Vészhelyzeti útmutató: Töltse fel az autó akkumulátorát, és folytassa biztonságosan a vezetést

Megosztás

Egy fagyos éjszaka utáni reggel van, és sietsz a munkába. Beülsz az autóba, elfordítod az indítókulcsot és... Csend. Az akkumulátor lemerült. Nem egy kellemes forgatókönyv, mégis gyakrabban fordul elő, mint sokan gondolják. Olvassa el itt, hogyan csatlakoztathat töltőt és töltheti fel az autó akkumulátorát.

Megosztás

Egy fagyos éjszaka utáni reggel van, és sietsz a munkába. Beülsz az autóba, elfordítod az indítókulcsot és… Csend. Az akkumulátor lemerült. Nem egy kellemes forgatókönyv, mégis gyakrabban fordul elő, mint sokan gondolják. Olvassa el itt, hogyan csatlakoztathat töltőt és töltheti fel az autó akkumulátorát.

Csatlakoztatás előtt: Ellenőrizze a hálózati feszültséget

Autót vezetsz vagy robogót? Nem számít, milyen járművet vezet, a lemerült akkumulátor mindig kellemetlen meglepetés. De ha tudja, hogyan kell töltőt csatlakoztatni, a probléma gyorsan megoldható. Ezért először ellenőrizze, hogy a járművében milyen akkumulátor van.

Először ellenőrizze az akkumulátor névleges feszültségét. Főleg személygépkocsikban talál 12V-os modelleket. Régebbi járművekben és motorkerékpárokban továbbra is találhat 6 V-os akkumulátorokat. A teherautókhoz 24 V-os akkumulátorok szükségesek, amelyek általában két sorba kapcsolt 12 V-os akkumulátor.

Miért fontos a feszültség? A töltő kimeneti feszültségének meg kell egyeznie az akkumulátor névleges feszültségével. Ellenkező esetben fennáll az autó akkumulátorának károsodásának vagy akár robbanásveszély! Tehát válasszon megfelelő paraméterekkel rendelkező eszközt, vagy használjon automatikus töltőt, amely maga választja ki a kimeneti feszültséget.

A töltő csatlakoztatása előtt

A töltő helyes csatlakoztatása nemcsak az akkumulátor, hanem mindenekelőtt az Ön személyes biztonsága miatt is fontos. Ezért, amikor munkába áll, tartson szem előtt néhány szabályt.

lépés: Biztosítson jó szellőzést

Gondoskodjon elegendő levegőellátásról, és ellenőrizze, hogy az akkumulátor összes szellőzőnyílása szabadon van-e. Töltés közben robbanásveszélyes keverék távozik az akkumulátorból. A felszabaduló „oxihidrogéngáz” mennyisége, amely hidrogénből és oxigénből áll, az akkumulátor töltöttségi szintjének növekedésével növekszik. Ezért ügyeljen a jó levegőkeringésre, különösen a töltési idő vége felé. Soha ne töltse az akkumulátort nyílt lánggal rendelkező helyiségekben.

lépés: Keressen száraz és védett környezetet

A nedvesség és az alacsony hőmérséklet szintén befolyásolja a töltési folyamatot. Egyes készülékek már nem működnek megfelelően 0 °C alatt. Tehát óvja az akkumulátortöltőt az esőtől és a hótól, és a legjobb, ha garázsban, műhelyben vagy más fedett, de jól szellőző helyen tölti.

Hogyan csatlakoztathatunk töltőt az autó akkumulátorához

Mielőtt a töltőt az akkumulátorhoz csatlakoztatja, ellenőrizze a jármű kézikönyvét. A legtöbb jármű esetében töltés közben le kell választani az akkumulátort. Egyes modelleken azonban az akkumulátor leválasztása a vezérlőegységek visszaállítását eredményezi. Ha ezt nem szeretné, vagy nem tudja, hogyan kell újra helyesen beállítani az elektronikát, akkor nem tanácsos leválasztani. Régebbi autókkal nincs ilyen probléma.

