Hogyan építsünk sziklakertet a kertben – átfogó útmutató

Megosztás

A sziklakertek nagyon lenyűgözőek lehetnek. Ahhoz azonban, hogy sziklakertje hatékonyan nézzen ki, szüksége lesz: egy jó tervre, egy kis kreativitásra és egy kis kemény munkára. Olvasson tovább, és megtudja, hogyan készítsünk sziklakertet lépésről lépésre.

Megosztás

A sziklakertek nagyon lenyűgözőek lehetnek. Ahhoz azonban, hogy sziklakertje hatékonyan nézzen ki, szüksége lesz: egy jó tervre, egy kis kreativitásra és egy kis kemény munkára. Olvasson tovább, és megtudja, hogyan készítsünk sziklakertet lépésről lépésre.

Sziklakert tervezése

A sziklakert építése meglehetősen bonyolult lehet, mivel a természetes növekedést kell utánoznia. Ezért, ha egyszerűen egy nagy halom követ tesz egy nagy, lapos pázsit közepére, valószínűleg nem fogja elérni a kívánt hatást. Kerülni kell a túl szabályos formákat is – például köröket vagy oválisokat.


Sziklakertje nagyszerűen fog kinézni a különféle építészeti részletek kiegészítéseként. Ezért néhány érdekes hely lehet a házához vezető lépcső mellett, egy kerítés (vagy még jobb a fal) mellett vagy egy pavilon mellett. A kavicsos vagy macskaköves ösvények mentén alacsony pozsgás növényekkel beültetett lapos sziklakertek is ellátják a feladatot.


A sziklakerteket jobb, ha nem fák alá helyezzük (az árnyék és a sok vízfelvétel miatt), bár egy kis, egy fenyőfa esetében a sziklakert is nagyon kellemes lehet a szemnek. Megpróbálhatja növényeket is integrálni a kövek közé egy tartófalba. Egy egyedi függőleges kert határozottan lenyűgöző lesz.


Ha Ön is azon gondolkodik, hogyan építsen esővíztartályt vagy tavat, sziklákkal erősítheti meg a partokat, vagy szigetet alakíthat ki. A kövek közé bambuszt vagy nádat ültethet. A sziklakertjén lévő vízesés is lenyűgöző lesz.


A munka megkezdése előtt készítsen egy kerttervet, és fontolja meg, hogy harmonikusan illeszkedik-e a kert többi eleméhez.

A sziklakert helyének kiválasztása – sík talajon vs dombon

Ne feledje, hogy a hagyományos sziklakertekben a legtöbb növény sok napfényt és jó vízelvezetésű talajt igényel. Ezek általában magashegyi, sztyeppei, sőt sivatagi fajok. Emiatt sziklakertjét déli vagy nyugati helyen kell elhelyezni, jó világítással.


Északi vagy keleti lejtőre is építhetsz sziklakertet, de a hatásos megjelenés érdekében nagyon körültekintően kell kiválasztani a növényfajtákat. Szerencsére sok olyan növény létezik, amely az árnyékban is szereti a termesztést.


A legtöbb sziklanövény nem szereti a nedvességet, és hajlamosak rothadni, ha túl sok vízzel érintkeznek. Emiatt is jobb elkerülni a sziklakertek kialakítását lombos fák és ereszcsatorna nélküli lejtős tetők alatt.

Sziklakert a lejtőn

A sziklakert megépítése a meglévő lejtőn nagyban megkönnyíti. Méretétől függően megpróbálhat barlangot, vízesést vagy kőlépcsőt kialakítani. Nagyon jól mutatna egy kerti pavilonnal a tetején.
A lejtős sziklakerteken különböző magasságú növényeket termeszthet.

Megpróbálhatja akár úgy is megtenni, hogy a hegyek különböző szintjeihez hasonlítson, ami érdekesnek és természetesnek tűnik.


Sziklakert építésekor figyelembe kell venni a talaj típusát is. Ha a talaj túl könnyű, lecsúszhat, ezért néha szükséges a lejtő további megerősítése valamilyen hálóval. Ha lejtőn sziklakerteket épít, előfordulhat, hogy speciális kertészeti eszközöket is kell használnia, például gyökérvágókat, hengereket vagy talajtömörítőket.

