Fúrólyuk fúrása – útmutató

Megosztás

Egyre népszerűbbek a kertekben vagy egyéb területeken kialakított fúrások, annak ellenére, hogy a vízellátáshoz való hozzáférés is egyre könnyebb. Kis, távoli falvakban is néha szükség van fúrásra. Mire kell figyelni a fúrásnál?

Megosztás

Egyre népszerűbbek a kertekben vagy egyéb területeken kialakított fúrások, annak ellenére, hogy a vízellátáshoz való hozzáférés is egyre könnyebb. Kis, távoli falvakban is néha szükség van fúrásra. Mire kell figyelni a fúrásnál?

Mi az a fúrás, és miért éri meg a fáradságot?

A fúrólyuk egy olyan típusú kút, amely több mint 25 láb mély. Tekintettel arra, hogy a földbe kell fúrni az építkezéshez, néha fúrt kútnak is nevezik. A csőkút viszont egyfajta vízkút, amely két csövet – egy burkolócsövet és egy szűrőcsövet – használ. A burkolócső eléri a víztartó réteget, míg a szűrőcső áthatol rajta. Kaviccsal vannak borítva, ami javítja a vízellátást. A köpenycső vízcsatlakozással és elzárószeleppel ellátott tartóbilincsben végződik. Információkat keres más típusú kutakról? Tekintse meg cikkünket a nedvszívó kút építéséről.

Miért ásna először fúrólyukat? Először is, ez egy nagyszerű fenntartható vízforrás, és néhány nagyon vidéki területen az egyetlen. Régebben általában kézzel és kis mélységig ásták, a vizet pedig kézzel szerezték be. Ma ez már a múlté.


Egy másik jó ok a fúrólyuk fúrására a közüzemi számlák csökkentése. Bár a kezdeti befektetés meglehetősen magas, hosszú távon csökkenti a vízszámlákat.


A fúrólyukból származó víz nem csak a mindennapi otthoni használatra jó ötlet, hanem a kert öntözésére, vagy a tanyai állatok ivóvízzel való ellátására is. Ráadásul, mivel nem kell rákötni a vízvezetékre, nem áll fenn a hirtelen nyomásesés vagy a teljes leállás veszélye műszaki hiba esetén.

Fúrólyuk tervezése

Ha a háztartási víz kitermelésére szolgáló fúráson gondolkodik, sok mindent át kell gondolnia, mielőtt hozzákezdene. Gondosan meg kell terveznie az egész folyamatot, és meg kell szereznie az engedélyt. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy egyáltalán nem talál vizet, vagy a legjobb esetben illegális lenne.
Először is győződjön meg arról, hogy hozzáfér a víztartó rétegekhez, amelyek vízhordozó, áteresztő kőzetek föld alatti rétegei.

Miután megvizsgálta, hogy a fúrás elegendő vizet biztosít-e az Ön igényeinek kielégítésére, és hogy a terület geológiája alkalmas-e egy fúrásra, össze kell állítania egy jelentést, amely megbecsüli a kút teljesítményét. Hacsak nem jártas a geológiában és a hidrológiában, vegye igénybe egy fúrási szakértelemmel rendelkező szakember szolgáltatásait is, aki tanácsot ad a kútfúrás során figyelembe veendő kérdésekben.


A kút helyének meghatározása előtt érdemes megvizsgálni az ezzel kapcsolatos egyéb helyi előírásokat is. Miután kiválasztotta a megfelelő helyet a fúráshoz, hivatalos beleegyezést kell szereznie egy kutatófúráshoz.


Bárhol is legyen a javasolt fúrás, teljes részletet kell megadnia arról, hogy mit és miért szándékozik tenni, és el kell fogadnia, hogy betartja a szabályozói feltételeket és szabályokat az engedély megadása előtt.

Fúrólyuk szivattyúk

A megfelelő szivattyú kulcsfontosságú, ha fúrólyuk fúrását tervezi. A víz kitermelése korábban kézzel történt, de ez nagyon fárasztó és időigényes folyamat volt. Ma az elektromos szivattyúk sokkal hatékonyabbá teszik a folyamatot. Három típus közül választhat:

A fúrólyuk szivattyú kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy a paraméterek megfeleljenek a követelményeknek. Mindenekelőtt ellenőrizze a merülési magasságtényezőt és a szivattyú teljesítményét. Mindkét paraméter kölcsönösen függ egymástól, mivel a szivattyú teljesítménye a magassági tényező növekedésével csökken. Az értékeket gyakran a működési ponttal együtt ábrázolják, amely meghatározza az optimális feltételeket. Ez nagyon fontos, különben a szivattyú túl kevés vizet von ki, vagy a szükségesnél több energiát használ fel.