Húzza ki az akkumulátort: először MÍNUSZ, majd PLUSZ

A munkát leállított motor mellett végezze. Az akkumulátor leválasztásához először csavarja le a földelési kapcsot, hogy megszakítsa az áramkört. A modern járművekben ez a negatív terminál. A legtöbb esetben feketével vagy kékkel van jelölve. Csak ezután lazítsa meg a pozitív pólust (általában pirossal jelölve).

Csatlakoztassa a töltőt

Először ellenőrizze a töltő működési paramétereit. Az automatikus modellek ezt maguk is megteszik, amint be vannak kapcsolva. A régebbi készülékekhez segítségre van szükség. Állítsa be a töltőáramot (A) olyan értékre, amely megfelel az akkumulátor kapacitásának (Ah) 10-25%-ának. Tehát ha 70 Ah-s akkumulátorral rendelkezik, akkor a töltőáram 7-17,5 A lehet. A kapacitásra vonatkozó információkat az akkumulátor címkéjén találja.

Az autós akkumulátortöltőt először le kell választani az áramforrásról. Amikor a töltőt az akkumulátorhoz csatlakoztatja, tartson be egy egyszerű szabályt: plusz a plusz, mínusz a mínusz. Először csatlakoztassa a töltő piros pozitív kábelét az akkumulátor pozitív pólusához, majd a fekete negatív kábelt a negatív pólushoz. Győződjön meg arról, hogy a bilincsek szorosan körülzárják az akkumulátor kivezetéseit. Most dugja be a töltőt a konnektorba.

Mennyi ideig töltődik egy autó akkumulátora?

A töltési idő az akkumulátor kapacitásától és töltöttségi szintjétől függően változik. A környezeti hőmérséklet is befolyásolja az időtartamot. Hagyjon kb. 10-12 órát.

Húzza ki az autós akkumulátortöltőt, de hogyan?

A töltőnek az autó akkumulátoráról való leválasztására is külön megrendelés vonatkozik. Ellenkező esetben fennáll a rövidzárlat veszélye. Kövesse a fenti lépéseket fordított sorrendben:

Csatlakoztassa az akkumulátort: először PLUSZ, majd MÍNUSZ

Most helyezze vissza az autó akkumulátorát, csavarja be és csatlakoztassa az alábbiak szerint:

Feltétlenül tartsa be ezt a sorrendet. Ellenkező esetben fennáll a rövidzárlat veszélye.

Az autó akkumulátora fel van töltve. Az utazás folytatódik!

Az autóakkumulátor leválasztásának és csatlakoztatásának, valamint töltővel való feltöltésének ismerete elengedhetetlen, és nem csak az autójavító szakemberek számára. Minden évben, amikor a hőmérséklet csökken, de még akkor is, ha többnyire rövid utakat vezet, fennáll annak a veszélye, hogy az autó nem indul el a lemerült akkumulátor miatt. A legjobb, ha rendszeresen ellenőrizzük az autó akkumulátorának állapotát. Ha a töltési szint alacsony, célszerű nagyobb távolságokat megtenni, hogy a generátor tölthesse az akkumulátort, vagy autós akkumulátortöltőt használjon.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Állítsa helyre akkumulátorát a megfelelő töltővel! Milyen egyenirányítót vegyek?

Mit fog tenni, ha az autója hirtelen nem indul, mert elfelejtette lekapcsolni a lámpát éjszaka? Megőrülhet,…

Bővebben

Vészhelyzeti útmutató: Töltse fel az autó akkumulátorát, és folytassa biztonságosan a vezetést

Egy fagyos éjszaka utáni reggel van, és sietsz a munkába. Beülsz az autóba, elfordítod az indítókulcsot…

Bővebben

Melyik festékszóró pisztolyt válasszuk – útmutató

Az autókarosszéria és egyéb igényes felületek festése megfelelő felszerelést igényel. Melyik szórópisztoly lesz alkalmas professzionális használatra,…

Bővebben

Autó ózonkezelése – expondo útmutató

Az ózonkezelés hatékony módja annak, hogy megszabaduljon a dohos, nedves kutya- vagy cigarettafüstszagtól az autóban. Ez…

Bővebben