Minden food truck üzlet szíve maga a teherautó! A teherautó és az összes szükséges felszerelés kezdeti beszerzése a legjelentősebb költség, amelyet már az elején meg kell tenni. De mennyi pénzt kell valóban költenie egy food truck-ra, hogy az igazi legyen? Vásároljon egy használt járművet, és saját tervezése és koncepciója szerint alakítson belőle food truckot? Vagy kezdje esetleg egy használt vendéglátó-utánfutóval? A járművet saját maga is átalakíthatja food truck-ba, vagy érdemes szakember szolgáltatásait igénybe venni? Vagy esetleg bérelhetne egy food truckot? Ha ilyen típusú vállalkozás létrehozását tervezi, meg kell tudnia válaszolni a fenti kérdéseket, és ezeket figyelembe kell vennie az üzleti terv elkészítésekor.
Minden food truck üzlet szíve maga a teherautó! A teherautó és az összes szükséges felszerelés kezdeti beszerzése a legjelentősebb költség, amelyet már az elején meg kell tenni. De mennyi pénzt kell valóban költenie egy food truck-ra, hogy az igazi legyen? Vásároljon egy használt járművet, és saját tervezése és koncepciója szerint alakítson belőle food truckot? Vagy kezdje esetleg egy használt vendéglátó-utánfutóval? A járművet saját maga is átalakíthatja food truck-ba, vagy érdemes szakember szolgáltatásait igénybe venni? Vagy esetleg bérelhetne egy food truckot? Ha ilyen típusú vállalkozás létrehozását tervezi, meg kell tudnia válaszolni a fenti kérdéseket, és ezeket figyelembe kell vennie az üzleti terv elkészítésekor.
- Először hozd létre a céget, majd vedd meg a food truckot
- Kezdje a formalitásokkal
- Minden a költségvetésétől füg
- Vásárolja meg, bérelje vagy saját maga építi – ez itt a kérdés
- Ügyeljen az élelmiszer-higiéniára vonatkozó előírások betartására!
- Használja ki a belső tér minden centiméterét
- Mit kell figyelembe venni egy food truck-konyha tervezésekor?
- Villany vagy gáz? Vagy esetleg mindkettő?
- Mindenre gondoltál?
- Jó utat! Vagy nem olyan gyorsan?
- Először a menüd, aztán a food truck
Először hozd létre a céget, majd vedd meg a food truckot
Mielőtt elkezdené a food truck üzletének részleteit, össze kell gyűjtenie az összes szükséges dokumentumot. Az alapvető formalitás, amelyet teljesítenie kell, egy utcai kereskedelmi engedély, amely minden élelmiszerszállító kamionhoz szükséges. Ne feledje, hogy jövőbeni vállalkozását csak olyan helyen folytathatja, ahol előzetesen engedélyt kapott az illetékes közigazgatási hatóságtól. Nem szükséges azonban engedély, ha magánterületen vagy szervezett rendezvényeken kíván működni. Sok törekvő food trucker úgy gondolja, hogy a food truck-ok szabadságot adnak számukra, hogy gyakorlatilag bárhol működjenek.
Sajnos ez nem teljesen igaz! Az egyik lehetőség a rendszeres food truck rendezvények, más néven élelmiszerpiacok. Ezek előnye, hogy előre tervezhet, és rendszeres bevételi forrásra számíthat az alapvető költségek fedezésére. Egy másik lehetőség a közterületi működési engedély, például egy adott utcán vagy téren. Ha egy bevásárlóközpont előtt szeretne garantálni magának egy jövedelmező helyet élelmiszerkocsijának, akkor ehhez az ingatlan tulajdonosának írásos hozzájárulására is szüksége lesz. Semmi sem akadályozza meg abban, hogy egyszerűen érdeklődjön a helybérlés lehetséges költségeiről. Ez hosszú távon nagyon jövedelmezőnek bizonyulhat!
Kezdje a formalitásokkal
Szeszes ital árusítása esetén is érdemes engedélyt kérni, ugyanis alkoholengedély nélkül árusítani szigorúan tilos! Ezért nagyon fontos a szükséges engedélyek és engedélyek megszerzése. Ezenkívül élelmiszer-higiéniai bizonyítványt kell szereznie, és kockázatértékelést kell végeznie annak biztosítása érdekében, hogy az élelmiszer-biztonsági veszélyeket kiküszöböljék vagy minimalizálják. Ezt „HACCP” vezérlőrendszernek nevezik. Más országokban megkövetelhetik a szakmai képesítés igazolását a tanulószerződéses gyakorlati képzésről, a képzésről stb.
A street food üzletét is regisztrálnia kell függetlenül attól, hogy milyen kicsi a vállalkozása. Csakúgy, mint több százezer embernek a vendéglátóiparban, Önnek is szüksége lesz felelősségbiztosításra. Szüksége lesz munkáltatói felelősségbiztosításra is.