Hogyan építsünk sziklakertet a terasz mellé?

sziklakertek nagyon gyakran magasított teraszok mentén találhatók. Ezáltal az egész szerkezet zökkenőmentesen bejut a kertbe. Nincs szükség további kerítések építésére az ilyen szerkezetek mentén. Egy jól megtervezett sziklakert a terasz körüli betonburkolatok elfedésének módja is lehet, ami nemcsak jól néz ki, hanem kézzelfogható anyagmegtakarítást is jelent. Kerti füstölőt vagy teraszos grillezőt is be lehet építeni, körülöttük sziklakerttel.


Egy sziklakert is jól mutat mindkét oldalon, ha például egy magasított teraszról vezet le a kőlépcsők. Ilyen esetekben biztonsági okokból nagyon stabilnak kell lennie. Kerülje a sima felületű köveket, mert fagyban vagy esőben rajtuk járni veszélyes lehet.

Miniatűr sziklakert egy nagy szabadtéri cserépben

A kültéri cserepes sziklakert Japánból érkezett megoldás. Ez nagyszerűen fog kinézni bonsai fákkal, megfelelően kiválasztott gyökerekkel vagy ágakkal. Különféle lonc-, tárnics- és borostyánfajták is remekül mutatnak az ilyen mini kertekben. Egy másik javaslat lehet a kúpokkal díszített kis kaktuszok kompozíciói. Az edény kiválasztása az Ön preferenciáitól függ, bár általában az alacsony és széles edények jobban néznek ki. Használhat speciális tartályokat is, amelyek köveket utánoznak.


Egy ilyen miniatűr kertet szinte bárhol elhelyezhet, javítva az ablakpárkányon, erkélyen vagy kis teraszon. A nagy, dekoratív cserepekben lévő sziklakerteket könnyen összeillesztheti a házához vezető kerítéssel vagy lépcsőkkel.

A talaj előkészítése sziklakert építéséhez

A sziklakertekben lévő növények általában szeretik a jó vízelvezetésű talajt. A hegyi növények esetében a mész-lúgos talaj lesz a legjobb, míg a tűlevelűek savas talajt igényelnek. A megfelelő talajt saját maga is elkészítheti a kerti talaj homok és tőzeg keverékével (egyenlő arányban). A kavics hozzáadása pozitívan befolyásolja a talaj áteresztőképességét.


A felület gyomirtó szerrel történő permetezése segít elkerülni, hogy a gyomok később tönkretegyék a megjelenést. Ezt követően azonban várjon 2-3 hetet, mielőtt dísznövényeket ültet.

Miből építsünk sziklakertet?

Mindenféle követ, téglát vagy akár mocsári vasat használhatsz sziklakert kialakításához. Minden attól függ, hogy milyen hatást szeretne elérni. Az egyetlen problémás talaj a kréta vagy az agyag, amelyek könnyen károsodnak. Pusztán anyagi okokból a legjobb, ha természetben előforduló kőzeteket használunk a térségünkben.


Ha azonban nem fér hozzá ilyen anyaghoz, akkor a legértékesebb anyag a mészkő. A vulkáni tufa könnyen szállítható és megmunkálható, mivel nagyon könnyű, emellett jól is néz ki és megfelelő lúgosságot biztosít a talajnak. Hátránya azonban, hogy meglehetősen magas ára. Sokkal olcsóbb megoldás a homokkő, amely könnyen hasítható és rétegezhető.


Ha hegyoldal ihlette kertet szeretne létrehozni, a kövek legyenek szabálytalanok és éles szélűek. Kerülje a mezőkön található köveket, amelyek csak a tavak és vízesések partján lévő sziklakertekben mutatnak jól.

A különböző típusú kőzetek keverése is problémás lehet, ezért jobb, ha ragaszkodunk egyfajta anyaghoz, hacsak nem szándékos a mesterséges hatás, és azt szeretnénk, hogy úgy nézzen ki, mintha romok lennének a sziklakertjében. Ebben az esetben az anyagnak ki kell tűnnie a kompozíció többi részéből.

Sziklakert építésének módjai

Sziklakert építésekor először a legnagyobb köveket rakjuk le, majd fedjük le őket a kisebbekkel. A nagy sziklákat legalább 1/4-ig a talajba kell temetni, és enyhén megdönteni. Ha magas sziklakertet tervez, további talajt és töltőanyagot kell hozzáadnia, például építési törmeléket, amely tovább erősíti az egész szerkezetet. Azonban nem tartalmazhat káros hulladékot.


