A csirkemell nagyon népszerű alapanyag az élelmiszer- és italiparban. A csirke könnyen elkészíthető, magas tápértékkel rendelkező hús. Tekintse meg csirkemell ötleteinket, és derítse ki, miért érdemes a baromfit felvenni az étlapjába, otthon és étteremben egyaránt.
A csirkemell nagyon népszerű alapanyag az élelmiszer- és italiparban. A csirke könnyen elkészíthető, magas tápértékkel rendelkező hús. Tekintse meg csirkemell ötleteinket, és derítse ki, miért érdemes a baromfit felvenni az étlapjába, otthon és étteremben egyaránt.
Hogyan készítsünk csirkemellet?
A csirkemell alacsony koleszterintartalmú, és az egyik legsoványabb és kalóriaszegény hús. Emiatt étkezési zavarokkal küszködők étrendjének része lehet, és azoknak is ajánlott, akik igyekeznek formában maradni és gyakran edzenek. Magas fehérjetartalmú, és B-vitamin, valamint ásványi anyagok, például kálium, magnézium és vas forrása.
A baromfihús könnyen elkészíthető, sokféleképpen tálalható. A csirkemell filé süthető, süthető, főzhető vagy párolható. Olvasson tovább, és fedezze fel a csirkemell receptjeit a tökéletes vacsorához.
Rántott csirkemell receptek
A csirkemell egyik legnépszerűbb receptje a rántott bevonat, amelyet a német szelethez nagyon hasonló módon készítenek. A csirkemell ilyen módon történő elkészítéséhez szüksége lesz:
- tojás,
- tej,
- zsemlemorzsa,
- vaj, olívaolaj (vagy más olaj)
- só,
- bors.
Mossa meg a húst, szárítsa meg és távolítsa el a maradék zsírt. Ha nagy a csirkemell, vágjuk kisebb darabokra. A nagyobb darabokat mozsártörővel kissé összetörjük. Egy tálba felütjük a tojást, felverjük, és hozzáadunk 2-3 evőkanál tejet. A csirkemellet megszórjuk sóval, borssal, és a tojásba és a tejbe mártjuk. Következő lépésként a húst zsemlemorzsával bevonjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat vagy az olajat, majd a csirkemellet mindkét oldaláról néhány perc alatt aranybarnára sütjük.
A fenti recept valószínűleg a legegyszerűbb módja a csirkemell elkészítésének. Ha egy kifinomultabb ételre vágyik, miért ne készítsen mézes-mustáros mellfilét. A következő összetevőkre lesz szüksége:
- csirkemell,
- 2-3 evőkanál méz,
- 2-3 evőkanál mustár,
- 2 evőkanál olívaolaj (vagy más olaj)
- egy citrom,
- 2 teáskanál édes és csípős paprika,
- fűszerek ízlés szerint – például koriander vagy bazsalikom.
Kezdje a pác elkészítésével. Facsarjunk citromlevet egy tálba, adjuk hozzá a mézet, a mustárt, az olívaolajat, a paprikát és egy csipet fűszert. A csirkemellet egy tálba tesszük, és legalább fél órára hűtőbe tesszük. Amikor a hús bepácolt, mindkét oldalát megsütjük. Tálalhatjuk csirkemellel kapros burgonyával, vagy koktélparadicsom-spenótos salátával.
Sült csirkemell recept
A sült nugget vacsorára és uzsonnára egyaránt remek lesz. Ropogós csirkedarabok elkészítéséhez szüksége lesz:
- csirkemell,
- 4 csésze kukoricapehely,
- egy pohár tej,
- fél csésze búzaliszt,
- tojás,
- néhány teáskanál édes és csípős paprikapor,
- olívaolaj.
A csirkemellet több centiméteres darabokra vágjuk. Ezután törje össze a kukoricapelyhet kézzel, mozsártörővel vagy turmixgéppel. Keverjük össze a tejet, a lisztet, a tojást és a fűszereket. Az elkészített masszába mártsuk a csirkemell darabokat, majd bevonjuk őket az összetört kukoricapehelybe.
A húst sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és minden szeletet megkenünk olívaolajjal. Az elkészített melleket tegyük előmelegített sütőbe kb. 400 Fahrenheit fokon 15-20 percig. Körülbelül 10 perc múlva fordítsa meg a rögöket, hogy mindkét oldaluk egyenletesen megbarnuljon.
3. Főtt csirkemell
A főtt csirkemell különösen ajánlott diétázóknak vagy emésztési problémákkal küzdőknek. Ahhoz, hogy a hús lágyabb és lédúsabb legyen, elkészítheti tejben.
- csirkemell,
- egy vagy két liter tej,
- só,
- bors,
- Herbes de Provence, kurkuma, curry vagy más fűszerek, amelyek ízesebbé teszik a húst.
Mosás és tisztítás után dörzsölje be a húst sóval, borssal és a többi fűszerrel. Ezután forraljuk fel a tejet, aminek annyinak kell lennie, hogy teljesen ellepje a csirkemellet. A csirkemellet a forró tejbe tesszük és 1-2 percig főzzük. Kapcsolja ki az égőt, és csavarja be az edényt a fedővel egy törülközőbe vagy takaróba. Tartsa az edényt meleg helyen 2-3 órán keresztül. Ennyi idő után a csirkemellnek készen kell lennie.
4. Párolt csirkemell
A gőzölés ideális módszer azoknak, akik igyekeznek formában maradni. Az így elkészített baromfi megőrzi az összes értékes vitamint és ásványi anyagot. Zsírt vagy sót nem kell használni, mert a főzés során természetesen kikerül a húsból.
