Állítsa helyre akkumulátorát a megfelelő töltővel! Milyen egyenirányítót vegyek?

Megosztás

Mit fog tenni, ha az autója hirtelen nem indul, mert elfelejtette lekapcsolni a lámpát éjszaka? Megőrülhet, vagy kiveheti a töltőt és feltöltheti az akkumulátort. Tudja meg, melyik töltőt vásárolja meg, hogy életre keltse az akkumulátort.

Megosztás

Mit fog tenni, ha az autója hirtelen nem indul, mert elfelejtette lekapcsolni a lámpát éjszaka? Megőrülhet, vagy kiveheti a töltőt és feltöltheti az akkumulátort. Tudja meg, melyik töltőt vásárolja meg, hogy életre keltse az akkumulátort.

Mit kell tudni? Egyértelmű, hogy mi az akkutöltő

Ha az autó akkumulátora lemerül, nem kell azonnal kidobnia. Csakúgy, mint a telefon akkumulátoránál, csak csatlakoztatni kell a megfelelő töltőt. Ilyenek az egyenirányítók – autóakkumulátorok töltői.

Különböző típusokat talál a piacon, amelyekről a cikk későbbi részében olvashat. Mindazonáltal mindegyikben van néhány közös jellemző. Először is a váltakozó áramot egyenáramra cserélik. Az akkumulátort újra életre kell kelteni.

Egy másik közös jellemző a két kábel, amelyek terminálokkal vannak lezárva. Mindegyik más-más pólushoz van hozzárendelve – piros a pluszhoz, fekete a mínuszhoz. Ezt ne feledje, mert hasznos lesz az akkumulátor töltésekor. A következő bejegyzésből megtudhatja, hogyan csatlakoztathat egyenirányítót.

Miért van szüksége akkumulátortöltőre?

Valószínűleg azon töpreng, miért érdemes egyáltalán autós akkumulátortöltőt vásárolni. Ez nagyon egyszerű. Nem tudod, melyik nap vagy óra mikor merül le az akkumulátor. Így a legjobb lesz, ha felkészülsz egy ilyen eshetőségre.

A kisülés nagyon gyakori oka, hogy a lámpákat több órán át égve hagyják. Kinél nem történt ilyen? Sietve kiszalad az autóból, és elfelejti elforgatni a gombot. Végül is nem minden autó kapcsolja le automatikusan a lámpákat, amikor becsukja az ajtókat.

Egy másik helyzet főként télen fordul elő egy fagyos éjszaka után. A hirtelen hőmérséklet-változás pluszról mínuszra szintén felgyorsítja az akkumulátor lemerülését. Ezt különösen akkor fogja érezni, ha kint parkol le autójával, nem pedig a garázsban.

Az ok műszaki, pl. generátor hiba is lehet. Felelős az akkumulátor vezetés közbeni töltéséért. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy autója másnap reggel még egy egész napos kormány mögött sem indul el. Ezért az egyenirányító csatlakoztatása előtt érdemes megjavítani a generátort.

Milyen egyenirányítót vegyek? Fedezze fel az összes típust

Ha fontolóra veszi, hogy melyik egyenirányítót vásárolja meg, szűkítenie kell a keresési területet egy adott típusra. Négyféle akkumulátortöltőt talál a piacon – standard, mikroprocesszoros, impulzusos és vonóerős. Melyik működik a legjobban a garázsban?

Szabványos egyenirányítók (transzformátor)

A szabványos egyenirányítók, amelyeket transzformátor egyenirányítóknak is neveznek, viszonylag egyszerű felépítésűek. Nincs bennük elektronika, ami alacsonyabb árat jelent. Sajnos kevésbé működőképesek is. Nemcsak a működési paraméterek manuális beállítására lesz szükség, hanem a töltés közbeni vezérlésére is. Nincs bennük automatikus kapcsoló, amely a munka befejezése után kikapcsolja az áramot. Ezenkívül a szabványos töltők főként savas ólomakkumulátorokhoz alkalmasak.

Mikroprocesszoros egyenirányítók (automatikus)

Ahogy a neve is sugallja, ezek az egyenirányítók egy mikroprocesszort tartalmaznak, amely felügyeli az eszköz működését. Automatikusan kiválasztja a paramétereket, és lehetővé teszi a különböző cellák töltését. Ezek azonban valamivel drágábbak, mint a transzformátor egyenirányítók.