Teraszokat építhet, hálóval rögzített szinteket létrehozva. Az ilyen szerkezet jobban ellenáll az esőnek, amely később leülepszik vagy kimossa a talajt. Helyezze a növényeket medencékbe, vagy használjon rejtett edényeket. Ne feledje, hogy a sziklakert építését idővel kell elosztani. A teljes szerkezet lerakása után, és mielőtt bármit is ültetne, meg kell várnia, amíg a talaj megnyugszik. A folyamat felgyorsítása érdekében egy héten keresztül minden nap öntözze meg a sziklakertet.

Sziklakert építéséhez szükséges eszközök

Sziklakert építéséhez mindenféle kerti talicskára vagy kocsira lesz szüksége a sziklák, kövek és talaj szállítására. Hasznosak lesznek, ha a cserepeket és növényeket a sziklakertbe szállítja a műútról. Mindenféle lapát és ásó is nélkülözhetetlennek bizonyul, a sziklakert megerősítésére pedig hálót és palánkot, de akár fonott fonatokat is használhatunk.

A kerti gereblye ilyenkor hasznos lesz a talajba ültetéskor, míg öntözéshez használhatunk öntözőkannát vagy kényes locsolót.
Ha nagy sziklakertet szeretne építeni, akkor professzionális építőipari gépekre lehet szüksége. A bontókalapácsok segítségével könnyedén hasíthat sziklákat, és egy ásó segítségével a földhalmok sem lesznek gondok.

A legjobb sziklakerti növények

A növények kiválasztása az Ön preferenciáitól és a sziklakert típusától függ. A hegyi fenyő, boróka és ciprus törpe fajtái jól működnek a hegyi sziklakertekben. A napos lejtők a következőkre is alkalmasak:

Sziklakerti növények árnyékhoz

Ha a sziklakert északi lejtőn található, érdemes olyan növényeket használni, amelyek elviselik az árnyékot. A tűlevelűek közül a Jedeloh és a szibériai ciprus lehet. Az ilyen helyekre alkalmas egyéb fajok:

Érdekes sziklakerttípus a japán stílusú kertekre emlékeztető, úgynevezett kavicságyás. Általában egyedi kőzetekből készülnek, domináns jellemzőjük a nagy, kavicsos felületek. Apró kövek nem szőtt alapra vannak halmozva. Egy ilyen sziklakerthez válasszon bukszusokat, pálma juharokat, hortenziát, azáleát és fürtökben növekvő díszfüvet. Hogyan kell öntözni egy ilyen kertet? A nagy méret miatt a legjobb megoldás a csepegtető vezeték beépítése.

Hogyan építsünk sziklakertet – összefoglaló

A jól megtervezett és megfelelően megépített sziklakertek kétségtelenül vonzó elemei a tájtervezésnek. Előnye, hogy gyakorlatilag minden tájtípushoz könnyen illeszkednek. Érdekesen megtervezett sziklakertek építhetők egy leomló fal, egy régi kút vagy más kevésbé vonzó objektumok köré. Sokan kíváncsiak arra, hogyan építsenek üvegházat zöldségekhez, amelyek megfelelnek a tájtervezésnek. Díszkőelemek jelenthetik a választ, és a kiválasztott dekoratív növényfajták kiültetése után nagyon kellemes érzést érhet el.


A sziklakertek gyakorlatilag az év bármely szakában kialakíthatók, és kialakításuknak csak a képzelet szab határt. A sziklakertbe ültetésre alkalmas növények nagyon szépek, de egyben szívósak is. Csak öntözést, időszakos műtrágyázást és gyomlálást igényelnek. Egyes fajokat télen is meg kell védeni a fagy ellen.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Hogyan kell leveleket gereblyézni, és valóban szükséges-e?

Az ősz az az időszak, amikor mindenki felkészíti a kertjét a télre, és a levelek gereblyézése…

Bővebben

Melyik kerti trambulint válasszuk – átfogó útmutató

Ahogy melegszik az idő, sokan kezdenek új ötleteket keresni a szabadban eltöltött időhöz. A kerti trambulin…

Bővebben

Mi az az oxigénkoncentrátor és hogyan kell használni?

Az oxigénkoncentrátor otthoni oxigénterápiára szolgáló készülék. Növeli a légzési elégtelenségben szenvedők életkomfortját. Ellenőrizze, mikor érdemes használni…

Bővebben

Hogyan építsünk sziklakertet a kertben – átfogó útmutató

A sziklakertek nagyon lenyűgözőek lehetnek. Ahhoz azonban, hogy sziklakertje hatékonyan nézzen ki, szüksége lesz: egy jó…

Bővebben