Ha kényelmes ételekről van szó, a tészta soha nem hiányzik! Különféle formákban és ízekben kapható, és mindenféle diétához is tökéletes, például gluténmentes és alacsony nátriumtartalmú opciókhoz. Az autentikus és ízletes tészta főzéséhez néhány technika elsajátítása szükséges. Akár edényben, akár mikrohullámú sütőben vagy tésztafőzőben tervezi megfőzni kedvenc tésztáját, teljes útmutatónk minden alkalommal a tökéletes tésztát fogja megfőzni.
Ha kényelmes ételekről van szó, a tészta soha nem hiányzik! Különféle formákban és ízekben kapható, és mindenféle diétához is tökéletes, például gluténmentes és alacsony nátriumtartalmú opciókhoz. Az autentikus és ízletes tészta főzéséhez néhány technika elsajátítása szükséges. Akár edényben, akár mikrohullámú sütőben vagy tésztafőzőben tervezi megfőzni kedvenc tésztáját, teljes útmutatónk minden alkalommal a tökéletes tésztát fogja megfőzni.
- Tésztafőzés tippek
- Tészta főzési idő
- Tésztafőzés kuktában
- Hogyan kell lassan főzni a csirke carbonarát?
- Lépések:
- Hogyan főzzünk tésztát mikróban
- Hogyan kell főzni a bolognai spagettit mikrohullámú sütőben
- Az étel elkészítésének lépései
- Hogyan főzzünk tésztát instant fazékban
- Instant fazék gluténmentes tészta
- Lépések
- Hogyan főzzünk tésztát rizsfőzőben
- Mondjon búcsút a hagyományos házi tésztáknak
Tésztafőzés tippek
Míg a tésztafőzés viszonylag egyszerű, az alábbi tésztafőzési tippek betartása segíthet abban, hogy a szokásos házi tésztát „al dente”-vé alakítsa.
- Tésztavásárláskor válassza a 100%-os búzadarát.
- A formák számítanak. Általános szabály, hogy a lapos tészták jól passzolnak vékony szószokhoz. Tartsa meg a darabosabb szószokat olyan tésztákhoz, amelyeknek vannak zugai.
- Általában a legtöbb olasz tészta márka vaskosabb, mint az amerikai.
- A pontos tésztamérések érdekében a súlyra figyeljen, és ne a csészére. Ez a szabály a nyers tésztákra vonatkozik. Főzéskor a tésztát a térfogatával kell mérni. Általában 75 g nyers tészta elegendő egy adaghoz.
- Csak akkor adjunk hozzá sót, amikor a víz felforr. Ennek a szabálynak két oka van. Az első az, hogy a hideg, sós víz tovább forr. Másodszor, a só gyorsan feloldódik forrásban lévő vízben.
- A tészta edényben való főzésekor mindig nagy fazékot használjon, hogy elkerülje az egyenetlenül főtt és csomós tésztát.
- A tésztavízből mindig tartalékoljon, és adja hozzá a szószokhoz, hogy sűrűbb állagot kapjon.
MEGJEGYZÉS: Elegendő sót kell hozzáadnia, nagyjából két evőkanálnyit, kivéve, ha alacsony nátriumtartalmú diétát tart, ami megköveteli, hogy kövesse orvosa útmutatásait.
Tészta főzési idő
A tökéletes tészta elkészítésekor az időzítés a legfontosabb. A szárított tészta átlagosan körülbelül 6 percet vesz igénybe, hogy egyenletesen megfőjön. A főzési idő a használt berendezéstől és a szárított tészta hosszától függően változik.
Például a Capellini D’Angelo elkészítése körülbelül öt percig tart. A Penne tészta formája miatt tovább tart, és tizenkét percet vesz igénybe. A spagetti, amely a legtöbb otthon alapanyaga, szinte bármilyen szószhoz illik, és nagyjából tíz perc alatt elkészül. Ha rotini tésztát szeretne, akkor csak nyolc percig kell melegítenie.
