Nemcsak a sütemények és a házi kenyerek teszik lehetővé a házi készítésű specialitások finom ízét. A házi csokoládé egy másik finomság, amelyet saját konyhájában is elkészíthet. Olvassa el cikkünket, és tanulja meg, hogyan készítsünk csokoládét, milyen adalékokat használjunk, és hogyan használhatjuk fel. Azt is megtudhatja, hogyan kell felszolgálni.
Nemcsak a sütemények és a házi kenyerek teszik lehetővé a házi készítésű specialitások finom ízét. A házi csokoládé egy másik finomság, amelyet saját konyhájában is elkészíthet. Olvassa el cikkünket, és tanulja meg, hogyan készítsünk csokoládét, milyen adalékokat használjunk, és hogyan használhatjuk fel. Azt is megtudhatja, hogyan kell felszolgálni.
Hogyan készítsünk csokoládét kakaóból?
A kakaó minden csokoládé alapanyaga. Mind a házi, mind a tömeggyártású cukrászdákban nélkülözhetetlen. A sötét kakaót általában saját csokoládé készítéséhez ajánlják. Számos receptet találhat az interneten, de bemutatjuk az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb javaslatot. Hogyan készítsünk csokoládét kakaóból?
Szükség lesz:
- 100 g vaj (körülbelül 2/5-e a normál 250 g-os tömbnek),
- 1 pohár teljes tej,
- 3-4 evőkanál sötét kakaó,
- 2/3 csésze cukor, vagy kevesebb (helyettesíthető xilittel vagy mézzel is)
- 200 g tejpor
Ha dióval vagy szárított gyümölccsel szeretné fűszerezni csokoládéját, ne feledje, hogy a fenti listához hozzáadhatja kedvenc adalékait, például mazsolát, áfonyát, darált diót vagy mandulát.
Elkészítés:
- Forraljon fel egy pohár tejet egy kis serpenyőben. Adjunk hozzá 100 g vajat, és keverjük, amíg el nem olvad.
- Öntsünk bele 2/3 csésze cukrot és 3 vagy 4 evőkanál kakaót. Addig keverjük, amíg sima állagú, sötétbarna folyadékot nem kapunk.
- Egy tálba öntjük, hozzáadunk 200 g tejport, és csomómentesre turmixoljuk. Ezután adjon hozzá bármilyen diót vagy más kiválasztott adalékanyagot.
- A kész masszát egy lapos formába öntjük és hűtőbe tesszük. Várja meg, amíg megszilárdul, majd vágja szeletekre.
Hogyan készítsünk csokoládét tejpor nélkül?
A házi csokoládé szerelmesei nem mindig akarnak tejport használni receptjükben. Bár sok csokoládé ínyence úgy véli, hogy a csokoládé nélküle nem ugyanaz, de ennek is számos követője van, főleg a vegánok körében. Hogyan készítsünk csokoládét tejpor nélkül?
Szükséged lesz:
- 1/2 csésze kókuszolaj
- 1/2 csésze kakaó
- 1/4 csésze cukor
Elkészítés:
- Keverjük össze a kakaót a cukorral. Öntsük hozzá az olvasztott kókuszolajat, és alaposan keverjük össze, amíg sima állagot nem kapunk.
- Formákba öntjük a masszát, majd 1 órára a fagyasztóba tesszük.
Mielőtt a masszát a formákba öntjük, aszalt gyümölcsöt vagy bármilyen más választott adalékot adhatunk hozzá.
Mit adhatunk a csokoládéhoz, hogy folyékony legyen?
A fenti módszerek a tábla csokoládé készítésére szolgálnak, mind hagyományos módon, mind tejpor hozzáadása nélkül. De nem ez az egyetlen forma, mert a különféle desszertekhez, például süteményekhez hozzáadott folyékony csokoládé ugyanolyan jó ízű, különösen a hideg téli napokon.
