Hogyan lehet megszabadulni a penészgombától? A penész kezelésének módjai

Megosztás

A falon lévő penész nem kívánt vendég sok otthonban, sőt irodában is. Megjelenése közvetlen veszélyt jelent az egészségre. Ezért ennek a problémának a kezeléséhez tudnia kell, hogyan lehet megszabadulni a penésztől. Olvassa el cikkünket, tudja meg, mit kell tennie, és milyen intézkedések állnak rendelkezésére a penész elleni küzdelemben.

Megosztás

A falon lévő penész nem kívánt vendég sok otthonban, sőt irodában is. Megjelenése közvetlen veszélyt jelent az egészségre. Ezért ennek a problémának a kezeléséhez tudnia kell, hogyan lehet megszabadulni a penésztől. Olvassa el cikkünket, tudja meg, mit kell tennie, és milyen intézkedések állnak rendelkezésére a penész elleni küzdelemben.

A fali penész okai

Mielőtt rátérnénk arra, hogyan távolítsuk el a gombát a falról, érdemes utánajárni, hogyan került oda. Ennek köszönhetően kiküszöbölheti a falon a penész okát, és megakadályozhatja annak a jövőbeni újbóli megjelenését.

A fő tényezők, amelyek a gomba kialakulását okozzák otthonában vagy irodájában, a túlzott páratartalom és az épület nem megfelelő szellőzése. Ideális feltételeket teremtenek a penész számára. A falfelületen lecsapódik a víz, a levegőben lévő por pedig a kialakult cseppekhez tapad. Ez remek táptalaja a penészgombának, amely gyorsan behatol az egész helyiségbe.

Ez a probléma általában olyan helyiségekben fordul elő, ahol gyakran van pára és rossz a szellőzés, főleg a fürdőszobákban és a konyhákban. Az eresz, a szellőzőnyílások vagy akár az ablakok hiánya azt jelenti, hogy a felesleges nedvességnek nincs hová távoznia, ami miatt az lecsapódik a falakon.

Egy másik nagyon gyakori ok a víz- és csatornarendszer meghibásodása. Ez lehet egy kis szivárgás, ami miatt idővel víz szivárog a falba, vagy egy csőtörés az emeleti szomszédnál, ami áradást okoz a lakásában.

Az épület rossz szigetelése penészesedést is okozhat a falon. Az ún hőhidak, vagyis azok a helyek, ahol a fal külső felülete érintkezik a hideg környezettel, ami a nedvesség lecsapódását idézi elő benne. Az épület földalatti elemeinek nem megfelelő szigetelése is veszélyt jelent. Az esővíz és a talajvíz ezután beszivároghat az alapba vagy a pincébe, és elősegítheti a penészgombák növekedését. Ezért érdemes utánajárni, hogy belülről hogyan nézzen ki a falak vízszigetelése.

Hogyan lehet megakadályozni a penész a falakon?

Az alapvető dolog, amit meg kell tennie, ha nem szeretné, hogy penészesedjen a falakon, az az, hogy megszüntesse a kialakulásának okát. Ez annak a következménye, hogy elkerüljük a fent említett tényezőket, amelyek a gomba megjelenését okozzák a falon.

Először is biztosítania kell a megfelelő légáramlást az épületben. Lehetővé teszi a felesleges nedvesség kiszellőzését. A legegyszerűbb módja, ha főzés vagy fürdés közben kinyitod az ablakokat. Konyhai páraelszívót is felszerelhet. Érdemes megfontolni a szellőzőrendszer telepítését is otthonában. Ha nem tudja, melyiket válassza, javasoljuk, hogy olvassa el cikkünket, amely leírja a gravitációs és a gépi szellőztetés közötti különbségeket.

Ha az épület szigetelése hibás, akkor szigetelő szakemberhez kell fordulnia. Meg kell vizsgálnia, hogy az ok nem megfelelően rögzített hungarocell táblák vagy valami más. Lehetséges, hogy a probléma a nem megfelelően telepített ablakkeretek.

