Munkahelyi egészség és biztonság, valamint az étkeztetésre vonatkozó előírások

Megosztás

A munkahelyi egészség és biztonság nagyon fontos kérdés a vendéglátóiparban. Az élelmiszerrel közvetlenül érintkező személyzet és a különféle kockázatok miatt feltétlenül szükséges a magas szintű egészségügyi és biztonsági előírások biztosítása a vendéglátásban. Csak így lehet biztosítani mind az alkalmazottak, mind a vendégek biztonságát. Olvassa el útmutatónkat, és megtudja, mire kell figyelnie.

Megosztás

A munkahelyi egészség és biztonság nagyon fontos kérdés a vendéglátóiparban. Az élelmiszerrel közvetlenül érintkező személyzet és a különféle kockázatok miatt feltétlenül szükséges a magas szintű egészségügyi és biztonsági előírások biztosítása a vendéglátásban. Csak így lehet biztosítani mind az alkalmazottak, mind a vendégek biztonságát. Olvassa el útmutatónkat, és megtudja, mire kell figyelnie.

Az egészség és biztonság legfontosabb elvei

Az étkeztetés legfontosabb egészségügyi és biztonsági szabályait szabályozó számos törvény és rendelet útvesztőjében haladva érdemes figyelembe venni a helyszín működésének minden szempontját. A legelemibb szempont, amit már az elején figyelembe kell venni, az az épület műszaki állapota, valamint a vendéglátó cég által használt terület.

Biztosítania kell a megfelelő szellőzést, világítást és belső hőmérsékletet. Semmi esetre sem szabad megfeledkezni az összes eszköz és egyéb munkaeszköz műszaki állapotának ellenőrzéséről, valamint a tanúsított tűzoltó készülékek és elsősegélynyújtó készletek biztosításáról.

Az egészségügyi és biztonsági előírásokra nagyon szigorú törvényi korlátozások vonatkoznak, ezek be nem tartása adminisztratív szankciókat vonhat maga után.

Melyek a vendéglátó cég működésének alapvető szabályai?

Bár a munkavédelmi elvek betartása minden munkavállalóra vonatkozik, az esetleges szabálytalanságokért az étterem tulajdonosát, azaz a munkáltatót terheli a felelősség. Ezért célszerű minden munkavállaló munkaszerződésében megfelelő rendelkezéseket megfogalmazni, amelyek segítségével könnyedén érvényesítheti az Önt, mint tulajdonost és a munkatársait háruló kötelezettségeket.

Ezért Ön felelősségre vonhatja alkalmazottait az ilyen helyzetekért, amelyek közvetlenül a fent említett szabályok be nem tartásával kapcsolatos problémák miatt következnek be. Emellett a HACCP nemzetközi minőség-ellenőrzési rendszer meghatározza az ételek elkészítésének módját és az egészségügyi és biztonsági elveket a kereskedelmi konyhákban.

Munkahelyi szervezés a vendéglátásban

Az egészség és biztonság elveinek megfelelő munkakörülmények biztosítása minden munkavállaló számára a munkáltató kizárólagos felelőssége. Amellett, hogy a személyzetet megismerteti a szabályokkal, megfelelő munkaállomásokról is gondoskodnia kell, amelyek lehetővé teszik az egészségügyi és biztonsági előírások betartását.

A szakácsoknak hozzá kell férniük olyan konyhai berendezésekhez, amelyek teljesen működőképesek, és nem veszélyeztetik életüket vagy egészségüket. Fontos a tiszta konyhai eszközök használata is, ezért ügyelni kell arra, hogy a körülmények lehetővé tegyék azok tisztán tartását, valamint magukat a munkaállomásokat is. Gondoskodnia kell az élelmiszerek tárolásának megfelelő körülményeiről is, ezért hűtőszekrényeit fel kell szerelni az aktuális hőmérsékletet mutató hőmérőkkel.

Ezért folyamatosan figyelnie kell a konyhában uralkodó körülményeket, valamint regisztrálnia kell az esetleges baleseteket. Arra is érdemes odafigyelni, hogy amennyiben az Ön cégében a munkahelyek nem felelnek meg a szükséges munkavédelmi feltételeknek, a munkavállalóknak joguk van megtagadni a munkavégzést és elhagyni munkahelyüket, természetesen felettesük tájékoztatása után.  

Az egészségügyi és biztonsági szabályok betartása a konyhában

Míg a munkavédelmi szabályoknak megfelelő munkavégzés biztosítása a konyhában a munkáltató feladata, addig ezek betartásának kötelezettsége a munkavállalókat terheli. Ezért létfontosságú, hogy az új munkatársakat betanítsa a biztonsági és higiéniai szabályokra, valamint rendszeres képzéseket szervezzen a meglévő csapat számára.

