Melyik gázsütőt válasszuk, és hogyan működik?

Megosztás

Melyik gázsütőt érdemes választani a piacon kapható sok közül? Mire kell figyelni egy jó gázgrillnél? Ez a kérdés az étteremtulajdonosok és a magánfelhasználók számára egyaránt érvényes. Olvass tovább és tudd meg.

Megosztás

Melyik gázsütőt érdemes választani a piacon kapható sok közül? Mire kell figyelni egy jó gázgrillnél? Ez a kérdés az étteremtulajdonosok és a magánfelhasználók számára egyaránt érvényes. Olvass tovább és tudd meg.

Gázgrill – hogyan működik?

Nézzük meg közelebbről a gázgrill működését. Általában egy palackból és legalább egy égővel van ellátva, amely a rostély alatt található. Ezek között az elemek között van egy tálca, amely elválasztja a grillezett ételt a tűztől, és egyben zsírleeresztőként is funkcionál. Az ételt ezért az égőkből származó tűz hatására hőkezelik.

A grillezés megkezdése előtt állítsa a grillezőt olyan helyre, hogy a közelben vagy a környéken senkit ne jelentsen. Ügyeljen arra, hogy a területen ne legyenek gyúlékony tárgyak vagy vegyszerek, amelyek egy szerencsétlen esemény következtében meggyulladhatnak. Arra is ügyeljen, hogy az egész szerkezet stabil legyen, és ne boruljon fel.

A problémák elkerülése érdekében ne felejtse el ellenőrizni, hogy a csatlakoztatandó gázpalack megfelelően van-e feltöltve gázzal, és megfelelően van-e csatlakoztatva. Ha minden a helyére került, elindíthatja az égőt.

Mire kell figyelni gázgrill vásárlásakor?

Most, hogy tudja, hogyan működnek, itt az ideje, hogy kiválasztja az igényeinek leginkább megfelelő gázgrillt. Hogyan lehet kiválasztani a megfelelő modellt, és mi legyen? Kezdjük azzal, hogy a gázgrill nagyjából ugyanúgy működik, mint a gáztűzhely. A fő különbség az egyes grillsütők között általában a sütőrács felülete, az égők száma, az anyag, amelyből készülnek, és a kiegészítő funkciók.

Tehát ha csak időnként kívánja használni, akkor az alapvető feladatokhoz jobb, ha egy viszonylag egyszerű modellt választ. Ha szélesebb körű funkciókat keres, válasszon egy kiegészítő grillsütővel, füstölővel vagy sütővel felszerelt modellt.

A gázgrill jellemzői

Gyakorlatilag minden gázgrill ugyanazokkal a kulcselemekkel van felszerelve. Az első a rács. Rozsdamentes acélból vagy öntöttvasból készül, ezért általában nagyon strapabíró és meglehetősen nehéz, így a hidegebb évszakokban is egyenletesen grillezheti az ételt.

A következő funkció az égők, amelyek meghatározzák, hogy egy adott grill mennyire hasznos. Jellemző a kétoldali nyílások, amelyeken keresztül a gáz kienged. Az égők lehetővé teszik a grill gyors felmelegedését. Egyes modellek kétsoros furattal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy kétszer annyi hőforrás van.

A fúvókák és szelepek a gázgrillek másik nagyon fontos jellemzői, amelyek lehetővé teszik a gáz intenzitásának és ezáltal a grillezési hőmérséklet beállítását. Hasznos lehetőség a 180 fokkal elforgatható gombok, amelyek segítségével pontosan beállíthatja a grill hőmérsékletét.

Az ízszeletek nem kevésbé fontosak, lehetővé téve, hogy a gázban sült ételei teljes ízüket elnyerjék. A rácson elpárologtatják az ételből kiszivárgó zsírt, majd a gőzt az étel elnyeli, ami magába szívja annak aromáját. Az ízrudak rozsdamentes acélból készülnek és kúpos alakúak.

A gázgrill következő fontos eleme a gázpalackos szekrény. A különböző modellek különböző méretűek lesznek, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy a választott felszerelésben legyen elegendő hely a népszerű 11 kg-os gázpalackokhoz.