A food truck tervezésével kapcsolatos összes kérdést csak a szükséges papírok beszerzése után szabad mérlegelni.
-
Elektromos gírosz kés – 3.000 fordulat/perc – 60 kg/h – akkumulátoros működés
81 090,00 HUF58 390,00 HUF - Hamburger prés – 100 mm 43 390,00 HUF
-
Kontakt grill – sima – 1.800 W
56 890,00 HUF48 390,00 HUF -
Szósz adagoló – 2 pumpa – 2 x 2 L
38 990,00 HUF31 590,00 HUF
Minden a költségvetésétől füg
A használt food truckok már néhány ezer fonttól elérhetők. A jármű állapota azonban fontos. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy valóban nagy befektetésre van-e szükséged ahhoz, hogy elindítsd vállalkozásod. Működni fog az Ön esetében a használt food truck-ban található felszerelés? Vajon kielégíti-e az Ön igényeit az egykor fish & chips árusítására használt food truck? Nagyon világosan határozza meg előre, hogy milyen konyhát kíván kínálni. Ha egyszerű salátákat szeretne készíteni, szükségtelen lehet olyan eszközöket telepíteni, mint például olajsütők, grilllapok vagy páraelszívók.
Egy élelmiszer-teherautó tervezése a semmiből és az összes elektromos készülék és eszköz vásárlása rendkívül költséges lehet. 3000 GBP, 5000 GBP vagy akár 10 000 GBP, amelyet a food truck-hoz szükséges felszerelésekre költöttek, semmi rendkívüli. Ha megvan a költségvetése, javasoljuk, hogy vásároljon egy új food truckot. A mérettől, felszereltségtől és minőségtől függően egy jól felszerelt „mobil étterem” költsége akár a 30 000 fontot is meghaladhatja. Ezután mindig felmerülnek a márkaépítéssel, vagy akár a food truck újrafestésével vagy díszítésével kapcsolatos költségek az Ön igényei szerint.
Az új food truckok legnagyobb előnye a használtakhoz képest kétségtelenül az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás, az alkatrészek ideális állapota, valamint az a nyugalom, hogy a közeljövőben nem lesz szükség költséges, hirtelen javításokra, hiszen az egyenesen a kereskedőtől vásárolt járművek jönnek. garanciával. A hét métert meghaladó teljes hosszúságú járművek esetében a parkolási szenzorok vagy a tolatókamerák jelentősen megkönnyítik az életét.
Vásárolja meg, bérelje vagy saját maga építi – ez itt a kérdés
A food truckokra ugyanaz az elv érvényes, mint a házépítésnél: minél többet tehetsz magadról, annál több pénzt takaríthatsz meg. A szakemberek segítsége ekkor korlátozott, vagy akár szükségtelen lesz. Bármilyen munka elvégzéséhez azonban rendelkeznie kell a megfelelő know-how-val, és alaposan meg kell fontolnia, hogy a választott megoldások ideiglenesek vagy állandóak legyenek. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy több időt és pénzt kell költenie az újbóli elvégzésére, hogy megfeleljen hosszú távú igényeinek, ami tökéletes példája a „vásároljon olcsón, vásároljon kétszer” mondásnak. Minden nap, amit az élelmiszerkocsija javításával vagy újrakészítésével töltenek, nemcsak bevételkiesést jelent, hanem megnövekedett működési költségeket is.
Ügyeljen az élelmiszer-higiéniára vonatkozó előírások betartására!
Ne feledje: ha saját maga tervezi meg food truckját, még fontosabb lesz, hogy minden előírást betartson! Ha azonban úgy dönt, hogy szakember segítségét kéri, a legtöbb nagyvárosban találhat olyan cégeket, amelyek a járművek élelmiszerszállító teherautóvá történő átalakítására szakosodtak. Mindkét esetben a felmerülő költségek a jármű méretétől és a szükséges felszereléstől függenek.
A food truck bérlésének vagy lízingelésének legnagyobb előnye, hogy nem kell előre nagy összegeket befektetni. Időt takarít meg ahhoz képest, hogy mindent a semmiből készít! A szezon után egyszerűen visszaküldheti a kajakocsit a tulajdonosának. Gépjármű bérlésekor azonban előzetes beleegyezés nélkül nem módosíthatja vagy módosíthatja a felszerelést, semmilyen módon nem tervezheti át a food truckot, és nem módosíthatja a nevet vagy a logót.
