszi az étel gyors felmelegítését.

Mire kell figyelni a légsütő kiválasztásakor?

Most, hogy tudja, hogyan működik, nézzük meg, melyik légsütő a legmegfelelőbb az Ön számára, és mire kell odafigyelni a vásárláskor. Először is fontolja meg, milyen kapacitásra lesz szüksége. Ez határozza meg, hogy mennyi ételt tudsz majd elkészíteni egy menetben.

Ha az igényeinek túl kicsi kapacitást választ, előfordulhat, hogy több lépésben kell elkészítenie a chipseket vagy más ételeket. Tehát ha azt tervezi, hogy sok ember számára készít ételt, akkor valószínűleg a legjobb, ha nagyobb kapacitásút választ.

Légsütő kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy alaposan fontolja meg a szükséges teljesítményt is. Ez a paraméter befolyásolja, hogy mennyi időre lesz szüksége az egyes ételek elkészítéséhez. Minél nagyobb a teljesítmény, annál gyorsabban melegszik fel a sütő. Ne feledje azonban, hogy az alacsonyabb teljesítmény alacsonyabb energiafogyasztást is jelent.

A biztonság egy másik rendkívül fontos kérdés a légsütőknél, mivel akár 200 Celsius fokos hőmérsékletet is képesek előállítani. Emiatt érdemes ellenőrizni, hogy a készülék hőszigeteléssel rendelkezik-e. Ellenkező esetben a felforrósodott készülék megérintése súlyos égési sérüléseket okozhat. Ezen túlmenően fontos az automatikus áramellátás-megszakítás funkció, pl. a légsütő meghibásodása esetén, valamint a lábak, amelyek biztosítják a stabilitást működés közben, és megakadályozzák, hogy a pulton elcsússzon.

A légsütők nem csak chips készítésére szolgálnak

Az általános véleménnyel ellentétben a legtöbb olajsütővel más zöldségeket is lehet sütni, nem csak burgonyát. Hús készítésére is használható, pl. rögökhöz vagy csirkeszárnyhoz. A sült hal, a kolbász vagy akár a galuska csak néhány a légsütőben elkészíthető ételek közül.

Légsütők az alacsony zsírtartalmú sütőkkel szemben

A légsütők témájában érdemes még megemlíteni, hogy a név ellenére ezekhez az eszközökhöz szó szerint néhány evőkanál olajat kell használni. Hogy pontosan mennyi, az az étel típusától és a hozzávalók mennyiségétől függ, de a legtöbb esetben egy kanál is elegendő. Emiatt a légsütőket valóban zsírszegény olajsütőknek kell nevezni.

Felmerülhet tehát a kérdés, mivel egy pici olajat kell hozzá tenni, vajon ez valóban befolyásolja az ételek minőségét, és valóban egészségesebbek-e, mint rántva? A válasz határozottan igen. A növényi zsiradékok, amelyekben nagyon magas a különféle értékes összetevők, köztük az OMEGA-3 savak tartalma, minden egészséges táplálkozás létfontosságú elemeit biztosítják számunkra. Ennek eredményeként az ilyen ételek sokkal kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a hagyományos módszerekkel sült ételek.

Légsütők kereskedelmi használatra

Sok gyorsétterem-kedvelő hozzászokott a rántott ételek és rágcsálnivalók ízéhez. Az ilyen létesítmények látogatásakor elvárják, hogy az ételek sajátos ízűek legyenek. Ebben az esetben másodlagos jelentőségű az a tény, hogy az ilyen ételek magas kalóriatartalmúak, ezért kevésbé egészségesek.

Egyre többen fordítanak figyelmet az egészséges táplálkozásra. Amikor étkeznek, egészségesebb ételeket keresnek, és általában nem a magas zsírtartalmúakat. Így az ilyen ügyfelek elvárásainak kielégítésére egy légsütő ideális választás lehet bárja vagy étterme számára. Ezután az ügyfelek elvárásai szerint tálalhatja fel az ételeket.

A légsütők általában nem rendelkeznek azzal a kapacitással, mint a hagyományos olajsütők, így előfordulhat, hogy a forgalmas éttermekben nem látják el a feladatot rövid felszolgálási idő mellett. Sok olyan étterem van azonban, ahol a légsütők megfelelnének az étlapkínálat profiljának.

Légsütők a kebab üzletekben

A gyorséttermi bárok egyik legnépszerűbb típusa a kebab. Ebben az esetben egy légsütő ideális megoldás lehet. Az egyik legnépszerűbb étel a tányéron felszolgált kebab. Általában ropogós chips kerül mellé, így könnyedén tetszetősebbé teheted étlapkínálatodat, ha kétféle – hagyományosan sült és zsírmentes – chipset kínálsz vendégeidnek.

Légsütők kis éttermekben

Kis éttermekben is jó ötlet a légsütő, ahol viszonylag kevés embert szolgálnak ki egyszerre. A zsírsütőkhöz képest kisebb kapacitás nem lesz akkora probléma, és Ön várakozás nélkül tudja kielégíteni vásárlóit.

Légsütők szendvicsbárokban

A légsütők kiváló megoldást jelentenek szendvicsrudakhoz is. A szendvicsek hozzávalóit, valamint magukat a szendvicseket nem kell közvetlenül elkészíteni, amikor a vásárló megrendeli. Az ilyen helyeken a legtöbb ételt általában előre elkészítik, majd megrendelésre felszolgálják. Zöldségek vagy kolbászsütés zsiradék nélkül nagyszerű módja annak, hogy új ügyfeleket vonzzon a mai korban.

Milyen légsütőt érdemes vásárolni – összefoglaló

A gyorsétterem jelenleg nagyon népszerű, de nagyon magas kalóriatartalmú és általában nagyon zsíros. A légsütők ideális megoldást jelentenek itt, mind kereskedelmi, mind otthoni felhasználás esetén.

A forró levegő keringetésének elvét alkalmazva tökéletes chipseket, rögöket vagy szárnyakat, valamint sok más ételt készíthet csak nagyon kevés zsír felhasználásával. A választott légsütőt az Ön igényeihez kell igazítani. Vásárlás előtt ügyeljen a műszaki adatokra és a hővédelemre, és ne feledje, hogy az így megsütött ételek íze kicsit más lesz, mint a hagyományosabb módon sütve.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben

Egészséges élvezetek: téli gyümölcssaláták éttermekbe, kávézókba

A téli gyümölcssaláták egészséges alternatívát kínálnak a nehéz és kalóriadús ételek helyett a sötét évszakban. Cikkünkben…

Bővebben