A párolt csirkemell elkészítéséhez szüksége lesz:
- csirkemell,
- gyógynövények, például Herbes de Provence,
- friss vagy fagyasztott zöldségek: brokkoli, sárgarépa, cukkini, bab vagy bármi más, amit szeretsz.
Vágja a csirkemellet kis darabokra, nagyjából egyforma méretűre. A húst bedörzsöljük a fűszernövényekkel, és körülbelül két órára a hűtőbe tesszük. Ezután megmoshatja, megpucolhatja és felvághatja a zöldségeket. Egy edényben vagy párolóban melegíts fel egy kis vizet. Helyezze a húst a felső tálcára, a zöldségeket pedig az alsó tálcára. Ha a felszerelésnek csak egy szintje van, próbálja meg a hozzávalókat egyenletesen elhelyezni a teljes felületen és a lehető legkevesebb érintkezéssel. A hozzávalókat 30-40 percig pároljuk.
Csirkemell éttermi étlapon
A csirkemell sokféle ételhez felhasználható. Jól működnek mind a food truckban, például a burritókhoz adva, mind az étteremben ropogós csirkeként vagy finomabb, sous-vide vákuumfőzési módszerrel elkészített ételként.
A csirkemell filé gazdasági okokból is jó ötlet, mivel viszonylag olcsó hús lévén, segít ésszerű szinten tartani az élelmiszerköltségeket.
A csirkemell beszállítójának kiválasztásakor ne csak a kilogrammonkénti árra figyeljen. Az élelmiszerbiztonság és a minőség is fontos tényező, ezért próbáljon meg olyan húst vásárolni, amely megfelel a nemzetközi és fogyasztói szervezetek élelmiszerbiztonsági szabványainak. Ilyen tanúsítványok közé tartozik többek között a QAFP, amely az élelmiszerek minőségbiztosítása rövidítése.
A minősített baromfitermelést minden szakaszban ellenőrzik. Azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akik ilyen minőségi tanúsítványt szeretnének kapni, meg kell felelniük a takarmányozási és infrastrukturális szabványoknak. A húst más szempontból is tesztelik, például szalmonellára.
A csirkemellet is megfelelően kell tárolni. Fontos, hogy ne csak hidegen tartsa, hanem külön is tartsa más termékektől. A vákuumcsomagolás megvédi a csirkemelleket a baktériumoktól és a penésztől, valamint segít megőrizni ízét és tápértékét, valamint nedvességtartalmát.
A frissesség más módon is meghosszabbítható. Néhány érdekes élelmiszer-tartósítási módszer: a füstölés és az üvegekben való pácolás.
Ha csirkemell ötletekkel szeretné kiegészíteni éttermi étlapját, győződjön meg arról, hogy a megfelelő italokat használja, hogy kiemelje az ételek ízét. A baromfihúshoz jól illő borok közé tartoznak a kifejező fehérborok, mint például a rizling, amely különösen jól passzol a sült csirkemell mellé. A könnyű borok, mint például a Chardonnay, jobban illenek sült vagy grillezett csirkehús ételekhez.
Amikor csirkemellet ad hozzá az étlaphoz, ügyeljen a további összetevőkre. Ezek fontosak a tányérok díszítéséhez, amelyeken a csirkés ételeket szolgálják fel.
Mi kell a csirkemell elkészítéséhez?
A csirkemell receptek elkészítéséhez néhány alapvető konyhai eszközre lesz szüksége. Ez vonatkozik mind az otthoni, mind az éttermekben való főzésre.
Minden típusú csirkehús étel elkészítéséhez jó késekre lesz szükség. A hosszú pengéjű kések segítenek felgyorsítani a zsír leválasztását a húsról, illetve csíkokra vagy kockákra vágását. Ha egy étterem szakácsának egész csirkét kell elkészítenie, beleértve a mellek kivágását is, célszerű lenne egy baromficsontozó kést beszerezni, amellyel a húst elválasztják a csonttól.
A csirkemell sütésének alapvető felszerelése egy serpenyő. Sokféle típus közül választhat, de a legjobb, ha a jó minőségű termékekre koncentrálunk, amelyek hosszú távon tartósabbak lesznek. Ide tartoznak az öntöttvas és rozsdamentes acél serpenyők. Speciális edényeket, például grillserpenyőket is érdemes megfontolni.
Ha otthon szeretnél csirkemell ételeket készíteni, akkor egy hagyományos gáz- vagy elektromos sütő is megteszi, míg étteremben a légkeveréses sütő. A szokásos főzési módokon kívül az ilyen típusú berendezések néha gőzfunkcióval is rendelkeznek, amely lehetővé teszi a lédús hús elkészítését.
Ha a klasszikus gőzölést kedveli, használhat egy gőzölős edényt, amelyet az égőre tesz, vagy használhat elektromos gőzölőt. Használhat szűrőt, betétet vagy bambusz edényt is. Az ilyen típusú tartozékokat egy közönséges edénybe helyezhetjük, vagy használhatjuk, forró vízzel.
Milyen vendéglátóipari eszközök lesznek hasznosak? A sous-vide csirkemell ételhez speciális vákuumfőző berendezésre lesz szükség, míg az elektromos húspuhítók felgyorsítják a hús elkészítését.
Csirkemell ötletek – összefoglaló
A csirkemell olyan alapanyag, amellyel gyorsan és egyszerűen készíthet különféle vacsora ételeket vagy harapnivalókat. Ez lehet egy étel alapanyaga vagy kiegészítője, például egy spagetti étel kiegészítésére. Ne felejtse el megbizonyosodni arról, hogy a csirkemell rendelkezik a megfelelő tanúsítvánnyal, mielőtt kiválasztja.
Megosztás