Az alkalmazottak felelőssége továbbá minden vendéglátó-ipari berendezés és a munkáltató által biztosított eszközök megfelelő gondozása, valamint a megfelelő munkahelyi védőintézkedések alkalmazása. És minden munkavállaló, aki beteg, azonnal jelentse ezt a tényt felettesének.

És ne feledje, hogy az egészségügyi és biztonsági szabályok betartása nemcsak az esetleges szankciók elkerülésében segít, hanem vendégei biztonságát is biztosítja.

Biztonság a termékekkel való foglalkozás és az elektromos berendezések üzemeltetése során

A konyhában végzett munka egyik tevékenysége a különböző típusú termékek vágása és különféle típusú elektromos berendezések üzemeltetése. Ezért alaposan meg kell ismerkednie az ilyen berendezések használatával, és mindenekelőtt a használati utasításnak megfelelően használja. Vágáskor, valamint keverők vagy turmixgépek használatakor mindig rendkívüli óvatosság javasolt. Mindenki tudja, mi történhet, ha nem figyel az éles szerszámok használatára.

Ezenkívül minden elektromos eszközt először műszakilag ellenőrizni kell, mielőtt bekapcsolják. A sérült berendezés nagyon veszélyes lehet, ezért az egyik első dolog, amit meg kell tennie a tápkábel és a csatlakozó teljes hosszának gondos ellenőrzése. Csak miután megbizonyosodott arról, hogy a berendezés készen áll a használatra (ha nem, akkor elő kell készítenie megfelelően), csatlakoztassa a nagyfeszültségű aljzathoz. Ugyanez vonatkozik a bekapcsolásra is. Ne feledje azonban, hogy ezt csak száraz kézzel tegye. A munka befejezése után kapcsolja ki a készüléket, húzza ki az áramforrásból, és tisztítsa meg a használat közben szennyezett elemeket.

Munka tűzzel, meleg ételek készítése

Nem csak a kések és az elektromos berendezések jelentenek kockázatot a konyhában. Az egészségügyi és biztonsági előírásoknak, valamint a szigorú szabályoknak a meleg ételek elkészítésére is vonatkozniuk kell. A tűzzel végzett munka nagy égési sérülés kockázatával jár, ezért mindig használjon védőkesztyűt a forró edények biztonságos szállításához. Ezenkívül szigorúan felügyelnie kell minden ételt sütés vagy forralás közben, és legyen óvatos a sütő kinyitásakor. Bár sokak számára ez nyilvánvaló, sok olyan helyzet van, amikor nem ez a helyzet, ami nyilvánvalóan kellemetlen véget eredményez.

Higiéniai követelmények

Az étkeztetésben az egészségügyi és biztonsági előírások a higiéniai szabályokra is vonatkoznak. Mivel az iparág dolgozói élelmiszerrel érintkeznek, szigorú követelményeknek kell megfelelni. Az első az, hogy a személyzet minden WC-látogatás után alaposan mosson kezet. Ugyanilyen fontos, hogy a dolgozók arcuk és testük tisztán tartsák, valamint ápolt körmök legyenek. Az alkalmazottak körmeit mindig rövidre kell vágni és alaposan meg kell tisztítani.

A személyes higiénia mellett a dolgozóknak speciális külső védőruházatot is kell viselniük. Az egészség és biztonság alapjai egyértelműen kimondják, hogy a munkavállalók hajukat sállal vagy sapkával takarják el, csúszásmentes talpú munkacipőt viseljenek, és a felesleges ékszereket távolítsák el. Egy másik szabály, hogy minden eszközt és munkaállomást tisztán kell tartani, amiről korábban is volt szó.

Összefoglaló

Ha éttermet vezetsz, sok mindenről kell gondoskodnod egyszerre. Ezek közül az egyik a munkahelyi egészségvédelem és biztonság, amely nemcsak az Ön cége működésének javítását célozza, hanem nagyon szigorú törvényi előírások is szabályozzák. Az étkeztetésben a munkavédelem mind a munkavállalókra, mind a munkáltatókra vonatkozik, így mindenkinek ismernie kell az ezzel kapcsolatos jogait és kötelezettségeit.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben

Egészséges élvezetek: téli gyümölcssaláták éttermekbe, kávézókba

A téli gyümölcssaláták egészséges alternatívát kínálnak a nehéz és kalóriadús ételek helyett a sötét évszakban. Cikkünkben…

Bővebben

Melegítő téli koktélok: Ez a 15 ital felmelegít!

Unod már a forralt bort, a Feuerzangenbowle-t vagy a grogot? Akkor próbáld ki téli koktélválasztékunkat! Legyen…

Bővebben