A tökéletes szeletelőgép kiválasztása

Megosztás

Vágtál valaha túl vastag szeleteket a kenyérből? Vagy talán küzd azzal, hogy még sonka- vagy sajtszeleteket is vágjon szendvicsnek? Ha igen, akkor érdemes megfontolni egy ételszeletelő beszerzését – ismerje meg az ilyen berendezések különböző típusait és jellemzőit!

Megosztás

Vágtál valaha túl vastag szeleteket a kenyérből? Vagy talán küzd azzal, hogy még sonka- vagy sajtszeleteket is vágjon szendvicsnek? Ha igen, akkor érdemes megfontolni egy ételszeletelő beszerzését – ismerje meg az ilyen berendezések különböző típusait és jellemzőit!

Műanyag vagy rozsdamentes acél szeletelőgép – melyiket válassza?

Melyik ételszeletelő lesz a legjobb az Ön konyhájában? Miből legyen? Sok különböző modell közül lehet választani. Némelyikük műanyag burkolatú, de hajlamosabbak a mechanikai sérülésekre, különösen gyakori használat esetén. Nagy előnye az alacsony ár, ami miatt népszerűek otthoni használatra.

Kíváncsi vagy, melyik ételszeletelő lesz a legjobb egy kereskedelmi konyhában? Ebben az esetben a rozsdamentes acél modellek minden bizonnyal sokkal jobb választás. Súlyosabbak, ezáltal sokkal stabilabbak, fém burkolatuk pedig lényegesen tartósabbá teszi őket. A legtöbben abban is egyetértenek, hogy sokkal elegánsabb kialakítású, mint a műanyag, különösen akkor, ha rendszeresen tisztítja a rozsdamentes acélt.

Milyen szeletelőgépet válasszunk – különböző típusok

Ha az igényeinek leginkább megfelelő ételszeletelőt keres, ügyeljen mind a kialakításra, mind a jellemzőkre, a rendeltetésszerű felhasználást szem előtt tartva. Milyen lehetőségek vannak?

Mire kell figyelni egy szeletelőgép vásárlásakor?

Most, hogy ismeri az ételszeletelők alapvető típusait, derítse ki, milyen paraméterekkel és kiegészítő funkciókkal kell rendelkezniük ahhoz, hogy a legmagasabb szintű munkakényelmet biztosítsák a konyhában:

Szeletelőgépek élezése

Az ételszeletelő pengéinek élezése nagyon fontos. Csak akkor számíthat a magas színvonalú szolgáltatásra és az összes funkció megfelelő használatára. Hogyan élesítsd az ételszeletelő pengéit? Az alap, otthoni használatra szánt modellek esetében a tompa pengéket az ilyen szolgáltatásokat nyújtó cégek élesítik a legjobban. Egy ilyen penge saját kezű élezése (különösen, ha fogazott pengével van dolgunk) speciális ismereteket és készségeket igényel.


A kereskedelmi hús- vagy kenyérszeletelők esetében egyszerűbb a helyzet. Az ilyen típusú csúcskészülékek beépített élezővel rendelkeznek, amely megakadályozza, hogy a penge használat közben eltompuljon.

Szeletelőgép tartozékok

Melyik ételszeletelő lesz a legjobb otthoni és kereskedelmi használatra? Milyen kiegészítőkre érdemes odafigyelni? Szeletelők ráerősített nyomógombokkal – ezzel egész sonka-, kenyér- vagy sajtdarabokat vághat. Nem kell attól tartanod, hogy levágod az ujjaidat, amikor az utolsó darab húst vagy kenyeret fogod – egy szorítóbilincs segítségével lenyomva tarthatod a darabolt ételt anélkül, hogy az ujjaid károsodását kockáztatnád.

Egy másik hasznos kellék minden ételszeletelőben az ételtálca. Ide kerülnek kedvenc szendvicstölteléked kész szeletei – nem kell tányért vagy vágódeszkát a gép alá tenni, és nem kell attól tartani, hogy közvetlenül a pultra kerülnek.

Szeletelőgép biztonságos használata

Melyik szeletelő biztosítja Önnek a teljes üzembiztonságot? A gyorsan forgó penge nagyon hatékony, ha különféle élelmiszerek precíz vágására van szükség, ugyanakkor potenciálisan veszélyes is lehet. Ezért egy adott szeletelő megvásárlása előtt feltétlenül ellenőrizze, hogy milyen biztonsági intézkedések vannak érvényben.

A legtöbb szeletelő ujjvédelemmel van felszerelve, ami minimálisra csökkenti a pengével való közvetlen érintkezés kockázatát használat közben. Azt is érdemes megnézni, hogy van-e a gépen pengevédő. Egy másik lényeges elem a csúszásmentes lábak – a használat közbeni stabilitás megakadályozza a nem kívánt baleseteket.

Melyik szeletelőgépet érdemes választani – összefoglaló

Melyik ételszeletelő lesz a legjobb választás? Minden az Ön elvárásaitól függ. A fenti tippeket szem előtt tartva könnyen talál egy átlagos teljesítményű univerzális készüléket, amely tökéletes lesz normál otthoni használatra. Ha azonban szállodában, élelmiszerboltban vagy nagy étteremben dolgozik, akkor jobb, ha valami nagyobb teljesítményű és speciális felhasználású terméket keres – a kereskedelmi élelmiszerszeletelők sokkal hatékonyabbak lesznek nagy mennyiségű étel vágására. Ami közös az otthoni és a kereskedelmi konyhák szeletelésében, az a felhasználói biztonság – és mindig a biztonságot kell előtérbe helyeznie. Szerencsére a legtöbb jelenleg kínált modell megfelel a fenti felhasználói elvárásoknak.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben

Egészséges élvezetek: téli gyümölcssaláták éttermekbe, kávézókba

A téli gyümölcssaláták egészséges alternatívát kínálnak a nehéz és kalóriadús ételek helyett a sötét évszakban. Cikkünkben…

Bővebben