Mi a teendő víz- és szennyvízrendszer meghibásodása után? Az ilyen típusú szivárgások egyszerűen előfordulnak, és nehéz megakadályozni őket, így az egyetlen dolog, amit tehet, az a kár minimalizálása. A legfontosabb az, hogy a fő vízszelepet el kell zárni, és a lehető leggyorsabban javítani kell a szivárgást. A következő lépés a szárítás. Ha a hiba kisebb volt, egyszerűen törölje fel a tócsát, és alaposan szellőztesse ki a helyiséget. Ha sok volt a víz, használjon páramentesítőt. Ezek olyan eszközök, amelyek célja a felesleges nedvesség eltávolítása a lebegő cseppek speciális víztartályokba történő összegyűjtésével.

Hogyan lehet megszabadulni a penészgombától?

Számos módja van a penész eltávolításának a falról. Ezek egy részét már nagyanyáink is használták, és még mindig sok támogatójuk van, néhány pedig speciális termékek használatát igényli. A választott módszer nagyban függ a falon lévő gombafejlődés mértékétől.

Házi javaslatok penészgomba ellen

Otthoni konyhájában vagy fürdőszobájában számos olyan terméket találhat, amelyet sikeresen használhat, ha választ keres arra a kérdésre, hogy „hogyan távolítsa el a penészt a falról?”.

Ecet a gomba ellen – ez az egyik legnépszerűbb otthoni jogorvoslat. Az ecet összetétele erős gombaölő hatással rendelkezik, így sikeresen megbirkózik a penészgombával. Csak permetezze be, például porlasztóval, arra a helyre, ahol a micélium nő, és hagyja állni néhány percig. Ennyi idő letelte után rizsecsettel vagy éles szivaccsal és meleg vízzel törölje le a permetezett részt. Ezután szellőztesse ki a helyiséget, hogy megszabaduljon az ecet kellemetlen szagától.

Egy másik hasonlóan népszerű gyógymód a szódabikarbóna. Gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik, amint azt a mosógép kellemetlen szagainak eltüntetéséről szóló cikk elolvasásával is láthatta. A penész eltávolításához a falról először fel kell oldani vízben. Ezután vigye fel az oldatot a penészes felületre, és hagyja felszívódni. A következő lépésben le kell kaparni a formát egy merev sörtéjű kefével, és áttörölni a területet meleg vízzel. Az ecettel ellentétben a szódabikarbónának nincs tartós szaga.

A teafaolaj is segít eltávolítani a penészt a falról. Viszonylag drága, ezért ez a módszer nem olyan népszerű. Ennek ellenére, ha van otthon egy üveg ebből az olajból, használhatja. Két teáskanálnyi terméket fel kell oldani két pohár vízben, és a gombával borított falra permetezni. Az olajnak elég erős szaga van, ami idővel eltűnik.

A penész elleni otthoni gyógymódok közé tartozik a klórtartalmú fehérítő használata is. Fél csésze készítményt keverjünk el 1/3 csésze mosóporral, és oldjuk fel 4 liter vízben. Ezután rizskefével vagy éles szivaccsal dörzsölje le a formát a falról, amíg az összes virágot el nem távolítja. Ha ezt megtette, mossa le a falat meleg vízzel. Ne feledje, hogy legyen óvatos! A klóros fehérítő erősen maró hatású, ezért a gomba eltávolítása előtt viseljen kesztyűt, maszkot és védőszemüveget.

Vegyszerek a penészgomba ellen

A piacon számos speciális készítményt találhat a penész eltávolítására a falakról. Az áraik néha elbátortalanítóak lehetnek, de ha az otthoni jogorvoslatok kudarcot vallanak, a gomba elleni szerek az utolsó lehetőség.