A folyékony állag eléréséhez a csokoládét először meg kell olvasztani. Ideális lenne itt a professzionális csokoládé olvasztó berendezés, de otthon is megteszi egy tálos vízfürdő. Egyszerűen helyezze a csokoládéval ellátott edényt forrásban lévő víz fölé, és várja meg, amíg a tartalma felolvad.
Ha szilárd csokoládét szeretne, de a szokásosnál kicsit lágyabb, akkor adjon hozzá egy kis tejet vagy olajat. A zselatin is megteszi a trükköt. Az egészséges csokoládéöntet elkészítésének legegyszerűbb módja a kakaó és a víz két összetevőjéből álló keverék. Keverjük össze 1:2 arányban, és lassú tűzön, állandó keverés mellett melegítsük addig, amíg el nem forr, és csomómentes, egyenletes állagot nem kapunk. Mivel a csokoládé olvasztásának témájánál tartunk, akár te is kezdheted! Csak egy serpenyőre és egy tálra van szüksége.
Mire használható a csokoládé?
A csokoládé minden bulit szórakoztatóbbá tesz. És nem csak gyerekeknek, hanem minden csokirajongónak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Ha kreatívan tálaljuk, akkor valóban látványossággá válhat, és nem csak esküvők alkalmával jó ötlet, hanem bármilyen nagy horderejű rendezvényre, amit szervez.
Egy csokoládé fondü mindig jól esik. A forró, édes és sima állaga tökéletes a gyümölcsök, de más összetevők élvezetéhez is. Minden attól függ, hogy Ön és vendégei mit élveznek a legjobban. Érdemes megjegyezni, hogy a fondü eredete egy sós változat olvasztott sajttal, ami nagyon jól passzol a kenyérhez.
Bár a fondü jó minőségű csokoládéval finom, nem néz ki olyan jól, mint egy csokiszökőkút. A több szintről ömlő csokoládé sokak számára ínycsiklandó látványt nyújt. Gyümölcsös pálcika a sima, tejes csokoládéba nem csak remek nassolnivaló, hanem remek szórakozás is, különösen gyerekeknek.
- Csokoládé vágó – rozsdamentes acél – 2 vágókeret: 1,5 / 3 cm – Royal Catering
-
Italadagoló – 3 x 8 L – Hűtőrendszer
80 690,00 HUF54 290,00 HUF -
Csokoládé szökőkút – 5 emeletes – 4 l
101 990,00 HUF61 390,00 HUF - Világitó asztal csokiszökőkúthoz – 100 cm
Ha nem csak a csokoládé ízére vágysz, hanem valami forróra is vágysz, a csokoládé fogyasztása tökéletes megoldás lesz számodra. Hiszen a hosszú téli estéken alig van valami, amitől jobban érzi magát, mint egy csésze forró csokoládé, például tejszínhabbal. Mehetsz egy forrócsoki-adagolóval felszerelt kávézóba, ahol megfelelő hőmérsékleten, rendszeresen keverve friss forró csokit szolgálnak fel. De mi a helyzet az ivócsokoládé elkészítésével a saját konyhádban? Nem kell más, mint egy tábla csokoládé és egy kis tejszínhab. Az első hozzávalót lassan fel kell olvasztani a tejszínben, óvatosan keverjük össze, hogy ne aludjon meg. A kész italhoz tehetünk egy kis vaníliát, fahéjat vagy akár chilit is.
Házi csokoládé – desszert, ital és dekoráció
A sokféle módon elkészített csokoládé csemege az embereknek szerte a világon. Akár a saját otthoni receptje szerint készíti el, akár egy kész fondü változatot használ, az eredmény minden bizonnyal örömet okoz. A fondü érdekes alternatívája vagy kiegészítése a csokoládéban lévő gyümölcsök, amelyek látványosan lelocsolnak egy szökőkút alatt. Egy dolog biztos: függetlenül attól, hogy milyen módszert használsz, a végeredmény az lesz, hogy meghalsz!
Megosztás