Hőszivattyúk fúrásokban

A fúrólyuk nem csak tiszta vízforrásként szolgál, hanem segít melegen tartani a házat, ami segít csökkenteni a számlákat. Erre a célra speciális hőszivattyúkat használnak. Hogyan működnek?

A fúrólyukból vizet vesznek fel, és abból nyerik vissza a hőt, amit az épület fűtési rendszerébe továbbítanak. A lehűtött vizet egy víztározóba (pl. tóba) vagy egy második kútba (ürítés) vezetik. A nulla feletti vízhőmérséklet elengedhetetlen a hőszivattyú megfelelő működéséhez. Emellett a berendezés teljesítményét befolyásolja a víz kémiai összetétele, a talaj típusa, a fúrás mélysége és a hőigényes mennyiség is. Ha ezen paraméterek bármelyike nem teljesül, az sokkal nagyobb energiafogyasztáshoz és a leeresztő kút gyakoribb öblítéséhez vezet.

Kútvíz vizsgálata

A fúrólyuk fúrása után gondoskodnia kell saját vízellátásának vizsgálatáról, beleértve a kitermelt talajvizet is, ha azt ivó célra kívánja felhasználni. Kiderülhet, hogy mikroorganizmusokkal, nitrátokkal vagy kénhidrogénnel szennyezett. Ellenőrizni kell a vas és a mangán tartalmát is, amelyek nagyobb koncentrációban károsak az egészségre, és ráadásul rozsdás lerakódásokat okoznak az edényeken és háztartási gépeken. A víz keménységét is érdemes ellenőrizni.

A fúrólyuk vizének laboratóriumi alapú kémiai és mikrobiológiai elemzését kezdetben el kell végezni, hogy azonosítsák a kezelendő szennyeződés típusait és szintjét. És lehet, hogy egy teszt nem elég. Az eljárást rendszeresen meg kell ismételni a jó vízminőség biztosítása érdekében.

A furat fúrásához szükséges eszközök

Tud saját maga fúrni egy fúrólyukat? Igen ám, de szem előtt kell tartania, hogy megfelelő tudásra és speciális építőipari gépekre van szüksége. Sajnos egy lapát és a sok motiváció nem lesz elég.

Ezért a legjobb megoldás egy fúrólyuk- és mélykutak fúrására szakosodott cég szolgáltatásait igénybe venni. Rendelkeznek majd a szükséges nehéz felszereléssel, például fúrótornyokkal, amelyek gyorsan áttörik a talajt a víztartó rétegbe. Egy ilyen cég kiválasztásakor ellenőrizze a korábbi ügyfelek referenciáit. Ellenőrizze azt is, hogy kínálnak-e további szolgáltatásokat, például ingyenes vízvizsgálatot vagy a fúrólyuk csatlakoztatását az épület vízrendszeréhez.

Fúrólyuk fúrása – összefoglaló

Amint azt bizonyára észrevette, a fúrólyuk fúrása sok új feladattal jár, de hosszú távon megéri a fáradságot. A saját vízforrással jelentősen csökkentheti rezsiszámláit, és fűtésre is használható, feltéve, hogy beszerel egy hőszivattyút. Mielőtt elkezdené, szánjon egy kis időt arra, hogy felkészüljön a fúrólyuk fúrásával kapcsolatos összes szükséges szempontra, hogy elkerülje a további, szükségtelen költségeket.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Milyen fúrócsavart érdemes venni? Egy útmutató

A fúrók, akkus csavarhúzók és fúrócsavarozók rendkívül hasznos eszközök, barkácsolók és szakemberek egyaránt használják. Mai cikkünkben…

Bővebben

Milyen dugókulcs készletet érdemes vásárolni?

Amikor egy professzionális vagy otthoni műhelyben összeállítja azon szerszámok listáját, amelyekre szüksége lesz, ne feledkezzen meg…

Bővebben

A fúrószárak típusai és felhasználási területei

A fúrószárak alapvető eszközök, amelyeket asztalosok, tetőszerelők, szerelők és építők egyaránt használnak, és különféle anyagokba lyukak…

Bővebben

Milyen áramgenerátor válasszon otthoni és építkezési használatra? Egy útmutató

Az áramgenerátorok nagyon jól jönnek olyan helyeken, ahol nincs áram. Garantálják a mindennapi eszközök folyamatos működését…

Bővebben