A legtöbb esetben az ilyen típusú folyadékok felhasználási módja hasonló. Miután kemény ecsettel eltávolította a formát a falról, permetezze rá a készítményt. Sok gyártó azt javasolja, hogy a gombás hely körül fél méterrel is alkalmazzák a szert. Ezzel el kell pusztítani az esetlegesen elterjedt spórákat. Néhány perc várakozás után mossa le meleg vízzel, és szárítsa meg a falat. A fehérítőhöz hasonlóan itt is nagyon óvatosnak kell lennie.

A penészgomba kialakulásának kezdeti szakaszában az összes fent említett módszert alkalmazni kell a gombák falról történő eltávolítására. Amint meglátja az első virágzást, használja a fenti módszerek egyikét. Mi van, ha a probléma komolyabb?

Hogyan lehet eltávolítani a penészt a falról?

Előfordul, hogy a falon lévő penész problémáját lekicsinylik, és sokan nem tesznek ellene. Ez a gomba nagyon intenzív fejlődéséhez és növekedéséhez vezet mélyen a falba. Mit kell ilyenkor tenni?

Először is el kell távolítania a penészgombával fertőzött felületeket. Ez vonatkozik a tapétára, a hámló festékre és még a vakolatra is. Utóbbi esetben az egészet be kell láncolni az ún csupasz tégla.

Előfordulhat, hogy még eléri a gomba, akkor azt is meg kell tisztítani, pl. Nagyon fontos, hogy a penészes felület eltávolítása ezen a területen is fél métert fedjen le.

Alapos tisztítás után vigyen fel egy réteg gombaölő szert a falra, és hagyja állni néhány napig. Miután a szer eltávolította a penészmaradványokat, elkezdheti a fal vakolását, festését vagy tapétázását.
Mindig tartsa be a biztonsági szabályokat! Győződjön meg arról, hogy a helyiség megfelelően szellőztetett, és maszkban dolgozzon. A fal súrolásakor és a por letörésekor gombarészecskék kerülhetnek a szervezetbe.

Számos professzionális penészeltávolító cég kínál otthoni vagy irodai ózonozást is. Erre a célra trimolekuláris oxigént – ózont használnak, amely biocid tulajdonságokkal rendelkezik. Hatékonyan elpusztítja a levegőben lebegő gombaspórákat, és így megakadályozza a további fejlődést. Előállításához ózongenerátorokat használnak.

Hogyan lehet megszabadulni a gombától a falról – összefoglaló

A falon lévő penész rendkívül kellemetlen probléma, amely bárkivel előfordulhat. Csak egy kis nedvesség és figyelmetlenség kell hozzá, és rövid időn belül a gomba uralja az épület nagy részét. Ennek elkerülése érdekében ügyeljen a megfelelő szellőzésre és távolítsa el a felesleges nedvességet. Ha az ok vízvezeték meghibásodása lehet, gyorsan kell cselekedni a szivárgás javítása és a helyiség szárítása érdekében. A penészgomba elleni speciális és otthoni jogorvoslatok nagy száma azt jelenti, hogy biztosan megtalálja az Önnek legmegfelelőbb megoldást. Ne feledje, hogy az idő kulcsszerepet fog játszani, és minél hamarabb eltávolítja a gombát a falról, annál jobb.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Hogyan lehet megszabadulni a penészgombától? A penész kezelésének módjai

A falon lévő penész nem kívánt vendég sok otthonban, sőt irodában is. Megjelenése közvetlen veszélyt jelent…

Bővebben

Hogyan kell leveleket gereblyézni, és valóban szükséges-e?

Az ősz az az időszak, amikor mindenki felkészíti a kertjét a télre, és a levelek gereblyézése…

Bővebben

Melyik kerti trambulint válasszuk – átfogó útmutató

Ahogy melegszik az idő, sokan kezdenek új ötleteket keresni a szabadban eltöltött időhöz. A kerti trambulin…

Bővebben

Mi az az oxigénkoncentrátor és hogyan kell használni?

Az oxigénkoncentrátor otthoni oxigénterápiára szolgáló készülék. Növeli a légzési elégtelenségben szenvedők életkomfortját. Ellenőrizze, mikor érdemes használni…

Bővebben