Az utolsó elem, amire érdemes odafigyelni, a burkolat legyen szilárd és vastag, hogy megakadályozza a hő távozását és a megfelelő hőmérséklet fenntartását, pl. változó időjárási körülmények között történő grillezéskor. A legjobb megoldás az öntött alumínium, rozsdamentes acélból készült kettős falakkal.

A grillsütők típusai

A gázsütőkön kívül más típusú grillsütők is léteznek, amelyek az áramforrásban különböznek egymástól. Kedvelt típus a szénsütő, valamint az elektromos grillsütők, amelyek használhatók például az erkélyen. A különböző típusok mindegyike felhasználható ugyanazon ételek elkészítésére, de van néhány különbség, amit érdemes megemlíteni. mik azok?

Gáz és faszén grillek

Kezdjük a gáz- és a szénsütők összehasonlításával. Az első és talán a legalapvetőbb különbség az alapvető grillezési rutin. A szénsütő esetében az egész folyamat olyan, mint egy rituálé, amely a tűz meggyújtásával kezdődik. A szén hozzáadásának szükségessége és a láng figyelése olyan dolog, amit a gázgrillnél nem tapasztalsz, ami néhány ember számára hátrányt jelenthet.

Nagyon jelentős különbség a grillezett ételek íze és zamata is. Faszén grill esetén felszívják az égő szén füstjét. A gázban sült ételek teljesen más ízűek, hacsak a grillnek nincs füstölője. Ha a grillezett alapanyagok lágyságáról és lédússágáról van szó, a gázsütő lesz a legjobb. A hőmérséklet-szabályozás segítségével pontosan meghatározhatja a tűz intenzitását, és még olyan ételeket is grillezhet, mint például a pizza.

Mindkét esetben a biztonság is fontos. A gázgrill használata megköveteli, hogy szemmel tartsa a gázpalackot. Győződjön meg arról, hogy megfelelően van csatlakoztatva, nem sérült meg a szállítás során, és használat után megfelelően le van zárva. Faszén grill használatakor ügyeljen arra, hogy ne gyújtson tüzet.

Gáz- és elektromos grillsütők

Miben hasonlít egy gázgrill az elektromoshoz? Mindkét típus nagyon könnyen használható, de fejlettebb funkciói miatt a gázgrill jobb választás a haladóbb szakácsok számára. A modern elektromos modellek hőmérséklet-választást és a teljes ételkészítési folyamat vezérlésének lehetőségét kínálják, ezzel jelentősen megkönnyítve a sokat főzni szeretők életét.

A tisztítás során a két típus közötti különbségeket is észre fogja venni. Itt az elektromos grill kerül ki a tetejére, mivel általában zsírelvezető rendszerrel van felszerelve. Néhány elektromos grillnek vannak olyan részei, amelyek mosogatógépben moshatók. A gázgrillt viszont nehezebb tisztítani.

Vegye figyelembe azt is, hogy az elektromos grilleket elsősorban otthoni használatra, például erkélyre szánják. Semmi sem akadályozza meg abban, hogy a szabadban használhassa őket, amíg csatlakoztatni tudja őket a tápegységhez. A gázgrill gyakorlatilag bárhol elhelyezhető – nagy konyhában, teraszon vagy kertben. Csak egy megfelelő gázpalackra lesz szüksége.

Milyen gáz alkalmas a gázgrillhez?

A három népszerű gázpalack típus az 5 kg-os, 11 kg-os és a Nano palack. Kapacitásuk mellett tartalomban, azaz gázfajtában is eltérnek egymástól. Az első kettő propán-butánt tartalmaz, míg a nanohenger propánt tartalmaz. Milyen gázt válasszunk a gázgrillhez, és mi a különbség közöttük? A propán-bután forráspontja -42 Celsius-fok, míg a propáné -4 Celsius-fok.