Az automata modellek nagy előnye a teljes vezérlés. Kikapcsolnak, ha az akkumulátor teljesen feltöltődött. Tehát nyugodt lehet az akkumulátor állapotának ellenőrzésekor. Ezenkívül a mikroprocesszoros egyenirányítók védelmet nyújtanak a rövidzárlatok ellen, például ha a pólusokat nem megfelelően csatlakoztatja.

Impulzus egyenirányítók

A fenti polcon impulzus egyenirányítókat talál. Megkülönböztetik őket a magas, akár 90% -os hatékonysággal. Ráadásul az akkumulátort az autóból való eltávolítása nélkül is csatlakoztathatja. Mindez a rendszerfeszültség-teszt funkciónak köszönhető, amely megvédi az autó elektronikáját a túlterheléstől és a túltöltéstől.

Vontatási egyenirányítók

A vontatási egyenirányítók kisebbségben vannak a korábban ismertetett eszközökhöz képest. Nem lesznek hasznosak számodra, ha rendes autód van. De pótolhatatlanok lesznek, ha van egy elektromos autó a garázsban. Ipari gépek akkumulátorának töltésére is alkalmasak. A vontatási egyenirányítókat az a képesség jellemzi, hogy valóban nagy feszültséggel dolgoznak.


Prostownik – 12/24 V – 12 A – czarno-żółty

Prostownik – rozrusznik awaryjny – 12/24 V – 20/30 A

Prostownik – 12/24 V – 70 A – rozruch 320 A – czarno-żółty
Feszültség230V / 50Hz230V / 50Hz230V / 50Hz
Kimeneti feszültség12/24V12/24 V12/24V
Munka funkciókLeszállásTöltés, indításTöltés, indítás
Töltőáram8/12A20/30 A70A
Max. kimenő áram indításkor130 A320A
A tápkábel hossza180 cm140 cm150 cm
A jumper kábelek hossza150 cm150 cm(+) 200 cm
(-) 180 cm
Akkumulátor típusaÓlom-savÓlom-savÓlom-sav
Méretek (HxSzxM)15,60 x 25,00 x 19,00 cm25,00 x 28,00 x 21,00 cm31,00 x 38,00 x 62,70 cm

Mi a fontos, vagy mit kell figyelembe venni egy egyenirányító vásárlásakor?

A megvásárolt töltő nemcsak a töltési időt, hanem annak hatékonyságát is befolyásolja. Ezért a típuson kívül a paramétereket is ellenőrizze. Ők döntik el, hogy egy adott készülék egyáltalán belefér-e az autó akkumulátorába.

Feszültség az egyenirányítóban

Egy egyszerű szabály van az egyenirányító feszültségének kiválasztásakor – ennek meg kell egyeznie az akkumulátor névleges feszültségével. 6, 12 és 24 V-os modellek állnak rendelkezésére, például motorkerékpárokban, 12 V-os a legtöbb személygépkocsiban és 24 V-os teherautóban.

A piacon találsz olyan egyenirányítókat, amelyek különböző feszültségértékek között kapcsolhatók. Ez akkor lehet hasznos, ha több járműve van, vagy műhelyt üzemeltet.

Töltőáram

Szeretné, hogy a töltő megfelelően töltse az akkumulátorokat? Ezután ellenőrizze, hogy mekkora az effektív töltőáram. Ennek a paraméternek a megfelelő értéke befolyásolja a teljes folyamat sebességét.

Kiválasztásánál vegye figyelembe a cella gyári kapacitását. Az effektív töltőáram tízszerese legyen. Tehát ha 50 Ah, akkor 5 A áramerősségű egyenirányítóra van szüksége. Az alacsonyabb értékek is töltik az akkumulátort, de több óra helyett akár több napig is eltarthat.

Boot funkció

Képzelje el, hogy az akkumulátor lemerül, és távol lakik a várostól. A legközelebbi szomszédnak néhány kilométerre van egy háza tőled, így a kábelek használata nem lehetséges. mi marad?

A megoldás egy indítófunkciós egyenirányító lesz. Lehetővé teszi, hogy válsághelyzetben elindítsa az autót, és gyorsan elinduljon az úton. Azonban ne használja túl gyakran! Az indító egyenirányítók nagyon nagy áramot termelnek, ami idővel nemcsak az akkumulátort, hanem az autó elektronikáját is károsítja.