Tésztafőzés kuktában
Abban mindannyian egyetértünk, hogy a lassú tűzhelyek tökéletesek levesekhez és különféle húsételekhez. De tudtad, hogy tésztafőzéshez is kiválóan alkalmasak? Egy dolog, amit meg kell jegyezni, hogy más ételekkel ellentétben a lassan főtt tészta kevesebb időt vesz igénybe, mint amennyi az utasításban szerepel. Ezért az időzítőnek csak útmutatóként kell működnie. Az alábbiakban egy lépésről lépésre bemutatjuk a tökéletes cserepes tészta elkészítését.
Hogyan kell lassan főzni a csirke carbonarát?
Hozzávalók:
- Négy csont nélküli csirkemell
- Két gerezd zúzott fokhagyma
- Egy apróra vágott fehér hagyma
- ¼ teáskanál kóser só
- ¼ teáskanál őrölt fekete bors
- ½ csésze csirke alaplé
- Egy teáskanál őrölt petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom és oregánó
- ½ teáskanál fokhagymapor
- 230 g krémsajt
- 300 g konzerv csirkeleves krém
- 230 g pancetta vagy kockára vágott szalonna
- 115 g felengedett borsó
- Apróra vágott csokor friss petrezselyem
Lépések:
- Béleljen ki egy darab sütőpapírt a lassú tűzhely minden oldalára
- Először ráhelyezzük a csirkemelleket, majd hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd kóser sóval és fekete borssal ízesítjük
- Egy külön tálban keverje össze a csirke alaplevet és az összes zöldfűszert. Ha kész, ezt a keveréket a csirkemell tetejére öntjük
- Fedjük le a lassú tűzhelyet, és főzzük alacsony fokozaton 5 órán keresztül
- Egy órával az elkészítés előtt süssük meg a kockára vágott szalonnát egy serpenyőben
- Egy tálban összekeverjük a krémsajtot és a csirkeleves krémet
- Adjuk hozzá a sajtos keveréket a lassan főtt csirkehúshoz, és csorgassuk rá a sült szalonnát
- Hagyja főni, amíg az 5 óra letelik
- A spagetti elkészítéséhez egy nagy lábasban vizet melegítünk. Sózzuk, ha felforrt, mielőtt belemártjuk a spagettirudakat
- Egy szűrőszűrő segítségével csepegtessük le a spagettit.
- Végül adjuk hozzá a spagettit és a felolvasztott borsót az edénybe, és forgassuk össze az egész keveréket.
- Tálaljuk ezt a finom carbonara tésztát frissen vágott petrezselyemmel díszítve
Hogyan főzzünk tésztát mikróban
A mikrohullámú sütőben való tésztafőzés gyors és egyszerű módja a tészta elkészítésének hétköznap esténként. Tanulja meg, hogyan készítsen tésztát mikrohullámú sütőben az alábbi egyszerű lépések végrehajtásával.
Hogyan kell főzni a bolognai spagettit mikrohullámú sütőben
Mire lesz szükségünk
- 1 kilós sovány darált marhahús
- Egy apróra vágott hagyma
- Két gerezd darált fokhagyma
- Egy üveg spagettiszósz
- 2 csésze vizet
- Egy teáskanál bazsalikom
- 28 g spagetti
- ½ csésze reszelt parmezán sajt
Az étel elkészítésének lépései
- Egy nagy, mikrohullámú sütőben használható tálban keverje össze a darált marhahúst, a hagymát és a fokhagymát villával a marhadarabok szétválasztásához.
- Süsse a mikrohullámú sütőt magas fokozaton öt percig, vagy amíg megbarnul, majd keverje össze a keveréket.
- Adjuk hozzá a főzetlen tésztát, a spagettiszószt, a szárított bazsalikomot és a vizet (a spagettit darabokra vágjuk, hogy beleférjen a tálba).
- Dobd fel az egész keveréket, és fedd le mikrohullámú sütőben használható fóliával, miközben az egyik oldalát fedetlenül hagyd.
- Mikrohullámú sütőben öt percig, majd keverje meg.
- Fedjük le az edényt, és hagyjuk a mikrohullámú sütőben körülbelül tíz percig.
- Szórjuk meg a parmezán sajtot, majd melegítsük további tíz percig, vagy amíg a spagetti „al dente” lesz.
- Hagyja hűlni néhány percig, mielőtt felszolgálja ezt az ízletes bolognai spagettit.