Ez azért fontos, mert az alacsony léghőmérsékleten grillezéshez használt propán-bután egyszerűen gyorsabban elhasználódik, ezért ilyenkor érdemesebb a tiszta propánt használni. Van azonban valami, amit figyelembe kell venni – a nanohengerek nem használhatók nagyobb modellek meghajtására. A gázfogyasztás ugyanis jóval nagyobb, ami elegendő lehet a henger reduktorának automatikus reteszeléséhez.

Gázgrillek kereskedelmi használatra

A gázgrill nagyon népszerű a kereskedelmi vendéglátásban. Ilyen felszereléssel a profi szakácsok igazi konyhaművészeti alkotásokat készíthetnek. Kiváló lehetőség az étlap kínálatának bővítésére és új ügyfelek vonzására.

Emiatt az ilyen berendezések gyártói olyan gázgrilleket kínálnak, amelyek nemcsak funkcionálisak, hanem rendkívül hatékonyak is. Különböző méretek közül választhat, az Ön igényei szerint.

Grill egy szendvicsbárhoz

Ha szendvicsbárt üzemeltet, jó ötlet lehet egy gázgrill. A precíz hőmérséklet-szabályozás lehetősége kiválóan alkalmas finom alapanyagok, pl. grillezett zöldségek elkészítésére, amelyek remek kiegészítői a szendvicseknek. A grillezett csirke szűzpecsenye is jól kijön.

Grillek éttermek számára

Ha éttermet üzemeltet, szüksége van a megfelelő felszerelésre. Ebben a tekintetben nem csak a felszolgálni kívánt ételeket kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy hol fogjuk használni. Így annak mérlegelésekor, hogy melyik gázsütőt válassza éttermébe, vegye figyelembe annak méretét is. Minden helyszín más. A túl sok berendezés egy kereskedelmi konyhában jelentősen csökkentheti a munka kényelmét. Ez a 35 x 40 cm-es gázrács tökéletes pörkölt specialitások elkészítéséhez éttermekben, kávézókban, büfékben, food truckokban és vendéglátó-ipari cégekben. Ha azonban nagyobb platformra van szüksége a grillezéshez, akkor választhatja a 60 x 40 cm-es földgázzal működő gázrácsot. Ez a 60 x 40 cm-es, sima és bordázott felületű gázsütő különféle grillezési lehetőségeket kínál különféle ételekhez.

Grill egy kebabosnál

A kebab bárok tulajdonosai közül sokan gázsütőket is használnak, bár esetükben az ilyen berendezések nem elsődlegesek, hiszen az ilyen éttermek fókuszpontja a kebabautomata. Néha ezek is lehetnek gázpalackos modellek. Ha azonban nem csak kebabot szeretne kínálni egy ilyen étteremben, akkor is jó ötlet a gázsütő.

Melyik gázsütőt válassza – összefoglaló

A gázgrill jól működik a kereskedelmi konyhákban és otthon is. Lehetővé teszik az ételkészítés hőmérsékletének precíz meghatározását, hatékonyabbak, mint a hagyományos szénsütők, és az elektromos grillekkel ellentétben gond nélkül használhatók a szabadban. Azonban amikor mérlegeljük, hogy melyik gázgrillt válasszuk, ügyeljünk annak jellemzőire, így a grill méretére és felépítésére, azaz az égők számára, a rostély méretére, illetve a megfelelő gázpalack csatlakoztatásának lehetőségére.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

A tésztafőzés módja: Főzési idő és felszerelés

Ha kényelmes ételekről van szó, a tészta soha nem hiányzik! Különféle formákban és ízekben kapható, és…

Bővebben

Sajátítsa el a sütőtisztítás művészetét: Könnyű technikák és tippek

Kacsasült, sült csirke vagy sajttal csöpögő pizza – az elektromos sütő új lehetőségek egész sorát nyitja…

Bővebben

A popcorn különböző fajtái és elkészítése

Bulit szervezel a barátaiddal? Vagy egy egyszerű, új ötletet keresel vendéglátói kínálatodhoz? A pattogatott kukorica lehet…

Bővebben

Hús kiválasztása grillezéshez – átfogó útmutató

A nyári időjárás a forró nappalokkal és meleg estékkel jó alkalom a társasági életre. Az egyik…

Bővebben