Ha valóban saját maga szeretné átalakítani járművét élelmiszerszállító teherautóvá, ne feledje, hogy egy egyszerű vendéglátó-ajánlathoz egy kisebb jármű is elegendő. Ha a menüelemek szélesebb választékát választja, több vagy nagyobb felszerelést igényel, akkor inkább válasszon egy nagyobb, masszív alvázú járművet. Különösen alkalmasak az olyan járműmodellek, mint a Mercedes Sprinter, Fiat Ducato, Citroen Jumper, Peugeot Boxer, Renault Master vagy Volkswagen Bulli. Hacsak nem szeretne igazán kitűnni a versenytársak közül a food truck fesztiválokon vagy más nagy rendezvényeken, akkor mi a helyzet egy amerikai iskolabusszal vagy retro stílusú járművel?
Emiatt népszerűek a „Made in the USA”-nak nevezett élelmiszer-kocsik. Az ilyen típusú járműveket sok importőr importálja azzal a szándékkal, hogy élelmiszerszállító teherautó alapjaként kínálja őket. Azonban az ilyen típusú amerikai járművek, különösen a régi szép időkből valók, nem biztos, hogy a leggazdaságosabb megoldás, ha ez a szempont fontos az Ön számára. Ráadásul a pótalkatrészek keresése nem biztos, hogy olyan egyszerű. Ha az élelmiszerszállító teherautója túl sok időt tölt a garázsban, a karbantartási költségek megölhetik vállalkozását. A legtöbb európai food truck-ot viszont gazdaságos dízelmotorokkal szerelik majd fel.
Használja ki a belső tér minden centiméterét
A food truckokban lévő konyhák sokkal kisebbek, mint az éttermi konyhák, és általában elég zsúfolttá válnak, ha két vagy három alkalmazottal dolgozik együtt mindössze néhány négyzetméteren, így a legtöbbet kell kihoznia a food truck konyhájának minden centiméteréből. Felejtsd el a nagy asztali mosogatókat, tűzhelyeket, hűtőlapokat vagy a nagy és kényelmes tárolóhelyet. A korlátozott lehetőségek miatt a szekrényeket tolóajtóval kell felszerelni. A food truck hátsó fala jó hely a munkalappal felszerelt konyhai fali szekrényeknek. Ráadásul nem csak mindennek szilárdan kell rögzítenie, hogy ne boruljon fel a kanyarokban, hanem hosszú utakon is ellenáll a rezgéseknek.
Webáruházunkban minőségi vendéglátóipari termékek széles választékát találja. Látogasson el hozzánk, és válasszon a különféle kebabgépek, elektromos sütők, roller hot dog grillek, pizzasütők, palacsintők, hűtőszekrények és rozsdamentes bútorok közül.
Mit kell figyelembe venni egy food truck-konyha tervezésekor?
A nagy hűtőszekrény mellett gondoskodnia kell arról, hogy legalább két mosdó legyen meleg vízzel. Ideális esetben a teljes belső tér élelmiszerbiztonsági szempontból biztonságos felületekből álljon, lehetőleg rozsdamentes acélból. Fektessen be tartályokba, hogy megkülönböztesse a szennyvizet az édesvíztől, és fontolja meg egy további ivóvíztartály vásárlását is. A padlót könnyen mosható és tartós anyagból, például PVC-ből kell készíteni, a falburkolatokat és a szigetelőelemeket is az ipari ajánlásoknak megfelelően kell beépíteni. Átlátszó üvegből készült fröccsenésvédőre is szükség lesz, hogy megvédje a vásárlókat a zizegő elektromos készülékektől. Mondanom sem kell, hogy minden élelmiszert külön kell tartani az olyan dolgoktól, mint a tisztítószerek, a piszkos mosogatórongyok vagy a munkaruhák.
Villany vagy gáz? Vagy esetleg mindkettő?
A villany vagy gáz választása is fontos. Bár sok vendéglős szívesebben főz gázzal, a hűtőszekrények, fagyasztók és elektromos készülékek működtetéséhez továbbra is áramra van szükségük. Tehát miért ne választana egy üzemanyag- vagy gázüzemű generátort, amely elegendő áramot biztosít a többi készülék számára? Praktikus megoldás a generátor csatlakoztatása a jármű üzemanyagtartályához, így szállítás közben mindent hűvösen és frissen tarthat.
Mindenre gondoltál?
Képzeljen el egy olyan helyzetet, amikor több hónapos részletes tervezés után az élelmiszerkocsija gyakorlatilag használatra kész, de még mindig nem tudja használni, mert néhány alapvető követelménynek nem tesz eleget. Ennek több oka is lehet. Az élelmiszerszállító teherautó-tulajdonosok gyakran emlékeznek arra, hogy a tervezési szakaszban ne lépjék túl a maximális teherbírást, hanem megfeledkeznek az élelmiszer súlyáról, beleértve a tele víztartályokat, és a személyzet súlyát. Így könnyen túlléphetők a megengedett értékek, ami miatt a későbbiekben „le kell karcsúsítani” a food truckot, és az élelmiszerek elkészítéséhez, tárolásához szükséges eszközöket is el kell távolítani. Ennek megelőzése érdekében már a tervezési szakasz elején szabályozza járműve TELJES tömegét. Semmilyen körülmények között ne induljon útnak minden szükséges dokumentum nélkül. Ellenkező esetben komoly bírságokat kockáztat.