Hogyan főzzünk tésztát instant fazékban
Ha olyan lehetőséget keres, amely szinte semmi erőfeszítést nem igényel, akkor az instant tésztafőzés a megfelelő módszer az Ön számára. Ha spagettit főz, akkor darabokra kell törnie, hogy beleférjen az edénybe. Alternatív megoldásként választhat más tésztafajtákat, például penne-t vagy fusillit, amelyek rövidre vághatók.
A főzési idő tésztánként eltérő. A legjobb lenne követni a márka irányelveit. Általános szabály, hogy mind a búzadara, mind a teljes kiőrlésű tészta körülbelül három percig tart magas fokozaton főzni. Ezzel szemben a gluténmentes tészta nagy nyomáson kevesebb mint egy percet vesz igénybe. Az alábbiakban egy lépésről lépésre ismertetjük a gluténmentes tészta főzését.
- Rozsdamentes acél indukciós lábas 12 liter 18 090,00 HUF
- Indukciós lábas 8 l 16 690,00 HUF
- Rozsdamentes acél indukciós lábas 98 liter 56 690,00 HUF
- Rozsdamentes acél indukciós lábas 106 liter 65 390,00 HUF
Instant fazék gluténmentes tészta
Amire szüksége lesz: víz, instant fazék, 1 font gluténmentes tészta és egy teáskanál só
Lépések
- Helyezze a nyers tésztát az instant fazékba
- Adjon hozzá 5 1/2 csésze vizet és sót (csak akkor keverje meg, ha rövidre vágott típusokat, például penne-t használ, és ne spagettit, nehogy pépes legyen)
- Rögzítse a vezetéket, és állítsa a főzési időt 0 percre; igen, ez így van, kevesebb mint egy percet vesz igénybe, ne feledje
- Ha elkészült, hagyja rajta, hogy a nyomás körülbelül nyolc percig enyhüljön
- Tálald kedvenc köreted és paradicsomszósz hozzáadásával.
Egy másik azonnali tésztafőzési módszer a kereskedelemben kapható tésztafőző használata. Ezek a tűzhelyek nagyszerűek az étteremtulajdonosok számára, akiknek több feladatot kell végrehajtaniuk, amikor különböző megrendeléseket kapnak.
Hogyan főzzünk tésztát rizsfőzőben
A tészta rizsfőzőben történő főzése a lassú főzés időhatékony alternatívája. Mielőtt elkezdené, ellenőrizze, hogy a rizsfőző elég nagy-e ahhoz, hogy beleférjen a főzni tervezett tésztamennyiségbe. Ne feledje, a tészta főzéskor gyakran megduplázódik.
A sima tészta főzéséhez szemügyre kell vennie a méreteket, mivel ez minimális lépéseket igényel. Csak annyi vizet kell hozzáadni, ami kb. 2/3-a. Adjuk hozzá a tésztát és nyomjuk meg a főzés gombot. A legtöbb rizsfőző tíz percet vesz igénybe. A legtöbb szakértő azt tanácsolja, hogy a tészta főzése után adjon hozzá szószt. Ha azonban továbbra is hozzá szeretné adni a szószt a keverékhez, leengedheti a tésztavizet, ha elkészült. Adjuk hozzá a szószt, majd hagyjuk újra főni.
- Rizsfőző – 23 liter
-
Rizsfőző – 10 L – 1.550 W
59 490,00 HUF53 590,00 HUF -
Rizsfőző – 13 L – 1.950 W
63 390,00 HUF48 990,00 HUF - Spárgafőző edény – minden főzőlaphoz – sokoldalúan használható – 4 l – 215 mm magas – Royal Catering
Mondjon búcsút a hagyományos házi tésztáknak
Számtalan oka van annak, hogy mindannyian szeretünk otthon tésztát készíteni. Ez az étel szinte bármilyen szószhoz illik, és szinte minden alkalomra tökéletes. Ezzel az útmutatóval most már többféleképpen főzhet tökéletes tésztát különféle konyhai eszközökkel. Nincs ok arra, hogy miért ne te legyél a következő Gordon Ramsay! Próbálja ki ezeket a recepteket, hogy átalakítsa házi tésztáját.
Megosztás