Méretek, súly és mobilitás

Amikor mérlegeli, hogy melyik egyenirányítót vásárolja, ügyeljen a kényelmére is. A nagy és terjedelmes modellek hatékonyan tölthetik az akkumulátorokat, de terjedelmesek. A legjobb, ha kisebb és könnyebb eszközöket választasz, amelyekkel kényelmesen közelebb tudhatod az autót.

Nagy indító egyenirányítók esetén ne feledje, hogy nemcsak fogantyúkkal, hanem kerekekkel is fel kell őket szerelni. Végül is kényelmesebb lesz vezetni őket, mint egy legfeljebb 25 kg-os gépet felemelni.

Nagyon praktikus kiegészítők a speciális fogantyúk vagy zsebek a feltekert töltőkábelek számára. Így könnyebben tarthatja rendben garázsát, és elkerülheti a véletlen botlást is.

Mennyi ideig kell tölteni az akkumulátort? Jobb, ha türelmes

Az akkumulátorok, különösen a nagy kapacitású akkumulátorok teljes feltöltése némi időt vesz igénybe. Pontosan mennyit? Egyszerűen fogalmazva – attól függ. Az egész folyamatot számos különböző tényező befolyásolja. Ezek a következők: kezdeti töltési szint, környezeti hőmérséklet, töltési áramszint és még sok más.

Érdemes meleg garázsban tölteni, nem hidegben. Az alacsony hőmérséklet nemcsak meghosszabbítja az időt, hanem károsítja az akkumulátort és a töltőt is. Állítsa a töltőáramot a teljes akkumulátorkapacitás 1/10-ére, például 5 A-ra 50 Ah-s akkumulátor esetén. Ilyen körülmények között a teljesen lemerült cella kb. 10 óra

Ne feledje, hogy a transzformátor egyenirányítók nem kapcsolnak ki maguktól, amikor befejezik a munkát. Ezért 10 óra elteltével csatlakoztassa le az akkumulátor kivezetéseit. Ellenkező esetben az akkumulátor túltöltődik és megsérül. Ha ilyen egyenirányítót használ, akkor biztonsági okokból jobb, ha alacsonyabb töltőáramot állít be. Ez tovább tart, de nem kockáztatja a kudarcot.

Kiválasztotta már az egyenirányítót?

A kérdés, hogy melyik egyenirányítót érdemes megvásárolni, akkor is fontos, ha otthoni garázsba vagy szakműhelybe keresünk készüléket. Most már tudja, melyik modell közül válasszon, és mire kell különös figyelmet fordítani. Döntse el, hogy egy hagyományos transzformátoros egyenirányító vagy egy modern, mikroprocesszoros egyenirányító elég Önnek. Ne felejtse el összehasonlítani a töltőáramot és a kimeneti feszültséget. A megfelelő paraméterek nélkül nem fogja hatékonyan és biztonságosan feltölteni az akkumulátort.

Érdekel az autóipar és szeretnél saját vállalkozást indítani? A következő cikkben gyakorlati tippeket talál az autójavító műhely megnyitásához. Ennek köszönhetően megtudhatja, mit kell tennie ahhoz, hogy pénzt keressen az autójavítással.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Állítsa helyre akkumulátorát a megfelelő töltővel! Milyen egyenirányítót vegyek?

Mit fog tenni, ha az autója hirtelen nem indul, mert elfelejtette lekapcsolni a lámpát éjszaka? Megőrülhet,…

Bővebben

Vészhelyzeti útmutató: Töltse fel az autó akkumulátorát, és folytassa biztonságosan a vezetést

Egy fagyos éjszaka utáni reggel van, és sietsz a munkába. Beülsz az autóba, elfordítod az indítókulcsot…

Bővebben

Melyik festékszóró pisztolyt válasszuk – útmutató

Az autókarosszéria és egyéb igényes felületek festése megfelelő felszerelést igényel. Melyik szórópisztoly lesz alkalmas professzionális használatra,…

Bővebben

Autó ózonkezelése – expondo útmutató

Az ózonkezelés hatékony módja annak, hogy megszabaduljon a dohos, nedves kutya- vagy cigarettafüstszagtól az autóban. Ez…

Bővebben