Sok első alkalommal utazó figyelmen kívül hagyja a jármű belső magasságának szempontját, amikor élelmiszerkocsiját választja. Ne feledje, hogy Ön és kollégái is napi sok órát fognak itt dolgozni. El tudsz képzelni egy food truckot, amiben nem fogsz tudni kiegyenesedni, és munka után állandó hátfájás fog szenvedni? Emiatt nagy jelentősége van a munkahelyi mennyezet magasságának. A padlót is csúszásmentes anyaggal kell lefedni, a szellőzésnek és az automatikus megszakítóknak pedig meg kell felelniük a vonatkozó szabványoknak. Csak a fenti szempontok figyelembevétele után szabad nekilátni a részletek tervezésének. Emiatt sokan a könnyebb, de drágább megközelítést választják, a szabványos belsőépítészetre szakosodott cégek igénybevételét.
-
Hot Dog Grill – 9 görgő – Hőfiók – Rozsdamentes acél
127 990,00 HUF93 290,00 HUF -
Hot dog készítő – pirítórudakkal
99 190,00 HUF68 090,00 HUF -
Szósz adagoló – 2 pumpa – 2 x 2 L
38 990,00 HUF31 590,00 HUF - Hot dog készítő gép – 2000 W
Jó utat! Vagy nem olyan gyorsan?
Oké, most készen állsz az indulásra! Gratulálok! A kajakocsija végre készen áll. De mi lesz ezután? Megvan az összes hatósági engedély és bizonyítvány, valamint a megfelelő vezetői engedély? Normál jogosítvánnyal lehet pótkocsis autókat vagy 3,5 tonnát meg nem haladó MAM-mal rendelkező járműveket vezetni. Ha azonban járműve 3,5 tonnánál nehezebb, de 7,5 tonnánál könnyebb, akkor C1 kategóriás jogosítványra lesz szükség. Ne feledje, hogy a C1 kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezőknek ötévente meg kell újítaniuk az engedélyüket. Tehát ez egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni.
Annak érdekében, hogy „mobil éttermed” elérje a megcélzott ügyfeleit, győződjön meg arról, hogy rendelkezik minden engedéllyel az ilyen típusú vállalkozás működtetéséhez.
Ne vásároljon „amerikai iskolabusz” élelmiszer-teherautót, ha az túl nagy ahhoz a helyhez, ahonnan el szeretné adni.
Először a menüd, aztán a food truck
A lényeg az, hogy minél jobban kiemelkedik a food truck, annál valószínűbb, hogy a potenciális ügyfelek észreveszik. Az eredetiség kulcsfontosságú. Saját dizájnjának és egyedi márkájának köszönhetően az Ön food truckja valóban egyedülálló lehet. A food trucknak tükröznie kell a vendéglátási kínálatát, hogy az éhes vendégek messziről meg tudják állapítani, milyen ételeket kínálnak. Emiatt logójának és nevének jól láthatónak kell lennie, és ha egy nevető kolbász nagy képével sikerül vásárlókat vonzania, akkor zászlóshajója ne legyen kebab vagy popcorn.
Bár az Ön szemszögéből nézve óriási különbség lehet, hogy megvásárolta-e, bérelte vagy építette saját food truckját, ügyfeleit ez nem igazán fogja érdekelni. Egy vonzó megjelenésű food truck ízletes ételekkel létfontosságú, ha népszerű helyen szeretne eladni. Ne feledje azonban, hogy a legjobb reklám mindig a vendéglátás minősége lesz.
Ha ragaszkodik a fenti tippekhez, akkor nincs más hátra, mint megvásárolni a szükséges összetevőket, és nekilátni a dolognak. Sok szerencsét!
A jól ismert és tapasztalt séf, Michał Orłowski felbecsülhetetlen értékű tippeket ad a food truck vásárlásához vagy felszereléséhez a Chef’s Gear expondo YouTube csatornánkon.
-
Gofrisütő – 1300 Watt – kerek
54 790,00 HUF43 790,00 HUF -
Jégkása készítő gép – 6 liter – -20 °C minimum hőmérséklet – fagylalt funkció
498 236,76 HUF465 990,00 HUF -
Gofrisütő – 1 x 1500 w – nyeles gofri – Corn Dog
74 590,00 HUF50 490,00 HUF - Függőleges grill – 3 az 1-ben – 1.500 W – 21 l 28 290,00 HUF
Megosztás